Σήμερα το σχολείο μας γιορτάζει!
Η εκπαίδευση γιορτάζει!
Οι μαθητές και οι μαθήτριες γιορτάζουν!
Οι εκπαιδευτικοί μας γιορτάζουν!
Χρόνια πολλά σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα!
Οι τρεις Ιεράρχες να φωτίζουν σαν φάροι τον δρόμο μας και να μας εμπνέουν με την αγάπη τους για τα γράμματα.
«Τρία πράγματα είναι απαραίτητα στον άνθρωπο: παιδεία, εργασία και υγεία».
Μ. Βασίλειος
«Η μόρφωση είναι εκείνη που θα καλλιεργήσει την ψυχή του παιδιού».
Αγ. Ιωάννης
«Στολίστε τις ψυχές των παιδιών με την κατάλληλη μόρφωση κι όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν»
Αγ. Γρηγόριος
Την Παρσκευή 26 Ιανουαρίου το Δ.Σ. Μεγαλοχώριου πραγματοποίησε την πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη για το 2024.
Νωρίς το πρωί ξεκινήσαμε με κέφι και τραγούδια το ταξίδι μας για τη Μυτιλήνη.
Στάση 1η…
Ο πρώτος σταθμός ήταν ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Ανεβήκαμε στον πύργο έλεγχου και είδαμε την υπέροχη θέα 360 μοιρών. Ο υπεύθυνος του πύργου ελέγχου παρουσίασε στα παιδιά μας τα μηχανήματα και εξήγησε τις διαδικασίες με τις οποίες βοηθούν τα αεροπλάνα να προσγειωθούν, να απογειωθούν και να πλοηγούνται με ασφάλεια!
Στάση 2η…
Ο δεύτερος σταθμός ήταν το μουσείο του Θεόφιλου. Το Μουσείο Θεοφίλου ανεγέρθηκε το έτος 1964 σε ένα προάστιο της Μυτιλήνης, τη Βαρειά, εκεί όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο λαϊκός ζωγράφος, με έξοδα του Μυτιληνιού, φημισμένου καλλιτεχνικού εκδότη στο Παρίσι, Στρατή Ελευθεριάδη (TERIADE). Το 1965 ο TERIADE το δώρισε στο Δήμο της Μυτιλήνης μαζί με 86 πίνακες του Θεόφιλου, από την ιδιωτική του συλλογή, και από τότε λειτουργεί ως Δημοτικό Μουσείο.
Τα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου τη βδομάδα που προηγήθηκε της επίσκεψης συλλέξαν πληροφορίες για τον σπουδαίο ζωγράφο και προετοίμασαν τη δική τους ξενάγηση. Στο μουσείο μας μίλησε και ο υπεύθυνες του μουσείου και μας έδωσε πολλές νέες και χρήσιμες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη. Διαλέξαμε τους αγαπημένους μας πίνακες και τους παρουσιάσαμε. Στο σχολείο ζωγραφίσαμε κι εμείς σαν τον Θεόφιλο! Τέλος, καταγράψαμε τις εντυπώσεις μας στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου!
Στάση 3η…
Ο τρίτος σταθμός ήταν το Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade. Το Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade, άνοιξε τις αίθουσές του στο κοινό τον Αύγουστο του 1979. Στεγάζει, διαφυλάσσει και παρουσιάζει το σύνολο του έργου αυτού του εμπνευσμένου, μοναδικού ανθρώπου και καλλιτέχνη. O Στρατής Ελευθεριάδης ήταν άνθρωπος που κατανόησε την σημασία της σύγχρονης τέχνης και στάθηκε στο πλευρό των νέων δημιουργών, υποστηρίζοντάς τους.
Είναι μοναδικό στο είδος του και μπορούμε να το αποκαλέσουμε «ανοιχτό βιβλίο», αφού επιφυλάσσει στον επισκέπτη περιπλανήσεις κι πνευματικά ταξίδια. Στεγάζει, διαφυλάσσει και παρουσιάζει το σύνολο του εκδοτικού έργου του εμπνευσμένου, μοναδικού αυτού ανθρώπου και καλλιτέχνη. Στις αίθουσες του μουσείου εκτίθενται έργα γνωστών καλλιτεχνών. Αντίτυπα των «Μεγάλων Βιβλίων» και VERVE με λιθογραφίες των Σαγκάλ, Ματίς, Πικάσο, Λεζέ κ.α. καθώς και αντίγραφα μεσαιωνικών χειρογράφων.
Εκτός από τη μόνιμη έκθεση του συνόλου του Εκδοτικού Έργου του Στρατή Ελευθεριάδη -TERIADE, το Μουσείο πραγματοποιεί αναδρομικές εκθέσεις Εικαστικών Τεχνών, εκδόσεις και άλλες συναφείς προς το χαρακτήρα του πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Αφού κάναμε πικνικ στον προαύλιο χώρο του εντυπωσιακού νεοκλασσικού κτηρίου, τα παιδιά παρουσίασαν της πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει. Κατά την περιήγηση στο μουσείο παρακολουθήσαμε 2 ενημερωτικά βίντεο για την τέχνη της χαρακτικής και τη ζωή του Στρατή Ελευθεριάδη. Μέσα στις σύγχρονες αίθουσες του μουσείου συναντήσαμε σπουδαίους καλλιτέχνες που ήδη γνωρίζαμε από τον όμιλο τεχνών, όπως τον Πικάσο, τον Μιρό και τον Ματίς.
Με αφορμή το ποίημα «το τραγούδι του κλόουν» του Γιώργου – Μενέλαου Μαρίνου, κατασκευάσαμε σήμερα έναν κλόουν από άχρηστα υλικά που είχαμε στην τάξη μας: συσκευασία από ντοματίνια που χρησίμευε για μολυβοθήκη, χαρτόνια που είχαμε χρησιμοποιήσει ξανά (από την άλλη τους μεριά), όλα βρήκαν τη θέση τους στην καινούργια μας κατασκευή!
Στις «τσέπες» του κλόουν γράψαμε ο καθένας κάποια από τα όνειρά του. Αφού γεμίσαμε το παντελόνι όνειρα, καθένας πήρε από ένα! «δανειστήκαμε» ο ένας τα όνειρα του άλλου, ή καλύτερα «μοιραστήκαμε» από κοινού τα όνειρά μας!
Συμφωνήσαμε πως ο κλόουν θα μείνει εκεί το επόμενο διάστημα να μας «δανείζει» όνειρα, ώστε να μας ενισχύει συναισθηματικά αυτό το διάστημα που ίσως λίγο έχουμε κουραστεί από το σχολείο!
Υπάρχει εξωγήινη ζωή; Αναρωτηθήκαμε σήμερα και αναζητήσαμε τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Με αφορμή αυτό, επικεντρωθήκαμε στην αποστολή της NASA με την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Europa Clipper. Το σκάφος αυτό θα ταξιδέψει μέχρι την Ευρώπη- έναν δορυφόρο του πλανήτη Δία- όπου θα ελέγξει την ύπαρξη νερού κάτω από την επιφάνειά του.
Η αποστολή έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2024 και για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει σχετική καμπάνια με το όνομα «Message in a bottle», σύμφωνα με την οποία μπορεί καθένας να δηλώσει το ονοματεπώνυμό του και οι μηχανικοί της NASA θα το χαράξουν σε τσιπάκι που θα ταξιδέψει στο διάστημα μέσα στο σκάφος Europa Clipper. Φυσικά, δεν χάσαμε την ευκαιρία να γράψουμε το όνομα του σχολείου μας και να ασχοληθούμε με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προτείνει η NASA για τον δορυφόρο Europa!
Στο μικρό μας δημοτικό φέτος καλωσορίσαμε τη νέα χρονιά με τον πιο γλυκό και συγκινητικό τρόπο. Την πρώτη μέρα της επιστροφής μας στο σχολείο μας περίμενε μια υπέροχη βασιλόπιτα !
Αφου μαζευτήκαμε μαζί με τις δασκάλες μας και τον κύριο Παναγιώτη, τον δάσκαλο των εικαστικών, κάναμε τις ευχές μας για τη νέα χρονιά και το νέο ξεκίνημα.
Μέγαλη έκπληξη ήταν το φλουρί που έτυχε να βρίσκεται στη μέση της πίτας!! Έτσι, κάναμε όλοι και όλες μαζί “ποδαρικό” στη νέα χρονιά με την υπόσχεση να είμαστε πάντα τόσο αγαπημένοι. Το φλουρί το κρατήσαμε στο σχολείο, αφού ανήκει σε όλες και όλους μας!!!
Όλα τα παιδιά μαζί απολαύσανε στο τέλος το γλυκό δώρο που είχε ετοιμάσει η κυρία Λίλα!
Καλή και δημιουργική χρονιά παιδιά μας!! Με μεγάλα όνειρα και υγεία! Ευτυχισμένο το 2024!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή