Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Με μεγάλη χαρά οι τάξεις Α΄ , Β ΄, Ε΄  και ΣΤ΄ του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη , στις 22/11/2023, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο Ηράκλειο. Τα παιδιά είχαν μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν τον φυσικό κόσμο και να ενισχύσουν το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη.

Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης, ακολουθώντας τα τρία στάδια της παλαιοντολογικής έρευνας, εξερεύνηση στη φύση, μεταφορά, επεξεργασία και ταυτοποίηση των δειγμάτων στο εργαστήριο καθώς και παρουσίαση των αποτελεσμάτων, περισυνέλλεξαν απολιθώματα δεινόσαυρων με σκοπό να τα καθαρίσουν και να τα παρατηρήσουν. Αμέσως μετά  περιηγήθηκαν στα προπλάσματα της έκθεσης των Δεινόσαυρων του Μουσείου και θα παρατήρησαν  τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά, τον τρόπο βαδίσματος και τα δόντια τους. Τα τρία αυτά στοιχεία  τα βοήθησαν να καταλάβουν από ποιούς δεινόσαυρους προέρχονται τα απολιθώματά τους και αν αυτοί είναι σαρκοφάγοι ή φυτοφάγοι. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε  με τη διαδικασία της ονοματοδοσίας και της ιχνογράφισης του δικού τους δεινόσαυρου.

 

Οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης, μέσα από το φακό του στερεοσκοπίου παρατήρησαν  τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ζώων και αντιλήφθηκαν  την ποικιλία και τη διαφορετικότητα των μορφών τους. Είδαν  στερεοσκοπικά – τρισδιάστατα- και σε μεγέθυνση λεπτομέρειες από το σώμα και τις λεπτές υφές των δομών τους, όπως για παράδειγμα τα στοματικά εξαρτήματα ή τα πόδια των εντόμων. Παράλληλα, ερεύνησαν τη σχέση της δομής των ζώων με τις λειτουργίες τους και τον τρόπο ζωής τους. Τέλος, εξασκήθηκαν  στην ταξινόμηση και την επιστημονική ονοματολογία των ζώων με βάση τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους.

φυσικησ 8 φυσικησ 3φυσικησ 5φυσικησ 6φυσικησ 9

Συλλογή ειδών τροφίμων για άπορες οικογένειες μέσω του Περ.Τμήματος Μοιρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες  ,

σας ενημερώνουμε ότι το Περιφερειακό Τμήμα Μοιρών του Ε.Ε.Σ , αυτές τις ημέρες,όπως και τα προηγούμενα χρόνια,  προσπαθεί να συλλέξει είδη διατροφής και στη συνέχεια αφού τα συσκευάσει σε πακέτα να τα διαμοιράσει σε αυτές τις οικογένειες που τα έχουν πραγματική ανάγκη .

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Τυμπακίου αποφάσισε κι φέτος να ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια, συλλέγοντας το μόνο είδος που ζητήθηκε από εμάς :ΡΥΖΙ

Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν έχει σημασία η ποσότητα που θα φέρει το κάθε παιδί.

 Σημασία έχει η χαρά της συνεισφοράς στο ιερό αυτό καθήκον όλων μας προς το συνάνθρωπο.

Η συλλογή θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη ,13/12/2023.

 

Τυμπάκι,  27-11-2023     Ο Σύλλογος Διδασκόντων του  2ουΔημ.Σχ.Τυμπακίου

ΣΧΟΛΕΙΟ 2 1

 

Εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου

Mε μεγάλη συγκίνηση παρακολουθήσαμε την Παρασκευή τη γιορτή που ετοίμασαν η Β’ και η Γ’ τάξη του σχολείου μας, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

50 χρόνια πριν, την ίδια μέρα, το τανκ είχε ήδη γκρεμίσει την πύλη του Πολυτεχνείου και είχε βάλει τέλος στην εξέγερση. Έφερε, όμως, και το τέλος των ίδιων των συνταγματαρχών.

50 χρόνια μετά, τα δικά μας παιδιά τίμησαν εκείνα τα παιδιά, τα παιδιά του Πολυτεχνείου. Με απλά λόγια, με εικόνες και βίντεο εκείνων των ημερών, με ποιήματα και με τραγούδια του Θεοδωράκη που ερμήνευσαν με τις παιδικές φωνές τους, μας γύρισαν πίσω στο ’73 και όλοι μαζί τιμήσαμε τον αγώνα των φοιτητών και του απλού κόσμου που τους στήριξε…

 

πολυτεχνειο 1 4 πολυτεχνειο 2 4 πολυτεχνειο 3 4

Συμμετοχή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τυμπακίου στη δράση Christmas Decoration Exchange 2023

Με μεγάλη χαρά φέτος το σχολείο μας επιλέχτηκε  να συμμετέχει στη δράση Christmas Decoration Exchange 2023, ένα project, το οποίο διοργανώνεται από το Durham Centre με τη συμμετοχή του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης. Πρόκειται για μία ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων στολιδιών που θα φτιάξει το κάθε σχολείο μαζί με ένα πακέτο πληροφοριών για το πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στη χώρα του. Κάθε σχολείο θα χρησιμοποιήσει τα στολίδια που θα πάρει για να στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο του.

Στόχος όλου αυτού του προγράμματος είναι να φτιαχτεί ένα Ευρωπαϊκό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο.   Οι μαθητές , μέσα από αυτή τη βιωματική  δραστηριότητα, θα συνειδητοποιήσουν ότι η ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων στολιδιών μεταξύ χωρών είναι μια όμορφη παράδοση που μπορεί να ενώσει διάφορες κουλτούρες και κοινότητες κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου των Χριστουγέννων. Επίσης θα αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με άλλες χώρες  της Ευρώπης. Αυτή η παράδοση θα  βοηθήσει στο να ενισχυθούν  οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων  και να δημιουργήσει μια αίσθηση παγκόσμιας αλληλεγγύης.

Οι  μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄  τάξης του σχολείου μας , που πήραν μέρος στη συγκεκριμένη δράση, εργάστηκαν από τις αρχές Νοέμβρη για να ετοιμάσουν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και κάρτες . Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για τα στολίδια, τις κάρτες και το υλικό: Παπάζογλου Ευθυμία (ΣΤ) , Παπάζογλου  Χριστίνα (Ε) και Καραμανίδης Γεώργιος (  εκπ. ΠΕ08-Εικαστικών).   Πέρα από τα στολίδια και τις κάρτες, έφτιαξαν κι  ένα πακέτο με πληροφορίες σχετικά με το πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στη χώρα μας.

Το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε όλους! Ταχυδρομήσαμε το υλικό μας στις χώρες της δικής μας ομάδας που περιλαμβάνει 23 σχολεία από Αυστρία, Γαλλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τσεχία, Κροατία, Λιθουανία, Αγγλία και Ελλάδα. Περιμένουμε με ανυπομονησία τα πακέτα τους, για να στολίσουμε το δικό μας Ευρωπαϊκό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο!

στολιδια αρχικοαποστολη τυμπακιου φακελλος 1στολιδια 1στολιδια 4 στολιδια δευτεροστολιδια αποστολη τελικοστολιδια 4οστολιδια 3

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Δ΄ τάξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου μας, την Τετάρτη 8/11/23 επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο  Μουσείο  της Ελλάδας αλλά και μοναδικό σε σημασία αφού αντιπροσωπεύει σχεδόν αποκλειστικά τον Μινωϊκό πολιτισμό.

Εκεί παρακολουθήσαμε το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μια γιορτή στο παλάτι». Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας και της μελέτης του Μινωϊκού πολιτισμού.

Καθοδηγούμενοι από την ξεναγό κα. Κλειώ Τζανάκη ,οι μικροί μας ερευνητές με την βοήθεια ενός φανταστικού ήρωα του Μηνά, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές πτυχές της ζωής στο παλάτι και να παρακολουθήσουν από κοντά τα στάδια προετοιμασίας της γιορτής. Περιηγήθηκαν στις αίθουσες του μουσείου αναζητώντας στοιχεία  και παρατηρώντας συγκεκριμένα εκθέματα «Ο πρίγκιπας με τα κρίνα», «Ταυροκαθάψια», «Ο δίσκος της Φαιστού», «Κεραμικά αγγεία», «Τα δελφίνια»κ.α. Όλες αυτές οι δραστηριότητες τους έφεραν σε επαφή με την αρχιτεκτονική, κεραμική, διατροφή και τα θεάματα της Μινωϊκής περιόδου.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με την χρήση ψηφιακών μέσων (τάμπλετ, οθόνες αφής) και τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να ξεναγηθούν εικονικά στους χώρους του παλατιού σε ένα απολαυστικό ταξίδι γνώσης και ψυχαγωγίας!

Οι ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες  έδωσαν την ευκαιρία στους  μαθητές και στις μαθήτριές μας να έχουν διάδραση με τα εκθέματα ,να εξοικειωθούν με το χώρο του μουσείου και να αποκτήσουν επαφή με τον αρχαιότερο πολιτισμό της Ευρώπης.

Αυτή η μοναδική εμπειρία ενίσχυσε τη σύνδεση μας με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας παρέχοντας παράλληλα έναν εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό τρόπο εκμάθησης.

αρχαιολ 1αρχαιολ 2αρχαιολ 3αρχαιολ 4αρχαιολ 5αρχαιολ 6αρχαιολ 7

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Γ΄ τάξης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Την Τετάρτη 8-11-2023 οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης  στο Ηράκλειο. Εκεί παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα «το Καμαρόσπιτο».

Η  επίσκεψη    πραγματοποιήθηκε    στα      πλαίσια        των  εργαστηρίων δεξιοτήτων. Στην Εθνογραφική Συλλογή του ΙΜΚ δίνεται έμφαση στην αγροτική ζωή του νησιού μέσω των παραγωγικών διαδικασιών (κτηνοτροφία, καλλιέργεια της ελιάς, του αμπελιού και του σταριού) και των σημαντικών σταθμών της ανθρώπινης ζωής (γέννηση, βάφτιση, γάμος). ΄Ολες οι παραπάνω έννοιες συνδυάζονται απόλυτα  με τη διδασκαλία της Μελέτης Περιβάλλοντος και της Γλώσσας. Οι μαθητές λοιπόν είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης!

Το συγκεκριμένο  πρόγραμμα εστιάζει στην Εθνογραφική Συλλογή του Μουσείου όπου παρουσιάζεται η  αναπαράσταση ενός αγροτικού μονόχωρου  καμαρόσπιτου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μέσα από τα αντικείμενα της έκθεσης τη ζωή στα χωριά της Κρήτης μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα.   Η μοναδική αυτή συλλογή αποτελείται από παραδοσιακά χειροτεχνήματα υφαντουργίας, με πρωτότυπα κεντήματα και σχέδια και ξυλόγλυπτα αντικείμενα.

Οι ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες έδωσαν  αφορμή στους μαθητές και τις μαθήτριες για συζήτηση, ερωτήματα και συγκρίσεις με τη σύγχρονη ζωή στην πόλη.

Στόχοι αυτής της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν η επαφή των παιδιών με πολιτιστικούς φορείς, η εξοικείωσή τους με το περιβάλλον του Μουσείου και η γνωριμία τους με διάφορες εκφάνσεις του πολιτισμού.

ιστορικο 1ιστορικο 2ιστορικο 3ιστορικο 4ιστορικο 5ιστορικο 6ιστορικο 7

 

 

Ενημερωτικό φυλλάδιο για μαθητές από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τίτλο :επιστρέφω ασφαλής

Όπως  αναφέρεται και στο επισυναπτόμενο φυλλάδιο :

Α)για τα παιδιά κάθε διαδρομή από το σπίτι προς το σχολείο και αντίστροφα, αποτελεί μια σημαντική μαθησιακή εμπειρία και ένα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής. Οι γονείς μπορούν να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία για να εξασκηθούν με τα παιδιά τους στους κανόνες Οδικής Ασφάλειας.

Β)Όταν οι γονείς συμπεριφέρονται με ευγένεια και  υπομονή, τηρώντας τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί, μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι δάσκαλοι κυκλοφοριακής αγωγής ,γιατί τα παιδιά βλέπουν, ακούν και μιμούνται.

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 1 1      ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 2 1

 

Συμμετοχή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τυμπακίου στη δράση:¨Συλλέγουμε καπάκια για ένα καλύτερο ¨ΜΕΛΛΟΝ¨ του Συλλόγου ΑΜΕΑ Γονέων και Φίλων Ν.Κρήτης :”  ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ”: .

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Τυμπακίου θα στηρίξει και για τη φετινή σχολική χρονιά 2023-2024  την προσπάθεια του Συλλόγου ΑΜΕΑ Γονέων και Φίλων Ν.Κρήτης :”  ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ” στη δράση του  ¨Συλλέγουμε καπάκια για ένα καλύτερο ¨ΜΕΛΛΟΝ¨ .

Τυμπάκι,06-11-2023

Ο Διευθυντής του Σχολείου

ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

 



Λήψη αρχείου

ΣΧΟΛΕΙΟ 2

Ενημέρωση για το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας “Dentist pass” του Υπουργείου Υγείας



Λήψη αρχείου

Συμμετοχή του 2ου Δημοτικού σχολείου Τυμπακίου στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος SAFE WATER SPORTS με τίτλο: «Κανόνες για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παραλία.

Τη σχολική χρονιά 2022-2023, 33 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό SAFE WATER SPORTS με τίτλο «Κανόνες για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παραλία».

Επιδίωξη του διαγωνισμού αυτού ήταν, μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας, να αντιληφθούν τα παιδιά τους κινδύνους στην παραλία και τη θάλασσα, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Οι μαθητές ζωγράφισαν βασικούς κανόνες ασφαλείας, για την κολύμβηση, τις επικίνδυνες βουτιές, την προστασία από τον ήλιο, τα σκουπίδια, την κατανάλωση φαγητού και ποτού στη θάλασσα κ.ά.

Μέσα απ’ αυτές τις καλλιτεχνικές δημιουργίες τα παιδιά γνώρισαν και εμπέδωσαν κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουμε στην παραλία και στη θάλασσα.

Τα παιδιά καταχάρηκαν τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό αυτό, αφού η ζωγραφική είναι μια ευχάριστη και δημιουργική δραστηριότητα για αυτά.

Όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες έλαβαν βεβαίωση συμμετοχής, κάτι που τα ευχαρίστησε ιδιαίτερα.

Ελπίζουμε ότι και στο μέλλον οι μαθητές θα δείξουν μεγάλο ζήλο, έτσι ώστε να συμμετέχουν σε ανάλογους διαγωνισμούς.

brabeysh 2