Εκπαιδευτικό πρόγραμμα- Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου

010100063110

Οι μαθητές του σχολείου μας με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Άννα Πότσαρη,  συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  “Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου”  με αφορμή το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου από τις εκδόσεις  Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη. Στο βιβλίο αυτό, όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας, «θίγεται το θέμα του σεβασμού στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Ένα έργο τέχνης, αποκομμένο βίαια από το οικοδόμημά του, σαν ένας άνθρωπος που έπεσε θύμα αρπαγής, συναλλαγής και εκμετάλλευσης, μιλά στον μικρό αναγνώστη εξηγώντας του πώς νιώθει κάθε μέρα στην ξενιτιά που οδηγήθηκε ακούσια. Το παιδί έτσι, με οδηγό το συναίσθημα, αντιλαμβάνεται την αξία του επαναπατρισμού όλων των μαρμάρων της Ακρόπολης και της επανασύστασης των εμβληματικότερων μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της κοινής μήτρας όλων μας».

Οι μαθητές με αφορμή αυτό το βιβλίο ζωγραφίζουν το όνειρο της Καρυάτιδας που βρίσκεται στο Λονδίνο και το οποίο δεν είναι άλλο από το να επιστρέψει στη χώρα μας για να βρει τις αδερφές της από το Ερέχθειο, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Απολαύστε κάποια από τα έργα τους!

1638255070586 1638255070590 1638255070599 1638255070603 1638255070607 1638255070611 1638255070615

Μαραθώνιος Ανάγνωσης από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

 Μαραθώνιος Ανάγνωσης : «Φιλία είναι…»

Για 2η συνεχόμενη χρονιά οι μαθητές του σχολείου μας συμμετέχουν στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με θέμα τη Φιλία.

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν για ενδέκατη συνεχή χρονιά ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας με τη μορφή διαγωνισμού και στόχο την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και την ανάγνωση και εντέλει την αγάπη τους για το βιβλίο, καθώς και τη γνωριμία τους με το έργο Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, πολλοί από τους οποίους έχουν τιμηθεί με σημαντικά βραβεία για τη συγγραφική τους δραστηριότητα.

Αποστολή: Φιλία είναι…
Φιλία είναι… τα πάντα! Είναι ένα συναίσθημα, μια κατάσταση, μια ιδέα, μια μυρωδιά, ένα χρώμα. Φίλος είναι αυτός με τον οποίο μοιραζόμαστε τη ζωή μας, τις καλές αλλά και τις κακές στιγμές μας. Είναι αυτός με τον οποίο χτίζουμε αναμνήσεις, αλλά και αυτός που, όταν βρίσκεται μακριά, παραμένει νοερά κοντά μας. Ο φίλος, ο ολοδικός μας φίλος, είναι εκείνος που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα όταν είμαστε δίπλα του. Είναι αυτός που με έναν μαγικό τρόπο μάς ωθεί να βγάλουμε προς τα έξω τον καλύτερό μας εαυτό. Κάποιες φορές μπορεί να έχει κοινά εξωτερικά χαρακτηριστικά με εμάς ή και τον ίδιο χαρακτήρα, ενώ άλλες φορές ενδέχεται να είμαστε πολύ διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο, επιβεβαιώνοντας έτσι τον χρυσό κανόνα σύμφωνα με τον οποίο τα ετερώνυμα έλκονται. Και δεν είναι λίγες οι φορές που φιλία αναπτύσσεται ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα.

Στον φετινό Μαραθώνιο έχουν επιλεγεί βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που καταπιάνονται με το θέμα της φιλίας. Μέσα από την ανάγνωση αυτών των κειμένων τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορες εκφάνσεις της και να ξεπεράσουν ορισμένα στερεότυπα και μύθους γύρω από αυτήν. Επίσης, μπορούν να αναλογιστούν τη σημασία της και τελικά να συνειδητοποιήσουν ότι όσο δύσκολο κι αν είναι να χτιστεί μια φιλία, όσο κόπο και αν απαιτεί για να κρατηθεί ζωντανή, «κανένας δεν θα επέλεγε να ζει δίχως φίλους, κι ας είχε όλα τα υπόλοιπα αγαθά» (Αριστοτέλης).

Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας και υποστηρίζει το έργο του εκπαιδευτικού, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στον μαθητή να ασχοληθεί με θέματα που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά του καθώς και με επίκαιρα ζητήματα του τόπου του και του κόσμου εν γένει.

Ευχαριστούμε πολύ τη διεύθυνση του σχολείου μας για την αγορά των βιβλίων που θα εμπλουτίσουν τις βιβλιοθήκες των τάξεων, καθώς και το βιβλιοπωλείο little book  για την άμεση εξυπηρέτηση και την αποστολή των βιβλίων του διαγωνισμού!

1637654787686 1637654787692

 

Ο κόσμος όλος με σχήματα

Στα πλαίσια του μαθήματος των εικαστικών, οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης αφού συζήτησαν με τη δασκάλα τους για τα γεωμετρικά σχήματα, ταύτισαν αντικείμενα από τη φύση με τα σχήματα που γνωρίζουν. Πόσα πράγματα απ’ αυτά που υπάρχουν γύρω μας περιέχουν δύο ή περισσότερα σχήματα; Ας απολαύσουμε τον κόσμο μας μέσα από τις δικές τους δημιουργίες και τη δική τους πολύχρωμη ματιά.

1637569141774 1637569141779 1637569141789 1637569141793

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός

Πότσαρη Άννα

Προγράμματα και δράσεις του σχολείου μας για το έτος 2021-2022

 

Όλες οι τάξεις του σχολείου μας συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Βιβλία σε ρόδες», ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις τάξεις των δημοσίων δημοτικών σχολείων.

Σκοπός του προγράμματος είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν βιβλία, να αναγνωρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Οι βαλίτσες με τα βιβλία που βρίσκονται ήδη στο σχολείο μας έχουν ως θέμα τα Δικαιώματα των παιδιών και τα Επαγγέλματα.

Το σχολείο μας συμμετέχει στον 11Ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Είναι ένα πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας με τη μορφή διαγωνισμού, που έχει ως στόχο την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και την ανάγνωση και εντέλει την αγάπη του για το βιβλίο, καθώς και τη γνωριμία τους με το έργο Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών.

Τα βιβλία που έχουν επιλεγεί έχουν θέμα τη Φιλία και είναι τρία διαφορετικά για κάθε τάξη. Οι μαθητές, αφού διαβάσουν τα βιβλία, απαντούν σε ένα ερωτηματολόγιο και παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό.

Η ΣΤ’ τάξη του σχολείου μας με την εκπαιδευτικό Ανδρεάδη Αγγελική συμμετέχει σε e-twining έργο με τίτλο «Christmas in Europe», με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά, τη γνωριμία με την παράδοση των Χριστουγέννων και τα έθιμα των άλλων χωρών. Κατά τη διάρκεια του έργου θα γίνουν διαδικτυακές συναντήσεις με τους εταίρους, ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων καρτών και παρουσίαση των εθίμων της κάθε χώρας.