Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.
Σκοπός της θεσμοθέτησης της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία είναι η προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας σε θέματα αναπηρίας και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία.
Με αφορμή τον εορτασμό αυτής της Ημέρας πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας διαδικτυακή εκπαιδευτική συνάντηση με τον Παραολυμπιονίκη και Παγκόσμιο πρωταθλητή κολύμβησης Χαράλαμπο Ταϊγανίδη με πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής, κας Χρυσής Βουζουκίδου, προκειμένου τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν και να κατανοήσουν θέματα για την αναπηρία και τη ζωή των ατόμων αυτών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μέσα από αυτήν τη συνάντηση τη σπουδαία του προσωπικότητα, να γνωρίσουν το έργο και τη μεγάλη του πορεία στον αθλητισμό, να συνομιλήσουν μαζί του, και ταυτόχρονα να εμπνευστούν από το μεγαλείο και τη δύναμη της ψυχής του, να ξεπεράσουν τους όποιους φόβους τους με σκοπό να κατακτήσουν τα όνειρά τους. Γιατί τα όνειρα, δεν έχουν όρια. Τα όρια υπάρχουν εκεί απλά για να μας δίνουν κίνητρο και ώθηση για να τα ξεπεράσουμε.
Ποιος είναι ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης
Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 1981 στη Θεσσαλονίκη και κατάγεται από το χωριό Πολύμυλος του δήμου Ελλησπόντου. Σύμφωνα με δηλώσεις του η φοβία του για το νερό τον ώθησε να ασχοληθεί με την κολύμβηση προκειμένου να την ξεπεράσει. Το 2003 και αφού έχει διακριθεί ήδη σε πανελλήνιο επίπεδο, μαθαίνει ότι πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια των ματιών, η οποία εκφυλίζει την όραση, την ελαττώνει σταδιακά και καθιστά ατροφικά τα νεύρα του αμφιβληστροειδούς. Ωστόσο δεν πτοείται και λαμβάνει μέρος και συνεχείς διακρίσεις:
Το 2002 κατέκτησε την πρώτη θέση στα 50 μέτρα ύπτιο κάνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Τα προβλήματα όρασης που τον ταλανίζουν το επόμενο έτος τον αναγκάζουν να μεταπηδήσει στην κατηγορία S13.
Τον ευχαριστούμε θερμά για τη μοναδική συνέντευξη που μας παραχώρησε!
Πηγές
https://www.iefimerida.gr/ellada/paraolympionikis-h-taiganidis-kolympise-250-milia-kriti