Το κυβερνοέγκλημα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά

Την αδυναμία των ειδικών ασφαλείας δικτύων να προστατεύσουν αποτελεσματικά κάθε είδους δεδομένα αποκαλύπτει η ραγδαία πρόοδος του κυβερνοεγκλήματος, με τους δράστες να εκμεταλλεύονται κάθε έλλειψη, προτού αυτή γίνει αντιληπτή από τις επιχειρήσεις.

haker

Φωτογραφία: Η Καθημερινή

Οι επιθέσεις κακόβουλων χάκερ, με διαφορετικά κίνητρα ο κάθε ένας, χρονολογούνται από τις απαρχές του Διαδικτύου. Το 1988, ο μεταπτυχιακός φοιτητής –και μετέπειτα καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ της Βοστώνης– Ρόμπερτ Μόρις δημιουργεί το «Morris Worm». Το πρόγραμμα αυτό τού επιτρέπει να «μολύνει» 60.000 υπολογιστές του δικτύου ARPAnet, δημιούργημα του Πενταγώνου σε συνεργασία με αμερικανικά πανεπιστήμια. Ο Μόρις εκδιώκεται από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και καταδικάζεται σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

Τον ίδιο χρόνο, χρήστες δικτυωμένων υπολογιστών και των πρωτόλειων συστημάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail πέφτουν θύματα της πρώτης οργανωμένης απόπειρας ηλεκτρονικού εκβιασμού. Τα θύματα λαμβάνουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο εμφανίζεται να είναι απλό ερωτηματολόγιο για τον ιό του έιτζ. Το άνοιγμα του μηνύματος εγκαθιστά, όμως, κρυφή εντολή στον υπολογιστή του χρήστη, ικανή να καταστρέψει όλα τα δεδομένα του σκληρού του δίσκου. Οι δράστες επικοινωνούν αμέσως μετά με τα θύματά τους, απαιτώντας την καταβολή 500 δολαρίων ΗΠΑ σε τραπεζικό λογαριασμό τρίτης χώρας.

Το 1990, το αμερικανικό FBI, ύστερα από παρακολουθήσεις μηνών, πραγματοποιεί μεγάλη επιχείρηση με στόχο τα μέλη κοινότητας χάκερς που επιδιδόταν σε κλοπές δεδομένων πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών.

Το καλοκαίρι του 1994, Ρώσοι χάκερ διεισδύουν στα δίκτυα της τράπεζας Citibank, από όπου αφαιρούν 10 εκατομμύρια δολάρια για να τα διοχετεύσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο. Ο 30χρονος επικεφαλής της συμμορίας, Βλαντιμίρ Λέβιν, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τα κλοπιμαία επιστρέφονται σχεδόν στο σύνολό τους.

Το 2000, το FBI πραγματοποιεί επιχείρηση παραπλάνησης Ρώσων χάκερ, προσελκύοντάς τους στις ΗΠΑ, για να τους συλλάβει και να τους απαγγείλει κατηγορίες απάτης κατά συρροήν. Οι κατηγορούμενοι εξασφάλιζαν στοιχεία πιστωτικών καρτών Αμερικανών, εκβιάζοντάς τους και απαιτώντας χρήματα από αυτούς. Δικαστήριο του Κονέκτικατ καταδίκασε τον Αλεξέι Ιβάνοφ σε 48 μήνες φυλάκιση.

Το 2006, έρευνα της εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας Gartner αποκαλύπτει ότι 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί είχαν πέσει θύματα υποκλοπής στοιχείων ταυτότητας το έτος εκείνο. Κάθε λεπτό, αποκάλυπτε η εταιρεία, 29 Αμερικανοί έπεφταν θύματα τέτοιας υποκλοπής.

Τον Απρίλιο του 2011, Τούρκος χάκερ διεισδύει στα δίκτυα της Bank of America, για να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία λογαριασμών και καρτών 85.000 πελατών. Παρά την επισταμένη έρευνα του FBI, η ταυτότητα του Τούρκου χάκερ παραμένει άγνωστη.

Πηγή: Η Καθημερινή _ Άρθρο από AFP

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς