“Σεχραζάτ: ήχοι, εικόνες και παραμύθια της Ανατολής”

Μύθοι, ήχοι και παραμύθια της Ανατολής  πλημμύρισαν το σχολείο μας την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου. Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μας παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα : “Σεχραζάντ: ήχοι, εικόνες και παραμύθια της Ανατολής”. Οι μαθητές του σχολείου είχαν τη δυνατότητα να κατανοήσουν την έννοια της ορχήστρας, τις δεξιότητες που απαιτούνται σε μια ορχήστρα, αλλά και τις κατηγορίες των μουσικών οργάνων , που απαρτίζουν μια ορχήστρα.

Κατά τη διάρκεια της διήγησης του παραμυθιού έγινε  προσπάθεια να κατανοηθεί η παρουσία συγκεκριμένων μουσικών οργάνων. Για παράδειγμα το τρομπόνι  επιλέχθηκε για να δημιουργήσει αίσθημα αγωνίας, στην αφήγηση,  τα βιολιά προέβαλαν τον ρομαντισμό.

Στη συνέχεια οι μαθητές , έγιναν οι ίδιοι πρωταγωνιστές, παράγοντας τους δικούς τους ήχους.  Γέμισαν τα ποτήρια τους με διαφορετικές ποσότητες νερού. Αναρωτηθήκαν  γιατί τα ποτήρια παράγουν ήχους διαφορετικών τόνων. Πειραματίστηκαν με διαφορετικούς τύπους γυάλινων ποτηριών. Προσπάθησαν να « συνθέσουν» τις δικές τους μελωδίες. Η μέρα ολοκληρώθηκε με αποτύπωση των μουσικών οργάνων, με τη βοήθεια πλαστελίνης, αλλά και με την τοποθέτηση των μουσικών οργάνων μέσα σε μια ορχήστρα.

6.1. 22.1.7.8.