Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Αγιασμός 2019

Πρώτη ημέρα της Σχολικής μας χρονιάς. Ημέρα χαράς. Χτύπησε το πρώτο κουδούνι και όλοι ήρθαμε ξεκούραστοι και χαρούμενοι. Το Σχολείο μας ,σαν μία πνευματική κυψέλη  σας μάζεψε σήμερα για να σας προσφέρει το νέκταρ της γνώσης . Και όχι μόνο γνώσεις αλλά και αξίες , αρετή , τιμιότητα , ήθος κ.ά.

Κυρίες και Κύριοι, σεβαστοί ιερείς , άρχοντες του τόπου μας, αγαπητά μας παιδιά. Θα ξεκινήσουμε με την ευλογία της εκκλησίας. Αρχίζουμε με τον Αγιασμό , μία τελετή της εκκλησίας μας που μας θυμίζει τη βάπτιση του Κυρίου μας. Το νερό καθαγιάζεται με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, μας φωτίζει και μας αγιάζει. Όπως το Άγιο Πνεύμα κατήλθε και έκανε τους αγράμματους ψαράδες πάνσοφους , έτσι το Φως φωτίζει τις καρδιές μας και μας οδηγεί στη αλήθεια, που είναι ο Χριστός.

Διαβάστε την προσευχή για τη νέα σχολική χρονιά από την ακολουθία του αγιασμού, που τελεί ο ιερέας στα σχολεία την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς.

Κύριε Ἰησού Χριστέ, εσύ που είσαι ἡ πηγή τῆς σοφίας καί τῆς γνώσης.

Εσύ, πού μέ τήν ἐπιφοίτηση τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, ἔκανες τούς ψαράδες πάνσοφους ἀποστόλους, καί τούς ἔστειλες νά κηρύξουν τό Εὐαγγέλιο, γιά τήν σωτηρία τοῦ κόσμου.

Εσύ, Κύριε, πού με τό φῶς Σου διαλύεις κάθε εἴδους σκοτάδι, δῶσε, αὐτό τό φῶς Σου να
λάμψει καί στίς καρδιές ὅλων τῶν διδασκόντων καί τῶν μαθητῶν που σπουδάζουν στό
ἐκπαιδευτηριο αὐτό.

Φώτιζέ τους νά ἀναζητοῦν τήν ἀλήθεια, που εἶναι μία καί ἔχει πηγή Ἐσένα.
Δῶσε Κύριε, σύνεση, νά ἐπιθυμοῦμε να κυβερνάει τήν ζωή μας τό φῶς Σου, καί νά ποθοῦμε, νά γεμίζει τήν ζωή μας.

Εὐλόγησέ μας, Κύριε ὅλους, και ἰδιαιτέρως αὐτά τά παιδιά, που τώρα
οἰκοδομοῦν τή ζωή τους.

Εὐλόγησέ τα, νά ἐπιτύχουν στήν προσπάθειά τους.

Ἀξίωσέ τα, νά ὁλοκληρώσουν τις σπουδές τους καί νά εἶναι χαρά καί καύχημα
γιά τούς γονείς τους καί τούς δασκάλους τους.

Ἀξίωσέ τα νά προκόψουν, σέ πίστη, σέ ἀνθρωπιά, καί σέ καλωσύνη, μέ τήν χάρη Σου καί μέ τήν εὐλογία Σου.

Αμήν

 

Αρωγοί στο έργο μας και συμπαραστάτες είναι οι γονείς .

Την τιμητική τους σήμερα έχουν τα πρωτάκια , που θα μπούνε στην τάξη και θα γνωρίσουν τη δασκάλα τους και θα ακολουθήσουν και οι άλλες τάξεις. Μετά την γνωριμία θα  πάρετε βιβλία και θα αποχωρήσετε.

 

 

11 Σεπτεμβρίου – Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Τελετή λήξης σχολικού έτους και αποχαιρετισμός μαθητών/τριών της  Στ΄ τάξης.

Την Παρασκευή  14 Ιουνίου 2019 έλαβε χώρα σε μια σεμνή τελετή ο αποχαιρετισμός των μαθητών/τριών της Στ΄ τάξης.

Συγκεκριμένα, έγινε προβολή ενός βίντεο, που παρουσίαζε τις σημαντικότερες στιγμές των μαθητών από την Α΄ Δημοτικού μέχρι και την  Στ΄ Δημοτικού. Μετά ακολούθησε θεατρικό έργο των μαθητών  και ύστερα  διανεμήθηκαν τα αναμνηστικά δώρα από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στα παιδιά. Η  εκδήλωση έλαβε τέλος με τον αποχαιρετιστήριο λόγο του δασκάλου της  ΣΤ΄ Τάξης  κ. Γιαννόπουλου Ιωάννη  και του Διευθυντή κ. Πεϊτσίνη Αθανάσιου.

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

  Αθλητικές εκδηλώσεις λήξης σχολικής χρονιάς 2018-2019

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

 

Ημερήσια εκδρομή στην περιοχή «Παναγία» του Φούφα

   Την Τρίτη  11/06/2019  στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της γνωριμίας με το περιβάλλον και τη φύση , πραγματοποιήσαμε ημερήσια εκδρομή στην περιοχή «Παναγία» του Φούφα. Γνωρίσαμε από κοντά την πανίδα της περιοχής και ιδιαίτερα την χλωρίδα. Είδαμε από κοντά τα φυτά, τα λουλούδια , το ποτάμι Ζοβανό και τα έντομα. Παίξαμε , χορέψαμε και περάσαμε πολύ ωραία. Έτσι λοιπόν βοηθήσαμε τα παιδιά,  να κατανοήσουν το περιβάλλον, την ολότητα και τη σημασία του , να αποκτήσουν γνώσεις γι αυτό , τις λειτουργίες του και τα προβλήματά του και να ευαισθητοποιηθούν στα περιβαλλοντικά ζητήματα .

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ του Μακεδονομάχου Καπετάν Φούφα στην Τ.Κ. του Φούφα Εορδαίας

  Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 τελέστηκε με λαμπρότητα το ετήσιο μνημόσυνο των υπέρ Πίστεως και Πατρίδος πεσόντων Μακεδονομάχων και του ήρωα Καπετάν Φούφα (Ζαχαρία Παπαδά). Οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθος κόσμου, στη ομώνυμη τοπική Κοινότητα του δήμου Εορδαίας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ. Θεόκλητου, παρουσία επίσημων προσκεκλημένων, ενώ έγινε επίσης η ανάγνωση του πανηγυρικού της ημέρας, όπως επίσης, πραγματοποιήθηκε και η κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με παρέλαση μαθητικών τμημάτων και τμημάτων πολιτιστικών συλλόγων. Εφέτος συμπληρώθηκαν 112 χρόνια απ’  τη θυσία των υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντων Μακεδονομάχων, κατά τον Μακεδονικό αγώνα.

 

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Το Σχολείο μας επισκέφτηκε την Πέμπτη 9 του Μάη τις τοπικές κοινότητες του Αγίου Χριστόφορου, του Καρυοχωρίου και της Σπηλιάς Εορδαίας.

Την Ιερά μνήμη της εορτής του Αγίου Χριστοφόρου, Προστάτη των Οδηγών αυτοκινήτων, εόρτασε πανηγυρικώς την Πέμπτη 9 Μαΐου ο Ιερός Ναός Αγίου Χριστοφόρου στον Δήμο Εορδαίας όπου χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον μακεδονικό τάφο Σπηλιάς. Ο μακεδονικός τάφος της Σπηλιάς Εορδαίας ανασκάφηκε το 1987, ενώ η Ανάδειξη και Προστασία του έγινε στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ, το 2005-2006. Είναι διθάλαμος, με μνημειακή πρόσοψη δωρικού ρυθμού και ελεύθερο αέτωμα. Δεν καλύπτεται με τύμβο. Οι νεκροί που θάφτηκαν σ’ αυτόν αριθμούν τους επτά ή οκτώ. Συνοδεύονταν από κτερίσματα, τα οποία τοποθετούν τη χρήση του στον 2ο-1ο αι. π.Χ.  Από το εσωτερικό του τάφου λείπει εντελώς η γραπτή διακόσμηση, όλες οι επιφάνειες παραμένουν λευκές, ενιαίες και αδιάρθρωτες, ενώ δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαμόρφωση στα δάπεδα. Ανήκει σε σημαντικό ελληνιστικό οικισμό που χωροθετείται στην ευρύτερη περιοχή. Η αρχιτεκτονική μορφή του μνημείου επιτρέπει τη σύγκριση του με άλλα της ίδιας κατηγορίας, όπως τον τάφο του Φίλιππου και του μικρού Πρίγκηπα στην Βεργίνα και τον μεγάλο τάφο των Λευκαδίων Νάουσας.

Στην περιοχή υπάρχει και το εργοστάσιο νερού ΣΕΛΙ. Εκεί ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του και δοκιμάσαμε το εμφιαλωμένο νερό του.

Στο τέλος κάναμε την πιο γλυκιά στάση, για μικρούς και μεγάλους.

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Το Σχολείο μας επισκέφτηκε το Παλαιοντολογικό ιστορικό Μουσείο της Πτολεμαΐδας την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019.

Μέσα σ΄ αυτό το όμορφο κτήριο, δεν φιλοξενούνται μόνο παλαιοντολογικά και ιστορικά εκθέματα, αλλά και πτέρυγα πινακοθήκης με σημαντικά έργα Ελλήνων Ζωγράφων όπως Μόραλη, Μυταρά, Φασιανού, Πανταλέων, Καραβούση Ζουμπουλάκη κ.α.  Εξαιρετικής σημασίας είναι το τμήμα του Παύλου Μοσχίδη ο οποίος δώρισε στο μουσείο 100 ζωγραφικά έργα καθώς και όλο του το αρχείο.

Στο Μουσείο υπάρχει ακόμα τμήμα με αρχαιολογικά ευρήματα και λαογραφική συλλογή. Παράλληλα φιλοξενούνται εκθέσεις κάθε είδους.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Επίσκεψη στο ΔΗ.ΠΕ.Θέατρο Κοζάνης

Το Σχολείο μας επισκέφτηκε το ΔΗ.ΠΕ.Θέατρο Κοζάνης και παρακολούθησε την επιτυχημένη παράσταση
                            «Το φάντασμα του Κάντερβιλ»
του  Όσκαρ Ουάιλντ

Μια παράσταση για μικρούς & μεγάλους
Μια παράσταση για όλη την οικογένεια
Κάπου στην επαρχία της Αγγλίας, υπάρχει ένας στοιχειωμένος πύργος. Ο πύργος των Κάντερβιλ, όπου κυκλοφορεί το φάντασμα, του σερ Σάϊμον Κάντερβιλ, παλιού ιδιοκτήτη του πύργου. Αυτό συμβαίνει μέχρι το 1930, όταν και καταφτάνει, από την μακρινή Αμερική, η πενταμελής οικογένεια Όουτις.
Οι φήμες που ακούγονται για το φάντασμα δεν τους τρομάζουν εύκολα. Η ανατριχιαστική ατμόσφαιρα στον πύργο, θα αλλάξει, με τη ζωηρή τους παρουσία και την τζαζ μουσική τους. Οι συνήθειές τους θα αλλάξουν την παραδοσιακή αγγλική κουλτούρα. Το φάντασμα θα διαπιστώσει έκπληκτο, πως η οικογένεια, δεν τρομάζει με τα συνηθισμένα του τεχνάσματα. Μάταια προσπαθεί να τους φοβίσει, μέχρι που θα γνωρίσει τη Βιργινία, κόρη της οικογένειας, που θα του προσφέρει απλόχερα, τη φιλία και τη βοήθειά της.  
Όλα αλλάζουν στον πύργο των Κάντερβιλ… 
«Το φάντασμα του Κάντερβιλ»ενώ έχει έντονα κωμικά στοιχεία, μας μιλά στο βάθος για τη διαχείριση του φόβου (φαινόμενο συχνά αυξημένο στην παιδική ηλικία) και την έξυπνη αντιμετώπισή του.  
Μια παράσταση, με ήρωες που μαθαίνουν να προσφέρουν αγάπη και φιλία, ανιδιοτελώς και βρίσκουν τη δική τους θέση, τον δικό τους χώρο στη ζωή.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Διασκευή Κειμένου: Άνδρη Θεοδότου              
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαϊτης
Σκηνικά- ΚοστούμιαΜαντώ Ψυχουντάκη
ΦωτισμοίΝίκος Σωτηρόπουλος
Μουσική: Νίκος Τσέκος                                      
ΚίνησηΜαρίζα Τσίγκα      

 

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Νάνσυ Χριστοπούλου,Σπύρος Πετούσης,  Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης
Κατερίνα Μηλιώτη, Γιάννης Ζαράγκαλης, Αντώνης Βαρθαλίτης, Έφη Κιούκη.

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

17 Νοεμβρίου 2018

Κάθε Νοέμβρη…

Κάθε Νοέμβρη, ο νους και η καρδιά μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, στην ηρωική εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της τυραννίας, το Νοέμβριο του 1973.

Το Πολυτεχνείο συμβολίζει, όχι μόνο τον ηρωικό αγώνα αλλά και την ενότητα όλων των δημοκρατών. Οι αγώνες του Νοέμβρη αποτελούν την κορυφαία εκδήλωση της εφτάχρονης αντιδικτατορικής πάλης και μια από τις πιο σπουδαίες στιγμές των αγώνων του λαού μας και της νεολαίας ειδικότερα για την ελευθερία.

Τα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ειρήνης, της αγάπης για τη ζωή και τον άνθρωπο, παραμένουν ζωντανά και θα παραμένουν επίκαιρα και αναλλοίωτα, όσα χρόνια και αν περάσουν από εκείνη την εξέγερση. Πάντα ζωντανά να οδηγούν και να φρονηματίζουν τις νέες και τους νέους μας.

Το Πολυτεχνείο ήταν και θα είναι πάντα ένα ζωντανό κάλεσμα για την δημοκρατία, την ανθρωπιά και την ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει.

Το σχολείο μας,τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου,  την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 με μια όμορφη γιορτή.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

ΜΑΘΗΜΑ  ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ  ΑΓΩΓΗΣ

   Σήμερα μας επισκέφτηκε ο κ. Υποδιοικητής Τροχαίας Εορδαίας και μας μίλησε πως να κυκλοφορούμε στον δρόμο σαν πεζοί , σαν οδηγοί και σαν επιβάτες.  Εκτός από την συνεχή παρουσία της στους δρόμους εποπτεύοντας την ασφάλεια πεζών και οδηγών η Τροχαία Πτολεμαΐδας, αναπτύσσει μια σημαντική παράλληλη κοινωνική δράση και προσφορά στον τόπο μας .

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε