Δημοσιεύθηκε στην Γενικά, Εκδρομές, Εκπαιδευτικά προγράμματα

Στο Μεγαλοχώρι τα κουκούτσια ελιάς μεταμορφώνονται σε έπιπλα υψηλής αισθητικής

Στο πιο ορεινό χωριό της Λέσβου, το Μεγαλοχώρι, εδρεύει η Koukos de Lab, μία επιχείρηση που αποτελεί έναν σχεδιαστικό παράδεισο που αγκαλιάζει με αγάπη την φύση γύρω της και τιμάει την ταυτότητα του ελληνικού νησιού.

Ο Χρήστος Βερβέρης, ένας εκ των ιδρυτών του Koukos de Lab, και ο συνεργάτης του Μιχάλης Καλδής μας υποδέχτηκαν με χαμόγελα και κεράσματα στον ξεχωριστό χώρο του εργαστηρίου τους.

Στο εργαστήριο μάθαμε τι σημαίνει sustainable design (βιώσιμος σχεδιασμός) και συζητήσαμε τη σημασία του. Ο Χρήστος μας εξήγησε πως επέλεξε το κουκούτσι ως βασικό υλικό λόγω της αφθονίας του υλικού στο νησί και της σύνδεσής του με τον τόπο του. Το τοπίο της Λέσβου είναι μοναδικό με περίπου 11 εκ. ελιές που καλύπτουν το 28% του εδάφους της. Τα παιδιά έμαθαν πως με τη συνεργάτιδά του, Ειρήνη Μουτσογιάννη, χρειάστηκε να εργαστούν σκληρά και να αφιερώσουν πολλές ώρες δουλειάς, δοκιμών και συνεργασίας προκειμένου να καταλήξουν στο τελικό αποτέλεσμα.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος περιβαλλοντικής αγωγής αγωγής που παρακολουθούν οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου μας στο ολοήμερο.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Koukos De Lab:
https://www.koukosdelab.com/

               image00005 1 image00004 2
               image00001 3 image00002 2image00006 1

Δημοσιεύθηκε στην Εκπαιδευτικά προγράμματα, Πολιτιστικές

Τα βιβλία σε ρόδες έρχονται στο Δ.Σ. Μεγαλοχωρίου

  Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες στις τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν το 2012 από την πολιτιστική εταιρεία Η ΠΥΡΝΑ με τη συνεργασία του Γραφείου Περιβάλλοντος της Α’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών.

Σκοπός του προγράμματος είναι  να ενθαρρύνει τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία και να «ταξιδέψουν» μαζί τους, να αναγνωρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Η ύπαρξη διαφορετικών βιβλίων γύρω από το ίδιο θέμα προσφέρει στα παιδιά ποικιλία πληροφοριών και ερεθισμάτων δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν κριτική σκέψη, ενώ το έργο καταξιωμένων εικονογράφων καλλιεργεί την αισθητική τους και προάγει μορφές επικοινωνίας όπως η μη λεκτική. Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ εισάγουν τους μαθητές στον κόσμο της λογοτεχνίας και της έρευνας, και τους παρέχουν την επιλογή να δανειστούν τα βιβλία στο σπίτι και να μοιραστούν την απόλαυση του διαβάσματος με την οικογένειά τους.

Τα βιβλία φθάνουν στο σχολείο μέσα σε μια βαλίτσα με ρόδες και παραμένουν στη σχολική τάξη επί 4 εβδομάδες, ώστε να υπάρχει χρόνος για δανεισμό και για διάφορες δραστηριότητες.

Στο σχολείο μας φιλοξενήθηκαν για 1 μήνα κι αξιοποιήθηκαν από τα παιδιά μας βιβλία της θεματικής επαγγέλματα. Τα βιβλία μελετήθηκαν από τα παιδιά και έγινε επεξεργασία τους στην τάξη στα πλαίσια του ομότιτλου εκπαιδευτικού προγράμματος που “τρέχει” φέτος στο πρωινό μας τμήμα.

image00002 1 image00001 2 image00004 1 image00005

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αφήσαμε πίσω μας μία μικρή συνέντευξη ως ενθύμιο για το επόμενο σχολείο που θα λάβει τη βαλίτσα μας. Στο έργο μας περιλαμβάνονται οι εντυπώσεις μας από το πρόγραμμα βιβλία σε ρόδες. Αποχαιρετήσαμε όλες και όλοι μαζί τη βαλίτσα και της ευχόμαστε καλά και πολλά ταξίδια μοιράζοντας την ευκαιρία της γνώσης και σε άλλα σχολεία της Ελλάδας.

IMG 0990 IMG 0986

IMG 0991 IMG 0987

Δημοσιεύθηκε στην Γενικά

To Library4all εμπλουτίζει την “καρδιά” του σχολείου μας

Σήμερα με μεγάλη χαρά παραλάβαμε το δέμα από την αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση Library4all ! Ένα κουτί γεμάτο βιβλία που γέμισε τη βιβλιοθήκη μας και τις καρδιές μας! Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν καθώς τα βιβλία ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά τους και βιάστηκαν να δανειστούν ήδη από την πρώτη ημέρα!

Ευχαριστούμε πολύ για την θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας! Τα βιβλία δεν είναι μόνο για να γεμίζουν ράφια, αλλά και για να ανοίγουν ορίζοντες μπροστά μας που ούτε μπορούμε να φανταστούμε!

IMG 20240223 125211IMG 20240223 125319IMG 20240223 125326IMG 20240223 125323

Δημοσιεύθηκε στην Γενικά, Κοινωνικές

Μια μέρα αφιερωμένη στην αγάπη!

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια γιορτή που λαμβάνει χώρα στις 14 Φεβρουαρίου. Η ημέρα εορτάζεται από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον Μεσαίωνα, στα πλαίσια της κουλτούρας του ιπποτικού έρωτα.

Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες. Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους ερωτευμένους, καθώς και στα παιδιά, «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά». Τον 19ο αιώνα οι χειρόγραφες κάρτες αντικαταστάθηκαν από μαζικής παραγωγής ευχητήριες κάρτες.

Παρότι η συγκεκριμένη γιορτή δεν συνηθίζεται στην ελληνική παράδοση, κάθε αφορμή εορτασμού και συζήτησης για την αγάπη είναι καλοδεχούμενη στη σχολική κοινότητα.

Στο Δ.Σ. Μεγαλοχωρίου αφιερώσαμε λίγες ώρες και συζητήσαμε για τη φύση της αγάπης. Τα παιδιά εκφράστηκαν για την ανιδιοτελή αγάπη προς την οικογένεια τους και τις σχέσεις αγάπης που έχουμε μεταξύ μας οι μαθήτριες/ μαθητές του σχολείου και οι δασκάλες τους.

Ακολούθησε εργαστήριο όπου συζητήσαμε για όσα αγαπάμε να κάνουμε, δώσαμε έναν ορισμό για την αγάπη και ανοίξαμε τις καρδιές μας ο ένας στον άλλον εκφράζοντας τι αγαπάμε περισσότερο στους συμμαθητές και τις δασκάλες μας.

Ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή διακόσμηση για την πόρτα της τάξης μας ως αφιέρωμα στην όμορφη δράση μας!

image00001 1image00003image00002image00004