Τα τελευταία χρόνια, η μέθοδος της ρητορικής (ή debate) έχει κερδίσει μεγάλο έδαφος στον χώρο της εκπαίδευσης, με μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού να την εντάσσουν στο πρόγραμμά τους, κάτι που δεν αποτελεί σύνηθες στην ελληνική πραγματικότητα. Ειδικότερα, η ρητορική αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο μάθησης, καθώς διδάσκει στα παιδιά το πώς να επιλύουν προβλήματα, προωθώντας την καινοτόμο σκέψη και βελτιώνοντας τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, αλλά και το πώς να αναλύουν ένα θέμα μέσω της έρευνας και της δημιουργικότητας.
Με αφορμή το 10ο κεφάλαιο της Μελέτης Περιβάλλοντος της Δ΄ τάξης “Πώς ένα σημαντικό έργο αλλάζει τη ζωή μας;” τα παιδιά του Δ.Σ. Μεγαλοχωρίου χωρίστηκαν σε ομάδες και υπερασπίστηκαν τις θέσεις τους. Οι μικροί μας μαθητές, ως ακροατές, πείστηκαν τελικά και βγήκε η νικήτρια ομάδα.
Η ανυπομονησία μας για τον στολισμό του σχολείου μας ήταν μεγάλη κι έτσι σήμερα βάλαμε τα “καλά” μας και στολίσαμε τις τάξεις μας! Με πολύ κέφι και τη μουσική στη διαπασών μπήκαμε στο κλίμα και την αίσθηση των Χριστουγέννων.
Το μικρό μας σχολείο είναι πλέον τόσο ζεστό και φωτεινό όσο και οι καρδιές μας!
Το διήμερο που μας πέρασε, 23-24 Νοεμβρίου, φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας την μουσειοβαλίτσα του Μουσείο φυσικής ιστορίας Γουλανδρή με θέμα τα ελληνικά δάση. Μέσω αυτού του οικείου θέματος επιλέξαμε να έρθει το μουσείο στο σχολείο μας και να μετατρέψουμε την αίθουσα διδασκαλίας σε αίθουσα μουσείου!
Για κάποιους από εμάς ήταν η πρώτη φορά που μπαίναμε σε μουσείο έστω και με αυτό τον τρόπο και η εμπειρία μας άρεσε ιδιαίτερα!
Ελπίζουμε σύντομα να μπορέσουμε να επισκεφτούμε και ένα αληθινό μουσείο!
Τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου, προτείνουμε για τις μαθήτριες και τους μαθητές μας :
17 Νοέμβρη 1973
Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μπορεί να είναι αφορμή για μια πρώτη αναφορά στο δημοκρατικό πολίτευμα, τις ιστορικές του καταβολές και τη σημερινή πραγματικότητα.
Την περίοδο εκείνη στην Ελλάδα, υπήρχε δικτατορία. Δηλαδή, την απόλυτη απόλυτη εξουσία την είχε μόνο ένας ηγέτης (δικτάτορας),που κυβερνούσε χωρίς να περιορίζεται από τους νόμους και το σύνταγμα. Την εξουσία δεν του την έδωσε ο λαός, με την ψήφο, όπως συμβαίνει στη δημοκρατία, αλλά εκείνος πήρε την εξουσία μέσω πραξικοπήματος (η βίαιη και αιφνιδιαστική συνωμοτική πράξη που έχει σκοπό τη μεταβολή του πολιτεύματος προς όφελος αυτού που κυβερνά – Πηγή: https://el.m.wikipedia.org) με σκοπό να δημιουργήσει ένα δικό του καθεστώς με κανόνες που καταπατούν τα δικαιώματα που είχανε έως τώρα οι πολίτες.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου λοιπόν ήταν μαζική εκδήλωση της αντίθεσης που είχε ο λαός στο καθεστώς της δικτατορίας ( ή αλλιώς Χούντας) που έγινε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1973. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές και έλαβε τέλος, ύστερα από μια σειρά γεγονότων, το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, με την είσοδο άρματος μάχης (τανκ) στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Φωτογραφικό υλικό από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου Εδώ Πολυτεχνείο
Πηγή: www.http://etaksi2011.blogspot.com
Τετάρτη 14 του Νοέμβρη
Οι φοιτητές κλείνονται στο Πολυτεχνείο φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της δικτατορίας. Σιγά-σιγά μαζεύεται κόσμος γύρω από το Πολυτεχνείο. Οι φοιτητές φτιάχνουν ένα πρόχειρο ραδιοφωνικό σταθμό. Ταυτόχρονα γράφουν προκηρύξεις με συνθήματα που τις σκορπίζουν στους γύρω δρόμους. Σταματούν τα λεωφορεία και τα τρόλλεϋ στην οδό Πατησίων, μπροστά από το Πολυτεχνείο και πετούν προκηρύξεις μέσα από τα παράθυρα. Γράφουν συνθήματα πάνω στα οχήματα για να μεταφερθούν σε όλη την Αθήνα και να δώσουν κουράγιο στους καταπιεσμένους από την Χούντα.
Πέμπτη 15 του Νοέμβρη
Ο κόσμος γύρω από το Πολυτεχνείο πυκνώνει διαρκώς. Απλοί πολίτες συγκρούονται με την αστυνομία που τους εμποδίζει να ενωθούν με τους φοιτητές.
Παρασκευή 16 του Νοέμβρη
Ο κόσμος βλέπει έκπληκτος και ανήσυχος τα τανκς να βγαίνουν από το στρατόπεδο του Γουδή και να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας με κατεύθυνση το Πολυτεχνείο.
Σάββατο 17 του Νοέμβρη, 01:30 τα ξημερώματα
Τα τανκς έχουν κυκλώσει το Πολυτεχνείο και περιμένουν την εντολή για επέμβαση.
Σάββατο 17 Νοέμβρη, 02:50 τα ξημερώματα
Το τανκ παίρνει την εντολή να ρίξει την σιδερένια πόρτα του Πολυτεχνείου και να εισβάλει στο Ίδρυμα. Ανάβει τους προβολείς του και ξεκινά…
Πηγή: www.alfavita.gr
Βιβλιοπρόταση: Η Ντενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακίνου
ΗΝτενεκεδούποληείναιέναέργομεταφορικό. Όπωςοπελώριοςντενεκέςλαδιού, οΛαδένιος, καταπιέζειταμικράντενεκεδάκιακαιεπιβάλλειτηνπαρουσίατουκαιτοκαθεστώςτου, έτσιακριβώςσυμβαίνει καιστην πραγματικότητα, απότηναρχαιότηταμέχρισήμεραηκαταπίεσητουμεγάλουπροςτονμικρόαποτελείδιαχρονικάτηνκοινωνικήπραγματικότητατηςσχέσηςμεταξύπολιτώνκαικοινωνικήςεξουσίας (Ειρήνη Ανδρονίκου). Ένα βιβλίο για παιδιά, που εξιστορεί με έναν πολύ όμορφο τρόπο τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Δικτατορίας. Το βιβλίο έχει ανέβει και ως θεατρική παράσταση, καθώς και ως κουκλοθέατρο
Σήμερα από νωρίς το πρωί πιάσαμε δουλειά! Αλλάξαμε τον τόσο αγαπητό σε όλους μαυροπίνακα με πίνακα μαρκαδόρου.
Από την πρώτη μέρα, που μπήκαμε στο δημοτικό σχολείο Μεγαλοχωρίου, μας υποδέχτηκε ο επιβλητικός μαυροπίνακας. Μας έφερε μνήμες παλιές απ’τα μαθητικά μας χρόνια. Όπως τον ήχο της κιμωλίας που κάνει όλη την τάξη να ανατριχιάζει ή τη μυρωδιά που πάντα θα θυμίζει μάθημα και γνώση.
Αμέσως όμως σκεφτήκαμε πως το σχολείο μας χρειάζεται μια ανανέωση! Χρειάζεται να εισέλθει στη νέα εποχή μάθησης, ώστε να πετύχουμε και τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Συνοδοιπόρους σ’αυτή την προσπάθεια να δώσουμε μια νέα πνοή στο μικρό μας σχολείο είχαμε τους γονείς της κοινότητας.
Στο Δ.Σ. Μεγαλοχωρίου μπορεί να μην έχουμε αγγλικά, ερχόμαστε όμως σε επαφή με ξένες κουλτούρες και πολιτισμούς μέσα από τους ομίλους μας.
Τι είναι το Halloween;
Γιορτάζεται πάντα τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, ενέργεια γνωστή ως « trick or treat » («φάρσα ή κέρασμα»).
Γιορτάζεται κυρίως στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ενώ πάρτι γίνονται και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μέχρι και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Η γιορτή αυτή συγχέεται με τις ελληνικές Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές, καθώς το Χάλοουιν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά (απόκριες τρόμου).
Από τον Οκτώβριο ξεκινήσε δυναμικά στο μικρό μας δημοτικό να λειτουργεί όμιλος εκπαιδευτικής ρομποτικής. Με τη συνδρομή της Eduact το όνειρο έγινε πραγματικότητα!
Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανάπτυξης γνωσιακών δομών και δεξιοτήτων. Είναι μια διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να εμπλακούν ενεργά σε μια κατασκευή και να κατακτήσουν έννοιες θετικών επιστημών (μαθηματικών, πληροφορικής & φυσικής).
Δεξιότητες που καλλιεργούνται μέσα από τη συνεργασία:
Πλέον η ώρα της ρομποτικής έχει γίνει η αγαπημένη μας και την περιμένουμε πώς και πως κάθε Τετάρτη. Άλλοστε θα μπορούμε να λέμε πως είχαμε και στο χωριό μας ρομποτική!
Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική εκδρομή στην Αγιάσο της Λέσβου στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΚΠΕ Ευεργέτουλα «Ο Καστανιώνας της Αγιάσου» μαζί με τη Γ’ και Δ’ τάξη του 3ου Δ.Σ. Πλωμαρίου.
Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με τον καστανιώνα της περιοχής Αγιάσου, η ενημέρωση για την καστανιά και την αξιοποίηση των προϊόντων της, καθώς και η περιπλάνηση στα μονοπάτια του καστανιώνα. Το καστανόδασος αποτελεί ξεχωριστό τύπο οικοσυστήματος και είναι στενά συνδεδεμένο με τις δραστηριότητες των κατοίκων του παραδοσιακού οικισμού της Αγιάσου. Με αφορμή την απειλή που αντιμετωπίζει το δάσος από το έλκος της καστανιάς, το πρόγραμμα εστιάζει στους παράγοντες που επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα και τις ποικίλες επιπτώσεις της ενδεχόμενης εξαφάνισης ενός είδους.
Φυσικά δεν μπορούσαν να λείπουν κι οι εκπλήξεις. Καθώς, συναντήσαμε… κίνηση στους δρόμους της Αγιάσου.
Καθώς ο χρόνος παραμονής μας στην Αγιάσο ήταν αρκετός, δεν αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη κι επισκεφθήκαμε το ναό της Kοίμησης της Θεοτόκου και προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Bρεφοκρατούσας.
Η μέρα μας τελείωσε με πικνικ στην πλατεία του Πλωμαρίου.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή