eTwinning – F.A.W.E. (Δ’ και Ε’ τάξη)

Νοέ 20241

Το σχολείο μας συμμετέχει στο eTwinning project “F.A.W.E.” με τις εκπαιδευτικούς Παπαδοπούλου Φανή και Τυρπίδου Μελπομένη, Το έργο σχετίζεται με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και βασικός του στόχος είναι  η ενασχόληση των μαθητών με την εκπαιδευτική διαδικασία STEM.

Χώρες συμμετοχής : Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ρουμανία, Ελλάδα,  Γαλλία, Κροατία , Ισπανία και Ιταλία.

Αριθμός εκπαιδευτικών: 16

Διάρκεια έργου: Σεπτέμβριος 2024- Μάιος 2025

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Τον Σεπτέμβριο επιλέχθηκε το λογότυπο του προγράμματος και δημιουργήθηκαν οι πίνακες ανακοινώσεων του προγράμματος και στις δυο τάξεις.

 

Στις 30 Σεπτεμβρίου έγινε η τηλεδιάσκεψη γνωριμίας των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα , η ανακοίνωση των στόχων του project , ο καθορισμός αρμοδιοτήτων κι ο ορισμός της πρώτης κοινής δραστηριότητας των μαθητών.

2

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Τον Οκτώβριο ως πρώτη δραστηριότητα των εκπαιδευτικών. ορίστηκε η δημιουργία του χάρτη με τα σχολεία όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

3 1

Στις 4  Οκτωβρίου ξεκίνησε η εβδομάδα CodeWeek κι η πρώτη κοινή δραστηριότητα για όλους τους μαθητές.

  • Οι μαθητές έπρεπε να δημιουργήσουν έναν κώδικα βασισμένο στο αγγλικό αλφάβητο χρησιμοποιώντας τουβλάκια LEGO.
  • Στη συνέχεια , έπρεπε να επιλέξουν να δημιουργήσουν λέξεις που σχετίζονταν με τα 4 στοιχεία της φύσης χρησιμοποιώντας των κώδικα.
  • Οι κώδικες φωτογραφήθηκαν κι εστάλησαν στους υπόλοιπους μαθητές των άλλων χωρών για να προσπαθήσουν να τα αποκρυπτογραφήσουν.
  • Τέλος, οι μαθητές μας μέσα από την πλατφόρμα ESEP (eTwinning platform) , είδαν τους κώδικες των άλλων σχολείων και προσπάθησαν να τους αποκρυπτογραφήσουν.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα:

 

Η δραστηριότητα ήταν απόλυτα επιτυχής και το σχολείο μας έλαβε βεβαίωση συμμετοχής για την εβδομάδα CodeWeek (14-18 Οκτωβρίου)  επιβραβεύοντας την προσπάθεια των μαθητών του σχολείου μας.

71

Επόμενη δράση του μήνα  ήταν η παρουσίαση των σχολείων από τους/τις μαθητές/-τριες μέσα από ένα βίντεο. Οι μαθητές του σχολείου μας , έφτιαξαν δυο βίντεο για το πρόγραμμα παρουσιάζοντας τους χώρους του σχολείου αλλά και τις τάξεις τους:

 

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Ο μήνας Νοέμβριος ξεκίνησε με τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη των δασκάλων στις 5 Νοεμβρίου 2024 για την οργάνωση των επόμενων δραστηριοτήτων των μαθητών.

667

Στη δεύτερη τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία βίντεο παρουσίασης των μαθητών. Όλα τα σχολεία δημιούργησαν βίντεο με τους μαθητές να λένε το όνομά τους , το σχολείο τους, τα ενδιαφέροντα τους κλτ. Στόχος των βίντεο ήταν η γνωριμία των μαθητών μεταξύ τους.

Τα βίντεο δημιουργήθηκαν με τις εφαρμογές Voila και  Chatterkid και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε παρακάτω:

Στη τηλεδιάσκεψη των δασκάλων, αποφασίστηκε η αποστολή ευχετήριων καρτών για τα Χριστούγεννα μέσω του ταχυδρομείου , αλλά και η δημιουργία ψηφιακής κάρτας στην οποία πρόσθεσαν τα σχολεία φωτογραφίες κι ευχές για καλή χρονιά!

