Δέηση για βροχή – Devriste yağmur Duasi
Το έθιμο αυτό το συναντάμε τόσο στο χριστιανικό, όσο και στο μουσουλμανικό πληθυσμό. Σε περιόδους μεγάλης ξηρασίας, ιδιαίτερα σε γεωργικές και κτηνοτροφικές περιοχές, η έλλειψη βροχής δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Η αγροτική παραγωγή και η έλλειψη τροφής για τα ζώα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα νοικοκυριά.
Τότε οι άνθρωποι οργανώνουν σε μια ανοιχτή έκταση προσευχές ζητώντας τη βοήθεια του Αλλάχ για βροχή. Η δέηση συνοδεύεται και από άλλες δραστηριότητες, όπως είναι το κουρμπάν. (Θα προστεθούν και άλλες πληροφορίες). (Αρχείο φωτο: Χουσεΐν Χατζηαχμέτ).
Αν θες να κόψεις δρόμο, γίνε κοφτερός σαν μαχαίρι…!
Σταμάτα να είσαι ψευτο-καλούλης!
Γίνε σκληρός, δηλαδή αληθινός, πρώτα με τον εαυτό σου.
Συνεπής, υπεύθυνος, στοχευμένος, λιτός, φλογερός, άπληστος και μαζί ολιγαρκής.
Κάθε στιγμή ζωής είναι μια μάχη, μια απόφαση, μια γεμάτη νόημα επιλογή.
Μην υποτιμάς καμιά στιγμή, κανένα σου λόγο, καμιά σου σκέψη, κανέναν και τίποτα.
Ζύγισε τους ανθρώπους και τα πράγματα σαν να είναι ο θησαυρός σου.
Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος και ενέργεια για πέταμα.
Κάθε σκέψη και πράξη σου σε προετοιμάζει για τον σκοπό της ζωής σου.
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν “άπιαστους” σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν, εσένα και τις δυνατότητές σου.
Μάθε να λες πολλά “όχι”. Το «όχι» σου να είναι «όχι». Να γίνει δεύτερή σου φύση. “Όχι” ασήμαντα και σημαντικά, ανώδυνα κι επώδυνα.
Στον εαυτό σου και στους άλλους. Μάθε, μέσα από τα “όχι” σου, να μην λογαριάζεις ακριβά την γνώμη των άλλων. Χτίσε με γερές πέτρες την γνώμη σου, ψήλωσε και δυνάμωσε το εγώ σου.
Τόσο, ώστε να θελήσεις ολόψυχα να το εγκαταλείψεις. Όταν έρθει η στιγμή, να το παραδώσεις για τον ακριβό μαργαρίτη. Ο δρόμος της ψυχής σου προς το Μεγάλο “ΝΑΙ”, είναι στρωμένος με πολλά μικρά και μεγάλα “Όχι”.
Αν θες πολλά, γίνε πολύς. Αν θες λίγα, συνέχισε να σαι λίγος. Πάντως, πάρε απόφαση.
BIA H ΟΔΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ…..
…….Όμως υπάρχει και μια βία διαφορετική….μια βία ευλογημένη. Πρόκειται για την βία επάνω στον άτακτο και πολλές απείθαρχο εαυτό μας. Μια τέτοια βία ευλογεί ο Θεός.
“Η βασιλεία των ουρανών βιάζεται και βιασται αρπαζουσιν αυτήν” (Ματθ.ια’ 12).
Ναι …για να κατακτηθεί η βασιλεία του Θεού, απαιτείται βία στον εαυτό μας. Πρέπει με βιαιότητα να σπάσεις τα δεσμά της αμαρτίας και των παθών….τα δεσμά που σε διατηρούν δέσμιο. Πρέπει να ιδρώσεις, να κουραστείς και ενδεχομένως να ματώσεις, προκειμένου να απολαύσεις τα αιώνια δώρα του Θεού. Γεώργιος Πετράκης
Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί……διότι δίδετε στον ναόν δια τους ιερείς το δέκατον από τον δύοσμον και τον άνηθον και το κύμινον, τηρείτε δηλαδή τας επουσιώδεις διατάξεις του Νόμου, και αφήσατε τα βαρύτερα και σπουδαιότερα, δηλαδή την δικαίαν κρίσιν και την ευσπλαγχνίαν και την αληθινήν πίστιν·
T
Το μίσος κατοικεί μέσα στην ανθρώπινη φύση ή εμφυτεύεται απέξω, από δομές και νοοτροπίες;;
Ο Robert Iay Lifton στο βιβλίο του The Nazi doctors προσπάθησε να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά. Θεωρεί ότι «κανένας δεν είναι εγγενώς κακός, δολοφόνος, γενοκτόνος. Αλλά κάτω από ορισμένες συνθήκες ο καθένας είναι ικανός να γίνει τέτοιος». Συνεπώς θέτει ως προϋπόθεση την αλληλεπίδραση μεταξύ του ενδοψυχικού κακού και των οργανισμών ή φορέων με τις ιδεολογίες τους. Από το βιβλίο: Οι δικοί μου οι ξένοι π. Βασιλείου Θερμού
Π. Χαράλαμπος Λίβυος Παπαδόπουλος
…….Μέσα μας ζει φως και σκοτάδι. Σκοπός του βίου μας, να αναδείξουμε το φως, αλλά γνωρίζοντας ότι υπάρχει και το σκοτάδι. Και το σκοτάδι δεν θα φύγει επειδή θα φωνάζουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ με άγχος και εμμονή «φύγε..», αλλά όταν καθημερινά κάνουμε απλά, ήσυχα, και σταθερά βήματα προς τον Χριστό. Και Χριστός σημαίνει, επιλέγω στην ζωή μου, με όποιο κόστος, να παραμείνω Άνθρωπος, αποφασίζω να κοιτώ την ομορφιά ακόμη κι εκεί που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά…
Marios Begzos
«Πώς είναι η ζωή κάποιου που έστειλε 400.000 ανθρώπους στον θάνατο και που πραγματοποίησε φρικτά πειράματα σε παιδια;»
«Είμαστε γεμάτοι από Μένγκελε. Τι είναι ένας «Μένγκελε»? Κάποιος που ολισθαίνει εξαιρετικά εύκολα στο κακό, που αδιαφορεί ολοκληρωτικά για την ζωή των άλλων…Αλλά η διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων είναι πια μέρος της ανθρώπινης ιστορίας»
«Νομίζαμε ότι ο Μένγκελε ήταν υπερφυσικά κακός, ο ίδιος ο διάβολος. Δυστυχώς όμως ήταν σαν εμάς»
«Ή ζωή του όμως μπορεί να διαβαστεί και σαν μια βιβλική ιστορία. Διέφυγε, έζησε καλά στην αρχή αισθανόμενος ότι είναι υπεράνθρωπος και ανέβηκε ψηλά, μέχρι που άρχισε να παρανοεί…Υπάρχει κάτι σαν συμπαντική δικαιοσύνη»
«Τα αγαθά του δυτικού πολιτισμού δεν τον εμπόδισαν να σκοτώσει … Ο Μένγκελε είναι η ενσάρκωση των αυτοκτονικών τάσεων της Ευρώπης στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, του ζήλου της για καταστροφή»
«Ο Μένγκελε ήταν η προσωποποίηση της αδιαφορίας για ζωή, της απουσίας ενσυναίσθησης, της ενόρμησης θανάτου»
Συνέντευξή του ΟΛΙΒΙΈ ΓΚΕΖ
Ασημάκη Πανσέληνου, «Τότε που ζούσαμε»
«...Χειμώνας του ’41 με 42. Τώρα πεινώ και φοβάμαι. Η Αθήνα ρημάζει μέρα με τη μέρα. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι σκουπίδια. Οι άνθρωποι ζαρώνουν και τρέχουν να ζεσταθούν. Πολλοί φορούν τις ρόμπες τους για πανωφόρια. Κάποιοι είναι τυλιγμένοι τσουβάλια κι εφημερίδες. Κόπηκε και το ηλεκτρικό ρεύμα κατόπιν από το ψωμί.
( Αυτό το ψωμί ! Είναι ένας θεός ζωοδότης. Η φυσική τροφή του ανθρώπου. Την αναζήτησε στις μεγάλες του μετακινήσεις επάνω στη γης κι όταν τη βρήκε ημέρεψε. Το πνεύμα του ανθρώπου που τρώει ψωμί, είναι ξεκάθαρο κι εύγευστο. Τώρα οι άνθρωποι πρήζονται και πεθαίνουν).
Έξω από το σταθμό της Ομόνοιας μια γυναίκα έπεσε μπροστά μου σαν κεραυνόπληκτη. Τρέχουν οι άλλοι να τη σηκώσουν, μαζεύεται κόσμος, της δίνουν λεφτά. Τί να τα κάνει; Κάποιος έβγαλε από την τσέπη του ένα χαρούπι και της έδωσε. Το τρώει σα σκυλί πεινασμένο. Γύρω της κείτονταν χαρτονομίσματα. Διηγήθηκα τη σκηνή στο Δημητρό του Σταύρου και κείνος μου είπε πως είδε το πρωί μες στο δρόμο το πτώμα ενός εργάτη ξυλιασμένο. Τα πρωινά μαζεύουν από τους δρόμους τα πτώματα και τα κουβαλούν στο νεκροτομείο.
Αν προχωρούσες από την Ομόνοια στο Σύνταγμα σε πεντέξι σημεία θα συναντούσες κόσμο γύρω από σωριασμένους στο δρόμο. Μπουλούκια παιδιά ζητιάνευαν στους δρόμους κι αρπούσαν ό,τι βρίσκαν που να μασιέται. Πολλά βλέπουν το ενδιαφέρον που προκαλούν οι πεσμένοι, ξαπλώνουν και κείνα στο πεζοδρόμιο, το ένα πλάι στο άλλο, κι εκεί ξεχνιούνται κι αρχίζουν να παίζουν. Κάποτε ο θάνατος τα μαζεύει ευχαριστημένα. Είδαμε στην πλατεία Κλαυθμώνος ένα τσούρμο παιδάκια μισόγυμνα κι ένας μαντράχαλος 25 χρονών σα χασές άσπρος από την πείνα, ο αρχηγός τους. Τα παιδάκια λεηλατούσαν τους σκουπιδοτενεκέδες από τα γύρω εστιατόρια «των Αθηνών» και του «Αβέρωφ», που τρώγαν οι γερμανοί. Φέρνανε το περιεχόμενο και το άφηναν σε μια κόχη αντίκρυ από το υπουργείο των Ναυτικών.
Πατατόφλουδες, κρεμμυδόφυλλα, ρίζες από μαρούλια και λάχανα, σάπια μήλα, κόκκαλα κι αποφάγια μαγειρεμένα, ψωμοκόμματα, βουτηγμένα στις σάλτσες κι ό,τι άλλο μπορούσε να μασηθεί (ο μάγκας ξεχώριζε ανάμεσα τ’ αποτσίγαρα και τα τσέπωνε) τα βάζαν σ’ ένα τενεκεδένιο λεβέτι και τα βράζανε σε φωτιά από παλιόχαρτα και σκουπίδια. Ο μάγκας δοκίμαζε το μαγείρεμα κάθε τόσο. Ύστερα μοίραζαν το συσσίτιο και το τρώγαν.».
Σε όλη την κατοχική περίοδο και για το σύνολο των περιοχών της χώρας οι νεκροί από την πείνα ήταν πολύ περισσότεροι από εκείνους που οφείλονταν σε όλες τις άλλες αιτίες θανάτου! Οι περισσότεροι ερευνητές καταλήγουν σε έναν αριθμό γύρω στους 300.000 νεκρούς
Οι δύο λύκοι (Ινδιάνικος μύθος)
‘Ενα βράδυ ένας γέρος (Ινδιάνος) της φυλής Τσερόκι, μίλησε στον εγγονό του για τη μάχη που γίνεται μέσα στην ψυχή των ανθρώπων .
Είπε: “Γιέ μου”, η μάχη γίνεται μεταξύ δυο “λύκων” που υπάρχουν σε όλους μας.
Ο ένας λύκος είναι το Κακό.Είναι ο θυμός, η ζήλια, η θλίψη, η απογοήτευση, η απληστία, η αλαζονεία, η ενοχή, η προσβολή,η κατωτερότητα, τα ψέματα, η ματαιοδοξία, η υπεροψία και το εγώ.
Ο άλλος είναι το Καλό.Είναι η χαρά, η ειρήνη, η αγάπη, η ελπίδα, η ηρεμία,η ταπεινοφροσύνη, η ευγένεια, η φιλανθρωπία, η συμπόνια, η γενναιοδωρία, η αλήθεια, η ευσπλαχνία και η πίστη στο Θεό.”
Ο εγγονός το σκέφτηκε για ένα λεπτό, και μετά ρώτησε τον παππού του:
“Ποιος λύκος νικάει?”
Ο γέρος Ινδιάνος Τσερόκι απάντησε:
“Αυτός που ταΐζεις”.
Ο πόλεμος όμως δεν είναι ένα φυσικό,ούτε βέβαια ένα υπεριστορικό φαινόμενο,και συνεπώς δεν είναι η μοίρα του ανθρώπου.Αντίθετα, ο πόλεμος είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, με αναφορές και αιτίες που σχετίζονται με τη φύση, τη δομή και τη λειτουργία της κάθε φορά ιστορικά προσδιορισμένης οικονομικής οργάνωσης των κοινωνιών. ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ
πόλεμος, είναι ο αλληλοσκοτωμός ανθρώπων που δεν γνωρίζονται, για χάρη ανθρώπων που και γνωρίζονται και δεν σκοτώνονται…
……….Και τελευταίος, σχεδόν απομονωμένος από την αγέλη, είναι ο αρχηγός-ηγέτης, θα πρέπει να επιτηρεί την αγέλη, να την ελέγχει άμεσα, να συντονίζει και να δίνει τις απαραίτητες εντολές.
Δεν υπάρχει τίποτα στη φύση του ανθρώπου που να υπαγορεύει την βία. Αυτό που εξανθρωπίζει το είδος μας είναι η αλληλεγγύη. Ο πόλεμος ήταν άγνωστος. Παλαιοντολογικά ευρήματα,που χρονολογούνται στο
500.0000 π.χ δείχνουν πως οι πρωτόγονοι φρόντιζαν τα αδύναμα μέλη της κοινότητας, που αλλιώτικα δεν θα είχαν επιβιώσει….
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ
Ἡ Μάρω Βαμβουνάκη μᾶς προτρέπει σε μιά ἄλλη στάση ζωῆς, ἡ ὁποία μᾶς προσπορίζει ποιότητα!
Κάνουμε λοιπόν ἐπιλογές ζωῆς, βάσει τοῦ τὶ βολεύει καὶ τὶ εὐχαριστεῖ. Εἶναι μεγαλειώδης ἡ διαπίστωση, πάντως, πῶς ἡ βαθιὰ ψυχὴ δὲν ἀποζητᾶ τὴν εὐχαρίστηση καὶ τὸ βὀλεμα, ὅπως τείνει νὰ νομίζει ἡ ρηχή μας ἰδέα πάνω στὴν ὁποία μαθαίνουμε ἀπό μικροὶ νὰ σκεφτόμαστε. Ἡ βαθιὰ ψυχή διψᾶ γιὰ πνεῦμα, νόημα, ἀξία, ἄς εἶναι καὶ δύσκολα, ἄς εἶναι καὶ ἐπώδυνα, ἄς εἶναι καὶ ζημιογόνα.
Ἀληθινὰ πιστοὶ τοῦ Θεοῦ εἶναι μόνο παθιασμένα πλάσματα, φλογερᾶ, ἀνικανοποίητα ἀπό τὰ ὁρατᾶ, ἰκανᾶ νὰ παίξουν τὴ ζωή τους κορόνα-γράμματα, προκειμένου νὰ πειστοῦν πώς ἡ ζωή ἀξίζει. Ἀλλιῶς, ζωοῦλα ἀσφαλισμένη, μίζερη, λίγη, δὲν τὴν χρειάζονται. Μιὰ ψυχὴ νερόβραστη, ἕνας νοῦς πλαδαρὸς δὲν ἔχει ἀναγκη Θεὸ γιὰ νὰ βολεύεται. Ὁ Θεὸς ξεβολεύει.
Γέροντα, πού οφείλεται η γκρίνια και πώς μπορείς να την αποφύγεις;
– Στην κακομοιριά οφείλεται και με την δοξολογία την κάνει κανείς πέρα. Η γκρίνια γεννά γκρίνια και η δοξολογία γεννά δοξολογία. Όταν δεν γκρινιάζει κανείς για μια δυσκολία που τον βρίσκει , αλλά δοξάζει τον Θεό, τότε σκάζει ο διάβολος και πάει σε άλλον που γκρινιάζει , για να του τα φέρει όλα ανάποδα. Γιατί, όσο γκρινιάζει κανείς, τόσο ρημάζει.
Πώς γίνεται άραγε να υπάρχει παντού τόση βία αφού όλοι την καταδικάζουν «απερίφραστα»; Ποιοι την ασκούν αφού όλοι είναι εναντίον της; Πώς γίνεται επίσης να υπάρχει τόση βία αλλά και τόση γενικολογία γύρω απ’ αυτήν; Ζώρζ Λαμπικά
….Η ταύτιση του αγώνα με τη βία είναι αποτέλεσμα ανωριμότητας, πνευματικής καθυστέρησης και πολιτιστικής υπανάπτυξης…. π. Φιλόθεος Φάρος
Μερικές φορές η βία ενάντια στη βία φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος αντιμετωπίσεως της καταστάσεως. Π.χ. μπορεί κάποτε να χρειασθεί να σκοτωθεί ένα άγριο ζώο που ξέφυγε από ένα ζωολογικό κήπο και απειλεί τη ζωή των κατοίκων μιας πόλης, ή να εξουδετερωθεί ένα διαταραγμένο άτομο που πυροβολεί και σκοτώνει αδιάκριτα αθώους ανθρώπους.
Υπάρχουν πράγματι περιστάσεις που η βία φαίνεται να είναι απαραίτητη, ποτέ όμως δεν είναι καλή η βία…. π. Φιλόθεος Φάρος