Ρύπανση Πηνειού

πίσω στη δράση μας

Από τις ομάδες μαθητών

Ήξερες ότι,

ο  Πηνειός είναι ο δεύτερος πιο μολυσμένος ποταμός στην Ευρώπη μετά τον Πάδο της Ιταλίας και ανάλογη είναι η κατάσταση σε όλους τους παραπόταμούς του;

Τι και ποιοι φταίνε για αυτή την κατάσταση;

Προσπαθήσαμε, μέσα από άρθρα εφημερίδων σχετικά με τη ρύπανση του Πηνειού να  απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που ανασύραμε κατά τη διάρκεια της δράσης μας,

Αστικές, αγροτικές και βιομηχανικές χρήσεις, επιβαρύνουν τον Πηνειό, προκαλώντας «πολύμορφη και δύσκολα ελεγχόμενη ρύπανση»

Αστικές

  • Άμεση ή έμμεση διάθεση αστικών υγρών αποβλήτων από αστικά κέντρα και οικισμούς στα νερά του ποταμού και τη λειτουργία χώρων απόθεσης απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή.
  • Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
  • Απορροφητικοί βόθροι.

Αγροτικές

  • Νιτρορύπανση και ρύπανση από οργανοφωσφορικές ενώσεις λόγω της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων.
  • Κτηνοτροφικές μονάδες όπως χοιροστάσια και βουστάσια.

Βιομηχανικές χρήσεις

  • Τυροκομεία
  • Σφαγεία
  • Βιομηχανίες επεξεργασίας ελαίων και τομάτας.

    Τυρόγαλο
Τυρόγαλο

χημική ρύπανση

_____________________________

Διαβάστε παρακάτω ενδιαφέροντα αποσπάσματα άρθρων εφημερίδων σχετικά με το θέμα.

Πηνειός. Ποτάμι ή αγωγός αποβλήτων;

Αστικές, αγροτικές και βιομηχανικές χρήσεις, επιβαρύνουν τον Πηνειό, προκαλώντας «πολύμορφη και δύσκολα ελεγχόμενη ρύπανση»

…«Η ρύπανση του Πηνειού από αστικές χρήσεις περιλαμβάνει την άμεση ή έμμεση διάθεση αστικών υγρών αποβλήτων από αστικά κέντρα και οικισμούς στα νερά του ποταμού και τη λειτουργία χώρων απόθεσης απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Στα αστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής λειτουργούν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και συγκεκριμένα τρεις στο νομό Λάρισας (Λάρισα, Τύρναβος και Ελασσόνα), δύο στο νομό Τρικάλων (Τρίκαλα, Καλαμπάκα) και μία στην πόλη της Καρδίτσας. Βέβαια, για τη διασφάλιση της ποιότητας των νερών του Πηνειού θα πρέπει οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις να λειτουργούν σωστά και να ελέγχεται σε καθημερινή βάση η ποιότητα των εκροών τους.

Πέρα από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, σημαντική πηγή μόλυνσης των νερών του Πηνειού και της ευρύτερης περιοχής αποτελούν και οι χιλιάδες απορροφητικοί βόθροι που είναι διάσπαρτοι σε μικρούς οικισμούς και χωριά. Οι βόθροι αυτοί έχουν ανοίγματα για να φεύγουν τα λύματα και από τα ανοίγματα αυτά διαρρέουν τα νερά και μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς και ρύπους στον υπόγειο υδροφορέα . Πολλές φορές με τον τρόπο αυτό έχουν μολυνθεί πηγές που βρίσκονται μέσα σε χωριά.

– Τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αγροτικές χρήσεις εντοπίζονται κυρίως στη νιτρορύπανση και στη ρύπανση από οργανοφωσφορικές ενώσεις λόγω της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων. …

. Επίσης, μια πρόσθετη και εξαιρετικά ρυπογόνα πηγή αποτελούν και οι διάφορες κτηνοτροφικές μονάδες όπως χοιροστάσια και βουστάσια.

Και τα υγρά απόβλητα όμως, αστικά και βιομηχανικά, αποτελούν πηγή νιτρικών και οργανοφωσφορικών, τα οποία σε συνδυασμό με την έλλειψη βιολογικών καθαρισμών αποτελούν μία σημαντική πηγή ρύπανσης.

– Το πρόβλημα της ρύπανσης του Πηνειού από βιομηχανικές χρήσεις εντοπίζεται εν μέρει στην περιοχή των Τρικάλων και κυρίως στην περιοχή της Λάρισας (Ελασσόνα) όπου υπάρχουν και οι περισσότερες βιομηχανίες όπως τυροκομεία, σφαγεία και βιομηχανίες επεξεργασίας ελαίων και τομάτας. Η ρύπανση είναι ιδιαίτερα έντονη τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η παροχή του Πηνειού και των παραποτάμων του μειώνεται λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων και αυξημένης ζήτησης νερού για άρδευση. Το πρόβλημα εντείνεται κι από το γεγονός ότι το καλοκαίρι λειτουργούν πολλές εποχικές βιομηχανίες οι οποίες απορρίπτουν τα απόβλητά τους στον Πηνειό.

“Ελευθερία”, 13/02/2012…

____________________________________________________________________

Νεκρά ψάρια στον Πηνειό

Δεκάδες νεκρά ψάρια εμφανίστηκαν στον Πηνειό, σε ακτίνα 2χλμ στο δημοτικό διαμέρισμα Νομής του Δήμο Φαρκαδόνας στα Φάρσαλα.

Τα αίτια του φαινομένου δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα, ωστόσο όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρ. Μιχαλάκης, τρεις μπορεί να είναι οι πιθανές αιτίες: είτε το γεγονός ότι κατέβηκε σημαντικά η στάθμη του νερού, είτε κάποιος ασυνείδητος αγρότης ξέπλυνε το ψεκαστικό του μηχάνημα από φυτοφάρμακα στο συγκεκριμένο σημείο, είτε έπεσαν λήμματα στην περιοχή.

29 Ιουνίου 2011 econews.gr

____________________________________________________________________

Ο Πηνειός βρωμίζει σαν… Ασωπός

Πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ενοχοποιεί βιοτεχνίες

…Κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή εικόνα από τον Πηνειό, σε τοποθεσία κοντά στη Λάρισα: εκτός από τα προφανή σκουπίδια, στα νερά του καταλήγουν ανεπεξέργαστα αστικά λύματα, υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, απόβλητα τυροκομείων κτλ…

…Εδώ και χρόνια οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην ευρύτερη λεκάνη του τον «πληγώνουν» με την ανοχή των συναρμόδιων φορέων. Τα νερά του δέχονται ανεπεξέργαστα αστικά λύματα, σκουπίδια, υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, απόβλητα τυροκομείων, ελαιοτριβείων, βιοτεχνικών μονάδων, σφαγείων, κοπριές από στάβλους, ενώ την κοίτη του «ξεκοιλιάζουν» οι παράνομες αμμοληψίες…

…Πληγή για τον ποταμό αποτελούν και οι παράνομες αμμοληψίες. «Πρόκειται για μια δραστηριότητα που αποφέρει μαύρο χρήμα σε αυτούς που την πραγματοποιούν. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και καμία κύρωση, ακόμη και όταν οι εργολάβοι πιάνονται επ΄ αυτοφώρω»…

Το ΒΗΜΑ, 16/07/2010

«Τυροκομεία, ελαιοτριβεία, βιομηχανίες, μικρές βιοτεχνίες, σφαγεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι μετέτρεψαν τον Πηνειό σε μια απέραντη… χαβούζα.» …

«Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι συγκεντρώσεις νιτρικών και φωσφορικών υπερβαίνουν κατά πολύ το ανώτατο επιτρεπτό όριο και σε συνδυασμό με τις μεγάλες συγκεντρώσεις κολοβακτηριοειδών αποδεικνύουν ότι ο Πηνειός έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα.»…

«ο Πηνειός δέχεται τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας που αναπτύσσονται στη λεκάνη απορροής του και συγκεκριμένα επιβαρύνεται από τις αρδευόμενες καλλιέργειες, τις κτηνοτροφικές μονάδες, τα φυτοφάρμακα, τα τυροκομεία, άλλες βιομηχανίες που ρίχνουν ανεπεξέργαστα τα λύματά τους στο ποτάμι, παράνομες αμμοληψίες.»…

«Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι όπως έχουν υπολογίσει οι επιστήμονες, στην ευρύτερη περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου χρησιμοποιούνται 230.000 τόνοι λιπασμάτων και πάνω από 2.000 φυτοφαρμάκων.»…

Εφημερίδα  ΕΘΝΟΣ
«E» 26/7/2010

_______________________________________________________________

«Πεθαίνουν» τα ποτάμια!

…Η ρύπανση των νερών από βιομηχανικά, τοξικά λύματα – ιδιαίτερα των τυροκομείων – τα μετατρέπει σε «κινούμενους βόθρους», με βαριές επιπτώσεις στο περιβάλλον κι άμεσους κινδύνους για τη δημόσια υγεία…

Ριζοσπάστης, Τρίτη 11 Οκτώβρη 2005

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *