Προγραμματισμός με το ρομπότ Max & Tobo

Το ρομπότ Max & Tobo έχει την μορφή ενός αξιολάτρευτου εξωγήινου ρομπότ πάνω σε ένα όχημα και έχει κατασκευαστεί στην Κίνα το 2019 από την εταιρεία Tutobo (https://www.tutobo.com/) με στόχο να βοηθήσει τα παιδιά ηλικίας 6-9 ετών να εισαχθούν στον κόσμο της ρομποτικής και του προγραμματισμού. Έτσι, τα παιδιά με τη συνδρομή της  εκπαιδευτικού Σαραντοπούλου Βασιλικής και της εκπαιδευτικού ΠΕ86 Παπαπαύλου Αργυρώς παρέα με τον Tobo μαθαίνουν να προγραμματίζουν αλλά και να χρησιμοποιούν την δημιουργικότητα και την φαντασία τους για να κάνουν το ρομπότ να επιστρέψει στο σπίτι του.

 

1 1 2 1

“H συμμορία των 11”

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στα πλαίσια της μεγαλόφωνης ανάγνωσης  και στο πλαίσιο του σχεδίου δράσεις για την βελτίωση των σχέσεων των μαθητών, οι εκπαιδευτικοί οργάνωσαν  τη δράση. Πιο συγκεκριμένα, η εκπαιδευτικός Σαραντοπούλου Βασιλική διάβασε σε όλη τη μαθητική κοινότητα το βιβλίο “Η συμμορία των 11” . Εκπαιδευτικοί και μαθητές , έτσι, γνωρίσαμε τον Ιάσονα, ο οποίος όταν έγινε μέλος της συμμορίας ένιωσε πολύ σπουδαίος. Σε λίγο καιρό, όμως, συνειδητοποίησε ότι τα υπόλοιπα ψάρια δε σέβονταν ούτε θαύμαζαν τη συμμορία αλλά την φοβούνταν. Όμως, πήρε τη μεγάλη απόφαση και από το ψάρι αριθμός 11 έγινε πάλι ο Ιάσονας, φεύγοντας από τη συμμορία. Ο Ιάσονας  υπερασπίστηκε την αληθινή φιλία και τον σεβασμό στον άλλο, επιστρέφοντας  στους φίλους του. Συζητήσαμε όλοι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές για την αληθινή φιλία, για το σεβασμό προς τους άλλους αλλά και προς τον ίδιο μας τον εαυτό καθώς και για τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να παίρνουμε. Στο τέλος, κάθε ομάδα με καθοδήγηση και με συνεργασία  δημιούργησε μία αφίσα.

 

1 23 4 1 5 16 17

 

Προετοιμασίες για την 25η Μαρτίου

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου και ώρα 9:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η γιορτή του σχολείου μας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί εργάστηκαν  στις πρόβες και στη  δημιουργία του χώρου.

Το σκηνικό μας έτοιμο!

25η

 

 

Χαρταετοί

“Να γίνομαι άνεμος για τον χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο” Οδυσσέας Ελύτης

 

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου χορέψαμε καρναβαλικά τραγούδια , γευτήκαμε τις ωραίες λιχουδιές που έφτιαξαν οι γονείς των μαθητών μας και φτιάξαμε τους χαρταετούς μας.

χαρταετος 1 χαρταετος

 

Καλή Σαρακοστή!

 

Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας

“Να έχεις μια καρδιά που ποτέ δεν σκληραίνει, ένα χαρακτήρα που ποτέ δεν κουράζει, ένα άγγιγμα που ποτέ δεν πονά. ” Κάρολος Ντίκενς

Με αφορμή, λοιπόν,  την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Σαραντοπούλου Βασιλική, Σαρηγιάννη Ανδριάννα και Γούργαρη Διονυσία   διοργάνωσαν  δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε περιστατικά σχολικής βίας. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές παρακολούθησαν ταινία μικρού μήκους, συζήτησαν και προβληματίστηκαν  πάνω σε αυτά που είδαν. Στη συνέχεια, συζήτησαν για τα 5 βήματα που ακολουθούμε για να αποφύγουμε αντίστοιχα περιστατικά και τέλος, δημιούργησαν ομαδικά κολλάζ.

Με τη συνεργασία όλο είναι πιο εύκολα και πιο δυνατά!

Ο καθένας μας ξεχωριστά είναι μια σταγόνα, αλλά όλοι μαζί, είμαστε ένας ωκεανός. – Ryunosuke Satoro

σχ. εκφ 3 σχ. εκφ. 1 σχ. εκφ.2 σχολ. εκφ

 

 

Εθελοντική Αιμοδοσία

Σήμερα στο μάθημα της Φυσικής  Ε-Στ τάξης μιλήσαμε για την Εθελοντική Αιμοδοσία.  Οι μαθητές μαζί με την εκπαιδευτικό τους Σαραντοπούλου Βασιλική είδαν σχετικό βιντεάκι, συζήτησαν πάνω στο θέμα  και έπειτα οι μαθητές ζωγράφισαν αφίσες σχετικές με την εθελοντική αιμοδοσία.” Σε 5′ μπορείς να ζώσεις  μία ζωή”.

 

φυσ 2 φυσικη

Μετρώ το χρόνο που πέρασε

Στα Μαθηματικά οι μαθητές της Β’ τάξης, με την εκπαιδευτικό Σαραντοπούλου Βασιλική, χρησιμοποιώντας τις προϋπάρχουσες γνώσεις τους σχετικά με τους μήνες του χρόνου, που είχαν διδαχθεί στην Ενότητα 5, εξοικειώθηκαν περισσότερο με την έννοια του χρόνου. Επιπλέον,  εξοικειώθηκαν με τη χρονική διάρκεια της ημέρας, της εβδομάδας, του μήνα και του έτους μέσα από γεγονότα της καθημερινής τους ζωής. Στο τέλος της ώρας έφτιαξαν τον “Κύκλο του χρόνου” και βρήκαμε ποιο μήνα και ποια εποχή έχει γενέθλια ο κάθε μαθητής.

 

χρονος 1

Οριστικό και αόριστο άρθρο

Οι μαθητές της Β’  τάξης με τη συνδρομή της εκπαιδευτικού Σαραντοπούλου Βασιλικής , στο μάθημα της Γλώσσας, εργάστηκαν πάνω στο οριστικό και στο αόριστο άρθρο. Εντόπισαν τη διαφορά χρήσης των άρθρων, κατέταξαν με πλαστικοποιημένες κάρτες τα άρθρα στις πτώσεις, επισήμαναν με διαφορετικά χρώματα κόκκινο χρώμα-οριστικό άρθρο και πράσινο -αόριστο άρθρο  και τέλος συμπλήρωσαν με το αόριστο άρθρο το εικονογραφημένο παραμύθι ” Το άσχημο παπάκι”. Οι μαθητές, μέσω της εμπλοκής τους στις διαδικασίες, ανακάλυψαν τη διαφορά χρήσης του γραμματικού φαινομένου  και συνεργάστηκαν εποικοδομητικά.

αοριστο οριστικο παραμυθι φυλλο εργασιας

Άνοιξη

“Την άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις” Οδυσσέας Ελύτης

Έτσι, παρ ‘όλο τη βροχερή μέρα, καλωσορίσαμε στο σχολείο μας  την Άνοιξη, με την αμυγδαλιά του Van Gogh, με βραχιολάκια του Μάρτη και με κατασκευές.

Καλό Μήνα!

 

Ανοιξη ανοιξη 1IMG 3212