φυσικά και υπάρχουν γεγονότα…Αν ότι βλέπεις ταιριάζει ”γάντι” με τη πραγματικότητα που περισσότερο σε βολεύει … τότε ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ!!!

 

Εκ της Ιεράς Μονής
-Γέροντα, πολλές φορές νιώθω στην εξομολόγηση ότι δεν με καταλαβαίνεις σε κάποια θέματα, που σου λέω.

-Παιδάκι μου, μην βασανίζεις το μυαλό σου με το αν σε καταλαβαίνω ή όχι. Πίστευε στον Θεό. Αφέσου ελεύθερα. Αυτό λέγεται εμπιστοσύνη, δηλαδή αγάπη. Εμπιστοσύνη στον πνευματικό σημαίνει εμπιστοσύνη στον Θεό. Η εξομολόγηση στηρίζεται στην αγάπη. Αγάπη στον πνευματικό, αγάπη στον πάσχοντα άνθρωπο, αγάπη στον Θεό.

Αφέσου στην χάρη του Θεού και Αυτός θα συμπληρώσει τα κενά. Δεν χρειάζεται να τα καταλαβαίνουμε όλα. Στην αγάπη όλα εννοούνται. Δεν υπάρχει «καταλαβαίνω», αλλά μόνο «αγαπώ», τόσο απλά. Αυτή η αγάπη όλα τα ερμηνεύει, τα εξηγεί, τα συμπληρώνει, τα καλύπτει, τα μεγαλώνει, τα ομορφαίνει, τα φωτίζει.

 αγάπη δεν ερμηνεύεται, αλλά βιώνεται! Κάθε προσπάθεια ερμηνείας της είναι χάσΗιμο χρόνου και κίνδυνος να χαθούμε σε δύσβατα μονοπάτια. Η έλλειψη αγάπης δημιουργεί την ανάγκη ερμηνείας, ώστε να καλυφθεί πίσω από τα λόγια και τις κουβέντες.

Αφέσου, λοιπόν, ελεύθερα στον Θεό και δείξ’ του την αγάπη σου χωρίς λόγια κι ερμηνείες. Αγάπη είναι ο Θεός και ο Θεός είναι ανερμήνευτος!

Έτσι απλά!

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος

Γιατί δεν βλέπουμε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο;

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Σας έχει τύχει στη ζωή σας να κοιτάτε προς την ίδια κατεύθυνση με κάποιον που είναι δίπλα σας και να μην μπορείτε να δείτε το ίδιο πράγμα; Να βρίσκεται μπροστά στα μάτια σας αλλά εσείς να μην μπορείτε να αντιληφθείτε τη θέση του.Γιατί γίνεται αυτό; Είναι θέμα όρασης; Ή απλά κάποιοι είναι πιο παρατηρητικοί από σας;Εμείς πιστεύουμε πως είναι θέμα βιωμάτων και θα σας πούμε τι ακριβώς σκεφτήκαμε. Ο κάθε άνθρωπος μεγαλώνει σε διαφορετικό περιβάλλον και προσλαμβάνει διαφορετικά ερεθίσματα. Γνωστό και κατανοητό. Τι σχέση έχει όμως αυτό με το τι βλέπει κανείς κάθε φορά;

Στενή θα λέγαμε. Αφού ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του εμπειρίες, έχει εκπαιδεύσει και τον εαυτό του να βλέπει τον κόσμο μ΄ έναν συγκεκριμένο τρόπο. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει μάθει να αναγνωρίζει πολύ εύκολα τα θετικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου, γιατί απλά θέλει να βλέπει την καλή πλευρά των συνανθρώπων του. Ένας άλλος πάλι να είναι επιφυλακτικός ή καχύποπτος.

Ακόμα, σκεφτόμασταν πως μπορεί να μην αρκεί ο τρόπος και το περιβάλλον που έχει μεγαλώσει κάποιος αλλά και ο ρόλος που υπηρετεί. Οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν αποκτούν διάφορους ρόλους, για παράδειγμα, είναι παιδιά, σύζυγοι, επαγγελματίες, σύντροφοι, φίλοι, γονείς κ.α. Όταν κάποιος λοιπόν εγκλωβίζεται σ΄έναν ρόλο μπορεί να μην αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα ή να αρνείται να τα δείτε επειδή ο ρόλος του δεν του επιτρέπει. Μια μαμά ας πούμε, εγκλωβισμένη στα πρέπει και τα καθήκοντα έρχεται σε ρίξη συνεχώς με την έφηβη κόρη της απλά και μόνο επειδή δεν θέλει να δει ότι το παιδί της σιγά σιγά ανεξαρτητοποιείται και ο ρόλος της ως μητέρα περνά κρίση. Είναι αυτό που ονομάζουν οι ειδικοί το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς».

Απ΄την άλλη πάλι, κάποιοι φοβούνται να δουν τα πράγματα γύρω τους. Φοβούνται το τι θα γίνει μετά. Μήπως αποτύχουν. Όμως ο φόβος της αποτυχίας είναι χειρότερος από την ίδια την αποτυχία.

Αν προσπαθούσαμε να καταλήξουμε κάπου ίσως θα ήταν πως ο καθένας βλέπει αυτά που έχει μάθει. Όσο πιο εγκλωβισμένος είναι σε κάποιον ρόλο ή στις πεποιθήσεις του, τόσο πιο δύσκολο είναι κάποια μέρα να δει κάτι διαφορετικό. Να καταφέρει να δει αυτό που βλέπει και ο διπλανός του.

Ίσως, αν εκπαιδεύσει κάποιος τον εαυτό του και δει τα πράγματα πιο διευρυμένα χωρίς να εστιάζει με όλο του είναι σ΄ένα σημείο, να είναι καλύτερα. Μπορεί να σταματήσει να βλέπει αδιέξοδα μ΄αυτόν τον τρόπο και να έχει μια πιο μεγάλη και ξεκάθαρη εικόνα. Μπορεί ακόμη και να καταλάβει τι του λέει ο άνθρωπος που κάθεται δίπλα του και διαφωνεί μαζί του. 

Η αλήθεια βλέπεται δηλαδή θεωρείται με κάτοπτρα, ποτέ γυμνή και μόνη της, απ΄ ευθείας. Η αλήθεια είναι σαν τον ήλιο που φωτίζει και θερμαίνει, αλλά τυφλώνει όποιον τον αντικρύσει κατάματα, με γυμνό οφθαλμό, χωρίς ματογυάλια ή δίχως κάτοπτρα.

 

Ιάκωβος Μαρτίδης”Η αγάπη στην πρίζα”….επειδή ακούμε αυτά που θέλουμε να ακούσουμε…και όχι τι λέει ο συνομιλητής μας…..

Στ’ αλήθεια, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Κανένα πρόβλημα. Κανένας και τίποτα δεν είναι «πρόβλημα»…
Το πρόβλημα είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σου να εφαρμόσεις την δική σου… λύση.
Την λύση που σε βολεύει, που φαντάζεσαι, έχεις σχεδιάσει και θέλεις.

Χόρχε Μπουκάι: η πραγματικότητα είναι πάντα ίδια, εσύ κοιτάς με άλλα μάτια

Μια μικρή και ιδιαίτερα έξυπνη διδακτική ιστορία.

”Εμένα μου φαίνεται πως οι γονείς μου γέρασαν και το ‘χουν χάσει”.

”Και μένα μου φαίνεται πως εσύ τους κοιτάς με διαφορετικά μάτια”.

”Μα τι σημασία έχει αυτό; Αυτό που είναι, είναι όπως λες κι εσύ”.
”Άκουσε μια ιστορία”.

Ο βασιλιάς ήταν ερωτευμένος με τη Σαμπρίνα, μια γυναίκα ταπεινής καταγωγής που την έκανε τελευταία του γυναίκα. Ένα απόγευμα κι ενώ ο βασιλιάς έλειπε στο κυνήγι ήρθε ένας αγγελιοφόρος να ειδοποιήσει ότι η μητέρα της Σαμπρίνας ήταν άρρωστη.

Ο βασιλιάς της είχε απαγορεύσει να χρησιμοποιεί την προσωπική του άμαξα, κι αν παραβίαζε την εντολή του θα το πλήρωνε με το κεφάλι της. Όταν γύρισε ο βασιλιάς έμαθε τα καθέκαστα.
”Μα δεν είναι θαυμάσιο” είπε ” αυτό είναι αληθινή αγάπη κόρης προς τη μητέρα. Δεν την ένοιαζε να διακινδυνεύσει το κεφάλι της για να φροντίσει τη μητέρα της. Είναι υπέροχη.”

Την επόμενη μέρα κι ενώ η Σαμπρίνα καθόταν στο κήπο του παλατιού κι έτρωγε φρούτα, ήρθε ο βασιλιάς. Τον χαιρέτισε και μετά δάγκωσε το τελευταίο ροδάκινο που είχε στο καλάθι της.
”Φαίνονται γλυκά” είπε ο βασιλιάς.

”Πράγματι” αποκρίθηκε η βασίλισσα. Κι απλώνοντας το χέρι της έδωσε το τελευταίο της ροδάκινο στον αγαπημένο της.

”Πόσο με αγαπάει” σχολίασε μετά ο βασιλιάς ”στερήθηκε την απόλαυση της για να μου δώσει εμένα το τελευταίο ροδάκινο του καλαθιού. Δεν είναι εκπληκτική;”

Πέρασαν ορισμένα χρόνια-και ποιος ξέρει- το πάθος και ο έρωτας του βασιλιά έσβησαν απ τη καρδιά του. Καθόταν μαζί μ ένα στενό του φίλο κι έλεγε:

”Ποτέ δε φέρθηκε σαν βασίλισσα, μια φορά μάλιστα με παράκουσε και χρησιμοποίησε τη προσωπική μου άμαξα. Θυμάμαι και μια μέρα που μου έδωσε να φάω ένα δαγκωμένο φρούτο.”

Οι καλύτερες οπτικές ψευδαισθήσεις που θα μπερδέψουν το μυαλό σας

Εσείς τι βλέπετε;


οπτική ψευδαίσθηση 1

Αυτή η αθώα ζωγραφιά λουλουδιών που τα φυσάει ο άνεμος έχει προκαλέσει μια διαδικτυακή συζήτηση για το αν η εικόνα αποκαλύπτει στην πραγματικότητα κάτι πολύ πιο πρόστυχο.BestOptIllsu es2

Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση μπορεί να αποκαλύψει πόσο πρόστυχο είναι το μυαλό σας και εξαρτάται από αυτό που βλέπετε. Μερικοί βλέπουν ένα σχέδιο μιας γυναίκας, ενώ άλλοι βλέπουν δύο ανθρωπάκια που χορεύουν.BestOptIllsu es3

Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση έκανε τους ανθρώπους να κοιτάξουν δύο φορές. Τι βλέπετε;BestOptIllsu es4

Άνδρας ή γυναίκα μπορείτε να τους ξεχωρίσετε; Η περίπλοκη εικόνα ενός ζευγαριού που αγκαλιάζεται είναι η τελευταία οπτική ψευδαίσθηση που μπερδεύει τους ανθρώπους.BestOptIllsu es5

Είναι ένας τοίχος ή μια λίμνη;BestOptIllsu es6

Πόσα κορίτσια βρίσκονται σε αυτήν την εικόνα;BestOptIllsu es7Μπορείτε να δείτε την κρυμμένη εικόνα;BestOptIllsu es8Το λιοντάρι είναι η κρυμμένη εικόνα.BestOptIllsu es9Ποια είναι η κρυφή εικόνα;BestOptIllsu es10Το σπίτι είναι η κρυμμένη εικόνα.BestOptIllsu es11Μπορείτε να βρείτε το “8” στην εικόνα;BestOptIllsu es12Μπορείτε να βρείτε τον αριθμό 8 σε ένα λεπτό σε αυτήν την εικόνα;BestOptIllsu es13Μπορείτε να βρείτε το γραμμα c μέσα σε ένα λεπτό σε αυτήν την εικόνα;BestOptIllsu es14Στην εικόνα αυτή υπάρχουν 15 κρυμμένα πάντα. Μπορείτε να τα βρείτε;BestOptIllsu es15Κοιτάξτε αυτή την εικόνα και τα γρανάζια θα αρχίσουν να γυρίζουν.BestOptIllsu es16Κινείται η εικόνα;BestOptIllsu es17Αυτός ο εκπληκτικός λαβύρινθος φαίνεται να κυματίζει και να κινείται. Κινείτα όμως πραγματικά;BestOptIllsu es18Αυτή η ψευδαίσθηση μοιάζει να θέλει να βγεί μέσα από την οθόνη σας.BestOptIllsu es19Υπάρχει ένα μωρό ζωγραφισμένο σε αυτήν την εικόνα, μπορείτε να το δείτε;BestOptIllsu es20Πόσα πρόσωπα μπορείτε να δείτε σε αυτή τη βραχώδη εικόνα;BestOptIllsu es21Μπορείτε να εντοπίσετε το κρυμμένο πάντα σε αυτή τη συγκεχυμένη εικόνα;BestOptIllsu es22Μπορείτε να εντοπίσετε το πάντα ανάμεσα στους χιονάνθρωπους;BestOptIllsu es23Κοιτάξτε το ψάρι για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια κοιτάξτε μέσα στη γυάλα, βρίσκεται εκεί μέσα το ψάρι;

Ετικέτες: ψευδαίσθηση

 

”Η πραγματικότητα είναι πάντα η ίδια. Κι είναι όντως αυτό που είναι. Ωστόσο ο άνθρωπος μπορεί να ερμηνεύσει μια κατάσταση με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, τον ακριβώς αντίθετο.΄΄ είπε.

”Πρόσεχε τι αντιλαμβάνεσαι” έλεγε ο Μπάντουιν ο σοφός. Αν ότι βλέπεις ταιριάζει ”γάντι” με τη πραγματικότητα που περισσότερο σε βολεύει … τότε ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ!!!νοητικά φίλτρα, αλήθεια, πεποιθήσεις, προκαταλήψεις, σύγκρουση, προσωπική ιστορίαΜαρία Κατσαλήρου – e-kimolia.com

Τα περισσότερα πράγματα στον φυσικό κόσμο είναι απλά.
«Μία πεταλούδα πέταξε από το ένα λουλούδι στο άλλο, ένα ηλιόλουστο πρωινό του Αυγούστου».
Καθίσαμε και οι τρεις μας στο παγκάκι του κυλικείου και είδαμε την παραπάνω σκηνή. Είναι απλό, έτσι; Όλοι καταλάβαμε το ίδιο πράγμα. Ένα ζωντανό όν, η πεταλούδα, πραγματοποίησε μία κίνηση σύμφωνα με τους κανόνες της φυσικής, και διέγραψε μία τροχιά από ένα σημείο, το οποίο και θεωρούμε σημείο αναφοράς, σε ένα άλλο. Δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αυτό. Είναι μία αλήθεια.

Καθήμενη λοιπόν και σκεφτόμενη αυτό, αναρωτήθηκα το εξής:
– Εάν ζητήσεις από κάποιον να σου περιγράψει κάτι, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, όπως λόγου χάρη η παραπάνω σκηνή, τότε όλοι οι παραβρισκόμενοι θα παρουσίαζαν μία διαφορετική σκηνή της πραγματικότητας ο ένας με τον άλλο, παρόλο που όλοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες του ίδιου γεγονότος. Ο τάδε θα έλεγε πως το πρωινό δεν ήταν ηλιόλουστο, μάλλον συννεφιά είχε. Ο δείνα πως τα χρώματα των φτερών της πεταλούδας ήταν κοκκινωπά, χωρίς να ξέρει πως ο προλαλήσας τα περιέγραψε ως κιτρινωπά.

Δεν είναι παράξενο; Πάντα με προβλημάτιζε αυτό. Γιατί άραγε και τα πιο απλά πράγματα, οι άνθρωποι τα αντιλαμβανόμαστε τόσο διαφορετικά;

Κάποιος στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε να ισχυριστεί πως δεν έχουμε όλοι τον ίδιο βαθμό παρατηρητικότητας, επομένως είναι φυσιολογικό κάποια πράγματα που κάποιος τα βλέπει πιο προσεκτικά, κάποιος άλλος να μη δίνει τόση σημασία.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. Αν πάμε ένα βήμα πιο πέρα, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως και στις διαπροσωπικές σχέσεις, μπορεί δύο άνθρωποι να είναι αναμεμιγμένοι σε μία υπόθεση και παρόλα αυτά, αν κάποιος ρωτούσε τον καθένα ξεχωριστά τι συνέβη, πάλι θα είχε την ευκαιρία να ακούσει δύο ή και περισσότερες διαφορετικές ιστορίες για το ίδιο γεγονός.

Συνεπώς, η αλήθεια διαφέρει. Κάθε γεγονός φιλτράρεται κι ύστερα αναπαράγεται με τρόπους αρκετά πολύπλοκους και διαφορετικούς για τον καθένα. Είναι φυσιολογικό, δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως είμαστε κάτοπτρα με ένα διαφορετικό δείκτη διάθλασης. Καθένας από εμάς, έχοντας διαφορετικό δείκτη διάθλασης, επιτρέπει σε περισσότερο ή λιγότερο φως να σκεδαστεί στο εσωτερικό του. Έτσι, λάμπουμε το φως που δεχόμαστε με διαφορετικό τρόπο ο καθένας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα διαφορετικά. Κύριος αυτών είναι ότι έχουμε διαφορετική ψυχοσύνθεση ο ένας από τον άλλο. Υπάρχουν άνθρωποι αρκετά ευαίσθητοι, κι άλλοι λιγότερο. Υπάρχουν άνθρωποι υπομονετικοί, οξύθυμοι κοκ.

Σε αυτό το θέμα οι απόψεις διίστανται. Πολλοί υποστηρίζουν πως η ψυχοσύνθεσή μας είναι απόρροια της παιδείας που λάβαμε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας και πως μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, ο χαρακτήρας μας έχει πλέον διαμορφωθεί. Ότι γεννηθήκαμε δηλαδή ως carta blanca. Άλλοι πάλι, θα έλεγαν πως κουβαλάμε καταβολές που χρονολογούνται τουλάχιστον εννέα γενεές πίσω από τη δική μας, και πως πολλά στοιχεία της προσωπικότητάς μας είναι εγγενή, με μικρό ποσοστό επίκτητων.
Ίσως να είναι το πρώτο. Ίσως πάλι και το δεύτερο. Έχει σημασία όμως;

Τα πράγματα είναι ως είναι και είμαστε όπως είμαστε. Τα πράγματα γίνονται τραγελαφικά, όταν ο ένας προσπαθεί να πείσει τον άλλο για τη δική του αλήθεια.

Είναι σαν να κοιτάζουν το ίδιο πράγμα δύο διαφορετικοί άνθρωποι και να προσπαθούν να το περιγράψουν, αποτυγχάνοντας όμως παταγωδώς. Δεν είναι πως ο ένας είναι σωστός και ο άλλος λάθος. Η αλήθεια πάντα μία είναι. Απλά ο καθένας μας ανάλογα με τη ψυχοσύνθεσή του, έχει την τάση να εξαίρει τη μία ή την άλλη πλευρά αυτής. Διότι φυσικά είναι πολύπλευρη η αλήθεια. Απλά οι άνθρωποι προσπαθούμε πάντα εν αγωνία να πούμε πως είναι μονόπλευρη, επιλέγοντας ο καθένας μας μία πλευρά, την οποία και ονομάζει «δίκιο».

Ακριβώς διότι η αλήθεια είναι πολύπλευρη, γι’ αυτό και λέγεται πως το δίκιο βρίσκεται «στη μέση». Αποτέλεσμα αυτής της επιμονής των ανθρώπων να αντιλαμβάνονται μοναχά την πλευρά της αλήθειας που τους ταιριάζει, κατονομάζοντας τις άλλες ως ψεύτικες ή μικρότερης σημασίας, είναι οι συγκρούσεις και οι παρεξηγήσεις.

Οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι που δημιουργούν τις διαφορές τους, από τη στιγμή που επιμένουν να είναι προσκολλημένοι και να υποστηρίζουν φανατικά τα δικά τους πιστεύω. Παρόλο βέβαια που το ξέρουν, δεν κάνουν ποτέ τίποτα για να το διορθώσουν. Είτε από εγωισμό οι μεν, είτε από απογοήτευση οι δε αφού καταλαβαίνουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια προσπίπτει σε «τοίχο».

Έτσι υποκρινόμαστε. Προσπαθούμε να επιτύχουμε τους σκοπούς μας με τρόπους έμμεσους, διότι τελικά είναι καλύτερα έτσι για όλους μας. Εάν καταφέρεις να ξεγελάσεις και όχι να πείσεις με επιχειρήματα ή με ειλικρίνεια κάποιον, τότε όλοι είναι «ευτυχισμένοι».

Ο πρώτος διότι δεν αντιλαμβάνεται την κοροϊδία και πιστεύει πως κάθε γεγονός ή απόφαση είναι απόσταγμα της δικής του σκέψης και βούλησης – και συνεπώς ο ίδιος άλλαξε οπτική και δεν του την άλλαξαν, ενώ ο τελευταίος χαίρεται με την ικανότητα που θεωρεί πως έχει και το ταλέντο να χειρίζεται τις καταστάσεις.

Μέσα σε όλα τα αχρείαστα μέχρι τώρα, αλλά χρήσιμα στο μέλλον (ελπίζω!), πράγματα που έχω διαβάσει κατά καιρούς, ήταν και το εξής:
«Η τρέλα ενός ανθρώπου, μπορεί να αποτελεί την πραγματικότητα κάποιου άλλου».

Οπότε, μήπως τελικά δεν έχει και πολύ νόημα να ψάχνουμε την αλήθεια και το τι πραγματικά συμβαίνει κάθε φορά; Ποτέ δεν θα καταλήξουμε πουθενά. Ίσως απλά να πρέπει να ελπίζουμε πως θα συναναστρεφόμαστε ανθρώπους των οποίων η αλήθεια και η πραγματικότητα εν γένει είναι ίδιες, όσο τρελές κι ανούσιες κι αν φαίνονται σε κάποιους άλλους. Ή έστω να ελπίζουμε πως στην πλειοψηφία των θεμάτων που έχουμε να συζητήσουμε με τον ίδιο άνθρωπο, η αλήθειες μας συμφωνούν.

Μια από τις μεγαλύτερες αλήθειες που υπάρχουν σε αυτή τη ζωή είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε κι ότι δεν έχει και νόημα να προσπαθούμε να πείσουμε κανέναν για οτιδήποτε, εάν αυτός ο κάποιος δεν έχει τη διάθεση να το κάνει από μόνος του.

Η προσπάθεια που θα καταβάλει ένας άνθρωπος να δει τα πράγματα και τις καταστάσεις μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου, παρόλο που μπορεί να μην συμφωνεί απόλυτα με τις σκέψεις και τις απόψεις αυτού, είναι από τα μεγαλύτερα δείγματα σεβασμού και εκτίμησης που μπορεί να δεχτεί κάποιος. Εάν κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ούτε σκέψη στο μυαλό του, τότε απλά είναι καλύτερο να αποδέχεσαι τις καταστάσεις ως έχουν και τη διαφωνία ως μόνιμη κατάσταση.

Μαρία Κατσαλήρου – e-kimolia.com

Η στάση μας απέναντι στα ιστορικά γεγονότα: μια προσπάθεια ψυχολογικής προσέγγισης PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί – Ιστορία – Πολιτισμοί
ΤΡΙΤΗ, 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2008 19:23
Τα τελευταία χρόνια γίνονται σε πολλές χώρες συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα ιστορικά γεγονότα από τα σχολικά βιβλία, για τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται ή πρέπει να διδάσκεται το μάθημα της Ιστορίας, αλλά και για το πώς προβάλλονται ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα μέσα από κινηματογραφικές ταινίες. Το “κρυφό σχολειό” είναι μύθος ή πραγματικότητα; Εξωραΐζονται από κάποιον συγγραφέα γεγονότα, όπως η Μικρασιατική καταστροφή, με αποσιώπηση της δραματικής κατάστασης στην οποία βρέθηκαν οι ‘Eλληνες της Σμύρνης; Είχε ομοφυλοφιλικές τάσεις ο Αλέξανδρος, όπως φαίνεται από την ομώνυμη ταινία του Χόλυγουντ ή όχι; ‘Hταν οι Πέρσες πράγματι τόσο απολίτιστοι όσο παρουσιάστηκαν στην ταινία “300”; Και σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν, όσον αφορά πολύ πρόσφατα γεγονότα, οι ανθρώπινες, “μη επιστημονικές” διηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων που περιγράφουν τα γεγονότα από τη δική τους, υποκειμενική, σκοπιά (1).

Στις συζητήσεις αυτές, εκτός από τις απόψεις των επιστημόνων ειδικών ερευνητών -όταν και όσο αυτές ακούγονται, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι αντιδράσεις και οι γνώμες που εκφέρονται από τους μη ειδικούς, από τους πολίτες διαφόρων μορφωτικών επιπέδων, αφού σ’ αυτές αντικατοπτρίζονται ανθρώπινα συναισθήματα και αντιλήψεις που σχετίζονται άμεσα με τα συναισθήματα αυτά. Λαοί δε με μακραίωνη ιστορία και με συχνά έντονες και υπερβολικές συναισθηματικές εκδηλώσεις, όπως είμαστε οι ‘Eλληνες, νιώθουν ότι τέτοια ζητήματα τούς αφορούν άμεσα ή και ότι τους θίγουν.

Ενώ, λοιπόν, κάποιοι ιστορικοί θεωρούν απαραίτητη την επανεξέταση, την διαφορετική προσέγγιση και αναθεώρηση της Ιστορίας, ακούγονται ως αντίλογος πολλές φωνές που μιλούν για προσπάθεια ισοπέδωσης της ιστορίας, για “στρογγύλεμα” των γεγονότων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οικονομικά συμφέροντα -μικρά ή “παγκοσμιοποιημένα”, για προσπάθεια κατάργησης των ιδανικών, των ιερών και των οσίων των λαών, για καθοδήγηση των νέων προς μια πεζή και χωρίς ιδεαλισμό προσέγγιση της Ιστορίας και της ίδιας της ζωής. Οι φωνές αυτές έχουν συχνά έναν έντονα συναισθηματικά φορτισμένο τόνο διαμαρτυρίας και εκφράζουν την αγωνία ανθρώπων, οι οποίοι νιώθουν να απειλούνται ουσιαστικά και βαθιά.

Η συναισθηματική φόρτιση που συνοδεύει ενίοτε τις διάφορες ιστορικές προσεγγίσεις μπορεί να καταλαγιάσει αν αναλογιστούμε, ότι η Ιστορία που έχουμε μελετήσει και διδαχθεί δεν πρέπει να θεωρείται ως η μοναδική και απολύτως αληθινή προσέγγιση, κι ας βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός επιστήμονας για να το κατανοήσει αυτό. Ο ιστορικός που συνέταξε το οποιοδήποτε κείμενο, ακόμη κι αν επιδίωξε να είναι αμερόληπτος, δεν παύει να είναι άνθρωπος που καταγράφει τα γεγονότα φιλτράροντάς τα εν μέρει, συνειδητά ή ασυνείδητα, μέσα από τα πιστεύω του, τον συναισθηματικό του κόσμο, τον χαρακτήρα του κτλ. Η εικόνα δε που έχουμε για το παρελθόν (μας) γίνεται ακόμη πιο σχετική, αν σκεφτούμε ότι οι εθνικές ιστορίες είναι κατά κανόνα παρουσιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε το έθνος στο οποίο ανήκει ο συγγραφέας να φαίνεται ως “το καλό”. Αυτό πολλές φορές επιτυγχάνεται εύκολα, αρκεί ο συγγραφέας να παραλείψει να αναφερθεί σε κάποιες λεπτομέρειες. ‘Eτσι, χωρίς καν να λέγεται κάποιο ψέμα, η εικόνα μπορεί να αλλάξει τόσο σε σχέση με την πραγματικότητα, που να διαστρεβλωθεί, και μάλιστα καθοριστικά. Πολύ δε περισσότερο, αν ο ιστορικός επιδιώκει συνειδητά να επηρεάσει το κοινό προς την κατεύθυνση που θέλει, να διαστρεβλώσει την εικόνα των γεγονότων, να υπηρετήσει εθνικά συμφέροντα της πατρίδας του ή να διαδώσει την ιδεολογία του. ‘Oσοι δε έχουν μελετήσει ιστορικές πηγές πέρα από την “επίσημη” ιστορία, καταλαβαίνουν ότι αυτά τα τελευταία χαρακτηριστικά έχουν σφραγίσει λίγο – πολύ την ιστορία που διδασκόταν τις τελευταίες δεκαετίες στα σχολεία.

Το ιστορικό παρελθόν αυτό καθ’ εαυτό είναι άλλωστε συνισταμένη πάρα πολλών παραμέτρων, τις οποίες ακόμη κι ο πιο καλός και αμερόληπτος ιστορικός δεν μπορεί να τις γνωρίζει όλες, ούτε και να τις προσεγγίσει σε όλη τους την έκταση. Οι ιστορικές πηγές εξάλλου, που είναι τα μέσα των επιστημόνων με τα οποία συναρμολογούν το παζλ του παρελθόντος, μπορούν να εμπλουτιστούν από νέες ανακαλύψεις πηγών, ικανών να τροποποιήσουν την εικόνα του παρελθόντος. Ακόμη και γεγονότα που συμβαίνουν στην ίδια την εποχή που ζούμε, είναι πολύ δύσκολο να τα περιγράψουμε με ακρίβεια και πληρότητα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με αυτά. ‘Aρα η ιστορία που καταλήγει κάθε φορά στον όποιον παραλήπτη δεν πρέπει να προσεγγίζεται σαν κάτι το απόλυτο, το απολύτως ακριβές ή αδιαμφισβήτητο, αλλά να αντιμετωπίζεται ως το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας ανθρώπων να αποδώσουν και να απεικονίσουν κάποια γεγονότα, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Με όλα αυτά δεν εννοώ βεβαίως καθόλου ότι δεν πρέπει να μελετάμε Ιστορία ή να αμφισβητούμε τα πάντα χάριν της αμφισβήτησης. Πιστεύω όμως πως πρέπει να ανατρέχουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές, ανοιχτοί να ανακαλύψουμε κάτι καινούριο, και προσεκτικοί όσον αφορά τα συμπεράσματά μας, που με βάση όσα σύντομα εκτέθηκαν παραπάνω, δεν θα πρέπει να είναι αφοριστικά και να θεωρούνται αδιαμφισβήτητα.

Τέλος, η σημαντικότερη, ίσως, πτυχή του όλου θέματος είναι η μελέτη των ίδιων των συναισθηματικών μας αντιδράσεών, όταν βρισκόμαστε απέναντι σε τέτοια ζητήματα. Γιατί να αναστατωνόμαστε τόσο όταν νιώθουμε ότι “θίγουν” την ιστορία “μας”; Γιατί δεν θέλουμε να ερευνώνται τα όποια ιστορικά προβλήματα και από άλλες πλευρές; Γιατί φοβόμαστε τόσο μήπως δει το φως μια ανακρίβεια -λες και εμείς γνωρίζουμε επακριβώς όλα τα γεγονότα; Η απάντηση που συνήθως δίνουμε, είναι ότι έτσι ίσως απειληθούν τα εθνικά μας συμφέροντα ή και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Αυτή η δικαιολογία δεν μπορεί όμως σε καμιά περίπτωση να σταθεί, όταν θυμώνουμε που κάποιος σκηνοθέτης παρουσιάζει τον Αλέξανδρο να έχει ομοφυλοφιλικές τάσεις ή όταν ενθουσιαζόμαστε και χειροκροτάμε παρακολουθώντας τους Πέρσες της εποχής του 6ου π.Χ. αιώνα, να προβάλλονται ως άξεστοι και βάρβαροι από κάποιον άλλο σκηνοθέτη. Οι έντονες αντιδράσεις και η ταύτιση με κάτι έξω από εμάς πρέπει πιστεύω να μας προβληματίσουν και να μας οδηγήσουν να αναρωτηθούμε για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Αν φανταστούμε τον χρόνο που ερευνά η Ιστορία ως ένα τεράστιο χωνί, που διευρύνεται συνεχώς στην πλευρά που πλησιάζει προς το δικό μας παρόν, καθώς προστίθενται νέα γεγονότα, ενώ η μικρότερης διαμέτρου αρχή του βρίσκεται σε ένα άγνωστο σε μας σημείο εκκίνησης στα μακρινά βάθη του παρελθόντος, σε συνάρτηση και με τα σημεία του χώρου όπου διαδραματίστηκε το κάθε τι, τότε θα αισθανθούμε ότι τα μεγέθη είναι πολύ μεγάλα, για να μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τη γνώμη μας και να νιώθουμε ασφαλείς με αυτήν. Οι αντιδράσεις μας λοιπόν απηχούν μάλλον προσωπικά μας εσωτερικά ζητήματα, και όχι τόσο την διάθεσή μας να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια.

‘Oταν νιώθουμε λοιπόν πως νοιαζόμαστε πολύ για την ιστορική αλήθεια, ας ρωτήσουμε ειλικρινά τον εαυτό μας: Αν μπορούσαμε να μεταφερθούμε πίσω στον χρόνο και να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια σαν κινηματογραφική ταινία κάποιο ιστορικό γεγονός που μας ενδιαφέρει με όλες του τις λεπτομέρειες, θα θέλαμε πραγματικά να αντικρίσουμε την γυμνή και ωμή πραγματικότητα ή θα προσπαθούσαμε ακόμη και τότε να αλλοιώσουμε την εικόνα του προβάλλοντας, ει δυνατόν, επάνω του την επιθυμία μας, τις ψυχολογικές μας ανάγκες, τα κενά μας, τα βάρη μας; Επιθυμούμε να γνωρίσουμε τη γυμνή αλήθεια που αφορά τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, την πατρίδα μας και, τελικά, το ανθρώπινο είδος, ή φοβόμαστε βαθιά μπροστά σ’ αυτήν την πιθανότητα, καθώς καταλαβαίνουμε ότι πολλά “άπλυτα” -όχι μόνο των άλλων- “θα βγουν στη φόρα”; Κι αν επιθυμούμε την αλήθεια, είμαστε έτοιμοι γι’ αυτήν, ή μάθαμε να βαφτίζουμε αληθινό αυτό που μας συμφέρει και δεν διαταράσσει τις τεχνητές εσωτερικές μας ισορροπίες;

Γιατί παρατηρείται επίσης το φαινόμενο οι άνθρωποι να θέλουμε να ταυτιζόμαστε με σπουδαία επιτεύγματα των προγόνων μας, που βρίσκονται κάπου “έξω” από μας; Μήπως αυτό υποδηλώνει, εκτός από την κακή εκπαίδευση, την ανάγκη μας να προσδιορίσουμε μια αξία για τον εαυτό μας και κάποιο νόημα για τη ζωή μας; Γιατί, άραγε, δυσκολευόμαστε τόσο να γνωρίσουμε την προσωπικότητα και τον βαθύτερο εαυτό μας και να ζήσουμε με την αληθινή μας εσωτερική αξία, βιώνοντας το αληθινό νόημα της ζωής μας, χωρίς να πρέπει να γαντζωθούμε από κάτι βαρύγδουπο και εξωτερικό; Φέρουμε εμείς το κύριο βάρος της ευθύνης ή μήπως μια σειρά γνωστά και άγνωστα “ιστορικά γεγονότα” του χθες μας οδήγησαν σήμερα σε εσωτερικά αδιέξοδα;

Πιστεύω πως αυτά και άλλα ερωτήματα που σχετίζονται με την προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων από τον κάθε άνθρωπο, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν δευτερεύοντα ζητήματα ή φιλοσοφικές φλυαρίες κάποιων, αλλά ως θέματα που αγγίζουν και αφορούν άμεσα τον καθένα από μας, ως ζητήματα που επηρεάζουν ουσιαστικά την ποιότητα της ζωής μας, αφού οι ειλικρινείς απαντήσεις που θα δώσουμε σ’ αυτά μπορούν να μας οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εσωτερική ελευθερία. Και όσο πιο ελεύθεροι είμαστε, τόσο πιο πολύ μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα προσεγγίσουμε την περίφημη “ιστορική αλήθεια” -αλλά και ό,τι άλλο μας αφορά- , αμερόληπτα και ψύχραιμα, χωρίς φόβο και πάθος.

 


 

(1) Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Φιλιώ Χαΐδεμένου, που πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 107 ετών και βίωσε την μικρασιατική καταστροφή προσωπικά. Αν και αγαπούσε τον τόπο καταγωγής της και την Ελληνισμό της Σμύρνης, αναφερόταν δημόσια σε βαριά ατοπήματα και του ελληνικού στρατού κατά τον πόλεμο, αλλά και στις αρμονικές σχέσεις των Ελλήνων και των Τούρκων της Σμύρνης πριν τον πόλεμο.

