Ο νομός μας

Νομός Φλώρινας, η Γη των Λιμνών

Ένα υπέροχο φυσικό τοπίο που διατρέχεται από έξι πανέμορφες λίμνες (Βεγορίτιδα, λίμνη των Πετρών, Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα), παραλίμνια χωριά με εικόνες και μνημεία που χάνονται στα βάθη του χρόνου, πέτρινοι διατηρητέοι οικισμοί και μια πρωτεύουσα που επίσης χαρακτηρίζεται έντονα από το υγρό στοιχείο συνθέτουν το «αγγελοπουλικό» τοπίο της περιοχής της Φλώρινας, της περιοχής που ενέπνευσε τον αξέχαστο σκηνοθέτη να υμνήσει την ομορφιά και την ζωή…

Γεωγραφική Θέση

Ο Νομός Φλώρινας βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδος και διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Συνορεύει στα δυτικά με την Αλβανία, ανατολικά με το Νομό Πέλλης, βόρεια με τη FYROM, νοτιοανατολικά με το Νομό Κοζάνης και νοτιοδυτικά με το Νομό Καστοριάς. Στα ανατολικά του νομού υπάρχουν οι οροσειρές του όρους Βόρα (Καϊμακτσαλαν), με την τρίτη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας – υψόμετρο 2524 μ – και η οδική διάβαση της Κέλλης προς Θεσσαλονίκη και Κοζάνη. Στα δυτικά υπάρχουν οι οροσειρές Βαρνούντα με την υψηλότερη κορυφή στον ελλαδικό χώρο την Όριζα ή Περιστέρι (2334μ), του Βέρνου με κορυφή το Βίτσι (2128μ), ενώ υπάρχει και η οδική διάβαση Βίγλας προς Πρέσπες, Γιουγκοσλαβία και Αλβανία. Μεταξύ των οροσειρών υπάρχουν λίμνες, ορισμένες από τις οποίες φιλοξενούν σπάνιους υδροβιότοπους, όπως η μικρή και η μεγάλη Πρέσπα, η Βεγορίτιδα, η λίμνη Πετρών, η Χειμαδίτιδα και η Ζάζαρη. Ο συνδυασμός βουνού, πεδιάδας και λιμνών κυριολεκτικά μαγεύει κάθε επισκέπτη. Αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο φυσικό αξιοθέατο είναι οι λίμνες των Πρεσπών, η Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, τις οποίες επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Εκτός από το μοναδικό τοπίο των λιμνών, πολλοί είναι αυτοί που φτάνουν στο Πισοδέρι για να κάνουν σκι στο χιονοδρομικό κέντρο.

Σύντομη Ιστορική Επισκόπηση

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η περιοχή κατοικείται τουλάχιστον από το 6.000 π.Χ. και γεωγραφικά ταυτίζεται σχεδόν με εκείνη που καταλάμβανε η αρχαία Λυγκηστίς, που αποτελούσε τμήμα της ευρύτερης περιοχής της Άνω Μακεδονίας. Η Λυγκηστίς, σύμφωνα με τις μυθολογικές παραδόσεις, πήρε το όνομά της είτε από τον ήρωα Λυγκέα, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην Αργοναυτική Εκστρατεία, είτε από το σαρκοφάγο θηλαστικό λυγξ. Η Λυγκιστίς και τα υπόλοιπα τμήματα της Άνω Μακεδονίας (Ορεστίς, Εορδαία, Τυμφαία, Ελιμιώτις) προσαρτήθηκαν τον 4ο αιώνα π.Χ. στο βασίλειο της Μακεδονίας, αυξάνοντας κατά πολύ τη δύναμή του, ύστερα από καθοριστικές ενέργειες του πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου, Φιλίππου Β’. Ως τότε, κάθε μία από τις περιοχές αυτές λειτουργούσε υπό καθεστώς αυτονομίας, παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοί τους ήταν συγγενείς φυλετικά με τους Μακεδόνες. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η μητέρα του Φιλίππου, η Ευρυδίκη, καταγόταν από τη Λυγκηστίδα. Σημαντικότερες πόλεις της Λυγκιστίδος υπήρξαν η Ηράκλεια (που ιδρύθηκε το 352 π.Χ. από το Φίλιππο Β’), η Κέλλα (σημερινή Κέλλη) και η Βεύη.

