Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της γιορτής για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων εργάστηκαν σε ομαδικά εικαστικά projects, εμπνευσμένα από σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες και από το διαχρονικό μήνυμα του Πολυτεχνείου.
Οι Δ΄ και ΣΤ΄ τάξεις μελέτησαν το έργο του Γιάννη Γαΐτη, ενός εικαστικού καλλιτέχνη με διεθνή αναγνώριση, που υπήρξε από τους πρώτους δημιουργούς οι οποίοι αντέδρασαν στο καθεστώς της δικτατορίας. Με το τολμηρό και ιδιαίτερα προσωπικό του ύφος, καυτηρίαζε την καταπίεση της ανθρώπινης προσωπικότητας. Το έργο του «Η δολοφονία της ελευθερίας», όπου οι χαρακτηριστικές φιγούρες-«ανθρωπάκια» πυροβολούν ένα περιστέρι, αποτέλεσε πηγή προβληματισμού και έμπνευσης για τους μαθητές, οι οποίοι δημιούργησαν το δικό τους συλλογικό έργο.
Παράλληλα, οι Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις γνώρισαν τον κόσμο του Αλέξη Ακριθάκη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού μοντερνισμού. Δημιουργικός και ανήσυχος από την παιδική του ηλικία, ο Ακριθάκης αναζητούσε πάντοτε μια προσωπική γλώσσα στη ζωγραφική του, έξω από κανόνες και καλλιτεχνικά ρεύματα. Ένα έργο του με προφητικό μήνυμα—δημιουργημένο πέντε χρόνια πριν από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου—έδωσε το ερέθισμα στους μαθητές να μελετήσουν τη δουλειά του και να δημιουργήσουν το δικό τους ομαδικό έργο.
Η Εικαστικός του Σχολείου
Γκρίζη Αφροδίτη