ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΠΕΑ ΚΑΣΤΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

4 1

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΠΕΑ ΚΑΣΤΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΊΑΣ
Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας αποτελούμενη από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ΄ τάξης και με συνοδούς τους: Κ. Ραντίτσα, Ε. Πιπίλου, Ν. Βλαχογιώργου, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Καστρίου Αρκαδίας.
Παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δρυάδες και Ναϊάδες». Αρχικά οι υπεύθυνοι του ΚΕΠΕΑ μας παρουσίασαν  μία επιστημονική εργασία με προβολή φωτογραφιών για τον ποταμό Τάνο στον Άγιο Πέτρο (9χλμ από το Καστρί). Έπειτα μας μετέφεραν  με λεωφορείο στον ποταμό, όπου τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν το παιχνίδι βιοσυσσώρευσης, έλεγξαν τους βιοδείκτες κι έφτιαξαν τρισδιάστατες κατασκευές με υλικά της φύσης. Αμέσως μετά παρουσίασαν τις εργασίες τους στις υπόλοιπες ομάδες.
Κατά την επιστροφή τους στο ΚΕΠΕΑ Καστρίου παρακολούθησαν μία θεωρητική παρουσίαση του προγράμματος για το δασικό οικοσύστημα και γνώρισαν το οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα – Μουστού. Έπειτα έπαιξαν παιχνίδια ενεργοποίησης και γνώσεων. Στη συνέχεια αναχώρησαν από το ΚΠΕ για το δάσος της Μαλεβής (16χλμ από το Καστρί). Εκεί με τη βοήθεια των υπευθύνων του ΚΠΕ αναγνώρισαν φυτά, παρατήρησαν τα δέντρα και φωτογράφισαν όσα τους έκαναν εντύπωση. Επίσης συμπλήρωσαν φύλλα αξιολόγησης του συγκεκριμένου προγράμματος.
Κατά τη διαμονή τους στον Άγιο Πέτρο, τα παιδιά επισκέφτηκαν τον Πύργο Τρικαλίτη. Από το 1836 ως το 1837 ο πύργος λειτούργησε ως σχολαρχείο και ως ημιγυμνάσιο για μικρό χρονικό διάστημα. Στο εσωτερικό του υπάρχει μικρή λαογραφική έκθεση με υλικό 300 και πλέον χρόνων, φωτογραφίες από τη ζωή και τον αγώνα Αγιοπετριτών κατά των Τούρκων καθώς και φωτογραφικό υλικό από το έργο μεταναστών της περιοχής στην Αμερική και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.
Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από την επίσκεψη αυτή, αφού τους δόθηκε η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να βοηθηθούν στις εργασίες τους. Συνεργάστηκαν ομαλά κι εποικοδομητικά με τους υπεύθυνους του ΚΠΕ αλλά και μεταξύ τους στις ομάδες εργασίας. Επίσης εκτίμησαν την παρουσία του δάσους και της φύσης γενικά στη ζωή μας.

1
3