Πριν από την κάθοδο των Δωριέων (1.100 π.Χ.), στις Πρέσπες κατοικούσαν οι Βρύγες, οι οποίοι, όμως, μετανάστευσαν στη Μ. Ασία, μετονομάστηκαν σε Φρύγες και έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο, στο πλευρό των Τρώων. Οι δύο λίμνες ονομάζονταν, αντίστοιχα, Μικρή και Μεγάλη Βρυγηίς. Στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ., ο νομός Φλώρινας κυριεύεται ολοκληρωτικά από τους Ρωμαίους και χαρακτηρίζεται ρωμαϊκή επαρχία. Η οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής δεν διακόπηκε, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι διερχόταν από αυτή η Εγνατία οδός. Το 48 π.Χ., όμως, η Ηράκλεια πυρπολείται, κατά τη διάρκεια του ρωμαϊκού εμφύλιου πολέμου. Κατά τη βυζαντινή εποχή, η Λυγκηστίδα εντάχθηκε, στα χρόνια του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού (6ος αιώνας), στο Θέμα (βυζαντινή διοικητική-στρατιωτική περιφέρεια) του Ιλλυρικού. Τη βυζαντινή περίοδο ιδρύεται, στη θέση της αρχαίας Ηράκλειας, η σημερινή πόλη της Φλώρινας, η ονομασία της οποίας, πιθανότατα, προήλθε από τη λέξη «χλωρό», εξαιτίας της βλάστησης της περιοχής.

Το 10ο αιώνα, έλαβαν χώρα σφοδρότατες συγκρούσεις μεταξύ των Βυζαντινών και των Βούλγαρων, ενώ, το 1017, ο Βασίλειος Β’ κατανίκησε το βουλγαρικό στρατό του Σαμουήλ στην περιοχή της σημερινής κοινότητας Σκοπού. Το 1096, η Φλώρινα και οι Πρέσπες καταλαμβάνονται από τους Νορμανδούς, ενώ, το 13ο αιώνα, η περιοχή εντάσσεται στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Τελικά, τα εδάφη θα περιέλθουν στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων το 1385. Επί τουρκοκρατίας, η πόλη της Φλώρινας υπήρξε τοπικό εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, οι Φλωρινιώτες έλαβαν μέρος στον αγώνα, καθώς, από το 1822, μικρά ένοπλα σώματα δρούσαν εναντίον των κατακτητών στην περιοχή του Καϊμακτσαλάν και του Οστρόβου.Την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908), πραγματοποιήθηκαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των Βούλγαρων και των Ελλήνων, των οποίων ηγούντο σημαντικοί οπλαρχηγοί, όπως ο Καπετάν Κώττας και ο Παύλος Μελάς. Τελικά, η περιοχή θα απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό το Νοέμβρη του 1912, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918), σημαντική στιγμή για την πόλη της Φλώρινας υπήρξε η απελευθέρωσή της από τις δυνάμεις της Αντάντ, το 1916, καθώς είχε καταληφθεί από τα βουλγαρικά στρατεύματα για έναν, περίπου, μήνα. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η περιοχή δοκιμάστηκε σκληρά από την κατοχή των δυνάμεων του Άξονα, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1941. Η απελευθέρωση επήλθε, τελικά, το 1944, αλλά η ειρήνη άργησε να βασιλέψει στην περιοχή, καθώς ο εμφύλιος έκανε αισθητή την παρουσία του, με αιματηρές και καταστροφικές συγκρούσεις.

Φυσικό περιβάλλον

Ο Nομός Φλώρινας αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ως προς το περιβάλλον. Εδώ συνυπάρχουν οικοσυστήματα (6 περιοχές NATURA) που αποτελούν βασικούς παράγοντες της ποιότητας ζωής της περιοχής.

Πλούσιο είναι το φυσικό περιβάλλον του νομού και περιλαμβάνει ορεινούς όγκους του Βαρνούντα, του Βιτσίου και του Βόρα, έξι (6) λίμνες, προστατευόμενες, τεράστιου οικολογικού ενδιαφέροντος, τον Εθνικό Δρυμό στην περιοχή των Πρεσπών και σημαντικότατη χλωρίδα και πανίδα, ενώ το τοπίο της περιοχής παρουσιάζει εναλλαγές. Η ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου παρουσιάζει σημαντική αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση. Εκτός όμως από τα παραπάνω, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τα παρακάτω χαρακτηριστικά του Νομού όπως τους αρχαιολογικούς χώρους, με πιο αξιόλογους αυτούς των Πετρών και του Αγίου Παντελεήμονα,  τις Κοινότητες Νυμφαίου & Λεχόβου καθώς και τα Δημοτικά διαμερίσματα, Αγίου Γερμανού, Ψαράδων, Ακρίτα, Κρατερού, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική,  τους οικισμούς της Κοινότητας Νυμφαίου και του Δημοτικού διαμερίσματος Ψαράδων, οι οποίοι έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέοι παραδοσιακοί οικισμοί.

 

Διοικητική δομή

Διοικητικά η περιοχή περιλαμβάνει τους παρακάτω Δήμους και κοινότητες: όπως αυτοί προέκυψαν από τις συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το Νόμο 2539/1997 «Πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας»

  • Δήμος Φλώρινας
  • Δήμος Πρεσπών
  • Δήμος Κάτω Κλεινών
  • Δήμος Μελίτης
  • Δήμος Αμυνταίου
  • Δήμος Φιλώτα
  • Δήμος Αετού
  • Δήμος Περάσματος
  • Κοινότητα Κρυσταλλοπηγής
  • Κοινότητα Νυμφαίου
  • Κοινότητα Βαρικού
  • Κοινότητα Λεχόβου

Χρήσεις γης

Από το σύνολο της έκτασης του νομού, τα 534.500 στρέμματα είναι καλλιεργούμενες εκτάσεις και αγραναπαύσεις, (27,26 %), 700,7 χιλιάδες στρέμματα είναι βοσκότοποι εκ των οποίων: 79,85% είναι κοινοτικοί και 20,15% ιδιωτικοί. Οι εκτάσεις που καλύπτονται από ύδατα καταλαμβάνουν το 6,06% της συνολικής έκτασης του νομού, οι δασωμένες το 25,88%, οι οικισμοί το 2,08% ενώ το υπόλοιπο 1,91% καλύπτεται από άλλες.

Έκταση

Ο Νομός καταλαμβάνει έκταση 1.924 τ. χλμ. από τα οποία το 74% περίπου καλύπτεται από ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις ενώ μόνο το 26% καλύπτεται από πεδινές. Σύμφωνα με την κατάταξη της ΕΣΥΕ, από το σύνολο των δήμων και κοινοτήτων του νομού οι 37 θεωρούνται πεδινές, οι 16 ημιορεινές και 37 ορεινές. Η κατάταξη των γεωργικών περιοχών του νομού (εκτάσεις) σύμφωνα με την οδηγία 75/268, δίνει 0 % πεδινές, 55,6 % μειονεκτικές και 44,4% ορεινές. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την περιοχή είναι (0 %) πεδινές, οι 50 δηλαδή το (100%) μειονεκτικές και οι 40 δηλαδή το (100 %) ορεινές.

Κλιματολογικές συνθήκες

Η περιοχή χαρακτηριζέται από υψηλές βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις, ξηρές περιόδους, παγετούς, χαλαζοπτώσεις, τοπικούς ανέμους. Στην περιοχή διακρίνουμε τους ακόλουθους τύπους κλίματος:

  • Ημίξηρο.
  • Μεσογειακό που χαρακτηρίζεται από εναλλαγή μιας θερμής – ξηρής περιόδου με μια ψυχρή – υγρή.

Πολιτιστικό περιβάλλον

Ο νομός διαθέτει μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Την πολιτιστική υποδομή της Φλώρινας αποτελούν κυρίως τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα ιστορικά μνημεία (ελληνιστικές και βυζαντινές εκκλησίες), τα μουσεία, τα διατηρητέα κτίρια Μακεδονικής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι διεθνούς κύρους Φλωρινιώτες κλασικοί μουσικοί και τα παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα, τα εργαστήρια των Φλωρινιωτών ζωγράφων και τα αξιόλογα υπαίθρια γλυπτά, τα πολιτιστικά κέντρα των Δ/Δ του νομού καθώς και πολλές εθιμικές εκδηλώσεις.

Οικονομικά χαρακτηριστικά πληθυσμού

Ο πληθυσμός ανέρχεται σε 54.751 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2001, από τα οποία 50,9% είναι άνδρες και 49,1% γυναίκες. Από το σύνολο του πληθυσμού σε επίπεδο νομού, 18.880 άτομα είναι οικονομικώς ενεργά από τα οποία 88,05% είναι απασχολούμενοι. Ποσοστό 11,95% είναι άνεργοι. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της ανεργίας (52,12%) πλήττει τους νέους. Από το σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ποσοστό 41% είναι αυτοαπασχολούμενοι, 39% μισθωτοί ενώ το υπόλοιπο 20 % αποτελούν οι μερικώς απασχολούμενοι.

