Μηνιαία αρχεία: Ιούνιος 2025
Απολογισμός Ευρωπαϊκών δράσεων 2020-2025
Το Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς συμμετέχει ενεργά από το 2020 σε προγράμματα Erasmus+, ενισχύοντας την εξωστρέφεια, τη συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία και την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών του. Στο πλαίσιο αυτής της ευρωπαϊκής πορείας, έχουν υλοποιηθεί μια σειρά σημαντικών δράσεων που συνδέουν τη σχολική μας ζωή με τον ευρύτερο Ευρωπαϊκό Eκπαιδευτικό χώρο.
Στο πλαίσιο της επαγγελματικής ανάπτυξης του διδακτικού μας προσωπικού, έχουμε υλοποιήσει δύο σχέδια κινητικότητας ΚΑ122, με σκοπό την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε σύγχρονες και καινοτόμες διδακτικές πρακτικές. Το πρώτο σχέδιο κινητικότητας πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο 2022, κατά το οποίο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας φιλοξενήθηκαν και επιμορφώθηκαν από τον φορέα Erasmus Learning Academy στην Μπολόνια της Ιταλίας, ενώ τον Αύγουστο του 2023 συμμετείχαμε σε επιμόρφωση στο Caldas da Rainha της Πορτογαλίας, η οποία οργανώθηκε από τον φορέα Edu2grow. Μέσα από την παρακολούθηση εξειδικευμένων σεμιναρίων με θεματικές: “Preventing conflicts and tackling Early School Leaving” και “Inclusive classroom through ICT”, καθώς και την επαφή με ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα, οι εκπαιδευτικοί μας ενισχύθηκαν σε ποικίλους τομείς, όπως η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων στην τάξη, η συμπεριληπτική εκπαίδευση και η δημιουργική μάθηση.
Αυτή τη στιγμή, το σχολείο μας συμμετέχει επίσης σε Σύμπραξη Μικρής Κλίμακας ΚΑ210 με τίτλο “Bee my friend”, διάρκειας δύο χρόνων και σε συνεργασία με σχολεία από την Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία και Πολωνία. Στόχος της σύμπραξης είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών σχετικά με την προστασία των μελισσών και την ισορροπία της βιοποικιλότητας, καθώς και η από κοινού ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών. Μέσα από δημιουργικές δράσεις, συνεργατικά έργα και πολιτισμικές ανταλλαγές, δίνουμε στους μαθητές μας τη δυνατότητα να ανοίξουν τα φτερά τους και να αισθανθούν μέλη μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής κοινότητας. Έχουν υλοποιηθεί δύο κινητικότητες προσωπικού έως τώρα, η μία στο Tourcoing της Β. Γαλλίας στο σχολικό συγκρότημα Albert Camus, και η δεύτερη στην πόλη Algeciras, Ανδαλουσία, Ισπανία στο σχολικό συγκρότημα IES Bahia de Algeciras. Ο αντίκτυπος των συγκεκριμένων ροών έχει υπάρξει πολύ μεγάλος για την σχολική μας κουλτούρα, διότι, παρακινημένοι από τις εμπνευσμένες διδακτικές πρακτικές των εταίρων μας, έχουμε αλλάξει τη σχολική και διδακτική μας καθημερινότητα, εφαρμόζοντας την ομαδοσυνεργατική μάθηση, το project – based learning, το άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία εμπλουτίζοντας τη διδασκαλία μας με εξωτερικές συνεργασίες κ.α
Φιλοξενήσαμε Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς και μαθητές από την Λετονία τον Μάρτιο 2025 και, επίσης, συναδέλφους από την Πολωνία, τον Ιούνιο 2025 στα πλαίσια την Ευρωπαϊκής δράσης Job Shadowing, γεγονός που διεύρυνε το δίκτυο των συνεργατών μας και αποτέλεσε τη βάση των μελλοντικών μας συνεργασιών.
Τη φετινή σχολική χρονιά, επίσης, το Δημοτικό σχολείο Δροσιάς συμμετείχε σε τρία προγράμματα eTwinning με τίτλους “Be stronger”, “Bee my friend” το οποίο υλοποιήθηκε ταυτόχρονα ως eTwinning και ως Εrasmus+ πρόγραμμα, και το “To swim or not to swim”. Είχαμε, επιπλέον, την χαρά να απονεμηθεί στο σχολείο μας η Εθνική και Ευρωπαική Ετικέτα ποιότητας για το έργο “My Digital Classroom” της σχολικής χρονιάς 2023-2024, καθώς και η Ετικέτα eTwinning School 2025-2026.
Η συμμετοχή μας στα ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελεί για εμάς μοχλό ανάπτυξης, βελτίωσης και έμπνευσης. Πιστεύουμε πως η σύνδεση της τοπικής σχολικής πραγματικότητας με τον Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Χώρο συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και στη διαμόρφωση ενεργών, ενημερωμένων Ευρωπαίων πολιτών.
Tο σχολείο μας συμβάλλει ενεργά στην υλοποίηση του οράματος για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης, όπου η μάθηση, η κινητικότητα και η συνεργασία δεν έχουν σύνορα. Πιστεύουμε σε μια εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, καινοτόμα και ανοιχτή σε διαφορετικές κουλτούρες και ιδέες — μια εκπαίδευση που προετοιμάζει τους πολίτες του αύριο με αξίες, γνώσεις και ευρωπαϊκή προοπτική.
Συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς Χαλκίδας σε Εκπαιδευτική-Επιστημονική ημερίδα
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η εκπαιδευτική και επιστημονική ημερίδα “Διερευνητική μάθηση και Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Καινοτομία και Συνεργασία στη Σύγχρονη Εκπαίδευση”, που διοργανώθηκε από το Σώμα Συμβούλων Εκπαίδευσης ΔΔΕ Εύβοιας σε συνεργασία με το Σώμα ΣΕ ΔΠΕ Εύβοιας.Το Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς Χαλκίδας συμμετείχε στην ημερίδα παρουσιάζοντας με μεγάλη περηφάνεια “Μια κυψέλη εμπειριών: Όταν η Ευρώπη μπαίνει στην τάξη και επιδρά στη διδακτική καθημερινότητα”- Εrasmus+KA210 Bee my friend.
Ψηφιακό βιβλίο στα πλαίσια του eTwinning έργου “I’m stronger”
Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε το ψηφιακό κοινό βιβλίο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του eTwinning έργου “I’m Stronger”, στο οποίο συμμετείχε το Γ2 τμήμα του σχολείου μας, για το σχολικό έτος 2024-2025!
Το βιβλίο φέρει τον τίτλο:
“Philip the Hedgehog: The Strength of Being Different” 📚
Αφηγείται την ιστορία του Φίλιππου, ενός σκαντζόχοιρου που ανακαλύπτει τη μοναδικότητά του και τη δύναμη που κρύβει η διαφορετικότητα. Μέσα από τις περιπέτειες του Φίλιππου, τα παιδιά μαθαίνουν την αξία της αποδοχής, της ενσυναίσθησης και του σεβασμού προς όλους, ανεξαρτήτως των διαφορών τους. Το βιβλίο προάγει το μήνυμα ότι η διαφορετικότητα δεν είναι εμπόδιο, αλλά πηγή δύναμης και πλούτου για την κοινωνία μας.
📖 Μπορείτε να περιηγηθείτε στο βιβλίο εδώ:
https://www.canva.com/design/DAGi5mT9n_Q/n9DImDHAyHvynqj1V_5VHg/edit?utm_content=DAGi5mT9n_Q&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton
🔹 Επιπλέον, υποβλήθηκε η αίτηση για το Εθνικό Σήμα Ποιότητας (National Quality Label), τιμώντας τη σκληρή δουλειά και τη δημιουργικότητα των μαθητών μας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που στήριξαν αυτή την προσπάθεια! 🙏✨
Xάσπαρη Σοφία Μαρία, ΠΕ06, MSc Applied Linguistics
Σχολική αυλή, η αυλή των θαυμάτων
Στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με θεματική ενότητα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», της Γλώσσας, της Μελέτης Περιβάλλοντος, των Εικαστικών και της δράσης του Ενεργού Πολίτη, που αντιστοιχεί στον στόχο για τη βιώσιμη ανάπτυξη «Ποιοτική Εκπαίδευση», οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ2 αποφάσισαν να κάνουν πιο όμορφη την αυλή του σχολείου. Το ερευνητικό σχέδιο είχε σαν αφετηρία η ομάδα να βγει στην αυλή και να καταγράψει ό,τι θεωρούσε άσχημο. Στη συνέχεια σε συζήτηση στην ολομέλεια, έγιναν προτάσεις για ενέργειες που θα μπορούσαν να εξωραΐσουν τον αύλειο χώρο του σχολείου μας. Αποφασίστηκαν εικαστικές παρεμβάσεις, όπως τοιχογραφία και τοποθέτηση ενός ξύλινου σπιτιού για έντομα. Στη δράση είχαμε τη συνδρομή των εκπαιδευτικών Καβαγιού Στυλιανής, Γκίζα Παναγιώτας και Χάσπαρη Σοφίας, καθώς και μαθητών, -τριών μεγαλύτερων τάξεων. Το αποτέλεσμα μας έκανε ιδιαίτερα χαρούμενους και ευελπιστούμε και σε περισσότερες μελλοντικές δημιουργικές παρεμβάσεις.
Μπούτση Παρασκευή
Εκπαιδευτική εκδρομή στις Αλυκές
Στα πλαίσια του προγράμματος eTwinning “to swim or not to swim”, της Μελέτης Περιβάλλοντος, της Γλώσσας, των Θρησκευτικών και του εργαστηρίου δεξιοτήτων Φροντίζω το περιβάλλον, τοπική πολιτιστική κληρονομιά «Μικροί χαρτογράφοι εν δράσει», η Γ΄ τάξη επισκέφτηκε την παραλία των Αλυκών, ώστε να προσεγγίσουμε τον τόπο ιστορικά, γεωγραφικά, θρησκευτικά και περιβαλλοντικά. Πρώτη μας στάση ήταν το λιμανάκι, όπου οι μαθητές, -τριες γνώρισαν τον Τύμβο του Σαλγανέα, ένα σημείο σπουδαίας ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας. Στη συνέχεια μιλήσαμε για το Κτυπονήσι ή Εγγλεζονήσι, για τη γιορτή του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις και το πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο στη χάρη Του και οι μαθητές ήδη γνωρίζουν βιωματικά. Στη συνέχεια φτάσαμε στην Αλυκή, που βρίσκεται στην πίσω πλευρά της παραλίας Αλυκών. Μιλήσαμε για τη συλλογή αλατιού από τους κατοίκους της περιοχής τα παλιά χρόνια, αλλά και την περιβαλλοντική σπουδαιότητα του τόπου, αφού φιλοξενεί πολλά είδη ενδημικών και αποδημητικών πουλιών. Τα παιδιά έδειξαν απόλυτο σεβασμό στον χώρο και έκαναν ησυχία για να μην ενοχλήσουν τα πτηνά. Έπειτα κατεβήκαμε στην παραλία των Αλυκών, όπου γνωρίσαμε τη χλωρίδα της περιοχής, όπως το θυμάρι, το κρίταμο και το κίτρινο λουλούδι που ζει χωρίς νερό. Επιστρέφοντας στο σχολείο, οι μαθητές ομαδοσυνεργατικά, με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών, αποτύπωσαν εικαστικά σε χαρτί και ψηφιακά σε χάρτη με τίτλο «Γνωρίζω τον τόπο μου», όσα έμαθαν σε εκείνη την επίσκεψη.
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1NLqwUh8Rsx5Sn8HUHcP1MVOztO0JuVc&usp=sharing
Μπούτση Παρασκευή
Σταμέλου Έλενα
Διασώστες … ενσυναίσθησης!
Ένας από τους βασικότερους στόχους μέσα σε μία τάξη είναι το δέσιμο της ομάδας, «να μπω στα παπούτσια του άλλου», να μην κάνω ή πω κάτι σε κάποιον που θα πλήγωνε εμένα. Στην αρχή της χρονιάς, συζητήσαμε, σκεφτήκαμε και καταγράψαμε τους κανόνες της ομάδας, ώστε να προσπαθήσουμε να τους ακολουθήσουμε καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Αυτοί αφορούσαν τους δύο πυλώνες «Μαθαίνω και Νοιάζομαι». Όσο σημαντική είναι η μάθηση, άλλο τόσο σπουδαίο είναι να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση, να με νοιάζει. Βάλαμε λοιπόν στόχο να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του, να μιλάμε ευγενικά χρησιμοποιώντας όμορφες λέξεις όπως «καλημέρα, ευχαριστώ, παρακαλώ», να μοιραζόμαστε, να «σπείρουμε αγάπη». Το πετύχαμε; Σίγουρα όμως το προσπαθήσαμε!
Κάποιες από τις δράσεις μας ήταν να μοιράσουμε σε όλους τους μαθητές χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές με ευχές, που κολλήθηκαν στους τοίχους του σχολείου.
Διαβάσαμε το βιβλίο «Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε» της Ελίζαμπεθ Βέρντικ, συζητήσαμε για τη δύναμη των λέξεων και πώς οι λέξεις μας ανήκουν, ότι πριν μιλήσουμε μπορούμε να σκεφτούμε και μετά να επιλέξουμε τι θα πούμε και πώς θα το πούμε. Στη συνέχεια γράψαμε λέξεις μικρές, μεγάλες, αστείες, που πληγώνουν, που χαροποιούν, που λέμε δυνατά, σιγανά, τραγουδιστά. Καταγράψαμε λέξεις, που, αν όλοι τις έκαναν πράξη, ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος και γίναμε «οι διασώστες της καλημέρας»:γράψαμε «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» σε πολλά μικρά χαρτάκια και τα μοιράσαμε στους φίλους, συμμαθητές, γονείς, δασκάλους. Μια συμβολική κίνηση που γεμίζει τη μέρα μας χαρά! Μια καλημέρα δεν κοστίζει τίποτα κι όμως γεμίζει χαμόγελο τα πρόσωπα.
Μια χρονιά ολόκληρη προσπαθήσαμε να σπείρουμε την αγάπη στους γύρω μας κι αυτό το κάναμε τοιχογραφία. Σημασία όμως έχει το αποτύπωμα που αφήνουμε στην καρδιά.
Μπούτση Παρασκευή

















