ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ: 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της Unesco.
Η ημερομηνία επιλέχθηκε από την ημέρα γέννησης του ιδρυτή του σύγχρονου μπαλέτου Ζαν-Ζορζ
Νοβέρ.
Εληνικός Χορός
Χορός είναι η ρυθμική κίνηση ενός ή περισσότερων προσώπων που εκτελείται με συνοδεία μουσικής ή τραγουδιού. Σύμφωνα με τον Maurice Bejarts ο χορός είναι μια από τις σπάνιες ανθρώπινες δραστηριότητες όπου ο άνθρωπος δίνεται ολοκληρωτικά: σώμα, καρδιά και πνεύμα.
Ως τέτοια δραστηριότητα λοιπόν, εμφανίζεται πολύ νωρίς στις ανθρώπινες κοινωνίες ως μέσο εξωτερίκευσης συναισθημάτων και ως λατρευτική τελετουργία.
Ο Χορός είναι τελετή, είναι συμμετοχή και όχι θέαμα. Είναι δεμένος στενά με τη θρησκεία με τη γιορτή, τη δουλειά, με τον έρωτα, με τον θάνατο. Ο χορός έχει μια δύναμη που υπερβαίνει το νόημα των λέξεων. Χάρη στο ρυθμό και την ιδιορρυθμία του αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ύπαρξής μας, διότι προτού θεωρηθεί τέχνη είχε προορισμό πολύ πιο ζωτικό και αναγκαίο. Στις πρώτες εκδηλώσεις του στους πρωτόγονους λαούς ο άνθρωπος απευθυνόταν στον χορό για να αυξήσει τις δυνάμεις του, με το χορό προσπαθούσε να αντιδράσει σε ότι του ήταν αδύνατο να πολεμήσει με τις δικές του δυνατότητες, στο χορό εύρισκε διέξοδο στις φυσικές ή στις πνευματικές αδυναμίες του. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσαν αλλά και επιθυμούσαν επίσης, να ευχαριστήσουν να εξευμενίσουν ή και να προδιαθέσουν οι άνθρωποι τους θεούς τους. Πίστευαν οι αρχαίοι ότι τα άστρα και οι πλανήτες του ουρανού εκτελούσαν κάποιου είδους κοσμικό χορό. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν αντιλαμβάνονταν το χορό σαν ξεχωριστή υπόσταση. Αντί γι’ αυτό ήταν στενά συνδεδεμένος με άλλα είδη εμπειριών. Έτσι η λέξη «ορχείσθαι» που μεταφράζεται «χορεύω» είναι ρυθμικές κινήσεις από τα μέρη ή και ολόκληρου του σώματος.. Επίσης η λέξη «Μουσική» η τέχνη των Μουσών περιλάμβανε τη μουσική, την ποίηση και τον χορό που για τους Έλληνες εκείνης της εποχής ήταν όλα μέρος του ίδιου πράγματος.
Dance of Apollo and the Muses
ι
Ένας χορευτής χρειάζεται να διαθέτει : ρυθμό, σωστή κίνηση, ευλυγισία σώματος, συνεργασία με τους άλλους.
Αρχαία Ελλάδα :Πολεμικοί-Θρησκευτικοί-Ειρηνικοί χοροί.
Πιο σύγχρονη Ελλάδα: Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί.
ΠίνακαςΘεόφιλου Χατζημιχαήλ: ” Γλέντι στο Χωριό”.![](http://www.in2life.gr/dm_pictures/dhmotikoi_xoroi600_185286_01941U.jpg)
Το μαντήλι υπήρχε από την αρχαιότητα, γνωστό ως σουβάριον. Το κρατούσαν οι χορευτές για να μην ιδρώνουν τα χέρια τους, σκούπιζαν τον ιδρώτα τους, ενώ σε κλειστές κοινωνίες η χρήση του μαντηλιού δεν επέτρεπε να έρθουν σε επαφή το χέρι ενός άνδρα με μιας γυναίκας.
Ο Χορός μέσα από την Τέχνη
![]() |
Paula RegoΧορόςHenri de Toulouse-Lautrec,Χορός στο Moulin RougeEdgar DegasΧορεύτριεςΝικόλαος ΓύζηςΓιαγιά που χορεύει με τα εγγόνια τηςΘεόφιλος ΧατζημιχαήλΟ Χορός των ΜεγάρωνPablo PicassoLe moulin de la GalettePierre-Auguste RenoirΧορός στο Μουλέν ντε λα Γκαλέτ |