Μηνιαία αρχεία: Φεβρουάριος 2025
Θερμότητα-Εξάτμιση/Συμπύκνωση
Πείραμα με πολύ απλά υλικά
Με ένα σταγονόμετρο ρίξε μια σταγόνα οινόπνευμα στο θρανίο σου. Παρατήρησε τη σταγόνα για μερικά λεπτά.
Παρατήρηση
Η σταγόνα του οινοπνεύματος γίνεται όλο και πιο μικρή και τελικά εξαφανίζεται.
Συμπέρασμα
Όταν ένα υγρό παίρνει θερμότητα, ένα μέρος στην επιφάνειά του αλλάζει φυσική κατάσταση και γίνεται αέριο. Το φαινόμενο ονομάζεται εξάτμιση.
Δεμερτζή Γεωργία
Το αλουμινόχαρτο χορεύει!
Το αλουμινόχαρτο χορεύει!
Υλικά για το πείραμα
αλουμινόχαρτο
ψαλίδι
κεράκι
κλωστή
Βήματα
Κόβουμε ένα κύκλο από αλουμινόχαρτο με το ψαλίδι.
Ζωγραφίζουμε μία σπείρα πάνω στο αλουμινόχαρτο
Κόβουμε με το ψαλίδι την σπείρα και στο ένα άκρο περνάμε μία λεπτή κλωστή.
Αν βάλουμε την λωρίδα αλουμινόχαρτου πάνω από ένα αναμμένο κεράκι, αυτή περιστρέφεται. Όσο πιο θερμό είναι το θερμαντικό σώμα τόσο πιο γρήγορα θα περιστρέφεται το αλουμινόχαρτό μας.
και λίγη φυσική . . .
Καθώς θερμαίνεται ο αέρας πάνω από το κεράκι, διαστέλλεται και γίνεται πιο αραιός. Έτσι ο πιο ζεστός αέρας ωθείται προς τα πάνω, αναμειγνύεται με τον πιο κρύο αέρα και δημιουργείται ροή θερμότητας.
Τα θερμά ανοδικά ρεύματα αέρα που δημιουργούνται πάνω από το κερί παρασύρουν το αλουμινόχαρτο σε έναν τρελό χορό!
Μπούτση Βιβή
Ηλιακός φούρνος
Ηλιακός φούρνος
Υλικά
1 άδειο κουτί πίτσας ή γλυκών
μαύρο χαρτόνι
μεμβράνη κουζίνας ή ζελατίνα
αλουμινόχαρτο ή καθρέφτης
σύρμα ή ξυλάκια από σουβλάκι
ψαλίδι ή κοπίδι
κόλλα
σελοτέιπ
Βήματα
Τοποθετούμε μαύρο χαρτόνι στο εσωτερικό του κουτιού μας. Το μαύρο χρώμα απορροφά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του Ήλιου και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία στο εσωτερικό του.
Κόβουμε το πάνω μέρος του χαρτονιού για να κάνουμε μία πόρτα στο φουρνάκι μας.
Τοποθετούμε μεμβράνη κουζίνας στο ανοιχτό μέρος του κουτιού ώστε να γίνει ένα μικρό θερμοκήπιο στο εσωτερικό και να παγιδεύσουμε τη θερμότητα .
Για να ανακλαστεί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του Ήλιου , χρησιμοποιούμε αλουμινόχαρτο που λειτουργεί ως ανακλαστήρας. Το τοποθετούμε στο εσωτερικό του παραθύρου από την μέσα πλευρά.
Χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι σύρμα για να ρυθμίζουμε το ύψος του παραθύρου έτσι ώστε η ηλιακή ακτινοβολία να ανακλάται και να την κατευθύνουμε στο εσωτερικό του φούρνου μας.
Τοποθετούμε τον φούρνο μας στον ήλιο για τουλάχιστον μία ώρα. Φροντίζουμε να τοποθετήσουμε έτσι την κατασκευή μας ώστε το αλουμινόχαρτο να ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία και να την οδηγεί στο εσωτερικό του φούρνου.
Τρώμε το τοστάκι μας ξεροψημένο!
και λίγη φυσική . . .
Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται είναι περίπου 70 βαθμοί Κελσίου γιατί εγκλωβίζεται η θερμότητα στο εσωτερικό του φούρνου μας και έτσι ανεβαίνει η θερμοκρασία. Το σύστημά μας είναι σαν ένα μικρό θερμοκήπιο. Οι πολλαπλές ανακλάσεις στο αλουμινόχαρτο και το μαύρο χαρτόνι ανεβάζουν την θερμοκρασία στο εσωτερικό του οπότε αν έχουμε υπομονή μπορούμε να μαγειρέψουμε.
Μπούτση Βιβή
Διακρατικές συνεργασίες του Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς που προάγουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα και προετοιμάζουν μελλοντικούς Ευρωπαίους πολίτες!
Εκπαιδευτική επίσκεψη Γ΄ και Δ΄ τάξεων
Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Γ΄ και της Δ ΄τάξης μαζί με τις/τους εκπαιδευτικούς τους, επισκέφθηκαν το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών».
Οι μαθήτριες/ μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, την ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και την επιρροή της σε άλλες επιστήμες και τέχνες, όπως την αστρονομία, τη μαθηματική γεωγραφία και τη μουσική. «Γνώρισαν» πρόσωπα της ιστορίας των ελληνικών μαθηματικών, όπως τον Θαλή, τον Ευκλείδη και τον Πυθαγόρα. Αυτό επιτεύχθηκε μέσα από διαδραστικές και ψηφιακές εφαρμογές, εκθέματα Εικονικής Πραγματικότητας, κείμενα, εντυπωσιακές προβολές και κατασκευές με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.
Μπούτση Παρασκευή
Σταμέλου Έλενα
Παναγιωτοπούλου Αγάθη
Χρυσοχοΐδης Γιάννης
Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025
Όπως πέρσι, έτσι και φέτος, το σχολείο μας συμμετείχε στον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου #SID2025, που συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Στις μαθήτριες και τους μαθητές του τμήματος Γ2, με τη συνδρομή της εκπαιδευτικού Μπούτση Παρασκευής, δόθηκε η ευκαιρία, μέσω προβολής εκπαιδευτικών βίντεο, για προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη θετική και την αρνητική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο στόχος ήταν να διερευνήσουμε το ρόλο που όλοι μπορούμε να διαδραματίσουμε στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας. Το σχολείο μας εντάχθηκε στον χάρτη με τους υποστηρικτές της Ημέρας, εφόσον έμπρακτα ενώσαμε τις φωνές μας για ένα ασφαλέστερο και ποιοτικότερο διαδίκτυο για όλους μας.
Μπούτση Παρασκευή
Σύνδεσμος ηλεκτρονικού βιβλίου παραδοτέου προγράμματος Erasmus+ KA210
-
CM2B Ecole Albert Camus de Tourcoing (Γαλλία)
-
Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς Χαλκίδας (Δ1 τμήμα)
-
Henryk Jordan Primary School Przemysl (Πολωνία)
-
Istituto Comprensivo “Resta – De Donato Giannini”, Turi (Ιταλία)
-
IES Bahia de Algeciras Cadiz (Ισπανία)
Η υπεύθυνη του προγράμματος
Χάσπαρη Σοφία-Μαρία, MSc Applied Linguistics
Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας ως κλειδί για την καινοτομία στην εκπαίδευση
Η συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές καλούνται να ανανεώνουν συνεχώς τις γνώσεις και τις διδακτικές τους πρακτικές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μαθητών τους.
Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικά σεμινάρια και προγράμματα τους δίνει τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με νέες διδακτικές μεθόδους, να ενσωματώσουν καινοτόμα εργαλεία στη διδασκαλία τους και να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της εκπαίδευσης. Μέσα από την επιμόρφωση, οι εκπαιδευτικοί αποκτούν δεξιότητες που ενισχύουν τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την κριτική σκέψη των μαθητών τους.
Το eTwinning είναι μία από τις πιο σημαντικές πλατφόρμες συνεργασίας για εκπαιδευτικούς στην Ευρώπη. Μέσω αυτού, δάσκαλοι και καθηγητές μπορούν να δημιουργήσουν διασχολικά έργα, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να προσφέρουν στους μαθητές τους την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες.
Τα οφέλη του eTwinning περιλαμβάνουν:
Την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών.
Την καλλιέργεια της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και συνεργασίας.
Την εφαρμογή καινοτόμων παιδαγωγικών πρακτικών στην τάξη
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συμμετέχουν σε επιμορφώσεις και κυρίως μέσω της υπηρεσίας του eTwinning , προκειμένου να αυξήσουν την ομαδική παραγωγικότητα και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του οργανισμού μας, έχοντας ως τελικό στόχο τη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους μαθητές/τριές μας.






































