Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Γ΄ τάξης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Την Τετάρτη 8-11-2023 οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης  στο Ηράκλειο. Εκεί παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα «το Καμαρόσπιτο».

Η  επίσκεψη    πραγματοποιήθηκε    στα      πλαίσια        των  εργαστηρίων δεξιοτήτων. Στην Εθνογραφική Συλλογή του ΙΜΚ δίνεται έμφαση στην αγροτική ζωή του νησιού μέσω των παραγωγικών διαδικασιών (κτηνοτροφία, καλλιέργεια της ελιάς, του αμπελιού και του σταριού) και των σημαντικών σταθμών της ανθρώπινης ζωής (γέννηση, βάφτιση, γάμος). ΄Ολες οι παραπάνω έννοιες συνδυάζονται απόλυτα  με τη διδασκαλία της Μελέτης Περιβάλλοντος και της Γλώσσας. Οι μαθητές λοιπόν είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης!

Το συγκεκριμένο  πρόγραμμα εστιάζει στην Εθνογραφική Συλλογή του Μουσείου όπου παρουσιάζεται η  αναπαράσταση ενός αγροτικού μονόχωρου  καμαρόσπιτου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μέσα από τα αντικείμενα της έκθεσης τη ζωή στα χωριά της Κρήτης μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα.   Η μοναδική αυτή συλλογή αποτελείται από παραδοσιακά χειροτεχνήματα υφαντουργίας, με πρωτότυπα κεντήματα και σχέδια και ξυλόγλυπτα αντικείμενα.

Οι ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες έδωσαν  αφορμή στους μαθητές και τις μαθήτριες για συζήτηση, ερωτήματα και συγκρίσεις με τη σύγχρονη ζωή στην πόλη.

Στόχοι αυτής της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν η επαφή των παιδιών με πολιτιστικούς φορείς, η εξοικείωσή τους με το περιβάλλον του Μουσείου και η γνωριμία τους με διάφορες εκφάνσεις του πολιτισμού.

ιστορικο 1ιστορικο 2ιστορικο 3ιστορικο 4ιστορικο 5ιστορικο 6ιστορικο 7