3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑΜΕΑ τον Δεκέμβριο του 1992.
Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας συνδέεται με την υιοθέτηση από τον διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007.
Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το σχολείο μας, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, πραγματοποίησε μια σειρά δράσεων από κοινού με το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και με το Δημοτικό Σχολείο Χαλκιάδων με το σύνθημα “Μία ομάδα μαζί, κάθε μέρα μαζί”. Οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να κάνουν κατασκευές, να φτιάξουν κουραμπιέδες και να παίξουν παιχνίδια με τους μαθητές των δύο σχολείων υιοθετώντας μια νέα προσέγγιση απελευθερωμένη από πρότυπα και διακρίσεις.
Στην αυλή του σχολείου μας οι μαθητές όλων των τάξεων, με τη συμμετοχή και μαθητών/τριών του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Άρτας, αφού ολοκλήρωσαν δραστηριότητες μέσα στις τάξεις τους (παρακολούθηση ταινίας μικρού μήκους, ανάγνωση βιβλίων, εικαστικές δημιουργίες) βγήκαν στην αυλή του σχολείου με τον γυμναστή και πήραν μέρος σε κάποια από τα παραολυμπιακά αθλήματα όπως Αγώνας δρόμου για τυφλούς, Πετοσφαίριση ( καθιστών ) και Καλαθοσφαίριση ( καθιστών ). Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με το τραγούδι « Αν όλα τα παιδιά της γης». Όλα τα παιδιά πιάστηκαν σ’ έναν μεγάλο κύκλο και με ενθουσιασμό χόρεψαν και τραγούδησαν όλοι μαζί. Στο τέλος οι μαθητές του σχολείου μας μοίρασαν κάρτες στους μαθητές του Ειδικού σχολείου που τους είχαν ετοιμάσει νωρίτερα στις τάξεις τους και αντάλλαξαν ευχές!
Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας
Στα πλαίσια της προαγωγής της εικαστικής εκπαίδευσης και της αισθητικής καλλιέργειας, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Ελεούσας επισκέφτηκαν την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, τη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας « Γιάννης Μόραλης ».
Οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν στον δεύτερο όροφο της πινακοθήκης όπου φιλοξενείται η μόνιμη συλλογή σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων και ήρθαν σε επαφή με πρωτότυπα έργα που ενίσχυσαν την παρατηρητικότητα και την πρόσληψη αισθητικών ερεθισμάτων, ικανών να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.
Μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο με το προσωπικό της Πινακοθήκης και τους εκπαιδευτικούς προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τα έργα που είδαν και να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά των δημιουργών τους.
Ο κύκλος της εκπαιδευτικής επίσκεψης ολοκληρώθηκε στις σχολικές τάξεις με τους μαθητές να φιλοτεχνούν τα δικά τους έργα έχοντας ως ερεθίσματα τις τεχνικές και τις τεχνοτροπίες που γνώρισαν.
Συμμετοχή του Σχολείου σε πρόγραμμα eTwinning
Από τον Σεπτέμβριο 2023 ως τον Μάιο 2024 το Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας υλοποιεί Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο “Meeting our cultures” (Γνωρίζουμε τους πολιτισμούς μας) το οποίο ιδρύθηκε και συντονίζεται από το σχολείο “Diaz” της Ιταλίας (ιδρυτής) σε συνεργασία με το σχολείο “Sagrado Corazon” της Ισπανίας. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές (8-15 ετών) από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Δανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Από το σχολείο μας συμμετέχουν οι τάξεις Ε και ΣΤ και οι εκπαιδευτικοί Αικατερίνη Χαλκιά και Μαρία Τσιαμπούλα.
Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας τους αλλά και των συνεργαζόμενων χωρών, αναπτύσσοντας την πολιτιστική τους συνείδηση. Παράλληλα θα ενισχύσουν τις δεξιότητές τους στην αγγλική γλώσσα και τα ψηφιακά μέσα αφού για τις δραστηριότητες θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία Web 2.0. Κάθε μήνα οι μαθητές/τριες θα μελετούν μια διαφορετική πτυχή του πολιτισμού τους (τοπικές παραδόσεις, ήθη και έθιμα, γαστρονομία, μνημεία κ.ά) και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και υλικό μεταξύ τους μέσω της πλατφόρμας ESEP που παρέχεται στα συνεργαζόμενα σχολεία.
https://video.link/w/vl655bc865e59c6
Πρόσφατα σχόλια