Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Με μεγάλη χαρά οι τάξεις Α΄ , Β ΄, Ε΄  και ΣΤ΄ του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη , στις 22/11/2023, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο Ηράκλειο. Τα παιδιά είχαν μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν τον φυσικό κόσμο και να ενισχύσουν το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη.

Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης, ακολουθώντας τα τρία στάδια της παλαιοντολογικής έρευνας, εξερεύνηση στη φύση, μεταφορά, επεξεργασία και ταυτοποίηση των δειγμάτων στο εργαστήριο καθώς και παρουσίαση των αποτελεσμάτων, περισυνέλλεξαν απολιθώματα δεινόσαυρων με σκοπό να τα καθαρίσουν και να τα παρατηρήσουν. Αμέσως μετά  περιηγήθηκαν στα προπλάσματα της έκθεσης των Δεινόσαυρων του Μουσείου και θα παρατήρησαν  τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά, τον τρόπο βαδίσματος και τα δόντια τους. Τα τρία αυτά στοιχεία  τα βοήθησαν να καταλάβουν από ποιούς δεινόσαυρους προέρχονται τα απολιθώματά τους και αν αυτοί είναι σαρκοφάγοι ή φυτοφάγοι. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε  με τη διαδικασία της ονοματοδοσίας και της ιχνογράφισης του δικού τους δεινόσαυρου.

 

Οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης, μέσα από το φακό του στερεοσκοπίου παρατήρησαν  τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ζώων και αντιλήφθηκαν  την ποικιλία και τη διαφορετικότητα των μορφών τους. Είδαν  στερεοσκοπικά – τρισδιάστατα- και σε μεγέθυνση λεπτομέρειες από το σώμα και τις λεπτές υφές των δομών τους, όπως για παράδειγμα τα στοματικά εξαρτήματα ή τα πόδια των εντόμων. Παράλληλα, ερεύνησαν τη σχέση της δομής των ζώων με τις λειτουργίες τους και τον τρόπο ζωής τους. Τέλος, εξασκήθηκαν  στην ταξινόμηση και την επιστημονική ονοματολογία των ζώων με βάση τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους.

φυσικησ 8 φυσικησ 3φυσικησ 5φυσικησ 6φυσικησ 9