Διδακτική επίσκεψη της Ε΄και ΣΤ΄ τάξης στην μόνιμη έκθεση ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄ τάξης ,του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τυμπακίου, επισκέφτηκαν στις 25 Ιανουαρίου 2024, την μόνιμη έκθεση ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, που βρίσκεται  στο Ηράκλειο και δημιουργήθηκε το 2010. Στηριζόμενοι σε πολυετή εμπειρία σε θέματα ενέργειας-περιβάλλοντος και γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ,έδωσαν κίνητρο στους μαθητές να εξοικειωθούν με έννοιες, όπως είναι η ενέργεια ,οι εναλλακτικές μορφές της, οι νέες προοπτικές αλλά και με  θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του, καθώς και τη διάδοση σχετικών τεχνολογιών.

Με ρεαλιστικές πρακτικές και μεθόδους, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με μηχανήματα και καινοτόμες συσκευές που χρησιμοποιούνται στους τομείς παραγωγής ενέργειας ,στη βιομηχανία και στον τομέα της αυτοκίνησης και των μεταφορών .Παρουσιάστηκε στους μαθητές, η αξιοποίηση απλών φυσικών πόρων, φιλικών προς το περιβάλλον , αλλά συνάμα οι νέες τεχνολογίες, που προσφέρουν αξιόπιστες και οικολογικές λύσεις.

Σκοπός της εκπαιδευτικής εκδρομής,  είναι να συμβάλλουμε την ενίσχυση της εκπαίδευσης μαθητών για την αειφορία, με τελική επιδίωξη τη δημιουργία  περιβαλλοντικής κουλτούρας τους, απέναντι στο περιβάλλον. Έτσι αυτό είναι εφικτό, μόνο αν οι μαθητές κατακτήσουν την σχετική γνώση, συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα των ζητημάτων και αποκτήσουν τις απαιτούμενες ικανότητες προκειμένου μελλοντικά ως πολίτες να αναγνωρίζουν το ρόλο τους και να συμμετέχουν στην προσπάθεια επίλυσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Την επόμενη μέρα στο σχολείο  οι μαθητές σχεδίασαν  και αποτύπωσαν με τις ζωγραφιές τους τις νέες γνώσεις που απέκτησαν.

ενεργεια 9ενεργεια 1 ενεργεια 2 ενεργεια 3ενεργεια 4  ενεργεια 12  ενεργεια 5

ενεργεια 22 ενεργεια 23

Διδακτική επίσκεψη της Α΄ και Β΄ τάξης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024 η Α΄  τάξη του σχολείου μας, επισκέφθηκε το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου για να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘”Να ‘μουν γάργαρο νερό”. Η εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων και πιο συγκεκριμένα στα πλαίσια της θεματικής ενότητας “Φροντίζω το Περιβάλλον” στην οποία ασχολούμαστε με το νερό.

Με την πολύτιμη βοήθεια των μουσειοπαιδαγωγών, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο του μουσείου με σκοπό να ανακαλύψουν πράγματα που έχουν σχέση με το νερό (σωλήνες, στάμνες, κρήνες, πηγάδια, κλπ.). Αφού τα παιδιά εξέφρασαν τις απόψεις τους για τη χρησιμότητα των πηγαδιών, η μουσειοπαιδαγωγός συνδύασε το θέμα με τον κύκλο του νερού. Παρομοίασε το σύννεφο με ένα βαμβάκι, το οποίο έπιασαν όλα τα παιδιά προκειμένου να κατανοήσουν πως είναι τα σύννεφα όταν δεν κουβαλάνε νερό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας χρωματισμένο νερό «έβρεξε» το βαμβάκι για να δείξει πόσο σκούρο γίνεται το σύννεφο όταν είναι γεμάτο με νερό. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την πολύ ωραία παρουσίαση για τον κύκλο του νερού.

Έπειτα, πληροφορήθηκαν για τον τρόπο που ερχόταν το νερό στην πόλη με το πέρασμα των χρόνων. Βρέθηκαν μπροστά σε μια κρήνη της παλιάς εποχής και συνειδητοποίησαν μέσα από την ιστορία που τους διηγήθηκε η μουσειοπαιδαγωγός, πως δεν γινόταν να πάρουν νερό πολλοί άνθρωποι μαζί με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιος χρόνος αναμονής για τους κατοίκους της τότε εποχής.

Ακόμα, ενημερώθηκαν για την περίφημη κρήνη του Μοροζίνι (Λιοντάρια) και για τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα του έργου αυτού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές ενθουσιάστηκαν βλέποντας την προσομοίωση της πόλης του Ηρακλείου των προηγούμενων χρόνων.

Τέλος, τα παιδιά μαζί με τις μουσειοπαιδαγωγούς ανακάλυψαν τρόπους  με τους οποίους μπορούν να προσταστεύσουν και να διαφυλάσσουν τους υδάτινους πόρους.

Η διδακτική μας επίσκεψη στέφθηκε με επιτυχία και δεν μπορούμε παρά να ευχαριστήσουμε τις μουσειοπαιδαγωγούς μας για την όμορφη εμπειρία! Εις το επανιδείν…

Την Πέμπτη , 11/1/2024, η Β’ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης  για να παρακολουθήσει  το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Απ’ το δωμάτιό μου στο Μουσείο», με αφορμή την αντίστοιχη ενότητα για τα Μουσεία στο μάθημα της Γλώσσας.

Αρχικά περιηγηθήκαμε στις αίθουσες του Ιστορικού Μουσείου, με τα εκθέματά του να μας προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον. Μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε πολλά, καθώς κάθε δωμάτιο του Μουσείου αποτελεί και μια ξεχωριστή συλλογή αντικειμένων από διαφορετικές εποχές. Ήταν τόσα πολλά τα εκθέματα, που δεν φτάσαμε μέχρι τον δεύτερο όροφο, τον οποίο όμως συμφωνήσαμε ότι θα επισκεφθούμε εικονικά μέσα από τη διαδικτυακή σελίδα του μουσείου και ίσως σε μια επόμενη εκδρομή δια ζώσης…

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μουσειοπαιδαγωγοί του ΙΜΚ, με παιγνιώδη τρόπο, εξήγησαν στα παιδιά πως τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής του χθες έχουν ιστορική αξία για τους ανθρώπους του σήμερα. Με τη μέθοδο του καταιγισμού ιδεών, ο κάθε μαθητής εξέφρασε την άποψή του για το τι σημαίνει γι’ αυτόν Μουσείο  και τι σημαίνει Σπίτι. Στη συνέχεια οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες, χρησιμοποιώντας αντίγραφα από τη συλλογή του Μουσείου και σύγχρονα αντικείμενα, , αποφάσισαν ποια ανήκουν στο Μουσείο και ποια στο σπίτι μας. Ξεκίνησε έτσι ένα ιδιαίτερο «κυνήγι θησαυρού» στις αίθουσες του Μουσείου, για να ανακαλύψουν τη θέση τους και να μάθουν κάτι περισσότερο γι’ αυτά.

Ήταν μια υπέροχη εμπειρία για τα παιδιά, τα οποία συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα, είδαν το Μουσείο με μια διαφορετική ματιά και συνειδητοποίησαν ότι μπορεί ο καθένας μας να συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς εμπλουτίζοντας τις συλλογές των Μουσείων μας με μικρούς θησαυρούς του χθες.

Την εμπειρία αυτή, βέβαια, έκαναν ακόμη καλύτερη τόσο οι δυο μουσειοπαιδαγωγοί, όσο και όλο το προσωπικό του Ιστορικού Μουσείου. Ήταν όλοι/ες ευγενέστατοι και πολύ φιλικοί μαζί μας και τους ευχαριστούμε πολύ!

ιστορικο μουσειο κρητησ αρχικη φωτογραφια

Πιστοποιητικό Υιοθεσίας από το Πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής 2023-2024

Πιστοποιητικό υιοθεσίας_9170339_2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ (2) (1)

 ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΕΥΧΗΣ 2023-2024

 

              Προς 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ
Παρακαλούμε να κοινοποιηθεί
σε όλους τους εκπαιδευτικούς,
στο μαθητικό συμβούλιο εφόσον υπάρχει και
στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς,

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη στήριξή σας στο πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής κατά το σχολικό έτος 2023-2024.Με τη δωρεά σας συμμετέχετε  και εσείς ώστε να εκπληρωθούν ευχές παιδιών που πάσχουν από σοβαρές για τη ζωή τους ασθένειες.
Το πρόγραμμα Αστέρι της ευχής εδώ και 25 χρόνια αποτελεί ένα από τα βασικά προγράμματα εξεύρεσης πόρων του οργανισμού μας ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν ευχές παιδιών που έχουν στερηθεί την παιδική ανεμελιά.
Στα συνημμένα αρχεία μπορείτε να βρείτε την απόδειξη της δωρεάς σας και το πιστοποιητικό υιοθεσίας ευχής.
Σας ευχόμαστε υγεία και καλή δύναμη στο έργο σας!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

 

Οδηγίες για τη Μείωση Μετάδοσης Λοιμώξεων του Αναπνευστικού στο Σχολικό Περιβάλλον

|

04.01.2024

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών
    • Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
    • Πριν και μετά: ▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας
    • Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
    • Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων  χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

 

Παρουσίαση της θεατρικής παράσταση :«Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια» από τους μαθητές της Α΄ τάξης

 

Οι μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας ,με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού της Χατζιδάκη Ιωάννας, μας ετοίμασαν μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα φετινά Χριστούγεννα. Παρουσίασαν σε μικρούς και μεγάλους τη θεατρική παράσταση: «Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια». Ντύθηκαν μπάλες, καμπανούλες, φωτάκια και κλήθηκαν να στολίσουν το δεντράκι που περίμενε καρτερικά να το ομορφύνουν με τη λάμψη τους!!

Παράλληλα, μετέδωσαν το μήνυμα της χαράς, της αγάπης και της ειρήνης που θα πρέπει να μας προσφέρουν απλόχερα αυτές οι γιορτινές ημέρες!!

Ευχόμαστε σε όλους καλές γιορτές και με το καλό να υποδεχτούμε το νέο χρόνο!!