Η Δ ΤΑΞΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Δ ΤΑΞΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2024 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας. Το μήνυμα γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες. Το 2018 τιμήθηκε από την ΙΒΒΥ με το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τη συγγραφέα και εικονογράφο Nana Furiya, που γεννήθηκε στο Τόκιο. Σπούδασε λιθογραφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπρατισλάβας. Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία, σε αρκετά από τα οποία έχει γράψει και το κείμενο. Το 2012 διοργάνωσε μία έκθεση στην Μπολόνια όπου προσκάλεσε εικονογράφους απ’ όλον τον κόσμο να προβληματιστούν σχετικά με τον ρόλο της τέχνης σε περιόδους καταστροφών όπως ο σεισμός που έπληξε την Ιαπωνία το 2011 και το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Φουκουσίμα.

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη και διανέμεται με τη φροντίδα τους.

AFISA PAGKOSMIA HMERA PAIDIKOU BIBLIOU 2024 33X47 1900x2707 1 IMG 20240328 110332 IMG 20240328 110352 IMG 20240328 110516 IMG 20240328 112257 IMG 20240328 112345

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ

των Γ΄ ΚΑΙ Δ’  ΤΑΞΕΩΝ

στις 19 – 4 – 2024

Η σχέση μας με το περιβάλλον δομείται από τα πρώτα χρόνια της σχολικής μας ζωής, γι’ αυτό ένας από τους στόχους του τμήματος Ενημέρωσης Ευαισθητοποίησης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας είναι η διαμόρφωση στη συνείδηση των μαθητών ότι το φυσικό περιβάλλον πρέπει και μπορεί να προστατευθεί.

Σκοπός της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του, να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα που συνδέονται με αυτό και να δραστηριοποιηθούν με ειδικά προγράμματα, ώστε να συμβάλουν στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισής τους.

Για το σκοπό αυτό συνεργαστήκαμε με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. https://parnitha.net/category/erga-draseis/

Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών στην αξία της προστασίας και στην διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα, στόχοι του προγράμματος είναι οι μαθητές:

  • Να αποκτήσουν και να αναπτύξουν νέα πρότυπα συμπεριφοράς προς το περιβάλλον.
  • Να έρθουν σε επαφή με το φυσικό οικοσύστημα της Πάρνηθας.
  • Να γνωρίσουν τον κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.
  • Να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας.
  • Να καταλάβουν την αλληλεξάρτηση και αλληλοεπίδραση του ζωικού και φυτικού κόσμου και την επίδρασή τους στην ανθρώπινη ζωή.
  • Να αντιληφθούν το μέγεθος των κινδύνων που προκαλεί ο άνθρωπος με την αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος.
  • Να βρουν τρόπους προστασίας και να εργασθούν για τη λύση των προβλημάτων που απορρέουν από την υποβάθμισή του.
  • Να ενεργοποιήσουν και να εξασκήσουν την παρατήρηση τους.

Slide9 Slide10

(περισσότερα…)

O eSafety Label

είναι μια πρωτοβουλία για το European Schoolnet που ξεκίνησε το 2012.

https://www.esafetylabel.eu/home

Στόχος του είναι να παρέχει στα ευρωπαϊκά σχολεία και στο εκτεταμένο σχολικό οικοσύστημα:

  • μια πανευρωπαϊκή υπηρεσία διαπίστευσης και υποστήριξης
  • ένα διαδικτυακό περιβάλλον και κοινότητα για καθηγητές, διευθυντές σχολείων, καθηγητές Πληροφορικής – ΤΠΕ και το προσωπικό του σχολείου.

Η Κοινότητα ψηφιακής ασφάλειας προσφέρει τον ιδανικό χώρο για τους συμμετέχοντες να αλληλεπιδρούν, να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές, να ζητούν συμβουλές και να μοιράζονται τις δύσκολες περιπτώσεις και τον τρόπο με τον οποίο επιλύθηκαν.

Το σύστημα διαπίστευσης eSafety επιτρέπει στους χρήστες να αξιολογούν τα διαδικτυακά επίπεδα ασφαλείας του σχολείου τους βάσει ενός συνόλου κριτηρίων για τον προσδιορισμό των δυνατών και αδύνατων σημείων που αφορούν τρεις βασικούς τομείς: την υποδομή, την πολιτική και την πρακτική.

 

Το σχολείο μας σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας του κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο ψηφιακής ασφάλειας.

d

Παγκόσμια ημέρα βιβλίου, δράση με την Γ’

Η Γ τάξη γιόρτασε την Τρίτη 2 Απριλίου την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Όπως έχει διατυπώσει και ο γνωστός σε μικρούς και μεγάλους συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ευγένιος Τριβιζάς “Έλα πες μου τι ‘ναι εκείνο που με κάνει να δακρύζω, που με κάνει να γελάω, που με κάνει να ελπίζω;” Μα φυσικά ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ!

“Κυκλοφορώ με Ασφάλεια” των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων

Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό οι μαθητές και μαθήτριες της Δ’ τάξης
του σχολείου μας ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα “Κυκλοφορώ με Ασφάλεια” των
Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του θεματικού κύκλου ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ. Και
επειδή, εκτός από την συζήτηση, τις παρουσιάσεις, τα διαδραστικά
παιχνίδια, τα βίντεο και τα φύλλα εργασίας, αγαπάμε τις εκδρομές και
τις καλλιτεχνικές μας δημιουργίες, σας παρουσιάζουμε ένα μικρό μόνο
μέρος του έργου μας…καθώς κι έναν χρήσιμο οδηγό για να μας
υπενθυμίζει πως κυκλοφορούμε με τα ποδήλατά μας με ασφάλεια!
IMG 20240312 115146 1 IMG 20240401 1454551 IMG 20240401 1455091

Προσφορά Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, για την προσφορά της Αποθήκης Κήπου, που διευκολύνει το έργο μας καθώς και για την καινούρια συλλογή από μαντίλια και κονκάρδες με το λογότυπο του σχολείου, για την επίσημη στολή του σχολείου μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων

του Δημοτικού Σχολείου Αφιδνών

IMG e16e10d7bc5a1450438d4da508eb72fc V IMG 635e0c2789b5bd1079824a99a97a45a5 V