ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-2025
Β’ Τάξη
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ελευθερία Μητρούσια
Ενδιαφέρομαι και ενεργώ
“Μικροί εθελοντές, μεγάλες καρδιές“
Στον δεύτερο κύκλο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Β΄ Τάξης και ειδικότερα στη Θεματική Ενότητα “Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη/Εθελοντισμός, οι μαθητές και οι μαθήτριες επεξεργάστηκαν την έννοια του εθελοντισμού μαθαίνοντας για το ρόλο του εθελοντή και τη σημασία του να βοηθά κανείς χωρίς να ζητά αντάλλαγμα. Έτσι, αρχικά διαβάσαμε το βιβλίο με τίτλο: «Ένα αστέρι στην καρδιά» (Make-A-Wish/Κάνε-Μια-Ευχή-Ελλάδος) που αφορά στο θέμα της προσφοράς και του εθελοντισμού. Πραγματοποιήθηκαν δημιουργικές και βιωματικές δραστηριότητες του εκπαιδευτικού υλικού που δημιουργήθηκε για το βιβλίο στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Αστέρι της Ευχής” (Αστεροτάξη). Επιπλέον, τα παιδιά συμμετείχαν στο κυνήγι θησαυρού “Συλλέγοντας αστέρια…” και αξιοποίησαν δημιουργικά το χάρτινο αστέρι-μακέτα του εκπαιδευτικού προγράμματος “Αστέρι της Ευχής” αντλώντας έμπνευση από τις έννοιες της προσφοράς και του εθελοντισμού και δημιούργησαν μαζί μια αφίσα με το μήνυμα “Είμαι δίπλα σου” για τη συμμετοχή τους στον Δημιουργικό Μαθητικό Διαγωνισμό του Προγράμματος.
Τα παιδιά διατύπωσαν απλές πράξεις βοήθειας που θα ήθελαν να υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους και τις απεικόνισαν στη συλλογική εικαστική δημιουργία της Τάξης με τίτλο: «Ο χάρτης της Βοήθειας και της Προσφοράς», το οποίο θα δωρίσουν σε δημόσια δομή υγείας/κοινωνικής προσφοράς, αλλά και στα ατομικά εικαστικά έργα με τα οποία θα συμμετέχουν στον Διανησιωτικό Διαγωνισμό του Ερυθρού Σταυρού για μαθητές/μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: «Ο εθελοντισμός, ελπίδα για έναν κόσμο καλύτερο».
Β’ Τάξη
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ελευθερία Μητρούσια
Ζω καλύτερα-Ευ ζην
«Το παζλ των συναισθημάτων»
Στον πρώτο κύκλο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, που εντάσσεται στη Θεματική Ενότητα «Ψυχική και συναισθηματική υγεία-Πρόληψη», οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄τάξης ασχολήθηκαν με δημιουργικές και βιωματικές δραστηριότητες που τους βοήθησαν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα. Συγκεκριμένα, τα παιδιά επεξεργάστηκαν εικόνες με εκφράσεις συναισθημάτων και αφού τα ονομάτισαν, ζωγράφισαν το κάθε συναίσθημα που έβλεπαν, αλλά και την κάθε περίσταση που περιγράφονταν.
Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων διαβάστηκαν τα παιδικά βιβλία: «Το χρυσάνθεμο», «Αγάπη», «Το πρόβλημα με τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ». Με αφορμή το κάθε βιβλίο πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες με στόχο τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να προσπαθούν να τα διαχειρίζονται, αλλά και να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων σε μια διαδικασία ανάπτυξης της ενσυναίσθησης. Μέσω των δραστηριοτήτων και δράσεων για τα συναισθήματα οι μαθητές/τριες έπαιξαν, μοιράστηκαν, συνεργάστηκαν και εκφράστηκαν δημιουργικά. Το “κυνήγι θησαυρού της φιλίας ήταν η αγαπημένη τους δράση. Ακόμη, είχαν την ευκαιρία να εντοπίσουν τα προβλήματα που κρύβονται στην καθημερινότητά μας, να τους δώσουν μορφή και να ανακαλύψουν τρόπους διαχείρισής τους. Έτσι κατασκεύασαν όμορφες “προβληματοπαγίδες” !!
