Ιστολόγιο

Χαρίκλεια Ζηνά – Φυσικός

Αρχική » Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στις Επιστήμες – ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ

Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στις Επιστήμες – ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ

Εικόνα1

Το σχολείο μας, το Γενικό Λύκειο Χρυσούπολης,  με σκοπό να τιμήσει την Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στις Επιστήμες (International Day of Women and Girls in Science), όπως έχει θεσπιστεί από την Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε, έλαβε μέρος στη Παγκόσμια Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (Masterclasses) για μαθήτριες Β’ Λυκείου» υπό την διοργάνωση του International Particle Physics Outreach Group (IPPOG), την Παρασκευή 09/2/2024.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της γυναίκας, της ίσης συμμετοχής και των επιτευγμάτων των γυναικών στην Επιστήμη και την Τεχνολογία.  

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλάμβανε, κατά το 1ο μέρος, ομιλίες από διακεκριμένες επιστήμονες σχετικά με τις γυναίκες στις Φυσικές Επιστήμες και σχετικά με τα πειράματα που υλοποιούνται στο CERN και εικονική επίσκεψη στους χώρους του πειράματος ALICE και του DATA CENTER του CERN. Το 1ο μέρος παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες από την Β΄ και Γ’ Λυκείου.

Στη συνέχεια ακολούθησε το εργαστηριακό μέρος όπου τρεις μαθήτριες ασχολήθηκαν με την ανάλυση δεδομένων από το πείραμα ALICE για την αναζήτηση «παράξενων σωματιδίων» και την συλλογή των αποτελεσμάτων τους προς συζήτηση με συντονίστρια την κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, καθηγήτρια κι ερευνήτρια σε πειράματα του Cern. Τέλος, πραγματοποιήθηκε Διεθνής τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της δράσης και τον μελλοντικό σχεδιασμό δράσεων με επιστήμονες από το CERN και μαθητές από τα άλλα ιδρύματα που οργάνωσαν την αντίστοιχη ημερίδα στις πόλεις

  • iThemba Laboratory for Accelerator Based Sciences (Cape Town, Ν. Αφρική)
  • Czech Technical University in Prague – Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering (Τσεχία)
  • University of Barcelona (Ισπανία)
  • Darmstadt, Münster, München und Frankfurt (Γερμανία)

Το πρόγραμμα εντάσσεται στις βιωματικές δραστηριότητες STEAM/STEM και προάγει την συνεργατικότητα και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας καινοτομίας στην εκπαιδευτική κοινότητα με κύριο στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικής και κριτικής σκέψης των μαθητών/-τριών.

Οι μαθήτριες από την Β’ τάξη που πήραν μέρος με επιτυχία, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Φυσικής κ. Ζηνά Χαρίκλεια, ήταν οι:

Αθανασία Λαζαρίδου, Αιολία Σαλή, Στεργιανή Τζαβέλλα

εικόνα Viber 2024 02 09 17 07 03 907 εικόνα Viber 2024 02 13 10 24 29 675 εικόνα Viber 2024 02 13 10 24 36 713 Εικόνα1

Σύνδεσμοι:

https://home.cern/

https://alice-web-masterclass.app.cern.ch/home

http://www.physics.ntua.gr/MC_2024/

https://ekfekentrou.wordpress.com/2024/01/16/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%87%cf%89%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9-13/

 

Όνομα συντάκτη

Όνομα: ΖΗΝΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ

Σύντομο βιογραφικό:
Περισσότερες πληροφορίες

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση