Διδακτική επίσκεψη της Β΄ τάξης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024  η  Β΄  τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο Ηράκλειο.

 

Οι μαθητές   παρακολούθησαν το ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Προσαρμογή Ζώων”. Η επίσκεψη είχε ως στόχο να κατανοήσουν πώς τα ζώα έχουν προσαρμοστεί στο περιβάλλον τους και πώς οι αλλαγές στη φύση τους βοηθούν να επιβιώσουν και να εξελιχθούν.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις διάφορες προσαρμογές των ζώων σε διαφορετικά οικοσυστήματα. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος μας εξήγησαν με απλό και κατανοητό τρόπο πώς οι μορφές του σώματος, η συμπεριφορά και τα χαρακτηριστικά των ζώων τους επιτρέπουν να επιβιώσουν σε ακραίες συνθήκες, όπως σε περιοχές με ακραία κρύα ή ζέστη, ή σε τροπικά δάση και ερήμους.

 

Με τη βοήθεια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως μοντέλα ζώων και διαδραστικές παρουσιάσεις, οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά, κάνοντας ερωτήσεις και δίνοντας τις δικές τους απαντήσεις για τις προσαρμογές που παρατήρησαν σε διάφορα είδη ζώων. Είχαν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τη σημασία αυτών των προσαρμογών για τη διατήρηση της ισορροπίας στη φύση. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τις πληροφορίες και τις δραστηριότητες, και όλοι μας απολαύσαμε την ευκαιρία να συνδυάσουμε τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εμπειρία.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια μικρή ξενάγηση στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά διάφορα ζώα και απολιθώματα, κατανοώντας έτσι καλύτερα τη διαχρονική εξέλιξη της ζωής στη Γη.

Μετά την παρουσίαση του προγράμματος “Προσαρμογή Ζώων”, η επίσκεψη μας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας συνεχίστηκε με μια διασκεδαστική και δημιουργική δραστηριότητα. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και κλήθηκαν να δημιουργήσουν τα δικά τους φανταστικά ζώα, βασισμένα στις έννοιες των προσαρμογών που μάθαμε.

Κάθε ομάδα ανέλαβε να φανταστεί ένα ζώο που ζει σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον και να σκεφτεί πώς αυτό το ζώο θα έπρεπε να προσαρμοστεί για να επιβιώσει εκεί. Χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους για να επιλέξουν χαρακτηριστικά όπως το χρώμα, το σχήμα του σώματος, τα φτερά ή τα πόδια, τις αισθήσεις, ακόμα και τη συμπεριφορά του φανταστικού ζώου τους. Η κάθε ομάδα παρουσίασε το δημιούργημά της, εξηγώντας πώς οι προσαρμογές του ζώου τους το βοηθούν να επιβιώσει στις συνθήκες του περιβάλλοντός του.

Η δραστηριότητα αυτή ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να συνδυάσουν τη γνώση που απέκτησαν από το πρόγραμμα με τη δημιουργικότητά τους. Εξερεύνησαν πώς λειτουργούν οι προσαρμογές στον φυσικό κόσμο, αλλά και πώς οι ίδιοι μπορούν να σκεφτούν και να δημιουργήσουν λύσεις για τις ανάγκες ενός φανταστικού ζώου.

 

Στο τέλος της δραστηριότητας, οι ομάδες παρουσίασαν τα φανταστικά τους ζώα στην τάξη, με ενθουσιασμό και περηφάνια, και όλοι αναγνώρισαν την αξία της συνεργασίας και της φαντασίας στη διαδικασία της μάθησης. Η δραστηριότητα αυτή ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον μας για τη φυσική ιστορία και μας έδειξε πόσο συναρπαστικό είναι να μελετάς την προσαρμογή των ζώων με έναν δημιουργικό τρόπο.

ΓΙΑΝΝΑ 1 ΓΙΑΝΝΑ2ΓΙΑΝΝΑ3ΓΙΑΝΝΑ4 1 ΓΙΑΝΝΑ 5 1 ΓΙΑΝΝΑ 6 ΓΙΑΝΝΑ 7

 

 

 

Διδακτική επίσκεψη της Α΄ τάξης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου  2024 η Α΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε με μεγάλη χαρά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο Ηράκλειο.

Οι μαθητές παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στα ίχνη των Δεινοσαύρων». Αρχικά, μιλήσαμε για την εμφάνιση και τον τρόπο εξαφάνισης των δεινοσαύρων. Στη συνέχεια, με βιωματικό τρόπο διαχωρίσαμε τους δεινοσαύρους σε φυτοφάγους και σαρκοφάγους σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Ύστερα τα παιδιά έγιναν μικροί παλαιοντολόγοι  ανακαλύπτοντας  απολιθώματα δεινοσαύρων με τη βοήθεια της ανασκαφής. Αφού τα παιδιά περισυνέλεξαν απολιθώματα δεινοσαύρων  τα καθάρισαν , τα παρατήρησαν και προσπάθησαν να ενώσουν τα κομμάτια για τη δημιουργία ενός δεινοσαύρου. Τέλος ακολούθησε περιήγηση στα προπλάσματα της έκθεσης των δεινοσαύρων του Μουσείου παρατηρώντας τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, τον τρόπο βαδίσματος και τα δόντια τους. Τα τρία αυτά στοιχεία είναι ουσιώδη για την αναγνώριση των απολιθωμάτων  δεινοσαύρων και αν είναι σαρκοφάγοι ή φυτοφάγοι.

Ευχάριστη εμπειρία ήταν και το πρόγραμμα «Εγκέλαδος» που παρακολουθήσαμε στον προσομοιωτή σεισμών σε μια αναπαράσταση μιας σχολικής αίθουσας. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να βιώσουν σεισμούς μέχρι και 7,6 ρίχτερ ενώ παράλληλα πληροφορήθηκαν για τους τρόπους προστασίας και τις ορθές πρακτικές αντιμετώπισης τους.

Α 1 Α 2Α 3 Α 4Α 5Α 6