Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών/τριών γενικών τάξεων σχετικά με τα ΑμεΑ: 1ος μήνας δραστηριοτήτων!!!
Τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος 2014) έγιναν διάφορες δραστηριότητες που είχαν ως βασικό σκοπό το δέσιμο των μελών των ομάδων. Το θέμα του μήνα αυτού ήταν η ανθρώπινη ποικιλομορφία, ότι δηλαδή όλοι οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους ως προς κάποια χαρακτηριστικά/γνωρίσματα.
Δραστηριότητες που έλαβαν χώρα:
- ενημέρωση των μαθητών για το θέμα του προγράμματος.
- ενημέρωση των μαθητών για το τι είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα etwinning.
- συζήτηση και συμφωνία σχετικά με βασικούς κανόνες συνεργασίας (π.χ. ακούω με προσοχή τους συμμαθητές μου, σέβομαι τις απόψεις των συμμαθητών μου, ακόμη κι αν δεν συμφωνώ με την άποψή τους κ.τ.λ.)
- χωρισμός των μαθητών σε ομάδες
- κάθε ομάδα διάλεξε ένα όνομα και ζωγράφισε ένα έμβλημα/σύμβολο
- Ζωγράφισαν σημαίες
- Είδαν φωτογραφίες από άλλα σχολεία (σχολεία/τάξεις/τόπους). Ενθουσιάστηκαν με κάποιες φωτογραφίες που ‘ανέβασαν’ από το σχολείο της Ρόδου. Τους άρεσε πολύ η πόλη, καθώς θυμίζει κάστρο ιπποτών. Χάρηκαν που είδαν και φωτογραφίες από το δικό τους σχολείο και τη δική τους τάξη.
- Επικοινώνησαν μέσω e-mail με μαθητές από το το σχολείο Μουριών του Κιλκίς, από το σχολείο του Βαρθολομιού και από το σχολείο του Τριλοφου Θεσσαλονίκης με την επίβλεψη και επιτήρηση εκπαιδευτικού.
- Άρχισαν να οργανώνουν ένα μικρό βιντεάκι για να παρουσιάσουν στους μαθητές των άλλων σχολείων το νησί μας, τη Θάσο.
- 1η οργανωμένη δραστηριότητα: κάθε παιδί σχημάτισε σε ένα χαρτί την παλάμη του. Σε κάθε δάχτυλο έγραψε κάτι που το αφορούσε. Στο πρώτο δάχτυλο έγραψε το μήνα των γενεθλίων του, στο δεύτερο δάχτυλο έγραψε πόσα αδέρφια έχει, στο τρίτο τον αγαπημένο του τραγουδιστή, στο τέταρτο τον αγαπημένο του ηθοποιό και στο πέμπτο το αγαπημένο του μάθημα. Στη συνέχεια συζητήσαμε τα αποτελέσματα, π.χ. πόσα παιδιά έχουν γενέθλια τον Μάιο, πόσα παιδιά έχουν δύο αδέρφια κ.τ.λ. Έτσι, εξηγήσαμε και τη σχέση ανάμεσα στις ομοιότητες και τις διαφορές. Πολλοί λοιπόν από εμάς ταιριάζουμε ως προς ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, αλλά διαφέρουμε ως προς κάποιο άλλο χαρακτηριστικό. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει είναι το αν θέλουμε να κοιτάμε και να συγκρινόμαστε ως προς τις ομοιότητές μας ή ως προς τις διαφορές μας. Εξαρτάται από εμάς!!!
- 2η οργανωμένη δραστηριότητα: οι μαθητές κάθισαν γύρω γύρω και σχημάτισαν έναν κύκλο. Κάθε μαθητής διάβαζε μία ερώτηση και απαντούσε. Έπειτα ο διπλανός του συμφωνούσε ή διαφωνούσε μαζί του. Ορισμένες από τις ερωτήσεις ήταν οι εξής: ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό, ποιο είναι το αγαπημένο σου άθλημα, τι φοβάσαι περισσότερο, τι θα ήθελες να σπουδάσεις κ.τ.λ. Έπειτα, ακολουθούσε συζήτηση. Και πάλι το συμπέρασμα αφορούσε στην αποδοχή του διαφορετικού. Όλα τα παιδιά έχουν προτιμήσεις και προσδοκίες. Σε κάποιες συμφωνούν, σε άλλες πάλι διαφωνούν. Δεν υπάρχουν όμως καλές και κακές απόψεις, είναι απλά διαφορετικές!!!
- 3η οργανωμένη δραστηριότητα: ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι έπαιξαν οι μαθητές μας στο μάθημα της φυσικής αγωγής. Ταξίδεψαν λοιπόν στη φανταστική χώρα του Πίτερ Παν. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε 5 ομάδες των τεσσάρων ατόμων: Σε κάθε ομάδα ένα παιδί υποδυόταν κάποιον που δεν είχε ένα χέρι, το άλλο παιδί υποδυόταν κάποιον που δεν είχε ένα πόδι, άλλο παιδί είχε δύο πόδια και δύο χέρια και το τελευταίο παιδί παρατηρούσε τα άλλα τρία μέλη της ομάδας του. Τα παιδιά έπρεπε να ξαπλώσουν σε ένα στρώμα και να κάνουν ότι κολυμπούσαν, ότι σήκωναν πέτρες και τελικά ότι περνούσαν ένα ποτάμι. Όταν όλες οι ομάδες τελείωσαν, οι παρατηρητές ανέφεραν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα άτομα και το τι σκαρφίστηκε ο καθένας για να ολοκληρώσει τη δραστηριότητα. Το συμπέρασμα ήταν κοινό για όλες τις ομάδες: ασχέτως των δυσκολιών, όλοι κατάφεραν να περάσουν το ποτάμι, γιατί πολύ απλά αξιοποίησαν τις δυνατότητές τους και συνεργάστηκαν ως ομάδα. Με την τελευταία αυτή δραστηριότητα περάσαμε και στο θέμα του επόμενου μήνα, που είναι η κινητική αναπηρία.
Οι δραστηριότητες 1 και 2 είναι από το βιβλίο: ούτε καλύτερος, ούτε χειρότερος…. απλά διαφορετικός.
Οι γονείς των μαθητών έχουν ενημερωθεί για το πρόγραμμα που εκπονείται φέτος από την Δ τάξη μέσω ανακοινώσεων στο ιστολόγιο του σχολείου και γραπτών σημειωμάτων που έχουν σταλεί στο σπίτι.
Την εβδομάδα που μας έρχεται θα γίνει μία παρουσίαση του προγράμματος στους γονείς από τις εκπαιδευτικούς και θα οριστούν διαχειριστές όσοι γονείς επιθυμούν να συνδράμουν στο project μας.
Σας ευχαριστούμε για την έως τώρα συνεργασία!!!
Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:
Αλβανούδη Κλεοπάτρα
Καζάρα Ελένη
Κατσίκα Αναστασία