Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στην Έκθεση Φωτογραφίας

Διαθεματική Εκπαίδευση

Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 οι μαθητές των τάξεων Ε΄ & ΣΤ΄ επισκέφτηκαν δύο εξαιρετικούς χώρους των γραμμάτων και του πολιστισμού.

α. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Αμυνταίου δέχθηκε στους χώρους της, τους μαθητές μας και τις δασκάλες τους κυρίες Μαρία Πετσίβα και Ολυμπία Παπαθανασίου. Η οικοδέσποινα κυρία Ευγενία Σωτηριά, ειδικευμένη Βιβλιοθηκονόμος με γνώση, αλλά και διάθεση τους ενημέρωσε, τους ξενάγησε, τους μύησε στο βιβλίο και σε ό,τι έχει σχέση με το χώρο. Μας έφτιαξε και τον οδικό χάρτη για τη δική μας σχολική βιβλιοθήκη. Εξαιρετική εμπειρία. Ευχαριστούμε πολύ την Ευγενία Σωτηριά.

β. Η Έκθεση παλαιών φωτογραφιών στο Παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμυνταίου είχε μεγάλο ενδιαφέρον, το οποίο έγινε μεγαλύτερο γιατί ξεναγός μας ήταν ο Νικήτας Κακαβάς. Ιατρός Καρδιολόγος, πολυγραφότατος (συγγραφέας) και Αμυνταιώτης. Με διάθεση και γνώση ήταν δάσκαλος εξαιρετικός για τα παιδιά μας. Τον ευχαριστούμε πολύ.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στην κυρία Αρετή Κοσμοπούλου που μας προσκάλεσε και οργάνωσε την επίσκεψή μας.

 

 

 

 

 

 

5η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η, καθιερωμένη πλέον, Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού. Το σύνθημα-μότο  ήταν «Ας κινηθούμε». Το σχεδιασμό ανέλαβε η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Δήμητρα Λιασκόνη.

Αρχικά περπατήσαμε στους δρόμους του Φιλώτα με συνοδεία μουσικής. Κατόπιν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας παίξανε στις δύο αυλές του σχολείου.

Μία σχολική ημέρα χωρίς άγχος.

 

 

Αγιασμός την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με τον Αγιασμό που θα γίνει την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018 στις 9.30 το πρωί.

Οι μαθητές θα αναχωρήσουν με το λεωφορείο από το Αντίγονο στις 8.50 π.μ. και στις 9.00 π.μ. από τον Πελαργό. Η επιστροφή θα γίνει λίγο μετά τον Αγιασμό.

Οι μαθητές να έχουν μαζί τους και τις τσάντες για να πάρουν και τα βιβλία τους.

 

Λήξη μαθημάτων κολύμβησης

Από τον Απρίλιο που μας πέρασε και κάθε Παρασκευή οι μαθητές των τάξεων Γ΄ και Δ΄για ένα δίωρο μάθαιναν κολύμπι. Σωστό κολύμπι. Με αθλητικές προδιαγραφές. Πρώτη φορά στα χρονικά του Νομού Φλώρινας. Μαθήματα κολύμβησης ενταγμένα στο πρωινό σχολικό πρόγραμμα.

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 ήταν το τελευταίο μάθημα. Τα παιδιά κολύμπησαν στη μεγάλη πισίνα. Και το ευχαριστήθηκαν. Οι προπονητές τους οργάνωσαν παιχνίδια στο νερό. 

Γεμάτα ευγνωμοσύνη τα παιδιά ευχαρίστησαν τους προπονητές με ζωγραφιές που είχαν ετοιμάσει στο σχολείο τους κι αυτοί συγκινήθηκαν.

Αυτά δε θα γίνονταν αν δεν είχε ασχοληθεί ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής του Γυμνασίου Φιλώτα Σωτήρης Μπόπτσης. Οργάνωσε τη μετακίνηση και τα γραφειοκρατικά και να… να είμαστε πλέον κανονικά… δελφίνια.  – Η έκφραση ευγνωμοσύνης είναι η ελάχιστη εκδήλωσή μας προς το πρόσωπό σας, κύριε Σωτήρη!!!   

Και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ από τους μαθητές και τους γονείς στους δασκάλους μας Ευαγγελία Σερμπίνη και Νικόλαο Μαρτσούλη.

Καλό καλοκαίρι με ασφάλεια στις παραλίες

Οι ζωγραφιές των παιδιών παρουσιάζονται και παραδίδονται στους γυμναστές.

Παιχνίδια στη πισίνα.

Παιχνίδια στη πισίνα.

Παιχνίδια στη πισίνα.

Και υδατοσφαίριση…

Η πρόκληση της μεγάλης πισίνας

Βουτιές στη μεγάλη πισίνα

Η μεγάλη πισίνα και κολυμβητική αυτοπεποίθηση

Βουτιές στη μεγάλη πισίνα

Βουτιές στη μεγάλη πισίνα και με στιλ…

 

Επίσκεψη και μάθημα Γεωγραφίας στις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη

Την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 οι μαθητές της Ε΄ τάξης του σχολείου μας στις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη.

Το νερό δεν αποτελεί ανεξάντλητο φυσικό πόρο. Η βιώσιμη αντιμετώπισή του είναι επιτακτική ανάγκη. Η αναγκαιότητα για γνώση της οικολογικής χρησιμότητας των υγροτόπων και της ανάγκης συνέχειας αυτών. Η παρεμβατική σχέση του ανθρώπου με τις λίμνες και τα ποτάμια. Γι’ αυτό βρέθηκαν οι μαθητές εκεί. Πέρα από τη θεωρητική προσέγγιση του θέματος, αλλά και της ηλεκτρονικής και εικονικής ενασχόλησης στο σχολείο, η επιτόπου διερεύνηση και εξέταση είναι η εξασφάλιση της διαχρονικής γνώσης.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον βιότοπο των δύο λιμνών και έδειξαν την αποφασιστικότητά τους, ως ενήλικες πολίτες αργότερα, να υπερασπιστούν το δικαίωμα της φύσης να λειτουργεί και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις να είναι χρήσιμες και ενισχυτικές.

Οι μαθητές απέδειξαν στο χώρο ότι η πρότερη γνώση τους ήταν αρκετά πλούσια.

Το ακούω και το ξεχνώ. Το βλέπω και το θυμάμαι. Το κάνω και το καταλαβαίνω. Κομφούκιος, 551-479 π.X., Κινέζος φιλόσοφος

 

  

 

Μαθήματα κολύμβησης για τους μαθητές μας

Σήμερα ξεκίνησαν τα μαθήματα κολύμβησης για τους μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης του σχολείου μας. Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Πτολεμαΐδας μας συμπεριέλαβε στα πρωινά μαθήματα κολύμβησης για παιδιά 9 έως 10 ετών.

Οι προσπάθειες έγιναν από πέρυσι, αλλά δεν ευοδώθηκαν. Φέτος όμως και μετά από τις επίμονες προσπάθειες του καθηγητή Φυσικής Αγωγής του Γυμνασίου Φιλώτα κυρίου Μπόπτση Σωτήριου τα παιδιά μας έκαναν ήδη το πρώτο τους μάθημα. Έτσι κάθε Παρασκευή και μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς τις τέσσερις πρώτες ώρες του ωρολογίου προγράμματος θα μαθαίνουν να κολυμπούν. Και φαίνεται ότι τα παιδιά μας το διασκεδάζουν ιδιαίτερα.

Η μεταφορά γίνεται με λεωφορείο που έχει μισθωθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

Καλές βουτιές!!!

 

Μαθήματα Πυροπροστασίας

Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ενημερώθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πτολεμαΐδας σε θέματα πυροπροστασίας και πώς αντιδρούμε σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Οι μαθητές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι δύο πυροσβέστες με μεγάλη προθυμία και εμπεριστατωμένη γνώση έλυσαν πολλές απορίες των μαθητών. Επίσης μελετήθηκαν διάφορα σενάρια πυρκαγιάς.

Ευχαριστούμε θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πτολεμαΐδας.

 

The Euromosaica logo (officiall)

Logo_Euromosaica_Karanakis_G_new__2

Compliments to our student of fifth class Ioannis Karanakis. His paint got 60% of the votes. Total votes for Primary School of Filotas 1176 of 1960. This paint is officially the Euromosaica logo.
Συγχαρητήρια στο μαθητή μας της πέμπτης τάξης Ιωάννη Καρανάκη. Η ζωγραφιά του πήρε το 60% των ψήφων. Σύνολο ψήφων για το Δημοτικό Σχολείο Φιλώτα 1176 από 1960.
Αυτό το έργο είναι και επίσημα το λογότυπο του Euromosaica.

Επίσκεψη της ΣΤ΄στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Αμυνταίου

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 οι μαθητές των δύο τμημάτων της ΣΤ΄ τάξης μαζί με τις δασκάλες τους Κατερίνα Καρυπίδου και Ευαγγελία Τσούτσα επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμυνταίου «Γεώργιος Λιάνης».

Ξεναγήθηκαν στους χώρους της Βιβλιοθήκης και έκαναν διάφορες δράσεις για την καλύτερη γνωριμία των μαθητών με τη βιβλιοθήκη και εν γένει το βιβλίο.

 

Ευχαριστούμε πολύ τους ανθρώπους της Βιβλιοθήκης για την υποδοχή και τις υπηρεσίες γνώσης που μας παρείχαν.

Είμαστε ευγνώμονες.

ΣΤ΄ τάξη Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ΣΤ΄ τάξη Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ΣΤ΄ τάξη Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ΣΤ΄ τάξη Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ΣΤ΄ τάξη Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ΣΤ΄ τάξη Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ΣΤ΄ τάξη Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ΣΤ΄ τάξη Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ΣΤ΄ τάξη Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ΣΤ΄ τάξη Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ΣΤ΄ τάξη Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ΣΤ΄ τάξη Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ST AMYNTAIO 21-11 (24) ΣΤ΄ τάξη Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ST AMYNTAIO 21-11 (21)

Οι Γ΄& Δ΄τάξεις στην έκθεση αντικειμένων από την ανασκαφή του νεολιθικού οικισμού Αναργύρων στα Βαλτόνερα

😎 Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017 οι μαθητές των τάξεων Γ΄ και Δ΄ μαζί με τους δασκάλους τους την κυρία Σερμπίνη Ευαγγελία και τον κύριο Μαρτσούλη Νικόλαο επισκέφτηκαν την έκθεση αντικειμένων από την ανασκαφή του νεολιθικού οικισμού Ανάργυροι VIIc, με θέμα:

«Ευρήματα ηλικίας 7.000 χρόνων» – Προϊστορικός Οικισμός Ανάργυροι V

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν την ιστορία του τόπου, να ενημερωθούν για τις ασχολίες και τις συνήθειες των ανθρώπων εκείνης της εποχής, να δουν από κοντά τα ανασκαφικά ευρήματα – εργαλεία, ειδώλια, αγγεία καθημερινής χρήσης, οικοδομικά υλικά – και να κατανοήσουν τον τρόπο που κατασκευάζονταν τα σπίτια.

εικόνα Viber
εικόνα Viber8
εικόνα Viber11 εικόνα Viber12 εικόνα Viber13 εικόνα Viber15 εικόνα Viber16 εικόνα Viber17 εικόνα Viber18

Επίσης, γνώρισαν το αρχαιολογικό έργο συνολικά, πριν και μετά την ανασκαφή, αλλά και την επίδρασή του στη σύγχρονη τοπική κοινωνία και στη δυνατότητα απασχόλησης των κατοίκων, τη συμβολή του στην οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη της περιοχής.

