ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ  19η  ΜΑΪΟΥ (1914-1923)

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση από έκθεση σε κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, οι πορείες θανάτου στην έρημο και συχνότατα οι εν ψυχρώ δολοφονίες ή εκτελέσεις. Ο αριθμός των θυμάτων έχει υπολογιστεί από έναν Πόντιο μελετητή σε 353.000. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Το μοναδικό πράγμα που πήραν μαζί τους ήταν οι ψυχές τους και η βαθιά τους νοσταλγία για τις αλησμόνητες πατρίδες.

Η διαδικασία εξόντωσης των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου διακρίνεται ιστορικά σε τρεις συνεχόμενες φάσεις: από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως την κατάληψη της Τραπεζούντας από τον ρωσικό στρατό (1914-1916), η δεύτερη τελειώνει με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1916-1918) και η τελευταία ολοκληρώνεται με την εφαρμογή της Σύμβασης για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (1918-1923).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Α’ Δημοτικού σε συνεργασία με μαθητές/τριες όλου του σχολείου, οι οποίοι/ες συμμετείχαν ενεργά και με μεγάλη προθυμία σ’ όλες τις δράσεις της εκδήλωσης. Αρχικά, παρουσιάστηκε από την εκπαιδευτικό Α’ τάξης, Τοπαλίδου Ειρήνη, το ιστορικό πλαίσιο ύπαρξης του ελληνισμού στον Πόντο από τη μυθολογία μέχρι και την γενοκτονία, καθώς επίσης και τα στοιχεία εκείνα που συντελούν τον ελληνικό ποντιακό πολιτισμό. Εν συνεχεία, οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης παρουσίασαν ορισμένες ποντιακές συνταγές και οι μαθητές/τριες της Ε’ τάξης τα ποντιακά ήθη και έθιμα που διατηρούνται μέχρι σήμερα. Την εκδήλωσή μας πλαισίωσαν και ποντιακοί χοροί, όπως ο ΟΜΑΛ από την Α’ τάξη και η ΣΕΡΑΝΙΤΣΑ από την Δ’ τάξη.

Επίσης, είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Ακροποτάμου, ο οποίος ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους με την ποντιακή ζωντάνια και ρυθμό, χορεύοντας αγαπημένους ποντιακούς χορούς.

Στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσουμε θερμά που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας και μας τίμησαν με την παρουσία τους, την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, την κ. Γαϊτανίδου Αθανασία, τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης, τον κ. Χατζηκυριάκου Ιωάννη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ορφανίου που παραχώρησε τις ποντιακές φορεσιές και τους γονείς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και μας ετοίμασαν με τα χεράκια τους, ένα ποντιακό έδεσμα, τα πισία, για όλους/ες τους/τις προσκεκλημένους/ες μας.

Η ΡΩΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΝ, ΑΝΘΕΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ»

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14