«Κλικ κατά του Εκφοβισμού»: μια πρωτότυπη δράση του σχολείου μας

Τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2026, με αφορμή α) την “Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού” που τιμάται κάθε χρόνο στις 6 Μαρτίου, β) τη σχετική επισήμανση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (έγγραφο υπ’ αριθμ. Φ.1/22270/ΓΔ4/24-02-2026) και γ) την παρότρυνση εκ μέρους του Συμβούλου Πληροφορικής με το ανάλογο υλικό, ολοκληρώθηκε στο σχολείο μας μια ουσιαστική εκπαιδευτική δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας.

Την οργάνωση και υλοποίηση της δράσης ανέλαβε εξ ολοκλήρου η εκπαιδευτικός Πληροφορικής κ. Χρυσαυγή Δρασκέλη, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από όλες τις τάξεις του σχολείου μας. Η δράση ξεκίνησε με ανοιχτή συζήτηση μέσα στις τάξεις, όπου τα παιδιά εξέφρασαν σκέψεις, απορίες και προσωπικές εμπειρίες, προσεγγίζοντας το φαινόμενο του εκφοβισμού μέσα από τη δική τους οπτική. Μέσα από τον διάλογο αναδείχθηκαν ζητήματα σεβασμού, αποδοχής της διαφορετικότητας, ενσυναίσθησης και υπευθυνότητας, ενώ δόθηκε έμφαση και στον ρόλο του παρατηρητή σε περιστατικά βίας.

padlet 4

Στη συνέχεια προβλήθηκαν ολιγόλεπτα βίντεο με σχετικό περιεχόμενο, τα οποία λειτούργησαν υποστηρικτικά, ενισχύοντας τη βιωματική κατανόηση των συνεπειών της ενδοσχολικής βίας τόσο για το θύμα όσο και για το σύνολο της σχολικής κοινότητας. Στο τελευταίο μέρος της δράσης αξιοποιήθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα Padlet, μέσω της οποίας οι μαθητές δημιούργησαν τις δικές τους ψηφιακές αναρτήσεις, αφίσες και μηνύματα με στόχο την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε ένα δίκτυο σχολείων ενάντια στην ενδοσχολική βία.

padlet 3

Με δημιουργικότητα, φαντασία και ωριμότητα κατέθεσαν συνθήματα και προτάσεις για ένα σχολείο ασφαλές, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό και αποδεικνύει ότι τα παιδιά μπορούν να επεξεργάζονται ουσιαστικά κοινωνικά ζητήματα και να εκφράζουν τεκμηριωμένες απόψεις μέσα από σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να δει τις δημιουργίες κάθε τάξης ξεχωριστά στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://padlet.com/billkkill/scuole-in-rete-contro-la-violenza-c7rcl4bmy2js

padlet 2

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνέβαλε στην ενίσχυση της κοινωνικής και ψηφιακής παιδείας των μαθητών, καλλιέργησε δεξιότητες συνεργασίας και υπεύθυνης έκφρασης και ενδυνάμωσε τη στάση μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την εκπαιδευτικό Πληροφορικής κ. Χρυσαυγή Δρασκέλη για την άρτια οργάνωση και την ουσιαστική υλοποίηση της δράσης, η οποία προσέφερε στα παιδιά ένα πολύτιμο πεδίο ενημέρωσης, προβληματισμού και δημιουργικής συμμετοχής.