Ιστορικά Στοιχεία της περιοχής
ΔΙΑΚΟΠΤΟ
Το Διακοπτό ή Διακοφτό είναι μια πολύ όμορφη κωμόπολη στην Αχαΐα και ένα μέρος όπου μπορείτε να περάσετε όμορφα τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Είναι ένα παραθαλάσσιο μέρος με ένα μικρό λιμάνι που μέσα σ’ αυτό υπάρχουν μικρές βαρκούλες των κατοίκων του Διακοπτού. Η απόστασή του από την πόλη των Καλαβρύτων είναι μόνο 37 χλμ.
Από το Διακοπτό ξεκινάει ο γνωστός Οδοντωτός σιδηρόδρομος ή Μουντζούρης, όπως ήταν γνωστός παλαιότερα, που φτάνει στα Καλάβρυτα.
Εδώ υπάρχουν επίσης καφετέριες, ψησταριές, εστιατόρια και καταστήματα για τις καθημερινές σας αγορές. Στην κεντρική πλατεία γίνονται όλες οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις μας.
Επίσης υπάρχουν στο ωραίο τοπίο μας αρκετές εκκλησίες. Του Αγίου Τρύφωνα, που είναι και ο πολιούχος μας, του Αγίου Βασιλείου με το άξιο θαυμασμού χειροποίητο ξύλινο τέμπλο, των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι.
Μέσα στο Διακοπτό θα βρείτε πολλές όμορφες παραλίες και οι επισκέπτες μπορούν σίγουρα να απολαύσουν το μπάνιο τους. Μία από τις ομορφότερες παραλίες του είναι η Εγκάλη όπου εκεί υπάρχουν διάφορα καλοκαιρινά μαγαζιά όπου θα απολαύσετε τον καφέ, το φαγητό ή το ποτό σας. Το καλοκαίρι η παραλία είναι γεμάτη κόσμο που χαίρεται το μπάνιο του με θέα το καταπράσινο βουνό.
Το Διακοπτό είναι ο τόπος καταγωγής του ηθοποιού Διονύση Παπαγιαννόπουλου.
Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (12 Ιουλίου 1912 – 13 Απριλίου 1984) ήταν Έλληνας ηθοποιός.
Γεννήθηκε στο Διακοφτό Αχαΐας στις 12 Ιουλίου 1912. Σπούδασε στην Αθήνα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή την έκανε στον ρόλο του ιππότη στον Βασιλιά Ληρ. Στο Εθνικό Θέατρο παρέμεινε μέχρι το 1941. Συνολικά για 46 χρόνια, ερμήνευσε και έπαιξε στους μεγαλύτερους θιάσους της εποχής του. Πρώτη του ταινία ήταν, το 1947, τα «Παιδιά της Αθήνας». Συνολικά έπαιξε σε 136 ταινίες, ανάμεσά τους «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», «Η βίλα των οργίων», «Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται», «Φουσκοθαλασσιές», «Ο Κύριος Πτέραρχος» κ.τ.λ. Τελευταία ταινία του ήταν το «Ταξίδι στα Κύθηρα». Έπαιξε και στην τηλεόραση όπου ο ρόλος του κυρ-Γιώργη στο «Λούνα-Παρκ» τον καθιέρωσε στη λαϊκή συνείδηση. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μόνος, καθότι άγαμος και πέθανε στις 13 Απριλίου 1984. Βρέθηκε στο σπίτι του, λίγες μέρες αργότερα.
Προς τιμή του, ο Δήμος Διακοπτού τοποθέτησε την προτομή του. Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος έκανε πολλές αγαθοεργίες, κυρίως στην περιοχή όπου γεννήθηκε, χωρίς αυτό να είναι ευρέως γνωστό.
Το 1968 βραβεύτηκε με το βραβείο των Ελλήνων κριτικών για την ταινία «Το κανόνι και το αηδόνι»
Πληροφορίες από το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης “γνωρίζω, αγαπώ και φροντίζω τον τόπο μου” της Γ΄2 τάξης 2014-15.
υπεύθυνη δασκάλα: Κώτσιου Αικατερίνη