Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Πλατάνου

Νοέ 201530

Την Πέμπτη 26/11/2015 η Γ΄ και η Δ΄ τάξη του σχολείου μας επισκεφτήκαμε το λαογραφικό μουσείο Πλατάνου.
Ταξιδέψαμε στα περασμένα και … κάπως ξεχασμένα, γνωρίζοντας ένα κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας.
Μέσα από παλιά αντικείμενα, εργαλεία, σκεύη, φορεσιές, βιβλία, θρανία, εφημερίδες, κούκλες, παιχνίδια κλπ. γυρίσαμε πίσω στο χρόνο και μεταφερθήκαμε στην εποχή που η οικογένεια έπρεπε να μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της, να είναι αυτάρκης.
Αρχίσαμε από το όργωμα του χωραφιού, το θερισμό και το αλώνισμα του σταριού, το αλεύρι το ζύμωμα και το ψωμί… περάσαμε στο κούρεμα των προβάτων και στην επεξεργασία του μαλλιού που στα έμπειρα χέρια της νοικοκυράς θα γινόταν στον αργαλειό ή στις βελόνες και το βελονάκι, στρωσίδια για το σπίτι και ρούχα για την οικογένεια.
Νιώσαμε την κούραση, τον ιδρώτα μέσα στο λιοπύρι, τον κόπο, τη λαχτάρα την ανακούφιση, τις χαρές, τις λύπες, τα όνειρα των προ παππούδων και των προγιαγιάδων μας τότε που δεν υπήρχε ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα και η ζωή ήταν αλλιώτικη.
Είδαμε και αγγίξαμε τα πράγματα που χρησιμοποιούσαν παλιά και αφουγκραστήκαμε τις ιστορίες που είχαν να μας πουν.
Σπαζοκεφαλιάσαμε και «τεστάραμε» τις γνώσεις μας αλλά και διασκεδάσαμε για τα καλά παίζοντας παλιά και νέα παιχνίδια με αμύγδαλα και καρύδια αλλά και ….μουσικά χαρτιά.
Περάσαμε υπέροχα, καταπληκτικά, μοναδικά !!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC_0141 a-tile παιχνίδια

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Πλατάνου    

Τα σχόλια είναι κλειστά.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων