Εκπαιδευτική επίσκεψη της Α΄ τάξης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 η Α΄  τάξη του σχολείου μας, επισκέφθηκε το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘”Να ‘μουν γάργαρο νερό”. Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια της  ενότητας “Φροντίζω το Περιβάλλον”των εργαστηρίων δεξιοτήτων, με θέμα το νερό.

Τα παιδιά ,στο χώρο του Μουσείου, ξεναγήθηκαν στις αίθουσες με εκθέματα της βυζαντινής και ενετικής περιόδου. Εκεί με την  βοήθεια της μουσειοπαιδαγωγού,  ανακάλυψαν αντικείμενα που σχετίζονται με το νερό (σωλήνες, στάμνες, κρήνες, πηγάδια).Τα παιδιά μέσα από γόνιμο και δημιουργικό διάλογο εξέφρασαν τις απόψεις τους για τη χρησιμότητα των υδάτινων πόρων. Κατόπιν η μουσειοπαιδαγωγός συνδύασε το θέμα με τον κύκλο του νερού. Παρομοίασε το σύννεφο με ένα βαμβάκι, το οποίο έπιασαν όλα τα παιδιά προκειμένου να κατανοήσουν πως είναι τα σύννεφα όταν δεν κουβαλάνε νερό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας χρωματισμένο νερό «έβρεξε» το βαμβάκι για να δείξει πόσο σκούρο γίνεται το σύννεφο όταν είναι γεμάτο με νερό. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την πολύ ωραία παρουσίαση για τον κύκλο του νερού.

Έπειτα, πληροφορήθηκαν για τον τρόπο που ερχόταν το νερό στην πόλη με το πέρασμα των χρόνων. Βρέθηκαν μπροστά σε μια κρήνη της παλιάς εποχής(βρύση του Ιτάρ από όπου έπαιρναν νερό οι κάτοικοι της πόλης του Ηρακλείου) . Μέσα από την ιστορία που τους διηγήθηκε η μουσειοπαιδαγωγός συνειδητοποίησαν, πως δεν γινόταν να πάρουν νερό πολλοί άνθρωποι μαζί με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιος χρόνος αναμονής για τους κατοίκους της τότε εποχής.

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν για την περίφημη κρήνη του Μοροζίνι (Λιοντάρια) και για τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα του έργου αυτού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές ενθουσιάστηκαν βλέποντας την προσομοίωση της πόλης του Ηρακλείου των προηγούμενων χρόνων.

Τέλος, τα παιδιά μαζί με την μουσειοπαιδαγωγό ανακάλυψαν τρόπους  με τους οποίους μπορούν να προστατεύσουν και να διαφυλάσσουν τους υδάτινους πόρους.

Αδιαμφισβήτητα η διδακτική μας επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για τους μικρούς μας μαθητές με σημαντικά παιδαγωγικά και ψυχαγωγικά οφέλη!!

Σε συνέχεια αυτής της διδακτικής επίσκεψης ακολούθησε παιδαγωγική αξιοποίηση μέσα στη σχολική τάξη.

Αρχικά έγινε συζήτηση με τα παιδιά με ερωτήσεις ανοιχτού τύπου:

◦ Τι σας άρεσε πιο πολύ/πιο λίγο;

◦ Τι θα θέλατε να γίνει διαφορετικά; ◦ Θα θέλατε να ξαναπάμε; Γιατί; ◦ Τι σας έκανε περισσότερη εντύπωση; ◦ Θέλετε να ψάξουμε περισσότερες πληροφορίες για κάτι;

Ακολούθησε προβολή εκπαιδευτικών βίντεο

https://youtu.be/0F5ZQglK8OU  για τον κύκλο του νερού:

Και ακούσαμε τραγούδια με θέμα το νερό:

https://www.youtube.com/watch?v=2QHEsdb9Ar8

https://youtu.be/OgVTO3UbCmQ

Έπειτα κάναμε πείραμα με απλά υλικά (νερό,μπρίκι,εστία θερμότητας)για να δείξουμε τον κύκλο του νερού .

(παρακάτω εικόνες)

Επίσης Φυλλάδιο ασκήσεων και ζωγραφική με θέμα το νερό.

κυκλοσ του νερου ββββββ

 

Στο τέλος ακούσαμε ένα παραμύθι για το νερό. https://youtu.be/fghZpcP4PG0

ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ εικονα 2 ιστορικο μουσειο κρητης     νερο 6     νερο 7 ΤΕΛΙΚΟ ΤΕΛΙ8ΚΟ      νερο 8 ΤΕΛΙΚΟνερο 9νερο 10 1    νερο 100 τελικη εικονα

Επίσκεψη της Δ΄τάξης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Στο εκπ.πρόγραμμα    “Γάργαρο Νερό” που παρακολούθησε η Δ’ τάξη του σχολείου μας   στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης,την Πέμπτη ,17-10-2024 οι μαθητές  ενημερώθηκαν για τη σημασία του νερού στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης.

 

  1. Εισαγωγή στο θέμα: Τα παιδιά ξεκίνησαν με μια εισαγωγή για την σπουδαιότητα του νερού στην καθημερινή ζωή, τη γεωργία και την οικονομία του νησιού.
  2. Ιστορικές πληροφορίες: Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, έμαθαν για παραδοσιακές μεθόδους συλλογής και διαχείρισης του νερού, όπως οι υδρονομικές εγκαταστάσεις και οι δεξαμενές.
  3. Διαδραστικές δραστηριότητες: Οι μαθητές συμμετείχαν σε παιχνίδια και εργαστήρια, όπου πειραματίστηκαν με αρχές της υδροδυναμικής και δημιούργησαν μικρές κατασκευές σχετικές με την εκμετάλλευση του νερού.
  4. Εξερεύνηση εκθεμάτων: Είχαν την ευκαιρία να δουν εκθέματα που σχετίζονταν με την ιστορία του νερού στην Κρήτη, όπως παλιά εργαλεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στη γεωργία.
  5. Συμπεράσματα: Το πρόγραμμα ενθάρρυνε τους μαθητές να σκεφτούν την οικολογική διάσταση του νερού και τη σημασία της προστασίας των υδάτινων πόρων, προβάλλοντας τη σύνδεση του νερού με την πολιτιστική κληρονομιά.

Αυτές οι δραστηριότητες συνέβαλαν στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών και στην ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την αξία του νερού.

αρχικο νερο     νερο 1      νερο 2     νερο 3      νερο 4

 

Επίσκεψη της Γ΄ τάξης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Οι μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν  την Πέμπτη ,17-10-2024 , το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης , συμμετέχοντας σε ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το καμαρόσπιτο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την παραδοσιακή κρητική αρχιτεκτονική και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Κρήτης σε προηγούμενες εποχές.

 

Η αίθουσα στον τελευταίο όροφο του μουσείου, στην οποία υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, περιλάμβανε μια λεπτομερή αναπαράσταση των εσωτερικών χώρων αυτών των σπιτιών, ενώ η διακόσμηση και τα οικιακά αντικείμενα της εποχής, όπως πήλινα αγγεία, υφαντά και εργαλεία, έδιναν μια αυθεντική εικόνα της καθημερινότητας των Κρητικών. Τα παιδιά παρατήρησαν με ενθουσιασμό πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον περιορισμένο χώρο με εξαιρετική ευρηματικότητα.

 

Στη συνέχεια συμμετείχαν ενεργά σε μια σειρά από διαδραστικές δραστηριότητες που τους βοήθησαν να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο ζωής των προηγούμενων γενεών, μέσα από διασκεδαστικές αλλά και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις .

Στο τέλος της επίσκεψης, τα παιδιά εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για όσα έμαθαν και υποσχέθηκαν να μοιραστούν  τις γνώσεις τους με τους φίλους και τις οικογένειές τους.

ARXIKH ARXIKH EIKONA KRHTHS 1 ΑΘΗΝΑ ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ 3ΑΘΗΝΑ 4 1ΑΘΗΝΑ 3 1ΑΘΗΝΑ 6 ΥΦΑΝΤΑ 1