ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΡΙΚΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Σχολική γιορτή για την 25η Μαρτίου 2017-2018

Μαρ 201825

Σε χειμωνιάτικο τοπίο η σημερινή Σχολική γιορτή.

Διπλή γιορτή η 25η Μαρτίου.

Η Ορθόδοξη εκκλησία μας γιορτάζει το χαρμόσυνο γεγονός όπου ο αγγελιοφόρος του Θεού  ο  Αρχάγγελος Γαβριήλ  είπε στην Παναγία  πως θα φέρει στον κόσμο τον Ιησού τον Υιό του Θεού και η Παναγία δέχτηκε το θέλημα Του.

Ταυτόχρονα όμως γιορτάζουμε και την εξέγερση των Ελλήνων με όπλα κατά του Τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια, με σκοπό να αποκτήσουν οι Έλληνες ανεξάρτητο κράτος.

Οι προετοιμασίες για την εξέγερση είχε ξεκινήσει από το 1818 από την Ευρώπη και ιδιαίτερα από τη Φιλική Εταιρεία μαζεύοντας χρήματα με πρόσχημα να ιδρυθεί Επιστημονική Σχολή. Τα χρήματα όμως αυτά είχαν σκοπό να τα διαθέσουν στην αγορά όπλων.

Ο   μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο στα Καλάβρυτα στην ιερά μονή της Αγίας Λαύρας.

Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ιστορικών αν πραγματικά η Επανάσταση ξεκίνησε την 25η Μαρτίου. Κατά μια άποψη διάλεξε αυτή τη μέρα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός για να μπορέσει να ξεγελάσει τους Τούρκους για τη συνάντηση των αντρών μέσα στο πανηγύρι της θρησκευτικής μέρας.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ «Μάνα σου λέω δεν μπορώ»

Οι παρελάσεις καθιερώθηκαν από το 1875 και έπειτα, πρώτα οι στρατιωτικές παρελάσεις  και στη συνέχεια οι μαθητικές (1899).

Στην πλατεία του χωριού μετά την τέλεση μνημοσύνου για τους πεσόντες ακολούθησαν τα δημοτικά τραγούδια όπου χόρεψαν μαθητές του Σχολείου.

 

Βιωματική μάθηση – Παραγωγή γραπτού λόγου «Το πιο γλυκό ψωμί»

Μαρ 20188

Κυρά Σαρακοστή

Φεβ 201820

Η κυρά-Σαρακοστή είναι από τα  έθιμα που έχουν σχέση  με τη γιορτή του Πάσχα. Ήταν το  ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, αφού η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής.

Η κυρά-Σαρακοστή,  με τα 7 πόδια,τα  σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεταιένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας,  της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο.

Στον Πόντο, για την  κυρά-Σαρακοστή στο χαρτόνι, έπαιρναν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ’ το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα.

 

Ενημέρωση Πυροσβεστικής για την πυροπροστασία

Φεβ 201813

Δράση του Σχολείου για την Πυροπροστασία σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα Πτολεμαΐδας.Σας ευχαριστούμε για την καθοδήγηση. Να σας προστατεύει ο Θεός στο δύσκολο έργο σας.

Τσικνοπέμπτη 2018

Φεβ 20188

Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται στη μέση του Τριωδίου. Είναι η περίοδος που ξεκινά η Αποκριά.Την Τσικνοπέμπτη η παράδοση λέει να καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες κρέατος γιατί ξεκινά η νηστεία.

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων τήρησε το έθιμο για τους μαθητές του σχολείου!

 

Ενημέρωση για την Ανακύκλωση

Ιαν 201817

Σήμερα δεχτήκαμε από την ΔΙΑΔΥΜΑ (ΔΙαχείρηση Απορριμμάτων ΔΥτικής ΜΑκεδονίας) υπάλληλο έτσι ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές σχετικά με την προστασία του Περιβάλλοντος και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σας ευχαριστούμε πολύ!

Φωτιές Χριστουγέννων

Ιαν 20189

Ένα από τα έθιμα του τόπου μας είναι και το άναμμα φωτιάς την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ανάβουν δυο φωτιές η μια στην πάνω γειτονιά και η άλλη στην κάτω. Στην πάνω γειτονιά την

ανάβουν συνήθως μαθητές του σχολείου. Συμβολίζει τη φωτιά των βοσκών για να ζεσταθεί ο Χρηστός

ή σύμφωνα με τα λεγόμενα για να διώξουν το κακό. Τη φετινή χρονιά κάναμε αναπαράσταση του εθίμου

ανάβοντας φωτιά την πρώτη μέρα λειτουργίας του Σχολείου.

 

Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)

Ιαν 20184

 

 

25/10/2017      

Δράση για την

Παγκόσμια Ημέρα Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

 

 

   

Ο ΟΗΕ ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1945 με το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Αρχικά τα μέλη του ήταν  51, σήμερα όμως έφτασαν τα 193 κράτη-μέλη. Ο Οργανισμός έχει σαν σκοπό να διατηρηθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια σε όλα τα κράτη της γης, όπως και την συνεργασία των κρατών και την ανάπτυξη αυτών. Επίσης ένας από τους βασικότερους σκοπούς του Οργανισμού είναι να λυθούν οι διεθνείς κρίσεις και να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από τα βασικότερα έργα μέχρι σήμερα του Οργανισμού είναι οι Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών (συνολικά μέχρι σήμερα είναι  16).

Πώς κάνω την απόσταξη;

Δεκ 20178

Πολύ γνώριμη από μικρή ηλικία «μα δεν μου το είχε πει ποτέ κανείς με αυτό το όνομα» ήταν η διαπίστωση ενός μαθητή της Ε΄Δημοτικού.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στα αποστακτήρια του Βαρικού με αφορμή τον Διαγωνισμό του Δ. Αμυνταίου για το κρασί.

Το εκμεταλλευτήκαμε και γνωρίσαμε τον τρόπο παραγωγής του παραδοσιακού τσίπουρου. Οι παλαιότεροι θυμούνται πως υπήρχε αλληλοβοήθεια από τους συγχωριανούς και ξεκινούσε το «πανηγύρι»από πολύ νωρίς από την περίοδο του τρύγου, όπου όλοι πήγαιναν πρώτα στο ένα αμπέλι και μετά συνέχιζαν στου γείτονα, του παραγείτονα. Όταν ωρίμαζε το κρασί έβγαζαν τα σταφύλια και έβραζαν το τσίπουρο με γλέντια, ψησταριές και τραγούδια. Κάθε «καζάνι» ήταν μια γιορτή.

Ευχαριστούμε πολύ την παλαιότερη γενιά Ζήση Νικόλαο και Νικολαΐδη Γεώργιο για την ξενάγηση στα αποστακτήριά τους, για τις γνώσεις τους και για την κληρονομιά που αφήνουν στους νεότερους.

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στον χώρο αποθήκευσης αρχαιολογικού υλικού Αγίων Αναργύρων

Νοέ 20178

Συνεχίζοντας την εκπαιδευτική μας επίσκεψη.

Επόμενος σταθμός ο υδροηλεκτρικός σταθμός Ασπρογείων.

Δείγματα γεωλογικού υλικού στον υδροηλεκτρικό σταθμό Ασπρογείων.

Και ώρα για εξάσκηση  για το φετινό μας πρόγραμμα «Σχολικών Δραστηριοτήτων» με θέμα τη φωτογραφία.

 

« Παλιότερα άρθρα


Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων