ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΦΙΣΑ ΤΕΛΙΚΟ

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Το καλοκαίρι του 2016 ήταν το πιο θερμό στην ιστορία

Η τελευταία φορά που η Γη είχε ένα μήνα με χαμηλότερη θερμοκρασία από το μέσο όρο του 20ού αιώνα, ήταν ο Δεκέμβριος του 1984, σύμφωνα με τη Σάντσεζ-Λούγκο.

Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε μόλις πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), ο Αύγουστος ήταν ο 16ος μήνας στη σειρά που σημείωσε ρεκόρ θερμοκρασίας, το μεγαλύτερο τέτοιο σερί εδώ και 137 χρόνια που κρατούνται αρχεία.

Η άνοδος της θερμοκρασίας οφείλεται κυρίως στο συνδυασμό των επιδράσεων του φαινομένου Ελ Νίνιο και της μακροχρόνιας ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με την Αχίρα Σάντσεζ-Λούγκο του Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικών Πληροφοριών της NOAA.

Για τα έτη πριν από το 1880, οι επιστήμονες βασίζονται σε παλαιοκλιματικά αρχεία, όπως πυρήνες πάγου, δακτυλίους δέντρων και ιζήματα λιμνών. «Είναι εύλογο να πιστεύουμε ότι αυτό το καλοκαίρι ήταν το θερμότερο εδώ και χιλιάδες χρόνια, ίσως και περισσότερο», δήλωσε ο μετεωρολόγος Μάικλ Μαν, του Πανεπιστημίου Πεν Στέιτ.

Περιοχές όπως η βόρεια Νότια Αμερική, η Κεντρική και η Νότια Αφρική, η Μέση Ανατολή, η βορειοδυτική και ανατολική Ρωσία, η Κίνα, η Ινδονησία, η Νέα Ζηλανδία και η δυτική Αλάσκα σημείωσαν όλες ρεκόρ θερμοκρασίας φέτος το καλοκαίρι, αναφέρει η έκθεση της NOAA.

Η τελευταία φορά που η Γη είχε ένα μήνα με χαμηλότερη θερμοκρασία από το μέσο όρο του 20ού αιώνα, ήταν ο Δεκέμβριος του 1984, σύμφωνα με τη Σάντσεζ-Λούγκο.

Με τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους να σημειώνουν ρεκόρ θερμοκρασίας, είναι σχεδόν βέβαιο πως το 2016 θα ξεπεράσει το 2015 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

UPSat: Ο πρώτος ελληνικός μικρός δορυφόρος ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού

UPSat: Ο πρώτος ελληνικός μικρός δορυφόρος ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού
5

Ο UPSat, ο πρώτος ελληνικός μικρός δορυφόρος ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην εταιρεία νανοδορυφόρων Innovative Solutions In Space (ISISpace), τεχνοβλαστό του Πολυτεχνείου του Ντελφτ της Ολλανδίας.Ο UPSat σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το Libre Space Foundation και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας για να συμμετάσχει στην διεθνή ερευνητική αποστολή QB50. Πρόκειται για μια διεθνή ερευνητική αποστολή 50 δορυφόρων με σκοπό την συλλογή δεδομένων για τη θερμόσφαιρα, το ανώτατο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης. Το εγχείρημα συντονίζεται από το βελγικό Ινστιτούτο Δυναμικής Ρευστών «Von Karman».

Η παράδοση του UPSat στην ISISpace είναι η πρώτη ολοκληρωμένη στο πλαίσιο του προγράμματος QB50. Οι μηχανικοί από τα Τμήματα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, καθώς και του Libre Space Foundation, που κατασκεύασαν τον UPSat, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο «Von Karman» και τους μηχανικούς της ISISpace, ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις διαδικασίες ελέγχου και παράδοσης, προκειμένου να επιτρέψουν την ενσωμάτωση του UPSat στο σύστημα εκτόξευσης.

Ο UPSat θα παραδοθεί από την ISISpace στην ιδιωτική αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Orbital ATK. Στη συνέχεια, αναμένεται να εκτοξευθεί μέσω του ρομποτικού διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus της τελευταίας και να φθάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) την 30ή Δεκεμβρίου 2016. Τελικά, μετά την επιτυχή σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο UPSat θα εκτοξευθεί από το σύστημα εκτόξευσης της NanoRacks που βρίσκεται στον ISS.

Αν όλα πάνε καλά, αυτό θα είναι το επιστέγασμα του οράματος του Πανεπιστημίου της Πάτρας και του Libre Space Foundation για έναν δορυφόρο ελληνικής κατασκευής, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οικοσυστήματος ανοιχτών τεχνολογιών στο διάστημα.

Το Libre Space Foundation (LSF) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως σκοπό την προώθηση, εξέλιξη και ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα τεχνολογιών για το διάστημα. Το LSF σχεδίασε, κατασκεύασε και παρέδωσε υποσυστήματα του UPSat (υλικό και λογισμικό), αναπτύσσοντάς τα ως εγχειρήματα ανοιχτού κώδικα.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

ΤΟ ΤΕΛΕΙΑ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ

Παρουσιάστηκε το πρώτο τρένο υδρογόνου στον κόσμο

Το τραίνο, με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τροφοδοτείται από μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου που παράγει μόνο εκπομπές ατμού και συμπυκνωμένου νερού.

Η γαλλική εταιρεία μεταφορών Alstom παρουσίασε το πρώτο τρένο υδρογόνου στον κόσμο αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο, στο πλαίσιο διεθνούς έκθεσης σιδηροδρομικών μεταφορών.

Το τρένο με όνομα «Coradia iLint» θα ξεκινήσει λειτουργία στη βόρεια Γερμανία, στη γραμμή Μπουξτεχούντε-Μπρεμερφέρντε-Μπερμερχάβεν-Κούξχαβεν, τον Δεκέμβριο του 2017.

Το τρένο, με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τροφοδοτείται από μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου που παράγει μόνο εκπομπές ατμού και συμπυκνωμένου νερού. Με γεμάτο ντεπόζιτο, το Coradia iLint θα είναι σε θέση να ταξιδεύει 600 με 800 χιλιόμετρα με ταχύτητα 140 χιλιόμετρα την ώρα, και χωρητικότητα 300 επιβατών, 150 εκ των οποίων όρθιοι.

Η ηλεκτρική ενέργεια για την κίνηση και τον εξοπλισμό του τρένου παράγεται από την κυψέλη καυσίμου υδρογόνου, και αποθηκεύεται σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου. Το υδρογόνο αποθηκεύεται ως αέριο σε δεξαμενές στην οροφή και η ενέργεια σχηματίζεται με χημική αντίδραση, όταν το υδρογόνο ενώνεται με το οξυγόνο στον αέρα. Πέρα από τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, το τρένο παράγει επίσης πολύ λιγότερη ηχορύπανση.

Κατά την επιτάχυνση, η κυψέλη καυσίμου είναι ο κύριος προμηθευτής ενέργειας. Κατά τη διάρκεια των φάσεων της χαμηλότερης επιτάχυνσης και όταν ο κινητήρας είναι σβηστός, η μπαταρία φορτίζεται εν μέρει μέσω ενός βοηθητικού μετατροπέα. Κατά τη διάρκεια της πέδησης, τα κύτταρα καυσίμου αποφορτίζονται τελείως και η ισχύς παράγεται από την κινητική ενέργεια του οχήματος. Το πλεόνασμα της ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιείται για να φορτίσει τις μπαταρίες.

Η Γερμανία έχει σήμερα σε χρήση περισσότερα από 4.000 πετρελαιοκίνητα τρένα. Η χώρα έχει δεσμευτεί να μειώσει τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% ως το 2020.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για ηλεκτρικό αυτοκίνητο, στα 549,4 χλμ/ ώρα

OHIO STATE UNIVERSITY/Shivraj Gohil / Spacesuit Media

Το VBB-3 έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ των 495 χιλιομέτρων ανά ώρα, που είχε επιτύχει επίσης η ομάδα Venturi το 2010. Το νέο ρεκόρ αναμένεται να επικυρωθεί από την FIA (Federation Internationale de l’Automobile), στη σχετική κατηγορία (Category A Group VIII Class 8).

Κατά την κούρσα αυτή, το VBB-3 έπιασε μέγιστη ταχύτητα 576 χιλιομέτρων ανά ώρα, ωστόσο οι κανονισμοί της FIA ορίζουν πως η ταχύτητα που λαμβάνεται υπόψιν είναι ο μέσος όρος των μέγιστων ταχυτήτων δύο διαδρομών, που γίνονται σε αντίθετες κατευθύνσεις, μέσα σε διάστημα 60 λεπτών.

Η 11 μιλίων πίστα, καλυμμένη από ένα στεγνό, συμπαγές στρώμα άλατος, και ο καθαρός, ηλιόλουστος καιρός, ήταν οι ιδανικές συνθήκες για τη φετινή κούρσα. Η βασική ομάδα αποτελείται από 10 προπτυχιακούς και τελειόφοιτους φοιτητές του Center for Automotive Research του Ohio State University και συνεργάζεται με τη Venturi Automobiles (εδρεύει στο Μονακό). Για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ηλεκτρικού υπερ-οχήματος (streamliner) χρειάστηκαν έξι χρόνια.

OHIO STATE UNIVERSITY/SHIVRAJ GOHIL / SPACESUIT MEDIA

Το όχημα κινείται χάρη σε δύο ηλεκτρικούς κινητήρες της Venturi Automobiles και σε δύο μπαταρίες λιθίου- ιόντων, κατασκευασμένες από την A123 Systems. Ενσωματώνει σειρά καινοτομιών στον τομέα των αυτόματων ταχυτήτων και των ηλεκτρονικών συστημάτων.Το VBB-3 αποτελεί το πιο πρόσφατο αυτοκίνητο μιας σειράς ηλεκτρικών αγωνιστικών οχημάτων από το Center for Automotive Research, που έχει ιστορία 22 ετών στον χώρο των αγώνων ηλεκτροκίνητων: Το 2004, το Buckeye Bullet 1 είχε επιτύχει ρεκόρ ταχύτητας 506 χλμ/ ώρα, ενώ το Buckeye Bullet 2 είχε πιάσει τα 487,6 χλμ/ ώρα το 2009. Επίσης, το 2010, το Venturi VBB-2.5 είχε πιάσει τα 495 χλμ/ ώρα, ενώ το 2014 και το 2015 επετεύχθησαν άλλα δύο ρεκόρ κατηγοριών.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ?

http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/633968/astronomoi-endexetai-na-anakalypsan-terastia-exogiini-yperkataskeyi

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Επαναστατική ανακάλυψη: Έτοιμο το εμβόλιο κατά του Έμπολα

Εμβόλιο κατά του Έμπολα πρόσφερε 100% προστασία απέναντι στον ιό σε κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν στη Γουινέα, μια σκληρά χτυπημένη από τη θανατηφόρα επιδημία χώρα της Αφρικής.

Αυτό ανακοίνωσαν ερευνητές και αξιωματούχοι σήμερα Παρασκευή, εξαγγέλλοντας την «αρχή του τέλους» για τον ιό Έμπολα.Κανείς από την εμβολιασμένη ομάδα δεν μολύνθηκε από τον ιό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet»

Η κόσμος βρίσκεται προ ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του Έμπολα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμής του εμβολίου VSV-ZEBOV σε ανθρώπους που ζουν σε ζώνη υψηλού κινδύνου.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά υποσχόμενη εξέλιξη» πρόσθεσε η επικεφαλής του ΠΟΥ Margaret Chan. «Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα είναι ακόμη ένα πολύ σημαντικό εργαλείο τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλοντικές επιδημίες του Έμπολα».

Περίπου 28.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί στη Γουινέα, στη Σιέρα Λεόνε και στη Λιβερία, στη χειρότερη επιδημία του ιού που έχει καταγραφεί στην ιστορία, κατά τον ΠΟΥ, με πάνω από 11.000 νεκρούς.

Το VSV-ZEBOV μπορεί να γίνει το πρώτο αδειοδοτημένο κατά μιας ασθένειας που δεν έχει καμία εγκεκριμένη θεραπεία ή αντιμετώπιση.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο προσφέρει «100% προστασία έναντι του Έμπολα ύστερα από μία περίπου εβδομάδα», όπως δήλωσε ο ερευνητής Sven Trelle από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Η μέθοδος των κλινικών δοκιμών

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών -που είχαν την υποστήριξη της μεγάλης φαρμακευτικής Merck, του ΠΟΥ και των κυβερνήσεων του Καναδά, της Νορβηγίας και της Γουινέας- 4.123 άτομα που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο εμβολιάστηκαν με το που κάποιο κοντινό τους πρόσωπο αρρώστησε από τον θανατηφόρο αιμορραγικό πυρετό.

Κανείς από την εμβολιασμένη ομάδα δεν μολύνθηκε από τον ιό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Μια δεύτερη ομάδα 3.528 ατόμων εμβολιάστηκαν τρεις εβδομάδες μετά την πιθανή έκθεσή τους στον ιό. Από αυτά τα άτομα η σχετική μελέτη αναφέρει ότι 16 κόλλησαν τον Έμπολα, αλλά εντός 6 ημερών από τον εμβολιασμό οι υπόλοιποι εμφανίστηκαν επίσης πλήρως ανοσοποιημένοι.

«Πράγματι, κανείς εμβολιασθείς δεν ανέπτυξε συμπτώματα πέραν των 6 ημερών μετά τον εμβολιασμό, ανεξαρτήτως αν ο εμβολιασμός έγινε άμεσα ή καθυστερημένα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Τα αρχικά αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να περιορίσει αποτελεσματικά τη περαιτέρω εξάπλωση του ιού Έμπολα» προσθέτει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Βέρνης, το οποίο συμμετείχε στην έρευνα.

Ενθουσιασμένοι οι επιδημιολόγοι

«Είναι μεγάλη είδηση – η πλέον υποσχόμενη ιατρική εξέλιξη μέχρι στιγμής στον συνεχιζόμενο αγώνα για ανάσχεση του Έμπολα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Benjamin Neuman, ιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ, ενώ ο Peter Smith από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «πολύ συναρπαστικά».

«Δείχνουν» πρόσθεσε ο ειδικός «ότι το υπό δοκιμή εμβόλιο κατά του Έμπολα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό για την προστασία (…) μεταξύ εκείνων που έχουν στο άμεσο περιβάλλον τους κάποιο κρούσμα του Έμπολα».

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Στον κομήτη της «Ροζέτα» ανακαλύφθηκε πληθώρα οργανικών στοιχείων

Μία απρόσμενη πληθώρα οργανικών στοιχείων, που αποτελούν θεμέλιους λίθους της ζωής, ανακάλυψαν οι επιστήμονες αναλύοντας τα δεδομένα που συνέλλεξαν τα δέκα όργανα του ρομπότ «Φίλαι» στον κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο 67Ρ, γνωστό και ως κομήτη της Ροζέτα (του μητρικού σκάφους του «Φίλαι»).

Η ανακάλυψη ενισχύει την πιθανότητα ότι κάποτε οι κομήτες μετέφεραν τους σπόρους της ζωής στη Γη και κάτι ανάλογο μπορεί κάλλιστα να έχουν ήδη κάνει οπουδήποτε αλλού στο σύμπαν. Τα νέα στοιχεία παρουσιάσθηκαν από διάφορες επιστημονικές ομάδες σε μια σειρά επτά δημοσιεύσεων στο περιοδικό «Science».

Τέσσερα από τα οργανικά χημικά στοιχεία (με βάση τον άνθρακα) δεν έχουν ποτέ έως τώρα ανιχνευθεί σε κομήτες. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν όλα αυτά τα στοιχεία πάνω στον παγωμένο κομήτη έως μια «πρωταρχική παγωμένη σούπα», από την οποία, υπό κατάλληλες συνθήκες, θα μπορούσε να ξεπηδήσει η ζωή.

Πάντως καμία από τις επιστημονικές εργασίες δεν αναφέρει ότι ανιχνεύθηκαν πιο πολύπλοκα μόρια πρόδρομα της ζωής, όπως τα αμινοξέα (από όπου προέρχονται οι πρωτεΐνες), αλλά μελλοντικές αναλύσεις μπορεί να τα εντοπίσουν κι αυτά.

Ερώτημα παραμένει αν τα οργανικά συστατικά δημιουργήθηκαν πάνω στον ίδιο τον κομήτη ή κάπου αλλού στο διάστημα και μετά ενσωματώθηκαν σε αυτόν. Πιθανότατα πάντως, οι κομήτες αποτελούν κοσμικά εργαστήρια για τη «συναρμολόγηση» των αρχικών συστατικών της ζωής.

Παραμένει αβέβαιο κατά πόσο το «Φίλαι» θα μπορέσει να στείλει άλλα επιστημονικά δεδομένα, καθώς μετά από την μακρόχρονη νάρκη του, «ξύπνησε» μεν στις 13 Ιουνίου, αλλά η επαφή του με τη Γη ήταν στη συνέχεια σποραδική και προβληματική. Η τελευταία επικοινωνία του έγινε στις 9 Ιουλίου και έκτοτε έχει σιγήσει πάλι, όμως δεν θεωρείται ακόμη «νεκρό»

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

τα μεγαλύτερα σκυλιά στον κόσμο

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε