Διδακτική επίσκεψη της Γ΄ τάξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Η Γ΄ τάξη του σχολείου μας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου την Τρίτη 26/11/2024
και να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μια γιορτή στο παλάτι”, που είναι αφιερωμένο στον μινωικό πολιτισμό. Η επίσκεψη αυτή ήταν γεμάτη δημιουργικές δραστηριότητες, τεχνολογία και βιωματική μάθηση, προσφέροντας στα παιδιά μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Η περιπέτεια ξεκίνησε με τη χρήση tablets, τα οποία αποτέλεσαν το βασικό εργαλείο για την εξερεύνηση του μουσείου. Χωρισμένα σε ομάδες, τα παιδιά ακολούθησαν τις οδηγίες ενός ψηφιακού ήρωα που τους ζητούσε να εντοπίσουν συγκεκριμένα εκθέματα στις προθήκες. Με αυτόν τον τρόπο, παρατήρησαν αντικείμενα από την καθημερινότητα των Μινωιτών, όπως αγγεία, κοσμήματα και τοιχογραφίες, ενώ παράλληλα έμαθαν για τη χρήση και τη σημασία τους.

Η διαδραστική αυτή εμπειρία κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον των μαθητών, οι οποίοι έπρεπε να συνεργαστούν για να ολοκληρώσουν τις αποστολές τους. Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά έμαθαν για τη μινωική τέχνη, τα σύμβολα και τις συνήθειες των ανθρώπων της εποχής.

Στη συνέχεια, οι μαθητές οδηγήθηκαν σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του μουσείου, εξοπλισμένη με οθόνες αφής. Εκεί, μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, γνώρισαν σε βάθος τη ζωή στη Μινωική Κρήτη. Εξερεύνησαν τις συνήθειες των Μινωιτών, τη διατροφή τους, τις εορτές και τη λατρεία τους, ενώ συμμετείχαν σε παιχνίδια γνώσεων και γρίφους. Οι σύγχρονες τεχνολογίες βοήθησαν να παρουσιαστεί η ιστορία με τρόπο φιλικό και κατανοητό.

Η επίσκεψη άφησε στα παιδιά τις καλύτερες εντυπώσεις. Η χρήση της τεχνολογίας και η βιωματική προσέγγιση βοήθησαν να καλλιεργηθεί η αγάπη για την ιστορία και την αρχαιολογία. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την αμεσότητα και τη διαδραστικότητα του προγράμματος, και πολλές από τις γνώσεις που αποκόμισαν τις μοιράστηκαν στη συνέχεια στην τάξη.

Ευχαριστούμε το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου για την εξαιρετική φιλοξενία και την ευκαιρία που μας έδωσε να ταξιδέψουμε στον χρόνο και να γνωρίσουμε τη Μινωική Κρήτη με έναν πρωτότυπο και συναρπαστικό τρόπο.

ΑΘΗΑΝ 4      ΑΘΗΝΑ 1  ΑΘΗΝΑ 5 1  ΑΘΗΑΝΑ 2 1

Εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου

Την Παρασκευή , η σχολική μας κοινότητα τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου με μια ιδιαίτερη εκδήλωση, γεμάτη συγκίνηση και υπερηφάνεια. Στη γιορτή συμμετείχαν οι  μαθητές του Ε1 κι Ε2 τμήματος, οι οποίοι μέσα από την πορεία, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι μαθητές μας , με πανό μέσα στον αύλειο χώρο ,με  ποιήματα, τραγούδια, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα  παρουσίασαν με τρόπο μοναδικό τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973 και την ιστορική σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για τη Δημοκρατία και την ελευθερία.

Την  εκδήλωση παρακολούθησαν οι γονείς των μαθητών της Ε΄τάξης και όλες οι υπόλοιπες τάξεις κι αυτό αποτέλεσε μια ευκαιρία για τα παιδιά να αναστοχαστούν και να εκτιμήσουν τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, που καθόρισαν τον αγώνα των νέων εκείνης της εποχής.

Τιμούμε λοιπόν  όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη Δημοκρατία. Ας σκεφτούμε και ας πάρουμε παραδείγματα από την ηρωική τους στάση, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του δικού μας κόσμου. Η επόμενη γενιά, οι μαθητές μας, είναι οι φωνές που θα συνεχίσουν να μεταφέρουν τις αξίες αυτές στον κόσμο.

πολυτεχνειο αρχικη πολυτεχνείο 2πολυτεχνειο 3

 

Δραστηριότητα Γλώσσας ΣΤ’ Τάξης στην Ύπαιθρο: “Ρολόι για Φάγωμα”

Οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης ,την Πέμπτη,7-11-2024 ,ήρθανε σε επαφή με τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας και τη δημιουργική της διάσταση μέσα από μια βιωματική, υπαίθρια δραστηριότητα. Όλοι οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, εξάσκησαν  τη φαντασία τους και  εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους, με αφορμή την ιδέα ενός “ρολογιού για φάγωμα” από το διδακτικό βιβλίο της Γλώσσας .
Οι μαθητές χωρίστηκαν  σε μικρές ομάδες και βγήκανε στην ύπαιθρο, σε ένα φυσικό περιβάλλον, όπως την αυλή του σχολείου. Η δασκάλα εξήγησε στα παιδιά, ότι θα δημιουργήσουν και θα περιγράψουν το δικό τους “ρολόι για φάγωμα” με τα φρούτα.

Η εκπαιδευτικός της τάξης, μετέφερε  στα παιδιά, πως το “ρολόι” αυτό μπορεί να είναι φανταστικό και να εμπεριέχει στοιχεία που δεν υπάρχουν σε ένα κανονικό ρολόι. Για παράδειγμα, το κάθε “λεπτό” ή “ώρα” μπορεί να αντιστοιχεί σε κάποιο  φρούτο. Αφού κατασκεύασαν το ρολόι, οι μαθητές τους ζητήθηκε να περιγράψουν με λόγια τι συμβολίζει κάθε “ώρα” ή “λεπτό”. Πώς θα ήταν να είχαν ένα ρολόι που κάθε φορά που θα χτυπούσε, θα μπορούσαν να φάνε κάτι διαφορετικό;

     Όταν ολοκληρώθηκε το “ρολόι”, κάθε ομάδα παρουσίαζε τη δική  της ώρα στους συμμαθητές της. Τα παιδιά μπορούσαν να περιγράψουν τι θα “γευτούν” σε κάθε ώρα ή λεπτό και να εξηγήσουν τις επιλογές τους.

χριστινα 1 αρχικοχριστινα 2χριστινα 3

Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης με το Ε1 τμήμα

Την Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2024 , με αφορμή την Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε μια ιδιαίτερη εμπειρία με τους μαθητές του  Ε1 τμήματος, μεταφέροντας το μάθημά μας έξω στην αυλή του σχολείου. Οι 14 μαθητές άφησαν την αίθουσα, πήραν τα χρώματά τους καθώς και τα φρούτα τους για να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους όσον αφορά την πυραμίδα της διατροφής προκειμένου να διασφαλιστεί μια υγιεινή διατροφή.

Η δραστηριότητά μας βασίστηκε στο μάθημα της Φυσικής για την τροφή και ενέργεια. Τα παιδιά, καθισμένα κάτω στην αυλή, συνεργάστηκαν ομαδικά. Φτιάξαμε σε μεγάλο χαρτόνι τη διατροφική πυραμίδα και τη χωρίσαμε σε επίπεδα. Στη βάση της βάλαμε τα σιτηρά και τα άμυλα. Στο 2ο επίπεδο φρούτα και λαχανικά, στο 3ο επίπεδο πρωτεΐνες, στο 4ο γαλακτοκομικά και πηγές ασβεστίου και στο τελευταίο, που αφορά και την περιορισμένη κατανάλωση, λίπη και ζάχαρη.

Οι μαθητές , αφού χρωμάτισαν την πυραμίδα, τοποθέτησαν σε κάθε επίπεδο τροφές που ανήκουν στο καθένα. Κάθε παιδί έπαιρνε από ένα προϊόν και το έβαζε στο σωστό επίπεδο. Αφού ολοκληρώσαμε τη δραστηριότητα μας, τα παιδιά έφαγαν τα φρούτα και τα λαχανικά που έφεραν από το σπίτι.

Η πυραμίδα της διατροφής βοήθησε τα παιδιά  να κατανοήσουν ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο και ποιες λιγότερο, ώστε να πετύχουμε μια ισχυρή υγεία. Σε μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία και ποικιλία, προτίμηση σε φυσικά κι ολικής άλεσης προϊόντα και άσκηση με ενυδάτωση.

Η υπαίθρια εκπαίδευση πρόσφερε πολλά και σημαντικά οφέλη στα παιδιά όπως την ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας καθώς  μέσα από ομαδικά έργα και δραστηριότητες, οι μαθητές συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους. Επίσης τους πρόσφερε δημιουργική έκφραση καθώς είχαν την  έμπνευση σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως ζωγραφική ή κατασκευές με φυσικά υλικά, οπότε οι μαθητές έμαθαν  να συνεργάζονται και να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά.