Ημερομηνία καταχώρησης: 22.1.2008

Πατήρ Θεμιστοκλής Μουρτζανός – Φίλοι

ΑΚΟΥΟΜΕΝ ΛΑΛΟΥΝΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΑΙΣ ΗΜΕΤΕΡΑΙΣ ΓΛΩΣΣΑΙΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Αναρωτιόμαστε συχνά οι άνθρωποι αν μιλούμε την ίδια γλώσσα μεταξύ μας. Δεν είναι θέμα φθόγγων. Είναι θέμα περιεχομένου, νοήματος, τι εννοούμε στα όσα σκεφτόμαστε, στα όσα λέμε και στα όσα πράττουμε. «Άλλα λέω, άλλα κάνω και άλλα εννοώ», λέει ένα σύγχρονο τραγούδι (Μ. Χατζηγιάννης). Το μεγαλύτερο παράπονο στις ανθρώπινες σχέσεις είναι η αδυναμία της επικοινωνίας. Τα ζευγάρια μεταξύ τους, οι γονείς με τα παιδιά, οι μικρότεροι με τους μεγαλύτερους δυσκολεύονται.
Είναι το ασύμπτωτο της παιδείας; Είναι η γλώσσα του εγωκεντρισμού την οποία χρησιμοποιούμε χωρίς μέτρο; Είναι η εξουσιομανία μας η οποία μας κάνει να μην δίνουμε σημασία στην σκέψη και τον λόγο του άλλου; Είναι η ανάγκη που μας οδηγεί να σχετιζόμαστε με ανθρώπους με τους οποίους ούτε το αυτονόητο δεν μπορεί να κατανοηθεί; Είναι η αμαρτία, η οποία μας κάνει να μην έχουμε κοινή βάση, αλλά όλα να στηρίζονται στην ιδιοτέλειά μας;
Η Εκκλησία μας λέει πως όλα πηγάζουν από την μη εγκόλπωση της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, από την άρνησή μας να Το αφἠσουμε να ενεργήσει στις καρδιές μας. Να μας δώσει την γλώσσα της αγάπης, η οποία μεταφράζεται σε ακρόαση, μοίρασμα, συγχώρεση, υποχώρηση. Να μας δώσει την γλώσσα της χαράς ότι οι άνθρωποι συναντιόμαστε. Την γλώσσα της πίστης, ότι υπάρχει ο Θεός για μας και ότι το θέλημά Του είναι η σωτηρία μας. Την γλώσσα της ελπίδας, ότι ο θάνατος νικιέται διά της Αναστάσεως. Τη γλώσσα της ειρήνης, ότι οι όποιες διαφορές δεν καταργούν την αξία κανενός, καθότι όλοι είμαστε εικόνες Θεού και μπορούμε, αν εκτιμήσουμε ο ένας τον άλλον, να βρούμε, όσο το δυνατόν εφικτότερες λύσεις στις δυσκολίες μας. Την γλώσσα της καλοσύνης και της πραότητας, ότι δεν είναι ο θυμός, η οργή, η εξουσία εις βάρος του άλλου που μας κάνουν σπουδαίους, αλλά η γαλήνη που εκπέμπουμε, το φως και η ηρεμία που καταπραΰνει τις αγωνίες των άλλων, αλλά και τις δικές μας. Την γλώσσα της εγκράτειας, δηλαδή του μέτρου στις χαρές και τις λύπες, της λιτότητας και της ασκητικότητας, που συνεπάγονται την παραίτηση από το ίδιον θέλημα και την οικείωση του θελήματος του Θεού, του Ευαγγελίου δηλαδή.
Το Άγιο Πνεύμα, στην πρώτη Εκκλησία, έδωσε τη δυνατότητα κατά την εορτή της Πεντηκοστής στους αποστόλους να μιλούν και όλοι οι άνθρωποι να ακούν το κήρυγμά τους στην γλώσσα που καταλάβαιναν. Οι Απόστολοι έλαβαν την χάρη, διότι ήταν οι οικείοι του Κυρίου. Αυτοί για τους οποίους ο Χριστός ζήτησε, στην Αρχιερατική του προσευχή, από τον Πατέρα Του να τους διαφυλάξει. Αυτοί που έλαβαν την ευλογία να είναι κοντά στον Κύριο και γεύτηκαν την χαρά της Αναστάσεως και την επαγγελία ότι το Άγιο Πνεύμα θα έρθει να μείνει για πάντα στην ζωή τους. Και όντας κοντά στον Χριστό, διαπιστώνουν ότι η ζωή τους αλλάζει και σε ό,τι αφορά στους ανθρώπους. Οι πρώην αλιείς ιχθύων, οι απλοί και καθημερινοί και κάποτε πολύ αμαρτωλοί άνθρωποι, γίνονται αλιείς ανθρώπων. Οι πρώην κρυβόμενοι και φοβισμένοι μεταμορφώνονται σε ηγέτες. Αυτοί που περίμεναν καθοδήγηση, γίνονται οι καθοδηγητές. Αυτοί που έπεφταν σε λάθη, τώρα γνωρίζουν την οδό. Αυτοί που έβλεπαν τον Χριστό ως βασιλιά της γης, τώρα θα εργαστούν για την Βασιλεία των ουρανών, ώστε να μεταμορφώσει τις καρδιές τω ανθρώπων. Αυτοί που δεν είχαν φύγει ποτέ από τον τόπο τους, θα κάνουν όλη την γη τόπο της καρδιάς τους. Αυτοί που μιλούσαν την γλώσσα της εποχής, θα γίνουν οι εκφραστές της γλώσσας που μιλά στις καρδιές όλων των ανθρώπων, όλων των καιρών, μια γλώσσα που δίνει ζωή ακόμα και σε όσους κατοικούν στον θάνατο.
«Ακούομεν λαλούντων αυτών ταις ημετέραις γλώσσαις τα μεγαλεία του Θεού» (Πράξ. 2, 11). «Τους ακούμε να μιλούν στις γλώσσες μας για τα θαυμαστά έργα του Θεού», έλεγαν όλοι όσοι άκουγαν τους αποστόλους μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος να μιλούνε. Και θαυμαστά είναι τα έργα του Θεού διότι αναφέρονται στο μυστήριο της θείας οικονομίας, στον ερχομό του Χριστού στον κόσμο, στην σταύρωση και την ανάστασή Του, αλλά και την σωτηρία του καθενός ανθρώπου από το κακό και τον θάνατο. Ο Θεός που όχι μόνο δημιούργησε, αλλά και ανακαίνισε τον άνθρωπο με την δική Του παρουσία. Ο θεός που φανερώνεται στην Εκκλησία με την χάρη του Αγίου Πνεύματος και δίνει νόημα και ελπίδα στον άνθρωπο. Που του δίνει την ευκαιρία να μιλήσει μία νέα γλώσσα, αυτή της αλήθειας, της αγάπης, της λύτρωσης. Μία γλώσσα που ενώνει και δεν χωρίζει. Που μας κάνει να υπερβαίνουμε τον χρόνο. Που δροσίζει την φλόγωση της ύπαρξης, η οποία δεν ξέρει από πού να πιαστεί. Που γεμίζει το κενό της μοναξιάς με την χαρά της προσωπικής παρουσίας του Χριστού και την δύναμη της ελπίδας ότι κανένα κακό δεν είναι τόσο ισχυρό, καμία ήττα, καμία απόρριψη, κανένα περιθώριο, ούτε ο θάνατος ο ίδιος δεν μπορούν να μας αφαιρέσουν την όντως Ζωή.
Ο κόσμος μας σήμερα φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνει την γλώσσα της Εκκλησίας, γιατί δεν θέλει να την ακούσει. Τα αδιέξοδα νοήματος, η απουσία αληθινής πνευματικότητας, η μόνιμη κρίση στις σχέσεις μας είναι σημάδια τα οποία θα έπρεπε όσους θέλουμε να ακούσουμε και να μιλήσουμε την γλώσσα του Πνεύματος να μας προβληματίσουν και να μας αφυπνίσουν. Να λειτουργήσουμε αποστολικά τόσο εντός των καρδιών μας, όσο και στις σχέσεις μας με τους άλλους. Να επιμείνουμε στην γλώσσα της Εκκλησίας και να παλέψουμε για την μεταμόρφωση της ζωής και του κόσμου μας. Να μην αντιγράφουμε την γλώσσα του κόσμου, αλλά να την μπολιάζουμε και να την μεταμορφώνουμε με την γλώσσα του Ευαγγελίου του Χριστού.
Η επιδημία του Πνεύματος κατά την εορτή της Πεντηκοστής είναι ευκαιρία να αναβαπτιστούμε στην γλώσσα της πίστης, της ελπίδας, της αγάπης, στην γλώσσα των καρπών που φέρνει το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος και να ξαναβρούμε νόημα και χρόνο αληθινό στην ζωή της Εκκλησίας. Εμείς ας λειτουργούμε στο «μιλώ για την αγάπη, πράττω τα έργα της αγάπης, εννοώ την αγάπη». Την οδό του Χριστού δηλαδή, όπως φανερώνεται εν Πνεύματι Αγίω!

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
Κέρκυρα, 27 Μαΐου 2018

χρηστος παπαδοπουλος δε μιλάμε τη γλώσσα της αγάπης…για αυτό και δεν καταλαβαίνει κανένας κανένα…πολύ απλά γιατί ο καθένας μας μιλά διαφορετική γλώσσα,τη γλώσσα της ιδιοτέλειας,του βολέματος,του αποκλειστικού και ατομικού…….ετσι μιλώντας διαφορετικές γλώσσες πως θα υπάρξει επικοινωνία και κατανόηση του διπλανού σου;Θεία Φώτηση για να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα,τη γλ΄ωσσα της αγάπης..

“Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπάνε αυτό που προσποιούμαστε ότι είμαστε. Και για να διατηρήσουμε την αγάπη τους, συνεχίζουμε να προσποιούμαστε, μέχρι που στο τέλος μαθαίνουμε κι εμείς να αγαπάμε την ψεύτικη εικόνα μας. Είναι αλήθεια πως οι άνθρωποι μένουν κλειδωμένοι σε αυτήν την εικόνα και το λυπηρό είναι ότι τη συνηθίζουν. Είναι εξαρτημένοι από τη μάσκα τους. Αγαπάνε τις αλυσίδες τους….”

 

 

Περί Αλήθειας: “Βλέπουμε τα Πράγματα όχι όπως Είναι αλλά όπως Είμαστε”. Αnais Nin

νοητικά φίλτρα, αλήθεια, πεποιθήσεις, προκαταλήψεις, σύγκρουση, προσωπική ιστορίαΌλο και περισσότερο συνειδητοποιώ ότι σχεδόν καμία από τις σκέψεις που κάνουμε δεν μας ανήκει. Στην πραγματικότητα, όλες μας τις σκέψεις τις έχουν κάνει αμέτρητοι άλλοι άνθρωποι πριν από μας.

Κι ωστόσο, θα σας έχει τύχει πράγματα που θεωρητικά γνωρίζατε να παίρνουν άλλο νόημα μέσα από ένα βίωμα, μια εμπειρία και τότε μια φράση πολλάκις ειπωμένη να αντηχεί στα αυτιά σας διαφορετικά και να έρχεται να συμπυκνώσει μέσα σε λίγες λέξεις μια βιωμένη ‘αλήθεια’. Και αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια σκέψη, μια ιδέα και ένα βίωμα- ότι μπορείς πια να διεκδικείς την ιδιοκτησία του, γιατί το βίωμα είναι αποκλειστικά δικό σου και είναι μοναδικό- ακόμα κι όταν δανείζεσαι τα λόγια κάποιου άλλου για να το περιγράψεις…

Κάπως έτσι  ήρθε η φράση του τίτλου, «Βλέπουμε τα Πράγματα όχι όπως Είναι αλλά όπως Είμαστε» (Anais Nin)  να συμπυκνώσει την απορία μου για το γεγονός ότι δύο άνθρωποι που έχουν κάνει την ίδια διαδρομή την έχουν αποτυπώσει ο καθένας με το δικό του τόσο διαφορετικό τρόπο, έτσι που το ποια είναι τελικά η ‘αλήθεια’- αν υπάρχει κάτι τέτοιο- να έχει λίγη ή και ελάχιστη σημασία, μιας και ο καθένας έχει διαμορφώσει τη δική του εντελώς υποκειμενική εκδοχή.