Σταύρος Πασπάλης

(Το κείμενο συντάχθηκε με στοιχεία της αρχικής αναγγελίας για την Έκθεση από το ΝέαΦλώρινα)

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού στο Δημοτικό Σχολείο Φιλώτα

DSC_0065_MED_web DSC_0068_MED_web DSC_0079_MED_web DSC_0022_MED_web DSC_0024_MED_web DSC_0030_MED_web DSC_0033_MED_web DSC_0039_MED_web DSC_0047_MED_web DSC_0058_MED_web DSC_0062_MED_webΟ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας (Σ.Ε.Π.Φ) πραγματοποίησε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά εκπαιδευτική εκδήλωση για μαθητές και μαθήτριες του Νομού Φλώρινας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού (7-22 Οκτωβρίου 2017), η οποία είναι αναγνωρισμένη από το ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να έρθουν σε επαφή με τον προγραμματισμό, την αλγοριθμική και την υπολογιστική σκέψη τα νέα παιδιά μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες

Φέτος η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 17 Οκτωβρίου 2017 στο Δημοτικό Σχολείο Φιλώτα με τη συμμετοχή μαθητών από την Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και έτυχε πολύ θετικής υποδοχής και ενθουσιασμού Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν περιελάμβαναν ασκήσεις αλγοριθμικής σκέψης χωρίς χρήση υπολογιστών, αλλά και διαδικτυακές εφαρμογές προγραμματισμού από τον ιστοχώρο http://code.org.

Ως σύλλογος θέλουμε να  ευχαριστήσουμε τους Δ/ντες Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπ/σης Φλώρινας κ. Κίμων Σαββάκη και κ. Ιωάννου Παύλο, αντίστοιχα, τη Σχολική Σύμβουλο Α/βάθμιας Εκπ/σης κα. Κασίδου Στέλλα, καθώς και το Δ/ντή του Δημοτικού Σχολείου Φιλώτα κ. Σταύρο Πασπάλη για την υποστήριξη και τη συνεργασία τους.

Πιστεύουμε ότι τέτοιες εκδηλώσεις προάγουν το Ψηφιακό Αλφαβητισμό της νέας γενιάς και ελπίζουμε να μας δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε και άλλες στο μέλλον.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας

«Το πηγάδι των ευχών» στο σχολείο μας

το πηγάδι των ευχών (4) Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου όλοι οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδραστική-μουσική θεατρική παράσταση, η οποία έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Ο Πίτερ Παν, η Άριελ, η Χιονάτη και ο Πινόκιο βρίσκονται ξαφνικά στην καρδιά ενός πυκνού δάσους, μπροστά από ένα πηγάδι. Και τους τέσσερις ήρωες τους συναντάμε κάποια χρόνια μετά από τις γνωστές ιστορίες τους. Έχουν όμως αλλάξει… Μια σειρά από γεγονότα, είχαν ως αποτέλεσμα και οι τέσσερις να εμφανίζουν διαφορετικό χαρακτήρα από τον γνωστό των παραμυθιών… Στόχος και των τεσσάρων ηρώων είναι να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να επαναφέρουν την ευτυχία στις ζωές τους! Το μονοπάτι για να το καταφέρουν όμως είναι μόνο ένα. Το μονοπάτι της αλήθειας! Κι ο μοναδικός τρόπος για να φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο τους, είναι να κάνουν μια ευχή στο μαγικό πηγάδι. Χρειάζονται τέσσερα νομίσματα, ένα για κάθε ευχή, όμως βρίσκουν μονάχα ένα!

το πηγάδι των ευχών (5)

Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά και χάρηκαν την παράσταση.

το πηγάδι των ευχών (4)

Ευχαριστούμε θερμά τους συντελεστές για την εξαιρετική παρουσία τους και για την ευγενέστατη προσφορά να γίνει η παράσταση σε χώρο του σχολείου μας.