«Πληρώσαμε από 5.000 ευρώ ο άντρας μου κι εγώ, καθώς και 3.000 ευρώ για την κόρη μας. Συνολικά 13.000 ευρώ δώσαμε για να έρθουμε από το Ιρακινό Κουρδιστάν ως εδώ. Όνειρό μου είναι να ζήσω στην Ιταλία και να γίνω καθηγήτρια αγγλικών για να έχει ένα καλύτερο αύριο το παιδί μου»…

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στην εφ. «Πατρίς» τη μέχρι τώρα μεταναστευτική της εμπειρία η 30χρονη Ρεζίν από την πόλη Σουλεϊμάνι του Ιρακινού Κουρδιστάν, στο περιθώριο της προσωρινής της παραμονής στον Καϊάφα.

Η Ρεζίν, μαζί με τον σύζυγό της Τσόμαν και τη μικρή Μέλι, εντοπίστηκαν από το Λιμενικό το περασμένο Σάββατο στην παραλία του Καϊάφα, λίγο πριν οι διακινητές τούς φορτώσουν σε ιστιοφόρο για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Ιταλία.

Μετά τον έλεγχο των εγγράφων από τις Αρχές, η πλειονότητα των μεταναστών έφυγαν για να στεγαστούν σε δομές των Αθηνών, ωστόσο στη Ρεζίν λείπει ένα έγγραφο και είναι αναγκασμένη να μείνει εδώ.

Διέξοδο στην απελπισία της έδωσε ο τετράκις εκλεγμένος δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, ο οποίος προσέφερε αυτοβούλως και αφιλοκερδώς ένα μικρό κατάλυμα σε δική του έκταση για να μείνουν εκεί έως ότου ρυθμιστεί το θέμα της και φύγει και αυτή.

«ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ 13.000 ΕΥΡΩ
ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΩΣ ΕΔΩ»

Συγκινημένη η Ρεζίν εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον κ. Χρονόπουλο και δέχθηκε να μοιραστεί μαζί μας την προσωπική της ιστορία.

«Είμαι 30 ετών, έχω αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο Αγγλικών Σπουδών στο Σουλεϊμάνι και διδάσκω αγγλικά. Όμως o μισθός δεν φτάνει για τίποτα, η ζωή είναι δύσκολη. Μαζί με αυτά έρχονται και τα ψυχολογικά προβλήματα, διότι η εμπόλεμη κατάσταση δημιουργεί κακές συνθήκες για όλους. Δεν είμαστε ασφαλείς, όλα είναι άσχημα και δεν μπορούμε να βρούμε ούτε νερό και φαγητό καλά καλά».

Η Ρεζίν παντρεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια τον 29χρονο σήμερα Τσόμαν και απέκτησαν τη μικρή Μέλι. Μην αντέχοντας την κατάσταση, τα μάζεψαν και έφυγαν πληρώνοντας 13.000 ευρώ στους εμπόρους ψυχών για να κάνουν ένα μακρύ και αβέβαιο ταξίδι.

«Φύγαμε από το Σουλεϊμάνι τον Σεπτέμβριο, έμεινα έναν μήνα στην Τουρκία. Μετά περάσαμε με τα πόδια στην Ελλάδα μέσα από ένα μικρό ποταμάκι (σ.σ. πιθανότατα μέσω Έβρου) και μείναμε δυο μήνες στη Θεσσαλονίκη. Εδώ μας έφεραν με ένα μικρό αυτοκίνητο. Ευτυχώς εδώ ο κύριος (σ.σ. Παντ. Χρονόπουλος) είναι πολύ καλός και μας βοήθησε», διηγήθηκε στην εφ. «Πατρίς» η Ρεζίν.

Η ΙΤΑΛΙΑ, ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ!

Η Ρεζίν ένιωθε όμορφα από την προσωρινή της διαμονή στον Καϊάφα, ωστόσο το μυαλό της ήταν συνέχεια στη μικρή μέλι. Μοιράστηκε μαζί μας τα όνειρά της για το μέλλον και συζήτησε σχετικά με το Ισλάμ και τη σχέση του με τη Δύση.

«Θα ήθελα να μείνω μόνιμα στην Ιταλία, να βρω μια δουλειά και κάνω μεταπτυχιακό για να βελτιώσω τα αγγλικά μουΈχω πολλά στο μυαλό μου, αλλά θέλω πάνω από όλα να ζήσει το παιδί μου καλύτερα», είπε.

Στη συνέχει δεν δίστασε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το ISIS και τα στερεότυπα για τους Μουσουλμάνους.

«To ISIS είναι πρόβλημα για όλους. Είναι μια μικρή ομάδα τρομοκρατών, δεν είναι μουσουλμάνοι. Εγώ είμαι Μουσουλμάνα αλλά αγαπάω όλους τους Χριστιανούς και όλους τους ανθρώπους», τόνισε.

Η συζήτηση ήταν ευχάριστη, για αυτό και δεν δίστασα να τη ρωτήσω τη γνώμη της για τη μαντίλα και για το αν θα δεχόταν να εξεταστεί από άνδρα γιατρό.

«Δεν ξέρω…» είπε για τη μαντίλα, αλλά για την ιατρική εξέταση αμφιταλαταντεύτηκε.

«Τώρα όχι, δεν δέχομαι εξέταση από άνδρα γιατρό. Καταλαβαίνω όμως πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους ενός κράτος. Ξέρω πως ίσως χρειαστεί να το διορθώσω αργότερα, οπότε είναι πολύ πιθανό να αποδεχθώ εξέταση από άνδρα γιατρό μελλοντικά» απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Όσον αφορά του παγκόσμιους ηγέτες, εξέφρασε αρνητική γνώμη για τον Ερντογάν, θετική για τον Ομπάμα αλλά και για τον Πούτιν. Για τον Σαντάμ Χουσεΐν ρώτησα και τον Τσομάν, ο οποίος φάνηκε ότι ήταν υποστηρικτής του λέγοντάς μου «γκουντ»!

Η Ρεζίν, πιο συγκρατημένη, μου είπε ότι μπορεί να μην ήταν πολύ καλός, αλλά «ήταν καλύτερος από αυτούς που έχουμε τώρα»!

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟ»

Ο Πανταζής Χρονόπουλος βοήθησε από την πρώτη στιγμή το ανδρόγυνο και προχθές τους συνόδεψε για μια σύντομη βόλτα στην πλατεία της Ζαχάρως. Χθες μίλησε στην εφ. «Πατρίς» για τους λόγους της απόφασής του.

«Μην ξεχνάτε ότι οι πρώτοι οικονομικοί μετανάστες ήταν Έλληνες, για αυτό πρέπει να σκύψουμε πάνω από τους ανθρώπους. Κάποιοι τους βλέπουν σαν κόκκινο πανί, αλλά δεν είναι έτσι. Είναι άνθρωποι μορφωμένοι και εργατικοί, που προσπαθούν να γλιτώσουν τη ζωή τους και να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Σε αυτό το πνεύμα αποφάσισα να τους φιλοξενήσω όσες μέρες χρειαστεί, προσφέροντας αγάπη και θαλπωρή», είπε αρχικά ο κ. Χρονόπουλος και στη συνέχεια άφησε αιχμές προς πάσα κατεύθυνση.

«Όταν βοηθάμε ανθρώπους που υποφέρουν τέτοιες ημέρες, κανονικά δεν θα αξίζει να απαντήσω σε μικρότητες. Όμως έχω να πω ότι εμείς προσφέρουμε αγάπη και θαλπωρή, διότι δεν είμαστε μέλη σε ΔΣ και να έχουμε λεφτά. Όλα εδώ είναι νόμιμα και τίποτα παράνομο. Εδώ δίνουμε ελπίδα και προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε ταλαιπωρημένους οικονομικούς μετανάστες. Καλό είναι να ασχοληθούν κάποιοι –αλλά και το ίδιο το κράτος- με τις άλλες δομές, που έχουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν τα σκυλιά. Να μας πούν γιατί το σκάνε από τα χοτ σποτ οι μετανάστες. Έχουμε γίνει έρμαιο ανεξέλεγκτων λωποδυτών και απατεώνων.

Πάπας Φραγκίσκος: Οι διαφορές είναι πηγή πλούτου, όχι κινδύνων

 

Πάπας Φραγκίσκος: Οι διαφορές είναι πηγή πλούτου, όχι κινδύνων Βατικανό

Ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση προς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις διαφορές ως πηγή πλούτου και όχι κινδύνων και ευχήθηκε την συμφιλίωση για τις περιοχές του κόσμου που πλήττονται από συρράξεις κατά το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του Urbi et Orbi.

Ο πάπας απηύθυνε το καθιερωμένο μήνυμά του προς δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στην ηλιόλουστη πλατεία του Αγίου Πέτρου από τον εξώστη της βασιλικής όπου εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στις 13 Μαρτίου 2013 μόλις μετά την εκλογή του.

Αναφερόμενος στο τεταμένο πολιτικό κλίμα που επικρατεί σε πολλές χώρες, ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση για αδελφοσύνη μεταξύ των ανθρώπων που διακατέχονται από διαφορετικές ιδέες, αλλά διατηρούν την ικανότητα να σέβονται και να ακούν ο ένας τον άλλον».

Σχολιάζοντας την πόλωση που επικρατεί ως προς την μετανάστευση, δήλωσε ότι ο Θεός θέλει «αγάπη, αποδοχή, σεβασμό γι΄αυτή την φτωχή μας ανθρωπότητα που όλοι μοιραζόμαστε σε μεγάλη ποικιλία φυλών, γλωσσών και πολιτισμών».

«Αρα οι διαφορές μας δεν αποτελούν βάρος ή κίνδυνο, είναι πηγή πλούτου», είπε.

Ο 82χρονος πάπας κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αναλάβει αποφασιστική δράση για να δοθεί μία πολιτική λύση στην σύρραξη και η δυνατότητα στους σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν και να ζήσουν εν ειρήνη στην χώρα τους. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στην Υεμένη θα φέρει ανακούφιση σε έναν πληθυσμό εξαντλημένο από την βία και την πείνα.

Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε την επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ώστε «να ξεκινήσουν το ταξίδι της ειρήνης και να δώσουν ένα τέλος στην σύγκρουση που διαρκεί περισσότερο από 70 χρόνια και «πληγώνει την γη που ο Κύριος επέλεξε για να δείξει το πρόσωπο της αγάπης».

Απηύθυνε επίσης έκκληση για αρμονία στην Νικαράγουα και την Βενεζουέλα που πλήττονται από εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις. Δεν πρέπει επίσης να ξεχασθούν, είπε, τα εκατομμύρια των προσφύγων και των εκτοπισμένων στην Αφρική, που έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια και επισιτιστική ασφάλεια.

Ως προς την Ουκρανία, απηύθυνε έκκληση για «μία ειρήνη που θα σέβεται τα δικαιώματα κάθε έθνους».

AΠΕ – ΜΠΕ