Το δικό μας σχολείο , έστειλε κάρτες στην Πολωνία και την Πορτογαλία:

Η ψηφιακή ευχετήρια κάρτα των μαθητών/-τριών είναι η εξής:

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Η τηλεδιάσκεψη των δασκάλων για τον μήνα Δεκέμβριο , έγινε στις 3 Δεκεμβρίου για την οργάνωση της δραστηριότητας του μήνα.

2 1

Αποφασίστηκε η δημιουργία ενός κοινού τραγουδιού με θέμα τα 4 στοιχεία της φύσης. Κάθε χώρα  δημιούργησε το τραγούδι της στη δική της γλώσσα με κοινό στίχο «Μάντεψε ποιος είμαι!» και με κοινή μελωδία.

Οι μαθητές/-τριες μας συνεργάστηκαν και δημιούργησαν το παρακάτω τραγούδι το οποίο μπορείτε να ακούσετε στο παρακάτω βίντεο:

Στις 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεδιάσκεψη των μαθητών/-τριών σε ομάδες. Το δικό μας σχολείο συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη με τα σχολεία της Πολωνίας και της Ιταλίας .

Επόμενη δραστηριότητα του μήνα ήταν η οργάνωση ενός πειράματος στην τάξη που να σχετίζεται με τα 4 στοιχεία της φύσης . Οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να οργανώσουν μια διδασκαλία και να την πραγματοποιήσουν μέσα στην τάξη εμπλέκοντας τους/τις μαθητές/-τριες στη διαδικασία.

Η Ε΄ τάξη στο μάθημα της Φυσικής και στα πλαίσια της ενότητας ‘Θερμότητα – Θερμοκρασία’ ασχολήθηκε με την μέτρηση της θερμοκρασίας του νερού. Οι μαθητές/-τριες διαπίστωσαν ότι με την αφή δεν μπόρεσαν να αισθανθούν τη θερμοκρασία κι έτσι χρησιμοποίησαν ένα θερμόμετρο για να διαπιστώσουν την ακριβή θερμοκρασία του νερού όταν είναι παγωμένο κι όταν βρίσκεται σε κατάσταση βρασμού.

10

Η Δ΄ τάξη στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος ασχολήθηκε με το νερό. Πιο συγκεκριμένα,  οι μαθητές και οι μαθήτριες έκαναν  ένα πείραμα που  ένα  αφορούσε τον κύκλο του νερού και  διαπίστωσαν με ποιον τρόπο δημιουργούνται οι υδρατμοί, όπου ανεβαίνουν στα σύννεφα κι επιστρέφουν στη γη, ως βροχή.

11

Ιανουάριος 2025

Το Δημοτικό Σχολείο Φιλώτα γιορτάζει τα 20 χρόνια eTwinning δημιουργώντας μια συνεργατική αφίσα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες επέλεξαν να φτιάξουν μια βαλίτσα, μιας και το eTwinning μας ταξιδεύει σε διάφορα σχολεία στην Ευρώπη. Kάθε παιδί έκανε μια χειροτεχνία κι έπειτα έγραψε και από μία λέξη για το τι σημαίνει για αυτόν/ αυτήν το eTwinning – equality, communication, learning, interaction, empathy, friendship, confidence, projects,games,respect, activities,collaboration, ideas, inclusion, creativity.

Χρόνια πολλά eTwinning!!

Συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε μαζί σου αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες!

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Πέτρος Ν. Μηλώσης

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η ώρα στο σχολείο μας

Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Συντάκτες ιστολογίου

  • Δημοτικό Σχολείο Φιλώτα
  • Σαν σήμερα

    22/2: Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης
    Προσκοπική και Οδηγική εκδήλωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1926 στις 22 Φεβρουαρίου, σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Μπέϊντεν - Πάουελ (22/2/1857).
       - Σχετικές αναρτήσεις



    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση
    Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων