Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ευρώπη

Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο 2013 εμείς, οι μαθητές της Ε΄1 τάξης του Σχολείου μας με τη δασκάλα μας Μαρία Παπαναστασίου, συμμετείχαμε στο καινοτόμο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα TEACHERS4EUROPE. Σκοπός του προγράμματος ήταν η γνωριμία των μαθητών με τη “γηραιά” ήπειρο, την Ευρώπη.
Με αφορμή το έτος Καβάφη ( 2013 – 150 χρόνια από τη γέννησή του) και το πολύσημο ποίημά του “Ιθάκη”, ταξιδέψαμε νοερά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, γνωρίσαμε τις πρωτεύουσες και τις σημαίες τους, ακούσαμε τραγούδια σε πολλές γλώσσες, παίξαμε παιχνίδια στην ιστοσελίδα της Ε.Ε. (europa.eu) στη γλώσσα μας όπως κάνουν και όλα τα παιδιά της Ευρώπης, παραγγείλαμε βιβλία που αφορούν στην Ευρώπη και στους θεσμούς της από το eubookshop και από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Επισκεφθήκαμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο και μιλήσαμε για το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δραματοποιώντας με θεατρικό παιχνίδι τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις εκεί που χτυπά η “καρδιά” της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες.
Κατασκευάσαμε τη δική μας αφίσα και εμπνευστήκαμε από το όραμα του Ρομπέρ Σουμάν για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, ενωμένη με ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας, αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, κατανόησης των ιδιαιτεροτήτων των λαών, αγάπης, συνεννόησης και ειρήνης.
Μοιράσαμε φυλλάδια ενημέρωσης για την ιστοσελίδα της Ε.Ε. στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου μας και τους παροτρύναμε να παίξουν όλα τα εκπαιδευτικά παιχνίδια που υπάρχουν εκεί. Παιχνίδια γνώσης και φαντασίας!
Τέλος, αφού φτιάξαμε ένα δικό μας βίντεο-περιήγηση στις ομορφιές των χωρών της Ε.Ε., κατασκευάσαμε κι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων που αφορούσε στις χώρες της Ε.Ε.
Επιστρέφοντας στην Ιθάκη, την Ελλάδα, είμαστε χαρούμενοι και πλούσιοι σε εμπειρίες και γνώσεις. Μάθαμε αβίαστα στην τάξη και στην Αίθουσα των Η/Υ, διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε το μύθο της Αρπαγής της Ευρώπης, παραμύθια για την αγάπη, τη φιλία και τη συνεργασία ( “Μια παρέα με καρδιά” της Λήδας Βαρβαρούση & “Πάμε να γνωρίσουμε την Ευρώπη”), ζωγραφίσαμε Οι ζωγραφιές μας, παίξαμε και χαρήκαμε το ταξίδι μας!
Το ταξίδι μας συνεχίζεται…
Οι μαθητές της Ε΄1
Αντρέας, Χρυσούλα, Μαίρη, Αντώνης Ζ., Δημήτρης, Λιάκος, Άγγελος, Παναγιώτης, Νικολέτα, Χαρά, Μιχάλης, Αντώνης Ν., Ελένη, Αναστασία, Χριστίνα, Μαργαρίτα, Κατερίνα & Βαγγέλης.
Προσεχώς πιο πολλές φωτογραφίες και βίντεο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *