Άρθρα σχετικά με 2. ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η Η αμερικανική επανάσταση

https://www.slideshare.net/slideshow/ss-25893591/25893591

Σημειώσεις για την ενότητα

Κατηγορία: 2. ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ στο 11 Μαΐου 2024 στις 22:51 Σχόλια (3)

Εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων – Το χρονικό του ξεριζωμού

genoktonia-cover1

https://www.altsantiri.gr/ellada/ekato-chronia-apo-ti-genoktonia-ton-pontion-to-chroniko-toy-xerizomoy-toy-pontiakoy-ellinismoy/

Κατηγορία: 2. ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ στο 19 Μαΐου 2019 στις 11:37 Σχόλια (3)

“Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος”

Το power point της Ενότητας ΕΔΩ

 

Δείτε ακόμα :

……λίγη ακόμη ιστορία

Χιροσίμα / H ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας

ις πρωινές ώρες της 6ης Αυγούστου του 1945 απογειώθηκε το «Enola Gay» από την νήσο Tinian, στον Ειρηνικό Ωκεανό, με σκοπό να βομβαρδίσει την ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα – και έτσι να προκαλέσει το παγκόσμιο δέος για την δύναμη των ΗΠΑ. Στις 8.15 τοπική ώρα, η πρώτη ατομική βόμβα που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε πόλεμο έπληξε την πόλη των 300.000 ανθρώπων, σπέρνοντας τον όλεθρο.

Στις 6 Αυγούστου το βομβαρδιστικό Β-29, Enola Gay, στις 08.15 το πρωί, ρίχνει την πρώτη ατομική βόμβα ουρανίου, την οποία οι Αμερικάνοι βάφτισαν «Little Boy» στη Χιροσίμα των 300.000 κατοίκων. «Ένα εκτυφλωτικό φως γέμισε το αεροσκάφος. Γυρίσαμε και κοιτάξαμε τη Χιροσίμα. Η πόλη ήταν σκεπασμένη από ένα τρομερό σύννεφο… που ανέβαινε σαν μανιτάρι. Κανείς δεν μιλούσε. Αίφνης, όλοι άρχισαν να φωνάζουν. Κοιτάξτε, κοιτάξτε, κοιτάξτε!». Ο συγκυβερνήτης του Enola Gay Λιούις έγραψε στο ημερολόγιό του: «Θεέ μου! Τι κάναμε;».

Όσοι βρισκόταν κοντά στο σημείο της έκρηξης πέθαναν αμέσως ενώ τα πτώματά τους μετατράπηκαν σε κάρβουνα. Σχεδόν όλα τα κτίρια σε ακτίνα 1 μιλίου από το σημείο μηδέν της έκρηξης ισοπεδώθηκαν ενώ όλα τα εύφλεκτα υλικά, όπως το χαρτί, άρπαξαν φωτιά σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων. Οι επιζήσαντες περιγράφουν έναν κυριολεκτικά εκτυφλωτικό φως και ένα ξαφνικό και σαρωτικό κύμα θερμότητας.

Όσοι βρισκόταν κοντά στο σημείο της έκρηξης πέθαναν αμέσως ενώ τα πτώματά τους μετατράπηκαν σε κάρβουνα. Σχεδόν όλα τα κτίρια σε ακτίνα 1 μιλίου από το σημείο μηδέν της έκρηξης ισοπεδώθηκαν ενώ όλα τα εύφλεκτα υλικά, όπως το χαρτί, άρπαξαν φωτιά σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων. Οι επιζήσαντες περιγράφουν έναν κυριολεκτικά εκτυφλωτικό φως και ένα ξαφνικό και σαρωτικό κύμα θερμότητας.

image

image

Οι πολλαπλές μικρές πυρκαγιές που ξεπήδησαν στην πόλη, σύντομα ενώθηκαν σε ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, προκαλώντας δυνατά ρεύματα αέρα προς το κέντρο της φωτιάς. Η πυρκαγιά κάλυψε 4.4 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης, σκοτώνοντας όσους δεν πέθαναν από την έκρηξη. Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Η πυρηνική ακτινοβολία ωστόσο προκάλεσε το θάνατο άλλων 100.000-200.000 ανθρώπων, από εκείνη τη μέρα και για δεκαετίες αργότερα.

Λίγες ώρες αργότερα, η κατά 40% ισχυρότερη από αυτή της Χιροσίμα, βόμβα πλουτωνίου με το παρατσούκλι «Fat Man», έπληξε την πόλη Ναγκασάκι.

Πηγή: https://tvxs.gr/istoria/san-simera-istoria/xirosima-69-xronia-apo-ti-ripsi-tis-protis-atomikis-bombas/

 

 

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Γυναικόπαιδα μπροστά από βαγόνι τρένου εμπορευμάτων, διακρίνονται στα ρούχα τους αστέρι με το οποίο σημαδεύονταν οι Εβραίοι.

Γερμανικό Ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς στην Πολωνία,

άφιξη Ούγγρων Εβραίων, καλοκαίρι 1944.

Με τον όρο Ολοκαύτωμα περιγράφεται ο συστηματικός διωγμός και η γενοκτονία διαφόρων εθνικώνθρησκευτικώνκοινωνικών ή/και πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που ήταν αποδεδειγμένα υποκινούμενος από τη Ναζιστική Γερμανία και τους συνεργάτες της. Στα αρχικά στοιχεία που συνθέτουν το Ολοκαύτωμα είναι το πογκρόμ της Νύχτας των Κρυστάλλων και το Πρόγραμμα Ευθανασίας T-4, τα οποία οδήγησαν στη συνέχεια στα τάγματα θανάτου και στα στρατόπεδα εξόντωσης τα οποία αποτελούσαν μαζική και κεντρικά οργανωμένη προσπάθεια για την εξόντωση κάθε μέλους των κοινοτήτων που αποτελούσαν στόχο των Ναζί. Η ίδια λέξη, συνήθως με μικρό αρχικό[1] και συνοδευόμενη από κάποιο προσδιοριστικό, χρησιμοποιείται και για άλλες γενοκτονίες ή μαζικούς διωγμούς όπως π.χ. για τη Γενοκτονία των Αρμενίων[2].

Οι Εβραίοι της Ευρώπης ήταν τα κύρια θύματα του Ολοκαυτώματος, μέσω αυτού που οι Ναζί ονόμαζαν «Τελική Λύση του Εβραϊκού Ζητήματος». Ο αριθμός των θυμάτων του εβραϊκού πληθυσμού συνήθως προσδιορίζεται στα έξι εκατομμύρια, αν και οι τυπικές εκτιμήσεις από τους ιστορικούς για το εύρος των θυμάτων κυμαίνονται από πέντε εκατομμύρια ως και πάνω από έξι εκατομμύρια. Εκτός από τους Εβραίους, περίπου 220.000 Ρομά και Σίντι θανατώθηκαν στο Ολοκαύτωμα (μερικές εκτιμήσεις φτάνουν ως και τις 800.000), δηλαδή το 25-50% του ευρωπαϊκού τους πληθυσμού. Άλλες ομάδες που κρίθηκαν «φυλετικά κατώτερες» ή «ανεπιθύμητες» ήταν οι εξής: Σοβιετικοί στρατιώτες και πολίτες αιχμάλωτοι σε κατεχόμενες περιοχές (περιλαμβανομένων των Ρώσων και άλλων Σλάβων), Πολωνοί μη Εβραίοι (2,8 έως 3 εκατομμύρια Πολωνοί Εβραίοι και πάνω από 3 εκατομμύρια Πολωνοί μη Εβραίοι[3]), διανοητικά ασθενείς ή σωματικά ανάπηροι, ομοφυλόφιλοιΜάρτυρες του ΙεχωβάΕλευθεροτέκτονεςΚομμουνιστές και άλλοι πολιτικοί αντιφρονούντες, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες και κάποιοι Καθολικοί και Προτεστάντες κληρικοί που διώχτηκαν ή θανατώθηκαν. Αν συνυπολογιστούν και αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες, ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει σημαντικά. Κάποιες εκτιμήσεις τοποθετούν το συνολικό αριθμό θυμάτων του Ολοκαυτώματος στα 26 εκατομμύρια ανθρώπους, όμως τα 9 έως 11 εκατομμύρια θύματα συνήθως θεωρείται η πιο αξιόπιστη εκτίμηση.

ΠΗΓΗ: WIKIPEDIA

” Ο ΑΝΤΩΝΗΣ”

Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης /Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης/ Πρώτη εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη

 

” Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν” 

Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλης /Mουσική :Μίκης Θεοδωράκης

Τραγουδά η Μαρία Φαραντούρη

Κατηγορία: 2. ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ στο 3 Μαΐου 2014 στις 19:59 Σχόλια (3)
Ετικέτες:

“Η Ελλάδα του μεσοπολέμου/ Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936”

Το power point της Ενότητας ΕΔΩ

Σημειώσεις για την 43η Ενότητα



Λήψη αρχείου

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ

ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ

 

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 

“Πολιτικές διαστάσεις της κρίσης του 1929”

Το power point της Ενότητας ΕΔΩ

Σημειώσεις για την 42η  Ενότητα



Λήψη αρχείου

Δείτε τα VIDEO:

1/ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

2/ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ  ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

3/ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

“Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και η Μεγάλη Ύφεση”

 

To power point της Ενότητας ΕΔΩ

Σημειώσεις για: Eνότητες 40η και 41η



Λήψη αρχείου

Δείτε το video:

“Ο Μικρασιατικός πόλεμος”

Δείτε το power point της Ενότητας ΕΔΩ

Η παρουσίαση της Ενότητας σε μορφή video ΕΔΩ

Σημειώσεις για την 38η Ενότητα



Λήψη αρχείου

Δείτε video για τη Μικρασιατική Εκστρατεία και καταστροφή:

ΜΕΡΟΣ Α΄ 

 

ΜΕΡΟΣ Β΄ 

 

 

Κατηγορία: 2. ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ στο 24 Απριλίου 2014 στις 14:58 Σχόλια (3)
Ετικέτες:

“Ο Ελληνισμός της δυτ. Μ. Ασίας και του Πόντου”

Δείτε το power point της Ενότητας ΕΔΩ

Σημειώσεις: Ενότητες 35η και 36η



Λήψη αρχείου

Ο ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

 

Οι διωγμοί των Ελλήνων / Η γενοκτονία των Αρμενίων

 

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ / Μαρτυρίες ξένων για το μεγάλο έγκλημα

 

 

“Οι διεκδικήσεις της Αντάντ και της Ελλάδας στην Οθωμανική αυτοκρατορία”

Δείτε το power point της Ενότητας ΕΔΩ

Οι σημειώσεις για τις Ενότητες 35 και 36



Λήψη αρχείου

 

Κατηγορία: 2. ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ στο στις 18:27 Σχόλια (3)
Ετικέτες:

“Η Ευρώπη μετά τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο”

Untitled 11

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 1919-1920

Στο Συνέδριο Ειρήνης που συγκλήθηκε στο Παρίσι οι νικητές ανέλαβαν να χαράξουν εκ νέου τον χάρτη της Ευρώπης και της Εγγύς Ανατολής, από τη Βαλτική ως τον Περσικό Κόλπο. Πρωτεργάτες του συνεδρίου ήταν ο Γάλλος πρωθυπουργός Κλεμανσό, ο Αμερικανός πρόεδρος Ουίλσον και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Λόυντ Τζορτζ.

 

Map Europe 1923 en.svg

Χάρτης των εδαφικών αλλαγών στην Ευρώπη μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (πηγή: Βικιπαίδεια)

 

Δείτε το power point της Ενότητας ΕΔΩ

Σημειώσεις για την 34η Ενότητα



Λήψη αρχείου

“Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ” 

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Δείτε ΕΔΩ έναν  διαδραστικό  χάρτη που  δείχνει πως άλλαξαν τα σύνορα της Ευρώπης μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο:

 

Εικόνα1

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση