Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Δ΄ τάξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου μας, την Τετάρτη 8/11/23 επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο  Μουσείο  της Ελλάδας αλλά και μοναδικό σε σημασία αφού αντιπροσωπεύει σχεδόν αποκλειστικά τον Μινωϊκό πολιτισμό.

Εκεί παρακολουθήσαμε το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μια γιορτή στο παλάτι». Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας και της μελέτης του Μινωϊκού πολιτισμού.

Καθοδηγούμενοι από την ξεναγό κα. Κλειώ Τζανάκη ,οι μικροί μας ερευνητές με την βοήθεια ενός φανταστικού ήρωα του Μηνά, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές πτυχές της ζωής στο παλάτι και να παρακολουθήσουν από κοντά τα στάδια προετοιμασίας της γιορτής. Περιηγήθηκαν στις αίθουσες του μουσείου αναζητώντας στοιχεία  και παρατηρώντας συγκεκριμένα εκθέματα «Ο πρίγκιπας με τα κρίνα», «Ταυροκαθάψια», «Ο δίσκος της Φαιστού», «Κεραμικά αγγεία», «Τα δελφίνια»κ.α. Όλες αυτές οι δραστηριότητες τους έφεραν σε επαφή με την αρχιτεκτονική, κεραμική, διατροφή και τα θεάματα της Μινωϊκής περιόδου.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με την χρήση ψηφιακών μέσων (τάμπλετ, οθόνες αφής) και τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να ξεναγηθούν εικονικά στους χώρους του παλατιού σε ένα απολαυστικό ταξίδι γνώσης και ψυχαγωγίας!

Οι ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες  έδωσαν την ευκαιρία στους  μαθητές και στις μαθήτριές μας να έχουν διάδραση με τα εκθέματα ,να εξοικειωθούν με το χώρο του μουσείου και να αποκτήσουν επαφή με τον αρχαιότερο πολιτισμό της Ευρώπης.

Αυτή η μοναδική εμπειρία ενίσχυσε τη σύνδεση μας με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας παρέχοντας παράλληλα έναν εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό τρόπο εκμάθησης.

αρχαιολ 1αρχαιολ 2αρχαιολ 3αρχαιολ 4αρχαιολ 5αρχαιολ 6αρχαιολ 7