Έτησια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2022-2023)

Ακολούθως, παρατίθεται η Έτησια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου του     2/θέσιου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πανεπιστημίου Πατρών για το σχολικό έτος 2022-2023, στο πλαίσιο της οποίας καταγράφονται συνοπτικά τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες που κρίνονται σημαντικά για την αποτύπωση της εικόνας του σχολείου, αλλά κι η αποτίμηση του έργου της σχολικής μας μονάδας.

 

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 2022-2023

Ακολούθως παρατίθεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του Διθεσίου Πειραματικού Δημοτικού Πανεπιστημίου Πατρών για το σχολικό έτος 2022-2023.

 

ΔΙΘΕΣΙΟ ΠΔΣΠΠ ΕΣΚ 2022-23..

ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ – ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ

Την Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου η καλοκαιρινή γιορτή, στην οποία έλαβαν μέρος οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης του 8/θέσιου και 2/θέσιου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πανεπιστημίου Πατρών.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της γιορτής δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα παιδιά της Στ΄ τάξης τα οποία αποχαιρετήσαμε με συγκίνηση και περηφάνεια, ευχόμενοι όλοι και όλες να έχουν καλή πρόοδο!

Τέλος, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, επιφύλασσε αρκετές εκπλήξεις για όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα για τους μαθητές και τις μαθήτριες που αποφοίτησαν, προσφέροντάς τους αναμνηστικά δώρα.

Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά πολύ καλή πρόοδο και κάθε καλό στη ζωή τους!

 

ΓΙΟΡΤΗ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023 πραγματοποιήθηκαν  τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων με σχέδια δράσης που συνδυάζουν το γνωστικό πεδίο των Προγραμμάτων Σπουδών με την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων των μαθητριών και των μαθητών όλων των τάξεων. Σκοπός όλων των εργαστηρίων  ήταν η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές των τάξεων Α-Γ-Δ ασχολήθηκαν με τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Α) ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥ ΖΗΝ με υποθεματική «ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ- ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ» με τίτλο: «ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ , ΜΟΥ ΑΝΗΚΕΙ!»
  • Β) ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ με υποθεματική «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» με τίτλο: «ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ»
  • Γ)ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ με υποθεματική «ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ: ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ» με τίτλο: «ΔΙΑΦΕΡΟΥΜΕ, Ε ΚΑΙ;»
  • Δ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ με υποθεματική «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΓΩΓΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ-ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ» με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ»

Ακολούθως, πατώντας επάνω στο τίτλο, παρατίθενται τα προαναφερόμενα σχέδια δράσης, που υλοποιήθηκαν το σχολικό έτος 2022-2023, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, από τις τάξεις Α΄, Γ΄ και Δ΄.

Σχέδιο-δράσης-τμήματος_τάξης

Οι μαθητές  των τάξεων Β-Ε-ΣΤ  υλοποίησαν τα εργαστήρια με τις παρακάτω επιμέρους θεματικές ενότητες:

  • Α) ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥ ΖΗΝ με υποθεματική «ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΛΗΨΗ» με τίτλο: «ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ»
  • Β) ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ με υποθεματική «ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ με τίτλο: «ΣΕΙΣΜΟΣ, ΜΗ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ!!!»
  • Γ)ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ με υποθεματική « ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ με τίτλο: «ΜΑΘΕ-ΔΕΣ & ΔΡΑΣΕ»
  • Δ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ με υποθεματική «STEM-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ» με τίτλο: «ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ…ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»

 

Ακολούθως, πατώντας επάνω στους τίτλους, παρατίθενται τα προαναφερόμενα σχέδια δράσης, που υλοποιήθηκαν το σχολικό έτος 2022-2023, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, από τις τάξεις Β΄, Ε΄ και Στ΄.

Διαδίκτυο…-ασφαλώς

Εργαστήρια-Δεξιοτήτων-Φιλία

Σεισμός- και τώρα τι κάνω

Το-σχολείο-της-συμπερίληψης-η-αναπηρία-ως-αφορμή

Στα πλαίσια λειτουργίας της σχολικής μονάδας υλοποιήθηκαν δύο καινοτόμα προγράμματα στα οποία συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου απ’ όλες τις τάξεις καθώς και όλοι οι εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε το καινοτόμο  πρόγραμμα αγωγής υγείας με τίτλο: «Τρέφομαι σωστά: μια διατροφική αλυσίδα μεταξύ της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας» με τη συμμετοχή του υπεύθυνου εκπαιδευτικού Καλογεράτου Γεράσιμου, των φοιτητών του ΤΕΠΕΚΕ και της διατροφολόγου κας Ανυφαντή Αγγελικής. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων, για τη Μεσογειακή διατροφή καθώς επίσης δόθηκαν από τη διατροφολόγο συμβουλές καλής και ισορροπημένης διατροφής αλλά και συμβουλές αποφυγής επεξεργασμένων και μεταλλαγμένων τροφών.

Το δεύτερο πρόγραμμα είχε πολιτιστικό χαρακτήρα και είχε τίτλο: «Γλώσσα και ταυτότητα: λόγοι που ενώνουν πολιτισμούς και ανθρώπους» με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Αλεξόπουλο  Παναγιώτη-Χρήστο.  Μέσω του προγράμματος οι μαθητές έμαθαν πως οι λαοί αντί να διακρίνονται, συνδέονται  μεταξύ τους έχοντας κοινό γνώμονα τη γλώσσα και την ταυτότητά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ασχολήθηκαν με ιστορικά και λογοτεχνικά κείμενα, μέσα από τα οποία προσέγγισαν τις ιδεολογίες της ισότητας και της αδελφοσύνης των λαών, σε συνέργεια με το γνωστικό αντικείμενο των Θρησκευτικών και της Ιστορίας. Ακόμη, οι μαθητές/τριες έδειξαν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη ζωή και στα δικαιώματα των ανθρώπων διαχρονικά, εξετάζοντας την καθημερινότητα των προγόνων τους σε σύγκριση με τη σύγχρονη ζωή. Για το λόγο αυτό, μαζί με την κα Γεωργούλια Φωτεινή, ασχολήθηκαν με τα κάστρα της χώρας, τη ζωή σε αυτά, εξειδικεύοντας την προσέγγισή τους στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης για το 1821, μελετώντας τις καταστροφικές συνέπειες ενός πολέμου. Επιπρόσθετα, επισκέφθηκαν και το κάστρο της Πάτρας, έτσι ώστε να έχουν μία δια ζώσης εικόνα του θέματος που εργάστηκαν. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθητές/τριες εργάστηκαν επάνω στα δικαιώματα των ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών, προβαίνοντας σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, δράσεις και εργασίες.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ 1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ 2 ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ΔΙΑΤΡΟΦΗ 4 ΔΙΑΤΡΟΦΗ 5 ΔΙΑΤΡΟΦΗ 6 ΔΙΑΤΡΟΦΗ 7 1687256184301 1687256184320

IMG 4847 1

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΝΑΥΠΑΚΤΟ

Την Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023, οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων του 2/θέσιου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πατρών, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και στην πόλη της Ναυπάκτου. Εκεί, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν πίνακες αυθεντικούς και αντίγραφα από σκηνές της Εξόδου του Μεσολογγίου, προσωπογραφίες φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών, γκραβούρες αυθεντικές του 1837 του Friedel, όπλα του 1826, νομίσματα και μετάλλια, γύψινες προτομές από τους πέντε Μεσολογγίτες Πρωθυπουργούς. Ενδεικτικά, θαύμασαν το (πρωτότυπο) μεγάλης αξίας έργο του Γάλλου ζωγράφου Εμίλ Ντε Λασάνκ, «Η αυτοθυσία της μάνας», αντίγραφο της εικόνας, «Η Έξοδος του Μεσολογγίου» του Θεόδωρου Βρυζάκη από τον  Άγγελο Κασόλα και τον εντυπωσιακό πίνακα «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», αντίγραφο του Ευγενίου Ντελαγκρουά (Eugene Delacroix).

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τον Κήπο των Ηρώων, όπου τα παιδιά γνώρισαν το τόπο όπου αγωνίστηκαν και θάφτηκαν οι μαχητές της φρουράς της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, ενώ παράλληλα είδαν και τα αξιόλογα μνημεία που περιλαμβάνονται σε αυτόν, όπως τον Τύμβο των πεσόντων ηρώων. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στον Κήπο, οι μαθητές κι οι μαθήτριες στάθηκαν και διάβασαν ιστορικά στοιχεία, ποιήματα και δικά τους κείμενα σχετικά με το κορυφαίο γεγονός της Εξόδου, κάνοντας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και συζητήσεις.

Έπειτα, επισκεφθήκαμε το χώρο των Αλυκών, όπου τα παιδιά είδαν το χώρο συλλογής και συγκέντρωσης του άλατος και τέλος κατά την επιστροφή μας, πραγματοποιήσαμε μία στάση στην πόλη της Ναυπάκτου για φαγητό, ξεκούραση και παιχνίδι.

IMG 5414 IMG 5417 IMG 5418 IMG 5426 IMG 5467IMG 5476

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την Τρίτη 30 Μαΐου, οι μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης του 8/θέσιου και 2/θέσιου Πειραματικού Δημοτικού Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα, στο πλαίσιο της οποίας ξεναγήθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο και στη Βουλή των Ελλήνων. Εκεί γνώρισαν δια ζώσης σημαντικά στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και ξεναγήθηκαν στους χώρους του ελληνικού κοινοβουλίου.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΑΘΗΝΑ 3

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Τη Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023, οι μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης του 8/θέσιου και 2/θέσιου Πειραματικού Δημοτικού Πανεπιστημίου Πατρών, επισκέφθηκαν το Πειραματικό Γυμνάσιο, προκειμένου να έχουν μία πρώτη εικόνα του νέου τους σχολικού περιβάλλοντος. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλους τους χώρους, στις σχολικές αίθουσες, στα εργαστήρια, έτσι ώστε να έχουν μία ομαλότερη μετάβαση κατά τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο το ερχόμενο σχολικό έτος 2023 – 2024. Σε αυτό το πλαίσιο οι καθηγητές, μαζί με μία ομάδα μαθητών του Γυμνασίου παρουσίασαν στα παιδιά το σχολείο και τους μίλησαν για τον τρόπο λειτουργίας του, κάνοντάς τους ένα πρώτο καλωσόρισμα. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία και ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά καλή πρόοδο! ΓΥΜΝΑΣΙΟ 1ΓΥΜΝΑΣΙΟ 2