Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον στην Περιφέρεια Κρήτης

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου µε τίτλο: «Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον στην Περιφέρεια Κρήτης», σήμερα  Τρίτη 24/10/23  το σχολείο μας συμμετείχε στην παρακολούθηση του ανωτέρου προγράμματος .

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Τυμπακίου έχει επιλεγεί μεταξύ των 47 σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίες θα συμμετάσχουν στη δράση.

Η πιλοτική αυτή δράση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκοπό έχει τη μείωση των επιπτώσεων από κινδύνους καταστροφών και κρίσεων όχι μόνο στο ευαίσθητο σχολικό περιβάλλον, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, με την οποία αλληλεπιδρά.

Τα  τελευταία χρόνια η κλιματική κρίση ,τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα τεχνολογικά ατυχήματα οδηγούν αναπόφευκτα στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος .Γεγονότα όπως πλημμύρες ,σεισμοί, κατολισθήσεις, ηφαιστειακή δραστηριότητα, δασικές και αστικές πυρκαγιές δημιουργούν ένα κύκλο καταστροφών και κρίσεων με αυξανόμενες συνέπειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Δεδομένων αυτών των συνθηκών, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την μείωση της διακινδύνευσης στο σχολικό περιβάλλον(Ιαπωνία 2015).    Η θωράκιση των σχολικών μονάδων απέναντι στους κινδύνους και η εκπαίδευση στο σχολικό περιβάλλον αποτελούν θέματα θεμελιώδους σημασίας. Στο πρόγραμμα αυτό το σχολείο μας συμμετέχει ως ένα από τα 47 σχολεία που επιλέχθηκαν από όλη την Κρήτη υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών  ΕΚΠΑ  κ.Ευθύμη Λέκκα.

Η υλοποίηση του προγράμματος έχει κρίσιμη σημασία για τη σχολική κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον δεδομένου ότι μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η διακινδύνευση στο χώρο των σχολικών μονάδων. Επιπρόσθετα  διαμορφώνεται μια σύγχρονη αντίληψη  για τη διαχείριση φυσικών κινδύνων και κρίσεων στο χώρο της σχολικής κοινότητας.

Στην πρώτη συνάντηση που έγινε στο Ηράκλειο ,το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από την κα Φραγκιαδάκη Σταυρούλα ,αναπληρώτρια του Διευθυντή του σχολείου μας.

σεισμοι 2σεισμοι 3σεισμοι 4σεισμοι 1