ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 17ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

43  χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Έτσι λοιπόν και εμείς τιμήσαμε την επέτειο αυτή βλέποντας σχετικά βίντεο και κάνοντας κατασκευές στην τάξη.  Συζητήσαμε για τους λόγους που οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν και ανακαλύψαμε όλοι μαζί τη σημασία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

PB170954

PB170956

PB170957

 

PB170960
PB170967

PB170968

 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ

Σήμερα το σχολείο μας επισκέφθηκε την περιοχή του Ορχομενού όπου περιηγηθήκαμε σε αρκετά μέρη. Αρχικά, επισκεφθήκαμε της εκκλησία της Παναγίας Σκριπούς. Στη συνέχεια, πήγαμε στον θολωτό τάφο του Μινύα και τέλος στις πηγές των Χρίτων. Ας πούμε όμως λίγα λόγια για τα μέρη αυτά:

Παναγία Σκριπού: πρόκειται για το αρχαιότερο βυζαντινό μνημείο της Βοιωτίας και είναι αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου.Εκτος όμως απο τις 15 Αυγούστου, η εκκλησία γιορτάζει και στις 10 Σεπτεμβρίου, μέρα κατά την οποία το 1943, ο Ορχομενός και οι κάτοικοί του σώθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα χάρη σε θαύμα της Παναγίας.

 Μυκηναικος Θολωτός τάφος Μινύα: Ο Μινύας ήταν μυθικός βασιλιάς του Ορχομενού και λέγεται οτι εδώ τάφηκαν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας των Μινύων. Κατασκευάσθηκε περίπου το 1250 π.Χ. Η είσοδός του είναι μεγαλοπρεπής και επιβλητική, ενώ υπάρχει και ένα πλευρικό δωμάτιο όπου τοποθετούταν τα κτερίσματα των νεκρών.

Πηγές Χαρίτων : κατά την ελληνική μυθολογία εδώ γεννήθηκαν οι κόρες του Δία και της Ευρυνόμης. οι τρεις Χάριτες, που συνόδευαν την θεά Αφροδίτη: η Αγλαία, η Ευφροσύνη και η Θάλεια. Το νερό σε πολλά σημεία αναβλύζει πεντακάθαρο και παγωμένο. Στη διαδρομή συναντήσαμε μονάδα παραγωγής καπνιστής πέστροφας.

PB160945
ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΡΙΠΟΥ
PB160949
ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΜΙΝΥΑ
PB160951
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
PB160952
ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΙΤΩΝ
PB160953
ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