 

εφη 1

 

 

Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης για τη Γ΄ τάξη

Την Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2024, με αφορμή την Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε μια ιδιαίτερη εμπειρία με τους μαθητές της Γ΄τάξης, μεταφέροντας το μάθημά μας έξω στην αυλή του σχολείου. Οι 19 μαθητές, χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες, άφησαν την αίθουσα για να γνωρίσουν από κοντά τη φύση και να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους μέσα από την άμεση παρατήρηση.

Η δραστηριότητά μας βασίστηκε στο μάθημα της σελίδας 64 της Μελέτης του Περιβάλλοντος. Τα παιδιά, καθισμένα κάτω από ένα μεγάλο δέντρο στην αυλή, εργάστηκαν σε ομάδες και ανακάλυψαν με βιωματικό τρόπο όσα διδάχηκαν από το βιβλίο. Κάθε ομάδα είχε στη διάθεσή της ένα διαφορετικό φύλλο εργασίας: το πρώτο αφορούσε τον κορμό του δέντρου, το δεύτερο τη ρίζα, το τρίτο τα φύλλα και το τέταρτο το περιβάλλον γύρω από το δέντρο. Με τη βοήθεια μεγεθυντικών φακών, οι μικροί μαθητές παρατήρησαν τις λεπτομέρειες που συνθέτουν το δέντρο, από την υφή του κορμού μέχρι τα φύλλα και τις ρίζες που διακλαδίζονται κάτω από το έδαφος. Μέσα από την παρατήρηση αυτή, κατανόησαν τις σχέσεις ανάμεσα στα διάφορα μέρη του φυτού και το φυσικό του περιβάλλον.

Αφού ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους, κάθε ομάδα παρουσίασε τα ευρήματά της στην ολομέλεια. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές μοιράστηκαν τις παρατηρήσεις και τις γνώσεις τους, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την ικανότητά τους να εκφράζουν τα συμπεράσματά τους στους συμμαθητές τους.

Στη συνέχεια, παίξαμε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι θησαυρού, όπου τα παιδιά, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους, έπρεπε να εντοπίσουν διάφορα αντικείμενα γύρω τους, όπως φύλλα, λουλούδια ή ακόμα και ήχους. Αυτή η δραστηριότητα ενίσχυσε την παρατηρητικότητά τους και τους έδωσε την ευκαιρία να εξερευνήσουν το περιβάλλον με ενθουσιασμό και χαρά.

Η υπαίθρια εκπαίδευση είναι ένας σημαντικός τρόπος μάθησης που ενισχύει τη σύνδεση των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον και καλλιεργεί την περιέργειά τους. Μέσα από την επιτόπια έρευνα, οι μαθητές αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες, όπως η παρατηρητικότητα, η κριτική σκέψη και η συνεργασία, ενώ βιώνουν τη μάθηση με έναν άμεσο και βιωματικό τρόπο που ενισχύει την κατανόηση και την αφομοίωση των γνώσεων.

Αυτή η μέρα ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές μας να ανακαλύψουν το περιβάλλον και τη φύση γύρω τους, μαθαίνοντας με έναν δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο.

αρχικη ΑΘΗΝΑ 1      ΑΘΗNA 2

Διδακτική επίσκεψη της Δ΄και της ΣΤ΄τάξης στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστημών Κρήτης: Robotic & Science Academy

Οι τάξεις της Δ΄ και ΣΤ΄  του 2ου Δημοτικού  Σχολείου  Τυμπακίου   επισκέφθηκαν, στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστημών Κρήτης:  Robotic & Science Academy στο Ηράκλειο για να γνωρίσουν από κοντά τις δυνατότητες και τις εφαρμογές της ρομποτικής τεχνολογίας. Η επίσκεψη είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με σκοπό να εξοικειώσει τους μαθητές με το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας.

 

Η εκδρομή ξεκίνησε νωρίς το πρωί, με τα παιδιά να φτάνουν στο Κέντρο Ρομποτικής με το  λεωφορείο. Όταν έφτασαν   στο κτήριο, τους υποδέχτηκε ο υπεύθυνος του Κέντρου, ο οποίος τους έκανε μια σύντομη παρουσίαση του χώρου. Τα παιδιά ενημερώθηκαν ότι το Κέντρο ασχολείται με τη δημιουργία, τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη ρομπότ για διάφορες εφαρμογές.

 

Ο υπεύθυνος τους εξήγησε με απλό και κατανοητό τρόπο τι είναι η ρομποτική και ποια είναι η χρησιμότητά της στην καθημερινή ζωή. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα, τους παρουσίασε ρομπότ που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες, νοσοκομεία, ακόμα και στο διάστημα. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν, κυρίως από την ιδέα ότι οι ρομποτικές τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση πολλών προβλημάτων.

 

Ακολούθησε το πιο ενδιαφέρον μέρος της επίσκεψης: το εργαστήριο ρομποτικής. Κάθε παιδί ή ομάδα παιδιών είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί με μικρά ρομποτάκια, τα οποία μπορούσαν να προγραμματίσουν μέσω ενός απλού λογισμικού. Ο υπεύθυνος τους καθοδήγησε να δημιουργήσουν προγραμματιστικά σενάρια, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κινήσουν τα ρομπότ μέσω συγκεκριμένων εντολών.

 

Η διαδικασία ήταν πολύ διασκεδαστική και τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό όταν τα ρομπότ τους εκτέλεσαν με επιτυχία τις εντολές που είχαν προγραμματίσει. Επίσης, οι μαθητές εξοικειώθηκαν με βασικές έννοιες του προγραμματισμού, όπως οι βρόχοι (loops) και οι συνθήκες (if-els).

 

Πριν αποχωρήσουν, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις για τις δυνατότητες της ρομποτικής στο μέλλον, καθώς και για τα διάφορα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτήν την τεχνολογία. Οι δάσκαλοι τους ενθάρρυναν να σκεφτούν πώς οι γνώσεις που απέκτησαν μπορεί να τους φανούν χρήσιμες στο μέλλον.

 

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια σύντομη ανασκόπηση όλων όσων είχαν μάθει τα παιδιά, και στη συνέχεια, επιστρέψαμε στο σχολείο με τις βαλίτσες γεμάτες νέες γνώσεις και εμπειρίες. Τα παιδιά συζητούσαν ενθουσιασμένα για όλα όσα είχαν δει και μάθει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, με πολλούς να εκφράζουν την επιθυμία να ασχοληθούν με τη ρομποτική στο μέλλον.

 

Η επίσκεψη στο Κέντρο Ρομποτικής ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν για τις σύγχρονες τεχνολογίες και να αναπτύξουν ενδιαφέρον για τα STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) με έναν διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΑΝΗ 3  φανη 2φανη 4φανη 5

 

 

 

Α΄ Τάξη: Δράσεις για την Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης

Τα παιδιά της Α΄ τάξης σήμερα Πέμπτη ,7 Νοεμβρίου 2024,συμμετείχαν σε μια ξεχωριστή δράση με θέμα την ημέρα «Υπαίθριας Εκπαίδευσης».

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών κι εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικής κοινωνίας σχετικά με τη σημασία και τα οφέλη της υπαίθριας εκπαίδευσης

Στόχοι της δράσης είναι να ευαισθητοποιηθούν  οι μαθητές σε θέματα σχετικά με την κλιματική κρίση, την σημασία της μείωσης των απορριμμάτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της σωστής διαχείρισης του νερού και των φυσικών πόρων.

Να  γνωρίσουν οι μαθητές τον πλούτο της τοπικής χλωρίδας και τη σημασία του για τη διατροφή μας, την υγεία, την οικονομία και την οικολογική ισορροπία και να ευαισθητοποιηθούν γι’ αυτά με βιωματικό τρόπο έξω στη φύση.

Παράλληλα, στόχος είναι να αλλάξει η τάξη μας με την καλλιέργεια τοπικών φυτών και να καλλιεργηθούν δεξιότητες φροντίδας και χρήσης των φυτών σαν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης παιδιά και εκπαιδευτικοί μεταφερθήκαμε στην αυλή του σχολείου! Με θέμα τη σπορά μαζί με τα παιδιά φτιάξαμε «ανακυκλώσιμα γλαστράκια» από πήλινα δοχεία τροφίμων.

Χωριστήκαμε σε ομαδούλες και βάψαμε τα δοχεία μας με πινέλα και πολλή φαντασία…Εκεί φυτέψαμε τους δικούς μας σπόρους και φυτά!

Συνεργαστήκαμε ,ανταλλάξαμε ιδέες και υλικά καθώς κάθε παιδί είχε φέρει διαφορετικά σποράκια και λουλούδια, φυτόχωμα, πινέλα και χρώματα!

Τα γλαστράκια μας στόλισαν την σχολική τάξη ,θα τα φροντίζουμε καθημερινά και θα δούμε πώς μεγαλώνουν.

Τα χεράκια των μικρών μαθητών μας μπορεί να λερώθηκαν από το χώμα αλλά τα χαμόγελα και η χαρά τους περίσσεψαν και θέλουν πολύ να το επαναλάβουμε!!

ΑΡΧΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΡΧΙΚΗ α  ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 2ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 1 α 1 ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 6α