Έπειτα παρατήρησαν πίνακες ζωγραφικής με σκοπό να εκφράσουν την άποψή τους για την συναισθηματική κατάσταση των προσώπων, αλλά και το συναίσθημα που δημιούργησε στα ίδια τα παιδιά ο εκάστοτε πίνακας. Στο τέλος, δημιούργησαν μαζί την αφίσα με τίτλο “Το παζλ των συναισθημάτων“.
.
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024
Α’ Τάξη
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ελευθερία Μητρούσια
Ενδιαφέρομαι και ενεργώ
«Είμαι παιδί και έχω δικαιώματα»
Στον τρίτο κύκλο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων “εξερευνήσαμε” τα δικαιώματα του παιδιού αξιοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό για την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς από διάφορες χώρες, έχει την έγκριση των εθνικών αρχών και του Συμβουλίου της Ευρώπης και διατίθεται στον ιστότοπο “Living Democracy”.
Το εκπαιδευτικό υλικό στηρίζεται στην ιδέα ότι η Εκπαίδευση για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες να έχουν ενεργό ρόλο στο σχολείο, αλλά και στη ζωή τους.
Στην τάξη μας επεξεργαστήκαμε την εικονογραφημένη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού. Με αφορμή τις εικόνες αυτές τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους εικονογραφήσεις για τα δικαιώματα των παιδιών και σε συνδυασμό με δικές τους ιδέες και συνθήματα για την προστασία του παιδιού δημιούργησαν το Βιβλιαράκι των δικαιωμάτων του παιδιού της Α΄τάξης. Ακόμη, τα παιδιά χρωμάτισαν ορισμένες από τις εικόνες σε μεγέθυνση και φτιάξανε μικρές αφίσες που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για να διακοσμήσουν την αίθουσά μας και τον διάδρομο του σχολείου.
.
.
Α’ Τάξη
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ελευθερία Μητρούσια
Ζω καλύτερα – Ευ Ζην
«Ώρα για υγιεινό φαγητο!»
Στο Μάθημα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας «Υγεία: Διατροφή-Αυτομέριμνα» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης συμμετείχαν σε πολλές δραστηριότητες με βασικό θέμα την υγιεινή και βιώσιμη διατροφή.
.
.
Α΄ Τάξη
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ελευθερία Μητρούσια
Φροντίζω το περιβάλλον
“Μαζί στον φανταστικό κόσμο των ζώων”
Στον πρώτο κύκλο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα στην Ενότητα “Φροντίζω το περιβάλλον”, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης ασχολήθηκαν με τα αγαπημένα τους ζωάκια. Έμαθαν πολλές πληροφορίες γι’ αυτά, άκουσαν παραμύθια με θέματα τα ζώα, την φιλοζωία, τα δικαιώματα των ζώων και τους τρόπους προστασίας τους. Εξερεύνησαν την αυλή του σχολείου με σκοπό να ανακαλύψουν τα μικρά ζωάκια που κρύβονται τριγύρω, και να παρατηρήσουν το χώρο τους και τον τρόπο που ζουν. Σκοπός των δράσεων ήταν η ενδυνάμωση της αγάπης των παιδιών για τα ζώα και της υπευθυνότητάς τους ως προς την προστασία τους.
.
.
Γ΄ Τάξη
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ελευθερία Μητρούσια
Φροντίζω το περιβάλλον
“Λαϊκό παραμύθι-Παραμύθια της Λέσβου”
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ενότητας “Λαϊκό παραμύθι-Παραμύθια της Λέσβου” είχαν ως βασικό σκοπό να αντιληφθούν τα παιδιά την άυλη πολιτιστική κληρονομιά ως μέρος του πολιτισμού και να υποστηριχθούν ως προς το σεβασμό και την ευαισθησία για τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας πραγματοποιήθηκε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Βουτιά στον Κόσμο του Βιβλίου “, το οποίο προσφέρεται δωρεάν, σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα Λαμπράκη, με Επιστημονική Υπεύθυνη τη Χρύσα Κουράκη, Δρ .Παιδικής Λογοτεχνίας και Μέλος ΕΔΙΠ στο τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική ηλικία του ΕΚΠΑ, και φέρνει σε επαφή τους μαθητές και τις μαθήτριες με τη φιλαναγνωσία και τη δημιουργική γραφή.
Έτσι, μάθαμε τι είναι το λαϊκό παραμύθι, ποια χαρακτηριστικά το διέπουν και το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα είδη παραμυθιού, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήσαμε το δικό μας μικρό βιβλιαράκι γνώσης για το “λαϊκό παραμύθι”. Φυσικά, διαβάσαμε διάφορα λαϊκά παραμύθια από την παράδοση του νησιού της Λέσβου, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ακόμη, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τη διήγηση με το γλωσσικό ιδίωμα (ντοπιολαλιά) του νησιού ενός παραμυθιού της Μυτιλήνης με τίτλο «Τί να λέγου;» (audiobook), αλλά και άλλες διηγήσεις παραμυθιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τη Μικρά Ασία, κι έτσι μπορέσαμε να συγκρίνουμε και να επισημάνουμε ομοιότητες και διαφορές σε πολιτιστικά στοιχεία κάθε τόπου (audiobooks από https://www.ebooks4greeks.gr/).
Οι καλικάντζαροι ως στοιχείο της λαϊκής φαντασίας, αποτέλεσαν ένα ενδιαφέρον θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε κατά την περίοδο πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Διαβάσαμε παραμύθια για τους καλικάντζαρους, ακούσαμε τραγούδια και αναζητήσαμε ιστορίες και διηγήσεις από γονείς, γιαγιάδες και παππούδες, που βοήθησαν στη συγγραφή μικρών αστείων ιστοριών από τα παιδιά.
Η εικαστική απόδοση των παραμυθιών ήταν μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών κι έτσι εικονογράφησαν δύο λαϊκά παραμύθια που ξεχωρίσαμε: “Ο ποντικός και η θυγατέρα του” και “Ο θρύλος του αηδονιού”. Στο τέλος, τα παιδιά έφτιαξαν ένα βιβλίο με τίτλο «Τα παραμύθια της ελιάς» δημιουργώντας τα δικά τους «λαϊκά παραμύθια» της Λέσβου χρησιμοποιώντας στοιχεία από τα παραμύθια που άκουσαν, τις εικόνες από την καθημερινή τους ζωή στο νησί και τη φαντασία τους.
Γ΄ Τάξη
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ελευθερία Μητρούσια
ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ
“Μαθαίνω και φροντίζω το σώμα μου”
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων για τη διδακτική ενότητα “Μαθαίνω και φροντίζω το σώμα μου” των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ανθρώπινο σώμα, τα βασικά όργανα και τις λειτουργίες του και να κατανοήσουν οτι υπάρχουν εξωτερικά και εσωτερικά όργανα. Επιπλέον, βασικός στόχος των δράσεων ήταν να μάθουν να φροντίζουν το σώμα τους και να αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες, όπως σωστή υγιεινή, ιατρική φροντίδα, άσκηση και άθληση.
Ζω καλύτερα γιατί γνωρίζω, φροντίζω και σέβομαι το σώμα μου!
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023
Δ’ τάξη
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Χούλη Καλλιόπη
Οικολογία-Παγκόσμια και τοπική φυσική κληρονομιά
Στα πλαίσια της ενότητας « Οικολογία- Παγκόσμια και τοπική Φυσική Κληρονομιά» υλοποιήθηκε το εργαστήριο «Μικροί Παλαιοντολόγοι» με τους μαθητές της Δ΄ Τάξης.
Με τα παιδιά συζητήσαμε για τα επαγγέλματα του Αρχαιολόγου και του Παλαιοντολόγου. Συζητήσαμε το ρόλο του καθενός και τις διαφορές τους. Στη συνέχεια εξηγήσαμε το πώς εργάζεται ένας Παλαιοντολόγος, αλλά το είδαμε και στην πράξη, ακολουθώντας βήμα – βήμα όσα θα έκανε. Στην αυλή του σχολείου μας είχαν θαφτεί απολιθώματα φύλλων δέντρων (κομμάτια πηλού που τα είχα σπάσει σε μικρά κομμάτια), τα οποία εντόπισαν τα παιδιά σκάβοντας
προσεκτικά στο χώμα. Στη συνέχεια τα καθάρισαν με προσοχή και προσπάθησαν να εντοπίσουν, καταρχάς, αν τα ευρήματα τους ενδιαφέρουν ή είναι τυχαίες πέτρες, κατά δεύτερον να τα κατηγοριοποιήσουν ανάλογα με τα αποτυπώματα που διέκριναν πάνω τους. Στο τέλος και αφού βρήκαμε τα περισσότερα κομμάτια προχωρήσαμε σε
συναρμολόγηση των τεσσάρων απολιθωμάτων (όσο αυτή ήταν εφικτή).
Δεν ξέρω αν συνειδητοποίησαν πόσο δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα είναι, όμως οι μικροί μου Παλαιοντολόγοι σίγουρα ενθουσιάστηκαν με τη διαδικασία!
Β’ τάξη
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Χούλη Καλλιόπη
Δημιουργώ και καινοτομώ- Τα επαγγέλματα του χτες και του σήμερα
Με τα παιδιά φτιάξαμε το αλφαβητάρι των επαγγελμάτων και μιλήσαμε για το κάθε επάγγελμα ξεχωριστά. Η παντομίμα των επαγγελμάτων φάνηκε να ήταν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παιχνίδι που βοήθησε τη δημιουργική σκέψη των παιδιών, τη φαντασία, την καλλιέργεια διαφορετικού τρόπου έκφρασης της σκέψης και την αντίληψη. Αναφερθήκαμε ακόμα σε παλιά επαγγέλματα που έχουν χαθεί και σε κάποια που έχουν διαφοροποιηθεί με
τα χρόνια, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας. Στο τέλος του εργαστηρίου φτιάξαμε σαν ομάδα την παρακάτω αφίσα της φωτογραφίας.
Δ’ τάξη
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Χούλη Καλλιόπη
Ενημερώνομαι, Αποκτώ Ενσυναίσθηση, Δρω
Με αφορμή την ενότητα του σχολικού μας βιβλίου στη Γλώσσα «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίδιοι», αλλά και λόγω αντίστοιχης ενότητας στο βιβλίο των Θρησκευτικών, μιλήσαμε με τα παιδιά για το πόσο διαφορετικοί είμαστε ο ένας από τον άλλο. Παρά τις διαφορές μας κανένας δεν είναι κατώτερος από κάποιον άλλο, αλλά όλοι είμαστε ίσοι.
Αφού προσεγγίσαμε το θέμα της διαφορετικότητας, αναφερθήκαμε και σε ανθρώπους που ξεχωρίζουν για έναν ακόμα σημαντικό λόγο, σε ανθρώπους που έχουν κάποια αισθητηριακή ή σωματική αναπηρία. Μέσω συζήτησης, κειμένων και βίντεο, γνωρίσαμε κάποια χαρακτηριστικά τους, αφουγκραστήκαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, μέσω παιχνιδιών μπήκαμε για λίγο «στα παπούτσια τους» και μπήκαμε στη διαδικασία να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να τους διευκολύνουμε, εμείς οι ίδιοι σαν παιδιά και αργότερα σαν ενήλικες.
Αυτό το εργαστήριο πέρα από το να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει, ήθελε να διδάξει στα παιδιά, ότι παρά τα εμπόδια δεν πρέπει να παραιτούμαστε. Για καθετί που βάζουμε στόχο χρειάζεται πίστη, προσπάθεια και πείσμα!
Οι φωτογραφίες δείχνουν δύο παιχνίδια που υλοποιήθηκαν και σχετιζόταν με άτομα με προβλήματα όρασης. Το ένα πραγματοποιήθηκε στο μάθημα της γυμναστικής. Το δεύτερο πραγματοποιήθηκε μέσα στην τάξη. Τα παιδιά είχαν κλειστά τα μάτια και έπρεπε να προσπαθήσουν να κινηθούν στο χώρο. Στη συνέχεια κλήθηκαν να αναγνωρίσουν το
αντικείμενο που τους δόθηκε, χρησιμοποιώντας τις υπόλοιπες αισθήσεις τους.
Β’ τάξη
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Χούλη Καλλιόπη
Ενδιαφέρομαι και ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση και ευθύνη
Κάποιες αξίες πρέπει να μαθαίνονται από μικρή ηλικία. Κι επειδή ο πλανήτης μας εκπέμπει SOS χρόνια τώρα λόγω της ρύπανσης που προκαλεί ο άνθρωπος, η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε σχέση με την ανακύκλωση με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος ήταν αναγκαίο να τεθεί ως θέμα στα εργαστήριά μας στη Β΄ Τάξη. Στα πλαίσια, λοιπόν, της θεματικής, «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη» υλοποιήθηκε το εργαστήριο « Είμαι ο κάδος μπλε» .
Με τα παιδιά συζητήσαμε για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης, για τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν και όλη τη διαδικασία που ακολουθεί μετά τον κάδο μπλε. Η συγκεκριμένη θεματική τους ενθουσίασε ιδιαίτερα και έδινε τη δυνατότητα για πλήθος παραμυθιών, παιχνιδιών και τραγουδιών που κράτησαν ενεργό το ενδιαφέρον των παιδιών.
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν τα παιδιά ζωγραφίζουν μια αφίσα σχετική με τη θαλάσσια ρύπανση (η αφορμή δόθηκε από το παραμύθι «Μια θάλασσα πλαστικά»). Ακόμα παίζουν το παιχνίδι: «Βάζω τα σκουπίδια στο σωστό κάδο».
Δύο από τα τραγουδάκια που μάθαμε είναι:
Είμαι ο κάδος μπλε: https://www.youtube.com/watch?v=H0e3D7wHoxU&ab_channel=MariosNtrachalias
Ανακύκλωση: https://www.youtube.com/watch?v=_aMVpHaUx7c&ab_channel=73stefanos
Ε’ τάξη
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Βαϊτσίδη Γεωργία
Δημιουργώ και Καινοτομώ- Δημιουργώ και Επιχειρηματολογώ με τη βοήθεια του STEM
Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου κύκλο εργαστηρίων δεξιοτήτων οι μαθητές διερεύνησαν αρχικά τις διάφορες μορφές ρομπότ, την ανάγη δημιουργίας τους και τη χρήση τους σε διάφορους τομείς της καθημερινής μας ζωής.
Στη συνέχεια και σε συνεργασία με τη δασκάλα της Πληροφορικής κ. Χαχάλη Σοφία, εξοικειώθηκαν με το λογισμικό Scratch, το οποίο έμαθαν να χρησιμοποιούν, ενώ δημιούργησαν τη δική τους ιστορίας, την οποία και προγραμμάτισαν. Ακόμη, γνώρισαν το ρομποτάκι Wedo 2.0 της Lego, το οποίο προσπάθησαν να κινήσουν, αφού πρώτα το προγραμμάτισαν.
Σε μία επόμενη συνάντηση και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Πολιτισμικής Επικοινωνίας, πραγματοποιήθηκε μία δράση όπου οι μαθητές έφτιαξαν ένα σπειρογράφο από την αρχή και στη συνέχεια τον προγραμμάτισαν μέσα από το Scratch.
Οι μαθητές διασκέδασαν καθ’ ολη διάρκεια των δράσεων μαθαίνοντας ταυτόχρονα βασικές αρχές ρομποτικής και προγραμματισμού.
Ε’ τάξη
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Βαϊτσίδη Γεωργία
Ευ Ζην- Παίζουμε και μαθαίνουμε με βλέμμα θετικό γιατί με αγαπώ
Ο συγκεκριμένος κύκλος εργαστηρίων δεξιοτήτων είχε ως στόχο την αναγνώριση όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που αποτελούν τον χαρακτήρα του κάθε μαθητή και την αποδοχή του. Αρχικά, αναφερθήκαμε σε συναισθήματα, παίξαμε με αυτά και στη συνέχεια ο κάθε μαθητής “έχτισε” το δικό του προφίλ αναφερόμενος τόσο στα θετικά του στοιχεία όσο και σε αυτά που θα ήθελε να διορθώσει. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η δράση “Έχω ένα καλό λόγο για όλους”, όπου ο κάθε μαθητής αναφέρθηκε σε κάποιο συμμαθητή του, εστιάζοντας στα θετικά χαρακτηριστικά που εντοπίζει σε αυτόν.
Με αφορμή τη παγκόσμια μέρα κατά του σχολικού εκφορβισμού, οι μαθητές βιντεοσκόπησαν μία ταινία μικρού μήκους, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του “Χαμόγελου του Παιδιού” και της εκστρατείας που διοργάνωνε “Μίλα τώρα“, η οποία είχε ως τίτλο: “Προκάλεσε Φιλία και όχι Βία”.
Αξιοποιήθηκε διδακτικά το βιβλίο “Γέτι” της Μαρίνας Γιώτη με στόχο την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των μαθητών και την υπενθύμιση για διαρκή προσπάθεια με επιμονή και υπομονή. Τέλος, ξεκίνησε μία συνεργασία με το κέντρο “Πνοή”, με στόχο την αποδοχή της διαφορετικότητας και τον αλληλοσεβασμό.
Β΄ Τάξη
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : ΧΟΥΛΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Ευ ζην
Λίγα λόγια για το εργαστήριο δεξιοτήτων που ολοκληρώθηκε (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2022)
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου « Συναισθήματα…έχω εγώ, έχουν και οι γύρω μου», τα παιδιά της Β΄ Τάξης γνώρισαν διάφορα συναισθήματα. Η γνωριμία έγινε μέσω παραμυθιών και ιστοριών. Τα παιδιά έμαθαν τι σημαίνει καθένα από τα συναισθήματα αυτά και προσπάθησαν να εντοπίσουν στιγμές που τα έχουν νιώσει. Επισημάναμε ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικό να τα νιώθουμε κάποιες φορές, ακόμα και αυτά που είναι κάπως δυσάρεστα, όπως λύπη, φόβο, θυμό, ζήλεια, καθώς επίσης συζητήσαμε τρόπους και σκέψεις που μπορούμε να κάνουμε για να τα διαχειριστούμε. Η μουσική και το παιχνίδι ήταν αδύνατο να λείψουν από το εργαστήριό μας! Αντιστοιχήσαμε μουσικά κομμάτια με τα συναισθήματα που μας προκαλούν, κάναμε μουσικοκινητικά παιχνίδια και τέλος φτιάξαμε το δικό μας παιχνίδι μνήμης. Τα παιδιά απόλαυσαν τη διαδικασία κατασκευής του δικού τους παιχνιδιού. Μόλις ήταν έτοιμο ξεκίνησαν να φτιάχνουν παρεούλες και να παίζουν τόσο μέσα όσο και εκτός τάξης.
Φροντίζω το περιβάλλον
Λίγα λόγια για το εργαστήριο δεξιοτήτων που ολοκληρώθηκε (Δεκέμβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023)
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Φυσικές καταστροφές στον τόπο μου», η Β’ Τάξη γνώρισε διάφορες φυσικές καταστροφές που εμφανίζονται στον πλανήτη μας, όπως τα ηφαίστεια, τους σεισμούς, τα τσουνάμι, τους τυφώνες κ.α. Μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε όμως στα φαινόμενα του σεισμού, των δασικών πυρκαγιών και των πλημμυρών που συναντάμε κυρίως στον ελλαδικό χώρο.
Προκειμένου να γίνει κατανοητό το φαινόμενο του σεισμού, γνωρίσαμε καλύτερα το εσωτερικό της γης αλλά και την επιφάνειά της! Μιλήσαμε για την κίνηση των τεκτονικών πλακών, για τα Ρίχτερ, για το τι πρέπει να κάνουμε την ώρα που γίνεται ένας σεισμός και φυσικά για τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε στο σπίτι και στο σχολείο, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτόν.Κάναμε φυσικά και άσκηση σεισμού!
