Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη όλων των τάξεων του σχολείου μας στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Οι μαθήτριες/μαθητές συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα:
Οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Ένα πιάτο στην υγειά μας» Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η θρεπτική αξία των λαχανικών και του αβγού, η μαγεία της σποράς και της βλάστησης, η επιστήμη πίσω από τα τρόφιμα, ήταν τα βασικά στοιχεία του προγράμματος
Στην αρχή επισκέφτηκαν το παραδοσιακό κοτέτσι για να μαζέψουν φρέσκα αυγά. Στη συνέχεια το θερμοκήπιο , τους λαχανόκηπους και παρατήρησαν τις εποχιακές καλλιέργειες. Στο θερμοκήπιο, έσπειραν σπόρους λαχανικών σε μικρά φυτοδοχεία
«Στο εργαστήριο των τροφίμων» – είδαν , σε σύντομες προβολές, τις διαδοχικές φάσεις ανάπτυξης ενός φυτού από τον αρχικό σπόρο μέχρι το πλήρες φυτό και τις φάσεις ανάπτυξης ενός εμβρύου από το αυγό μέχρι τον πλήρη οργανισμό.
Τα παιδιά, συνεργαζόμενα σε ομάδες, εξοικειώθηκαν με το μοντέλο της Πυραμίδας Μεσογειακής Διατροφής. Στο τέλος του προγράμματος κάθε παιδί πήρε ένα φρέσκο βρασμένο αυγό και ένα ατομικό φυτοδοχείο με σπόρους λαχανικών.
Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν οι τάξεις Γ΄ και Δ΄ λεγόταν «Τα κατ’ αγρούς Διονύσια». Είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για τις Τέχνες και τον πολιτισμό στην αρχαιότητα με αφορμή τις γιορτές αφιερωμένες στο Διόνυσο, τα «Μικρά Διονύσια» ή «Τα κατ΄ αγρούς Διονύσια»
Ξεκίνησαν με περιήγηση στον ελαιώνα της σχολής, όπου τους δόθηκαν οι πρώτες πληροφορίες για τους ιδρυτές της σχολής και κατόπιν για την καλλιέργεια της ελιάς.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον αμπελώνα της σχολής, όπου έμαθαν πώς πότε και γιατί καθιερώθηκε η γιορτή των Διονυσίων και προς τιμήν ποιου Θεού.
Συνεχίζοντας τον όμορφο περίπατο μέσα στα κτήματα της σχολής σταματήσαν σε ένα σημείο, όπου είχε διαμορφωθεί από τους υπεύθυνους ένας χώρος, στον οποίο είχαν θάψει διάφορα κομμάτια από σπασμένα αγγεία και πιάτα. Δίπλα υπήρχε ένα μεγάλο τραπέζι με διάφορα πινέλα. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, τους αρχαιολόγους που έσκαβαν για να ανακαλύψουν τα αγγεία και τους συντηρητές, οι οποίοι έπρεπε να καθαρίσουν και να συνθέσουν τα σπασμένα κομμάτια. Με το σύνθημα της ξεναγού οι ομάδες άλλαζαν ρόλο.
Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εργαστήρι της κεραμικής. Εκεί τα παιδιά με τη βοήθεια της ξεναγού έπλασαν μία κούπα από πηλό, την οποία πήραν μαζί τους ως αναμνηστικό.
Οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Σιτάρι, από το Χωράφι στο Τραπέζι μας». Αρχικά, επισκέφτηκαν το χωράφι με σιτάρι, ενημερώθηκαν για τον κύκλο καλλιέργειας των σιτηρών και παρατήρησαν τα γεωργικά μηχανήματα. Έπειτα, έσπειραν σπόρους σιταριού σε μικρό ατομικό φυτοδοχείο το οποίο πήραν μαζί τους και επισκέφτηκαν το «Σπίτι των παραδοσιακών εργαλείων». Τέλος, ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο, στο οποίο οι μαθητές άλεσαν σιτάρι με τον πετρόμυλο και έφτιαξαν ζύμη για ψωμί.
Ήταν μια πανέμορφη επίσκεψη κοντά στη φύση που μας προσέφερε γνώσεις, όμορφες εικόνες κι αξέχαστες στιγμές.
Δείτε το βίντεο
https://youtu.be/L1jV4dYnsQ0?feature=shared