Ο κλειστός και ο ανοικτός σωλήνας σε μια ροή

 

 Στο σχήμα βλέπουμε ένα τμήμα δικτύου, το δεξιό άκρο Ο του οποίου κλείνεται με τάπα. Συνέχεια του άρθρου ‘Ο κλειστός και ο ανοικτός σωλήνας σε μια ροή’ »

Δυο τάπες σε ένα σωλήνα

Ένα ανοικτό δοχείο περιέχει νερό μέχρι ύψος Η=1m. Κοντά στον πυθμένα του έχει συνδεθεί ένας κατακόρυφος λεπτός σωλήνας ύψους h=1,5m, κλειστός στο πάνω του άκρο Β με τάπα, εμβαδού Α=2cm2. Συνέχεια του άρθρου ‘Δυο τάπες σε ένα σωλήνα’ »

Τραβάμε το σχοινί για να ανυψώσουμε ένα σώμα

Ένα σώμα μάζας m=4kg ηρεμεί στο έδαφος. Δένουμε το σώμα με ένα νήμα και αρχίζουμε να το τραβάμε κατακόρυφα προς τα πάνω, για να το ανεβάσουμε στον 3ο όροφο της πολυκατοικίας μας. Συνέχεια του άρθρου ‘Τραβάμε το σχοινί για να ανυψώσουμε ένα σώμα’ »

Δυναμική και μια δίκλωνη συνάρτηση

Μια ντουλάπα, μάζας 50kg ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο, με το οποίο δεν εμφανίζει τριβές. Συνέχεια του άρθρου ‘Δυναμική και μια δίκλωνη συνάρτηση’ »

Η εξωτερική δύναμη σε μια εξαναγκασμένη ταλάντωση.

Μια πλάκα μάζας m, εκτελεί εξαναγκασμένη κατακόρυφη ταλάντωση στο κάτω άκρο ενός ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k=100∙m (S.Ι.), με την επίδραση μιας περιοδικής εξωτερικής δύναμης Fεξ, ενώ πάνω της ασκείται δύναμη απόσβεσης της μορφής Fαπ=-bυ, Συνέχεια του άρθρου ‘Η εξωτερική δύναμη σε μια εξαναγκασμένη ταλάντωση.’ »

Ενέργειες και επιτάχυνση στην φθίνουσα ταλάντωση

 

Μια πλάκα μάζας m ηρεμεί στο κάτω άκρο ενός κατακόρυφου ελατηρίου, σταθεράς k, όπως στο σχήμα, στη θέση Ο. Συνέχεια του άρθρου ‘Ενέργειες και επιτάχυνση στην φθίνουσα ταλάντωση’ »

Εμείς ασχολούμαστε με τον δίσκο!

Ένας δίσκος ηρεμεί στη θέση Ο, στο πάνω άκρο ενός κατακόρυφου ελατηρίου, το άλλο άκρο του οποίου στηρίζεται στο έδαφος, όπως στο σχήμα, έχοντας συσπειρώσει το ελατήριο κατά 0,1m. Συνέχεια του άρθρου ‘Εμείς ασχολούμαστε με τον δίσκο!’ »

Ο μικρός πελαργός  και το φίδι

Δυο λόγια σαν εισαγωγή.

Στο δίκτυο χαμηλής τάσης της ΔΕΗ υπάρχουν τρία καλώδια (φάσεις) τα οποία βρίσκονται «υπό τάση» 220V και ένας ουδέτερος αγωγός με μηδενικό δυναμικό. Η σύνδεση κάποιου καταναλωτή (μιας οικίας) γίνεται με μια φάση και τον ουδέτερο, οπότε έτσι τροφοδοτείται από τάση 220V. Η τάση αυτή είναι εναλλασσόμενη, αλλά δεν μας ενοχλεί αν το θεωρήσουμε, για τις ανάγκες του μαθήματος ως συνεχή…

Ας δούμε τώρα κάποια πράγματα, όσον αφορά το δίκτυο αυτό. Συνέχεια του άρθρου ‘Ο μικρός πελαργός  και το φίδι’ »

Η ταχύτητα και η επιτάχυνση της σανίδας

Σε λείο οριζόντιο επίπεδο έχουμε μια σανίδα πάνω στην οποία γλιστράει ένα σώμα Α. Στο σχήμα βλέπετε μια στιγμή, όπου το σώμα Α έχει ταχύτητα υ1 και επιτάχυνση α1 με κατεύθυνση προς τα δεξιά. Συνέχεια του άρθρου ‘Η ταχύτητα και η επιτάχυνση της σανίδας’ »

Δυνάμεις από απόσταση και δυνάμεις εξ επαφής.

Στα παρακάτω σχήματα βλέπετε ένα σώμα βάρους 4Ν, σε  διάφορες θέσεις. Τριβές δεν υπάρχουν.

Συνέχεια του άρθρου ‘Δυνάμεις από απόσταση και δυνάμεις εξ επαφής.’ »

Το ελατήριο, το βάρος και οι δυνάμεις.

 

Ένα ιδανικό ελατήριο (απόλυτα ελαστικό με αμελητέο βάρος), κρέμεται από το ταβάνι, όπως στο σχήμα (θέση Α), έχοντας το φυσικό μήκος του ℓ0. Ασκώντας με το χέρι μας στο κάτω άκρο του, μια κατακόρυφη δύναμη F1 μέτρου F1=4Ν, επιμηκύνουμε το ελατήριο κατά Δℓ, όπως στη θέση Β. Συνέχεια του άρθρου ‘Το ελατήριο, το βάρος και οι δυνάμεις.’ »

Η ενέργεια κατά την πλαστική κρούση, σε μια αατ

Ένα σώμα Α, μάζας m1=2kg εκτελεί ΑΑΤ, σε λείο οριζόντιο επίπεδο, δεμένο στο άκρο ιδανικού ελατηρίου, με εξίσωση: Συνέχεια του άρθρου ‘Η ενέργεια κατά την πλαστική κρούση, σε μια αατ’ »