Πρωτογενής τομέας

Ο Νομός είναι ο πλέον γεωργοκτηνοτροφικός νομός της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας. Η γεωργία της περιοχής χαρακτηρίζεται από έντονο προσανατολισμό στην παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφές, τα οποία συμβάλουν στην ακαθάριστη γεωργική πρόσοδο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50 %. Το κυρίαρχο είδος καλλιέργειας, από την άποψη τόσο των εκτάσεων και του προσωπικού που σχετίζονται με αυτό όσο και του όγκου του παραγόμενου προϊόντος, είναι η καλλιέργεια σιτηρών. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καλλιέργεια φασολιών στην περιοχή της Πρέσπας για τα οποία έχει κατοχυρωθεί το δικαίωμα ονομασίας – προέλευσης (ΠΟΠ).

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δείχνει να παρουσιάζει ο νομός και στην καλλιέργεια πατάτας. Ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση των ζαχαροτεύτλων, των οποίων η παραγωγή υπόκειται σε ποσοστώσεις, με αποτέλεσμα η κατά έτος παραγωγή να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που απορροφά το σύνολο της τοπικής παραγωγής. Υπάρχουν στο νομό δενδρώδεις καλλιέργειες (μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, κεράσια, αμύγδαλα) που εμφανίζουν σχετικό δυναμικό, όχι τόσο από πλευράς στρεμματικών αποδόσεων όσο από πλευράς ποιότητας παραγόμενων προϊόντων. Αντίστοιχο δυναμικό παρουσιάζουν και οι αμπελοκαλλιέργειες της περιοχής Αμυνταίου. Με έμφαση στην ποικιλία Ξινόμαυρο, η ΕΑΣ Αμυνταίου παράγει κρασί φημισμένης ποιότητας (για το οποίο έχουν εκχωρηθεί δικαιώματα Ονομασίας Προέλευσης) και διαθέτει στην αγορά 11 ετικέτες.

Στον τομέα της κτηνοτροφίας το εκτρεφόμενο ζωικό κεφάλαιο του νομού σήμερα περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα αγροτικά ζωικά είδη. Επικρατούν τα πρόβατα, οι κατσίκες και οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής . Τα σημαντικότερα δασικά προϊόντα της περιοχής είναι η ξυλεία και βοσκήσιμη ύλη. Όσο αφορά στην ξυλεία τα κύρια παραγόμενα προϊόντα της περιοχής είναι: οξιά, δρυς, καρυδιά.

Στον τομέα της αλιείας τα κύρια είδη αλιευμάτων είναι γριβάδια, τούρνες, γλήνια, πλατίκες, πεταλούδες, τσιρόνια.

Δευτερογενής τομέας

Η περιοχή παρουσιάζει περιορισμένη μεταποιητική δραστηριότητα και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχει εξειδίκευση σε παραδοσιακούς βιομηχανικούς κλάδους μικρού μεγέθους, όπως μικρές μεταποιητικές μονάδες παραδοσιακών γλυκών κουταλιού, μαρμελάδας, κομπόστας καθώς και ποτών.

Τριτογενής τομέας

Στην περιοχή ο τριτογενής τομέας εμφανίζεται ιδιαίτερα ανεπτυγμένoς, εκτός φυσικά του εμπορίου και ειδικότερα του Λιανικού εμπορίου. Παράλληλα με του εμπορίου και ειδικότερα του Λιανικού εμπορίου. Ο τριτογενής τομέας καλύπτει σε μερικά δημοτικά διαμερίσματα και σε ορισμένους δήμους την πλειοψηφία των οικονομικών τους δραστηριοτήτων. Η σημαντική δραστηριότητα στον τομέα αυτό οφείλεται κυρίως στις δύο μεγάλες οικιστικες περιοχές της Φλώρινας και του Αμυνταίου. Σε αυτές τις πόλεις εμφανίζεται μεγάλη ανάπτυξη του εμπορίου αλλά και άλλων υπηρεσιών όπως αυτών της υγείας, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού του πολιτισμού και του τουρισμού.

Οι κυριότεροι κλάδοι του τριτογενούς τομέα είναι:

  • Ο κλάδος του Εμπορίου
  • Ο κλάδος Επικοινωνιών – Μεταφορών, κλάδος Υπηρεσιών και
  • Ο κλάδος του Τουρισμού

Ειδικότερα στην περιοχή υφίστανται πολλά καταλύματα διαφόρων κατηγοριών όπως ξενοδοχεία, μεμονωμένα διαμερίσματα, ξενώνες, τα οποία έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετήσου περίπου 1300 άτομα. Οι χώροι αυτοί τόσο κατασκευαστικά όσο και στο θέμα της παροχής υπηρεσιών λειτουργούν βάση υψηλών προδιαγραφών, υπάρχουν, όμως, δυνατότητες και προοπτικές βελτίωσης.