Ο Βυθός ή Ζουρ-Παπά

 

ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΒΕΛΛΑ "Ο βυθός"
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
“Ο βυθός”
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΒΕΛΛΑ Πανοραμική θέα του βυθού.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
Πανοραμική θέα του βυθού.

Η δολίνη είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο που δημιουργήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με τον Léon Heuze,Γάλλο περιηγητή, η περιοχή ονομαζόταν Φθαίος, ονομασία που ο ίδιος την ετυμολογεί από τη λ. βυθός>β’θός>Φ’θιός, και της δίνει διπλή σημασία, δηλαδή πτώση [=κατάρρευση και αμαρτία], αλλά και Ζούρπαπα [= τρελός παπάς]    εξ αιτίας ενός τραγικού μύθου – θρύλου


“Κάποτε το Γαρδίκι ήταν μια σημαντική πόλη και μια επισκοπή. Στο σημείο, όπου σήμερα ανοίγεται το βάραθρο, βρισκόταν η δημόσια πλατεία. Μια μέρα μεγάλης γιορτής όλος ο πληθυσμός είχε συγκεντρωθεί εκεί. Οι γυναίκες χόρευαν, σχηματίζοντας έναν μεγάλο κύκλο, σύμφωνα με την τοπική συνήθεια. Ένας παπάς είχε μια εξαιρετικά όμορφη κόρη· την είδε στο χορό και του καλοάρεσε. Αμέσως πηγαίνει στον επίσκοπο και του λέει πως έρχεται να τον συμβουλευθεί για ένα ζήτημα που τον απασχολεί::

– Ένας άνθρωπος έχει στον κήπο του μια μηλιά που κάνει ωραία μήλα, μπορεί να τα μαζέψει ο ίδιος δοκιμάζοντας το πρώτο,  ή πρέπει να αφήσει την πρωτιά στους ξένους;

Ο επίσκοπος απάντησε πως ο εν λόγω άνθρωπος είχε ασφαλώς το δικαίωμα να φάει τα μήλα του. Τότε ο παπάς πάει, παίρνει την κόρη του από τον χορό, την απάγει και ικανοποιεί την ανήθικη επιθυμία του. Την ίδια στιγμή, η πλατεία του χωριού με τους χορευτές και όλη η πόλη εξαφανίζονται με μια ξαφνική καθίζηση. Μόνο η εκκλησία μένει όρθια στην άκρη του ανοίγματος της αβύσσου».

ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΒΕΛΛΑ

2 σχόλια στο “Ο Βυθός ή Ζουρ-Παπά

 1. Πολύ ωραία αυτός ο μύθος είναι γνωστός στην τοπική & συνοριακή κοινωνία των Πελινναίων.
  Νομίζω ότι θα έπρεπε να αναφέρετε ότι το σημείο αυτό πέρα από την ονομασία “Ζούρ Παπά” ότι οι παλαιότεροι το λέγανε και “Βούτζμα” η “Βουβούντζμα” προφανώς προερχόμενο το όνομα από την μεγάλη βουή που διμιουργήθηκε καθώς βυθιζόταν το χωριό.
  Επίσης πρέπει να αναφερθεί και η ημέρα του εορτασμού που γίνεται,προς τιμή της Αγίας Παρασκευής.
  Πολύ καλή η προσπάθεια του ατόμου – ατόμων που σκέφτηκαν την δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας στο FB προς διάσωση της τοπικής μας παράδοσης συμπεριλαμβανομένου & εμού από τον κοντινό οικισμό της Φανερωμένης.
  Εύχομαι καλή συνέχεια στο πολύτιμο έργο σας.
  Νίκος Παχής του Γεωργίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *