Στο πλαίσιο του μαθήματος των Μαθηματικών της Ε΄ Τάξης, ο εκπαιδευτικός κ. Πρόδρομος Χρηστίδης υλοποίησε μια ιδιαίτερα δημιουργική και πρωτότυπη δράση με τίτλο «Το θρανίο των αριθμών».
Ο εκπαιδευτικός δημιούργησε και πλαστικοποίησε πίνακες κατηγοριών αριθμών, από τα δισεκατομμύρια έως και τα πρώτα δεκαδικά ψηφία, προκειμένου οι μαθητές να μπορούν να εξασκηθούν πρακτικά στη διάκριση και τοποθέτηση των ψηφίων στη σωστή θέση. Πάνω στα πλαστικοποιημένα χαρτιά τοποθετήθηκαν βάσεις με αυτοκόλλητα velcro, ώστε να μπορούν να τοποθετούνται και να αφαιρούνται ψηφία που επίσης είχαν κατασκευαστεί και πλαστικοποιηθεί.
Οι πίνακες αυτοί τοποθετήθηκαν πάνω σε ένα θρανίο της τάξης, μετατρέποντάς το στο «θρανίο των αριθμών» – έναν διαδραστικό χώρο όπου οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να «παίζουν» με τους αριθμούς, δημιουργώντας και αναλύοντας αριθμητικές αξίες, από τις μικρότερες έως τις μεγαλύτερες. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον στη δραστηριότητα. Συμμετείχαν ενεργά, σχηματίζοντας διαφορετικούς αριθμούς, τους διάβαζαν μεγαλόφωνα, προσπαθούσαν να αναγνωρίσουν τη θέση κάθε ψηφίου και εξηγούσαν μεταξύ τους την αξία του. Μέσα από αυτή τη βιωματική διαδικασία, η έννοια της αξίας θέσης των ψηφίων έγινε πιο κατανοητή και διασκεδαστική, καθώς η μάθηση συνδυάστηκε με το παιχνίδι και τη συνεργασία.
Η συγκεκριμένη δράση ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία και την παιδαγωγική της αξία, καθώς μετατρέπει ένα στατικό κομμάτι του μαθήματος σε διαδραστική εμπειρία. Δραστηριότητες όπως αυτή ενθαρρύνουν τα παιδιά να μαθαίνουν πέρα από τα στενά όρια του σχολικού βιβλίου, καλλιεργώντας τη δημιουργικότητα, την παρατήρηση και την ενεργή συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία. Τέτοιες πρωτοβουλίες δείχνουν πώς η εκπαίδευση μπορεί να συνδυάζει τη θεωρία με τη δράση, ενισχύοντας τη χαρά της μάθησης και δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να ανακαλύπτουν τη γνώση μέσα από την πράξη.