Γ΄ Τάξη
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : ΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Ευ ζην
Στο πλαίσιο των εργαστηριών δεξιοτήτων, στη θεματική ενότητα «Ζω καλύτερα – Ευ Ζην» με το πρόγραμμα, «Το σώμα μου, ένα θαύμα που σέβομαι, φροντίζω και αγαπώ», οι μαθητές της Γ τάξης συμμετείχαν σε πληθώρα δραστηριοτήτων. Αρχικά ενημερώθηκαν για θέματα υγιεινής διατροφής και σωματικής υγείας, γνώρισαν τις διάφορες ομάδες τροφών και την αξία των ισορροπημένων γευμάτων. Κατανόησαν τη σχέση της ισορροπημένης διατροφής και άσκησης για τη διατήρηση της καλής υγείας και παρακινήθηκαν ώστε να αποκτήσουν σωστές συνήθειες και μια καλή ποιότητα ζωής. Μέσα από ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες και επιτραπέζιο παιχνίδι, ενημερώθηκαν για το ανθρώπινο σώμα, τις λειτουργίες και τις ανάγκες του. Τέλος, σαν ομάδα δράσης παρακολουθήσαμε και το πρόγραμμα «Οργανούληδες», με το οποίο μάθαμε ξεχωριστές λειτουργίες και δυνατότητες του κάθε οργάνου στο ανθρώπινο σώμα, όπως και για τη σημασία της μεταμόσχευσης οργάνων, τη φροντίδα τους, αλλά και τη σπουδαιότητα της δωρεάς οργάνων.
Δ΄ Τάξη
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : ΧΟΥΛΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Ευ Ζην
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Ασφαλώς κυκλοφορώ» η Δ΄ Τάξη γνώρισε τη σημασία του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και της επικινδυνότητας σε περιπτώσεις που δεν ακολουθείται. Τα παιδιά έμαθαν ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους στο δρόμο ως ποδηλάτες, ως συνοδηγοί σε όχημα και ως πεζοί. Έμαθαν να αναγνωρίζουν βασικές πινακίδες που συναντάμε στους δρόμους και να τις κατατάσσουν στην κατηγορία που ανήκουν (πινακίδες υποχρέωσης- απαγόρευσης, προειδοποίησης για κίνδυνο, πληροφόρησης). Το εργαστήριο υλοποιήθηκε μέσω ποικίλων ομαδικών και ατομικών δραστηριοτήτων, καθώς και μέσα από την αντίστοιχη ενότητα του βιβλίου της γλώσσας.
E΄ Τάξη
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΪΤΣΙΔΗ
«Φροντίζω το περιβάλλον»
Οι μαθητές της Ε’ του σχολείου μας στον πρώτο κύκλο των εργαστηρίων δεξιοτήτων και για το διάστημα Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2022 ασχολήθηκαν με την ενότητα «Φροντίζω το περιβάλλον». Τα εργαστήρια που έλαβαν χώρα στο συγκεκριμένο διάστημα είχαν να κάνουν με την «Περιβαλλοντική Μετανάστευση». Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων ήταν οι ακόλουθες:
- Συζήτηση τόσο μεταξύ των ομάδων όσο και στην ολομέλεια εννοιών γύρω από την περιβαλλοντική μετανάστευση και ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα.
- Κατασκευή κοσμοχάρτη, με εικόνες και σύντομες περιγραφές γεγονότων που προκάλεσαν στο παρελθόν περιβαλλοντική μετανάστευση. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης δραστηριότητας οι μαθητές συζήτησαν σχετικά με τις αιτίες και τις συνέπειες ενός τέτοιου φαινομένου, ενώ ταυτόχρονα διαπίστωσαν τον παγκόσμιο χαρακτήρα του.
- Συζήτηση και προβληματισμοί εστιασμένοι στα ανθρώπινα δικαιώματα που πιθανόν να παραβιάζονται κατά την περιβαλλοντική μετανάστευση καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διασφαλιστούν.
- Διδακτική αξιοποίηση του βιβλίου : «Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα», όπου οι μαθητές εκτός της σύνδεσης με το θέμα του εργαστηρίου, κλήθηκαν να αποτυπώσουν τις δικές τους «μαγικές» επιθυμίες.
- Παραγωγή υλικού από τους ίδιους τους μαθητές και συγκεκριμένα αφίσες και ακροστοιχίδες με τα ονόματά τους, όπου το περιεχόμενο ήταν σχετικό με όσα ήρθαν σε επαφή στα εργαστήρια που προηγήθηκαν.