Ανάμεσα στους δύο αυτούς  ανθρώπους υπάρχει διαφορά στον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα, υπάρχει διαφωνία, υπάρχει παρεξήγηση… Και λες: εντάξει… δεν είναι τόσο περίεργο να συμβαίνει αυτό όταν ο άλλος αγνοεί ένα μέρος από τα δεδομένα. Θεωρείς αφελώς ότι αν του παραθέσεις  τα γεγονότα τότε δε μένει παρά να δει ότι τα συμπεράσματα και οι ερμηνείες του είναι εσφαλμένες. Όμως πέφτεις σε πλάνη…γιατί ακόμη κι όταν τα κομμάτια του παζλ είναι όλα τοποθετημένα επάνω στο τραπέζι- ο άλλος και πάλι μοιάζει να μην είναι διατεθειμένος να συλλάβει αυτό που είναι μπροστά στα μάτια του.

Στην πραγματικότητα τα γεγονότα είναι τελείως ουδέτερα- τόσο όσο να πεις ότι σου τηλεφώνησα 5 φορές μέσα σε αυτή την εβδομάδα  ή ότι σου ζήτησα να με συναντήσεις στο τάδε μέρος.  Κι ύστερα έρχεται το μυαλό του καθενός μας  να  τα χρωματίσει έτσι που από ουδέτερα γίνονται υποκειμενικά καθώς τα ερμηνεύουμε μέσα από τα φίλτρα  της προσωπικής μας αντίληψης.

Η αλήθεια καταλήγει να είναι προϊόν των αντιλήψεων μας,  αρχικά χρωματισμένων από την προσωπική μας εμπειρία  και ύστερα επεξεργασμένων μέσα από την τρέχουσα συναισθηματική μας κατάσταση, έτσι που να τροποποιείται ακόμη περισσότερο.

Μέχρι το σημείο αυτό, ένα ουδέτερο γεγονός έχει περάσει από μια τέτοια επεξεργασία που το τι έχει πραγματικά συμβεί  και το τι έχουμε επινοήσει ότι συνέβη γίνεται πραγματικά θολό. Και είναι φυσικό, γιατί ο καθένας μας είναι μοναδικά διαφορετικός και γιατί έτσι λειτουργεί το μυαλό μας.

Το πρόβλημα είναι  ότι πολύ συχνά οι άνθρωποι ‘σηκώνουμε’ τις προσωπικές μας αλήθειες ως λάβαρο σε σταυροφορία, ως την απόλυτη αλήθεια- μη διατεθειμένοι να αναρωτηθούμε καν πως ο άλλος έχει βιώσει την ίδια ιστορία και γιατί, μη διατεθειμένοι να ακούσουμε, να κατανοήσουμε, να λάβουμε υπόψη μας…και συχνά προτιμώντας να μείνουμε σε εκδοχές της αλήθειας που μόνο περισσότερο πόνο μας προκαλούν.  

Κάποιος πολύ σοφά έχει πει ότι «οι άνθρωποι φτιάχνουμε ιστορίες και ύστερα καλουπώνουμε τη ζωή μας με βάση τις ιστορίες που έχουμε πει στον εαυτό μας;». Πώς; Οι ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας επηρεάζουν τις πράξεις μας που με τη σειρά τους επηρεάζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας που επηρεάζουν τις πράξεις μας που… κ.ο.κ. Καταλαβαίνετε νομίζω…

Αν εμείς οι ίδιοι κατασκευάζουμε τις ιστορίες μας  δημιουργώντας το νόημα της ζωής μας,  αναλογιστείτε πόσο μεγαλύτερη σημασία έχει  να συνειδητοποιήσουμε ότι- ναι, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε σφάλλει και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εξετάσει τις όποιες άλλες εκδοχές των πραγμάτων…να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να κοιτάξουμε μια κατάσταση από απόσταση βάζοντας για λίγο στην άκρη πολλά από όσα πιστεύουμε…

Η παραδοχή ότι η ανθρώπινη αντίληψη συχνά είναι εσφαλμένη έχει εξαιρετική σημασία γιατί μόνο κάνοντας την  μπορούμε να διερωτηθούμε επάνω στην ίδια τη διαδικασία της  σκέψης μας.  Εφόσον συνειδητοποιήσουμε ότι τα γεγονότα είναι ουδέτερα και δεν έχουν παρά το νόημα που τους έχουμε δώσει, τότε ένα βήμα παρακάτω μπορούμε να  να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο τους δώσαμε το συγκεκριμένο νόημα.

Και επανέρχομαι στη φράση της Αnais- “Βλέπουμε τα πράγματα όχι όπως είναι αλλά όπως είμαστε”– θέλοντας να τονίσω ότι το νόημα που αποδίδουμε στα πράγματα έχει άμεσα να κάνει με το ποιοι είμαστε και το ποιοι είμαστε συνδέεται άρρηκτα με το τι πιστεύουμε, έτσι που οι ερμηνείες και τα συμπεράσματά μας για τους ανθρώπους και  τα γεγονότα συχνά  να αφορούν  περισσότερο εμάς τους ίδιους και τον τρόπο με τον οποίο τείνουμε να προσλαμβάνουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας…

Οι προηγούμενες εμπειρίες μας και οι ιστορίες που έχουμε φτιάξει μέσα από αυτές αποτελούν τα γυαλιά μέσα από τα οποία βλέπουμε τα πράγματα. Και όπως έχει πει και ο Αbraham Maslow «αν συνεχώς κρατάω στα χέρια μου ένα σφυρί τότε θα βλέπω παντού γύρω μου καρφιά» . Mε την ίδια λογική που ένας πλαστικός χειρουργός μπορεί να βλέπει την παραμικρή ατέλεια ως κάτι που χρειάζεται «φτιάξιμο», γιατί αυτό είναι το φίλτρο μέσα από το οποίο προσλαμβάνει τον κόσμο…

Οι άνθρωποι έχουμε την  ανάγκη να νοηματοδοτούμε τα πράγματα, να τα τακτοποιούμε μέσα μας με ένα συνεκτικό και σημαίνοντα τρόπο, έτσι που να αποτελούν ένα οργανωτικό σχήμα για τις επόμενες εμπειρίες μας.  Η επίγνωση του ότι ο καθένας μας βλέπει τον κόσμο μέσα από το δικό του προσωπικό φίλτρο και ότι για αυτό το λόγο υπάρχουν περισσότερες από μια εκδοχές της αλήθειας μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική για τη ζωή μας.

Αφενός γιατί αν καταλάβουμε ότι καθένας μας μπορεί να βιώνει τις ίδιες καταστάσεις εντελώς  διαφορετικά, μπορούμε να αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση των άλλων ανθρώπων και συχνά να είμαστε λιγότερο σκληροί μαζί τους σε περιπτώσεις διαφωνίας ή σύγκρουσης, γλιτώνοντας και εμάς και εκείνους από περισσότερο πόνο και ταλαιπωρία. Και αφετέρου, διότι αν καταλάβουμε ότι ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα βασίζεται στις πεποιθήσεις μας, ενδεχομένως να θελήσουμε να δούμε ποιες ακριβώς είναι αυτές, πως έχουν παγιωθεί και ίσως να επιλέξουμε να τις αναθεωρήσουμε ή να τις επαναπροσδιορίσουμε.

Σκεφτείτε το λίγο: Βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τη δική μας προοπτική αλλά έχουμε τη δύναμη να επηρεάζουμε αυτή την προοπτική,  έχουμε τη δυνατότητα να προκαλούμε τον ίδιο μας τον εαυτό και τη διαδικασία της σκέψης μας.  Και μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να είμαστε διατεθειμένοι απλά… να ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΜΕ…

 

Την αλήθεια την «φτιάχνει» κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα. Oδυσσέας Ελύτης, 1911-1996

 

Η αλήθεια δεν είναι ποτέ μόνο μία. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει. Εric-Emmanuel Schmit

 

Μια μεγάλη αλήθεια είναι μια αλήθεια της οποίας το αντίθετο είναι επίσης μια αλήθεια. Thomas Mann, 1875-1955

 

Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα. Friedrich Nietzsche,1844-1900

 

Οι προκαταλήψεις είναι τα συντρίμμια παλιών αληθειών. Maxim Gorky,1868-1936

Γράφτηκε για και δημοσιεύτηκε στο Beau Sillage

της Έλενας Καμπισοπούλου, Θεραπεύτρια-Ψυχολόγος ΜSc.

Θεράπευσε τον κόσμο σου

 

Του Αργύρη Σ. Μάρδα

Στο γραφείο μου υπάρχει ένα θέμα που είναι πάντα στην κορυφή των συζητήσεων με τους συνεργάτες μου:

  • Πώς θα μπορούσαμε να συμβάλουμε στην θεραπεία του σύμπαντος που όλοι ζούμε; Πώς θα καταφέρναμε να συνεισφέρουμε σε μια βελτίωση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην θεραπεία;
  • Ποια είναι η δικιά μας ευθύνη ως μια μέθοδος που ασχολείται με την ψυχολογία (Expansion Method) αλλά και ποια είναι η προσωπική ευθύνη του κάθε ανθρώπου σε αυτή την διαδικασία;
  • Και γιατί όλοι μας νιώθουμε ότι υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από εμάς που δεν το βλέπουμε, αλλά το νιώθουμε;
  • Γιατί ασχολούμαστε με τον πνευματικό μας κόσμο όταν κάτι κακό μας έχει συμβεί; Γιατί να είναι η τελευταία επιλογή και όχι η πρώτη;

Η αλήθεια είναι ότι η εποχή που ζούμε δίνει απεριόριστες πληροφορίες για το υλικό μας επίπεδο. Ό,τι αφορά το σώμα μας, την βιολογία και ανατομία μας. Αυτό που λείπει είναι η ανάλυση και η επιστημονικοποίηση της Πνευματικότητας για την ολοκληρωτική κατανόηση της ανθρώπινης εμπειρίας.

Και γιατί να είναι τόσο σημαντικό να κατανοήσουμε την Πνευματικότητά μας;

Αν θέλουμε να θεραπεύσουμε τον κόσμο μας χρειάζεται να γνωρίζουμε την ανθρώπινη ύπαρξή μας σε όλο της το μεγαλείο. Η κατανόηση που αναζητούμε είναι ολιστική και χρειάζεται αποδείξεις. Γνωρίζοντας και κατανοώντας το πνευματικό μας επίπεδο το ίδιο καλά με το όσο γνωρίσουμε το υλικό μας, μας προφέρει όλα τα “εργαλεία” που χρειαζόμαστε να καταφέρουμε ολοκληρωτική θεραπεία της ζωής και καθημερινότητάς μας.

Η θεραπεία

Ο κόσμος μας νοσεί; Αν η απάντηση είναι θετική τότε πρέπει να γνωρίζουμε την ασθένειά του. Στο στρογγυλό τραπέζι των γραφείων της Expansion Method έχουμε καταλήξει ότι αυτή η “ασθένεια” έχει ένα όνομα και αυτό είναι: ο “Ανθρώπινος Εγωισμός”.

Είναι αυτό που μας διαχωρίζει, μας κάνει να νιώθουμε μοναδικοί και μας επιβάλει το αίσθημα της προσωπικής επιβίωσης. Είναι αυτός που μας κάνει να τσακωνόμαστε και όχι να συγχωρούμε, να εκμεταλλευόμαστε και όχι να εμπνέουμε, να εξουσιάζουμε και όχι να ενδυναμώνουμε. Είναι αυτός που μας κάνει να μην εκφράσουμε τα συναισθήματά μας γιατί νομίζουμε ότι θα τον εκθέσουμε και θα τον αποδυναμώσουμε. Είναι πανούργος, πανέξυπνος και ταυτόχρονα απαραίτητος στην ζωή μας.

Αν όμως ενσωματώσουμε την πνευματικότητα στην καθημερινότητά μας, ο εγωισμός μας ηρεμεί, χαλαρώνει και μπαίνει στην θέση του. Γιατί, βλέπεις αγαπητέ αναγνώστη, ο εγωισμός είναι αυτός που με κινεί να γράψω αυτό το άρθρο. Είναι αυτός που με ωθεί να κάνω ομιλίες, να μοιράζομαι τις γνώσεις μου. Είναι αυτός που με κάνει να προσπαθώ να βελτιώνω τις σχέσεις μου με τους άλλους ανθρώπους αλλά και με τον ίδιο τον εαυτό μου. Γιατί όταν συνδυαστεί η Πνευματικότητα με την Λογική, τότε ο Εγωισμός κατανοεί, ότι εγώ με εσένα είμαστε το ίδιο και όσο σε βοηθάω, τόσο βοηθάω τον εαυτό μου. Το ξέρει. Το γνωρίζει και το επιθυμεί.

Η Θεραπεία του Σύμπαντός μας δεν είναι η εξάλειψη του εγωισμού. Είναι η επανατοποθέτησή του στο κατάλληλο υγιές πλαίσιο.

Η Ευθύνη μας

Η δική μας ευθύνη ως μια επιστημονική μέθοδος είναι να απλοποιήσουμε τις πληροφορίες που μας παρέχονται με έναν τρόπο ώστε να γίνουν κατανοητές από το ευρύ κοινό. Η δική σου προσωπική ευθύνη είναι να γνωρίζεις αυτές τις πληροφορίες και να αποφασίσεις να τις εισάγεις στην καθημερινότητά σου.

 

Για τα «Κάτοπτρα» του Γιώργου Δουατζή – γράφει ο Μάριος Μπέγζος

December 12, 2017

Υπαρξιακό κέντημα λόγου

Γιώργος Δουατζής, Τα Κάτοπτρα, εκδ. στίξις, Αθήνα 2017.

Πριν αρχίσω τον σχολιασμό για Τα Κάτοπτρα του Γιώργου Δουατζή, θα ήθελα να παραθέσω ένα μικρό απόσπασμα του βιβλίου: Θα διανύσουμε έτσι κι αλλιώς το δρόμο της ύπαρξης. Ας τον ομορφύνουμε. Θα τρέχει η ζωή, με ή χωρίς εμάς. Ας τη σεβαστούμε. Θα καίγονται άνθρωποι στη φωτιά της μισαλλοδοξίας, της μικροψυχίας. Ας τους συγχωρήσουμε. Θα πηγαίνουν, ως φαίνεται, πάντα μαζί τα φάρμακα ίασης και τα θανατηφόρα όπλα. Ας εξοικειωθούμε με την οφειλόμενη αντίσταση. Θα μας πικραίνουν με το φθόνο τους. Ας τους λυπηθούμε. Θα μας γνέφει ισοβίως ο Τζορντάνο Μπρούνο μέσα από τις στάχτες της σκοταδιστικής πυράς που τον κατέκαψε πριν τέσσερις αιώνες. Οι Ιερές Εξετάσεις θα αναπαράγονται κάθε φορά με άλλο προσωπείο. Ωστόσο, η ζωή θα προχωράει. Με πόσες αφέσεις προχωράει η ζωή;

. Είκοσι τέσσερα δοκίμια, ισάριθμα  πραγματεύονται πολυάριθμα θέματα υπαρξιακής ανησυχίας και μεταφυσικής εγρήγορσης όλων μας.

. Στην αρχέγονη ελληνική γλώσσα λέγεται «ποίημα» από το ρήμα «ποιώ», δηλαδή δημιουργώ, κάνω, πράττω, κατασκευάζω, καθετί που ποιείται εκ του μηδενός.

 

Ο τίτλος Τα Κάτοπτρα είναι απαράμιλλος και εφάμιλλος του περιεχομένου του βιβλίου. Κάτοπτρα είναι οι καθρέφτες δηλαδή καθετί υλικό, στερεό ή υγρό, που αντικατοπτρίζει και καθρεφτίζει το παν στην ζωή μας. Όχι μόνο ο κατασκευασμένος από ανθρώπινα χέρια καθρέπτης ή η επιφάνεια ενός υαλοπίνακα που αντικατοπτρίζει, αλλά ακόμα και η ακατασκεύαστη μέσα στην φύση επιφάνεια του νερού σε μια ήρεμη λίμνη είναι που αντικαθρεπτίζει τα εικονιζόμενα όντα.

 

Θεμελιώδης ελληνική εμπειρία είναι η όραση την οποία το κάτοπτρο καταξιώνει στο έπακρο. Στην ελληνική κοσμοθεωρία ισχύει η ρήση: «ό,τι υπάρχει βλέπεται» και «ό,τι είναι φαίνεται». Η φιλοσοφία ως πρωταρχική ελληνική επινόηση παγκοσμίως και διαχρονικά, τόσο ως λέξη (φιλοσοφία = φιλία σοφίας) που μένει αμετάφραστη στις ευρωπαϊκές γλώσσες, όσο και ως ιστορική πραγματικότητα, θεμελιώνεται στην κριτική επερώτηση της παραπάνω ρήσης: «ό,τι φαίνεται είναι;» ή μήπως «τα φαινόμενα απατούν»; «Τι είναι το ον;» δηλαδή καθετί που είναι και υπάρχει.

Άραγε είναι μόνο οτιδήποτε φαίνεται και βλέπεται ή και κάτι άλλο ακόμα, περισσότερο, βαθύτερο, παραπέρα; Τι είναι στ’ αλήθεια αυτό που φαίνεται ότι είναι; Η διαστολή του φαίνεσθαι από το είναι και η ζήτηση της αλήθειας σε αυτό που είναι πάντα και, όταν όλα έρχονται και παρέρχονται, αυτό μένει και παραμένει, ακόμα κι όταν δεν φαίνεται πια, σαν την ψυχή του ανθρώπου μέσα στο σώμα του που φθείρεται, είναι το τιτάνιο εγχείρημα που λέγεται και είναι η φιλοσοφία.

Το κάτοπτρο υπηρετεί την όραση. Ο καθρέπτης είναι λειτουργός της θεωρίας, της θωριάς που εμβιώνεται στο «θέατρον», τον τόπο της θεωρίας / θωριάς / ματιάς. Η αλήθεια βλέπεται δηλαδή θεωρείται με κάτοπτρα, ποτέ γυμνή και μόνη της, απ΄ ευθείας. Η αλήθεια είναι σαν τον ήλιο που φωτίζει και θερμαίνει, αλλά τυφλώνει όποιον τον αντικρύσει κατάματα, με γυμνό οφθαλμό, χωρίς ματογυάλια ή δίχως κάτοπτρα.

Ο Γιώργος Δουατζής τιτλοφορεί τα ποιητικά του δοκίμια, που ο Σεφέρης ονόμαζε «δοκιμές», δηλαδή απόπειρες και δοκιμασίες, επακριβέστατα ως Τα Κάτοπτρα. Όλα όσα γράφει είναι καθρέπτες της αλήθειας της ζωής μας.

Μόνο με κάτοπτρα βλέπουμε την αλήθεια κι έτσι την πλησιάζουμε χωρίς να την κατέχουμε, την αγαπάμε χωρίς να μας ανήκει και την φιλούμε («φιλο-σοφία) όπως οι ερωτευμένοι φιλούνε και φυλάνε ο ένας τον άλλον. Το φιλί και η φιλία, το «φιλώ» και το «φυλώ», με –ι- ή με –υ- σαν το «φιλάω» και το «φυλάω», ο σωματοφύλακας και ο δεσμοφύλακας, ο εραστής κι ο ζηλωτής (ζηλιάρης) απέχουν μόλις μια τρίχα ή ένα γράμμα του αλφαβήτου μας!

Η αρχαιότερη μαρτυρία για τα κάτοπτρα βρίσκεται στην ελληνική μυθολογία με τον εκπάγλου καλλονής νεαρό Νάρκισσο. Ο συνεχής αυτοθαυμασμός του στο κάτοπτρο της λίμνης επέφερε τον θάνατό του. Η αλήθεια δεν εξασφαλίζεται με την ωραιότητα, αλλά αντιθέτως η ομορφιά σώζεται από την αλήθεια που βρίσκεται στο «μέτρον» και όχι στην «ύβριν» του εγωτικού νοσηρού αυτοθαυμασμού.

Επόμενη αρχαία μαρτυρία κατόπτρων είναι η Βίβλος. Στην Παλαιά Διαθήκη απαγορεύεται η ειδωλοποιία: «ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον ουδε παντός ομοίωμα» και ο Θεός μένει αόρατος αλλά όχι αόμματος! Στην Καινή Διαθήκη πάλι γράφεται το εξής: «άρτι γαρ βλέπομεν ως εν εσόπτρω, εν αινίγματι, όταν δε έλθη το τέλειον, οψόμεθα πρόσωπον προς πρόσωπον».

Όσοι επιμένουν ανελλιπώς να τραβάνε προσωπικές φωτογραφίες, με το πρόσχημα της επιθυμίας τους να αποθανατίσουν το παρόν, συνήθως δεν συνειδητοποιούν ότι το χάνουν.
Το παρόν ανιχνεύεται και βιώνεται μόνο μέσα από την αδιάψευστη αμεσότητα του καθρέφτη:
Το «κάτοπτρο» του εκάστοτε συνομιλητή, τα αναπόφευκτα συναισθήματα και τις σκέψεις που γεννά η τριβή με την καθημερινότητα.

Κάτι παρόμοιο συντελείται και καθώς γράφω.
Με αφορμή την επαφή την επαφή του εσωτερικού μου παρατηρητή με τα εξωτερικά ερεθίσματα, τεντώνομαι να συλλάβω αυτό που εντός μου εγκυμονείται στο εδώ και το τώρα της μέσα μου πραγματικότητας.
Η προοπτική της γέννας και του μοιράσματος ανακουφίζει την υπαρξιακή μου αγωνία. Δίνει πρόσκαιρα νόημα σε μια ζωή που δεν έχει την ανάγκη να ξεγελαστεί με απάτες και ψευτοπράμματα.
Αυτό το αέναο φλερτ με την εσωστρέφεια τρέφει την ελπίδα της βεβαιότητας πως τίποτα τελικά σ’ αυτήν την ζωή δεν πάει χαμένο.

Φωτογραφία του χρήστη Dr Γρηγόρης Βασιλειάδης Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής.

 

Έφτασε να πιστεύει πως ξέρει τι είναι το καλό & το κακό.

Γράφει ο Γιώργος Βασιλορεΐζης

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ιερωμένος που έκρινε τις πράξεις των ανθρώπων & τους έβαζε να μετανοούν.Έφτασε να πιστεύει πως ξέρει τι είναι το καλό & το κακό.
Ένα πρωί,εμφανίστηκε ένας άγγελος. «Ο Θεός με έστειλε για να σου δείξω κάτι»,του είπε.Τον πήρε & τον μετέφερε με θαυμαστό τρόπο πίσω από ένα θάμνο. «Πες μου τι βλέπεις;»,τον ρώτησε. «Βλέπω έναν πλάτανο με παχύ ίσκιο & μια βρύση με δροσερό νερό να ρέει πλάι του»,αποκρίθηκε αυτός. «Τώρα θα πρέπει να μου υποσχεθείς πως ό,τι & να δεις να συμβαίνει,δεν θα επέμβεις».

Ο ιερέας συμφώνησε. Μετά από λίγο,εμφανίστηκε ένας πλούσιος με το άλογό του & σταμάτησε να πιει νερό & να ξαποστάσει.Ήπιε νερό & ξάπλωσε για λίγο κάτω από το δροσερό ίσκιο του πλάτανου,όπου πήρε έναν υπνάκο.Ύστερα ξύπνησε,ανέβηκε στο άλογό του & συνέχισε το δρόμο του,αφήνοντας όμως πίσω του ένα πουγγί παραγεμισμένο με χρυσές λίρες.

Μετά από λίγη ακόμη ώρα,ένας δεύτερος άνθρωπος εμφανίστηκε πεζός & σταμάτησε να πιει νερό.Ξαφνικά,είδε το πουγγί με τις λίρες, το σήκωσε & άρχισε να χοροπηδά από χαρά.Έβαλε το πουγγί στην τσέπη του & χωρίς να χάσει καιρό,έτρεξε να εξαφανιστεί.Λίγο αργότερα,ένας τρίτος άνθρωπος, έφτασε κι αυτός στη βρύση.

Την ώρα όμως που έπινε νερό,επέστρεψε ο πλούσιος,ο οποίος είχε στο μεταξύ αντιληφθεί ότι είχε χάσει το πουγγί του & γύρισε να το αναζητήσει.Μόλις λοιπόν είδε τον άλλο άνθρωπο,άρχισε να τον κατηγορεί ότι του έκλεψε το πουγγί με τις λίρες & να του ζητά να του τις επιστρέψει.Άρχισαν να καυγαδίζουν & πάνω στον καυγά, ο πλούσιος έσπρωξε απότομα τον άλλο, εκείνος έπεσε στο έδαφος κι έσπασε το σβέρκο του σε μια απ’ τις ρίζες του πλάτανου.Ο πλούσιος πανικόβλητος,ανέβηκε στο άλογό του κι εξαφανίστηκε…

«Πες μου τώρα», είπε ο άγγελος στον ιερέα. «Τι πιστεύεις γι’ αυτά που είδες, ήταν καλά ή κακά;»

«Καλέ μου άγγελε»,απάντησε εκείνος,» η ψυχή μου είναι βαριά από το κακό που είδα να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μου,χωρίς να μπορώ να αντιδράσω.Ο ένας έκλεψε το πουγγί που δεν ήταν δικό του,ο άλλος κατηγόρησε άδικα έναν αθώο άνθρωπο & από πάνω τον σκότωσε,χωρίς μάλιστα να τιμωρηθεί.»

«Δεν γνωρίζεις όμως ακριβώς την ιστορία», αποκρίθηκε ο άγγελος.»Ο πλούσιος που ήρθε πρώτος στη βρύση, είχε καταπατήσει τα χωράφια του δεύτερου & τα δικαστήρια τον είχαν δικαιώσει, όπως κάνει πάντοτε η ανθρώπινη δικαιοσύνη, ν’αδικεί τους φτωχούς & να αθωώνει τους πλούσιους. Η θεία δικαιοσύνη όμως απαιτούσε ο πλούσιος να πληρώσει το χρέος του και αυτός ήταν ο τρόπος που επέλεξε ο Θεός για να συμβεί αυτό.

Ο τρίτος άνθρωπος,αυτός που σκοτώθηκε,είχε δολοφονήσει τον αδελφό του,χωρίς να το υποψιαστεί κανείς,ούτε & να τον κατηγορήσει.Οι τύψεις του όμως ήταν τέτοιες, που γονατιστός παρακάλεσε το Θεό να τον απαλλάξει απ’ το βάρος που κουβαλούσε.Αυτός ήταν ο τρόπος που βρήκε ο Θεός για ν’ ανταποκριθεί στην προσευχή του.

Ο ιερέας κοίταξε τον άγγελο εμβρόντητος, μην ξέροντας τι να πει. «Πήγαινε λοιπόν», τον αποχαιρέτησε ο άγγελος » & να θυμάσαι πόσο λίγα γνωρίζεις, ώστε να μπορείς ν’ αποφασίσεις τι είναι καλό & τι κακό.»

ΤΤα συναισθήματά μας μπορεί να εεπηρεάσουν τι βλέπουμε

μάτι που κοιτάζει συναισθήματα

Η συναισθηματική μας κατάσταση σε μια δεδομένη στιγμή, μπορεί να επηρεάσει αυτό που βλέπουμε, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύονται στo επιστημονικό journal, Psychological Science.


Σε αυτή την έρευνα, οι ψυχολόγοι διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είδαν ένα ουδέτερο πρόσωπο να χαμογελάει περισσότερο όταν συνδυαζόταν με μια αόρατη θετική εικόνα.

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν ενεργητική αντίληψη, υποστηρίζει η ψυχολόγος Έρικα Σίγκελ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Δεν δεχόμαστε παθητικά τις πληροφορίες στον κόσμο και στη συνέχεια αντιδρούμε σε αυτές. Κατασκευάζουμε τις αντιλήψεις του κόσμου μας ως αρχιτέκτονες της δικής μας εμπειρίας. Τα συγκινησιακά συναισθήματά μας, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα της εμπειρίας που δημιουργούμε, εξηγούν οι ψυχολόγοι. Δηλαδή, δεν γνωρίζουμε τον κόσμο μόνο μέσω των εξωτερικών μας αισθήσεων. Βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά όταν αισθανόμαστε ευχάριστα ή δυσάρεστα.

Σε προηγούμενες έρευνες, η Σίγκελ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι όταν οι συναισθηματικές καταστάσεις των ανθρώπων επηρεάζονταν έξω από τη συνειδητή τους επίγνωση, οι πρώτες εντυπώσεις για ουδέτερα προσώπα άλλαξαν, καθιστώντας τα πρόσωπα αυτά περισσότερο ή λιγότερο αρεστά και αξιόπιστα.

Σε αυτή την έρευνα, οι ψυχολόγοι ήθελαν να δουν αν η αλλαγή των συναισθηματικών καταστάσεων των ανθρώπων, πέρα από τη συνειδητή επίγνωσή τους, θα μπορούσε να αλλάξει πραγματικά πώς βλέπουν τα ουδέτερα πρόσωπα.

Οι ψυχολόγοι λοιπόν, μπόρεσαν να παρουσιάσουν ερεθίσματα στους συμμετέχοντες χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν. Στη δοκιμασία αυτή, 43 συμμετέχοντες είχαν μπροστά τους μία σειρά από εικόνες που αναβόσβηναν και οι οποίες εναλλάσσονταν μεταξύ μιας θαμπής εικόνας και ενός ουδέτερου προσώπου, μπροστά στο εστιασμένο μάτι τους. Ταυτόχρονα, στο άλλο μάτι τους, παρουσιάστηκε μια εικόνα χαμηλής αντίθεσης ενός χαμογελαστού, συνοφρυωμένου ή ουδέτερου προσώπου. Συνήθως αυτή η εικόνα θα κατασταλεί από το ερέθισμα που παρουσιάζεται στο εστιασμένο μάτι και οι συμμετέχοντες δεν θα το βιώσουν συνειδητά.

Στο τέλος κάθε δοκιμασίας εμφανίστηκε ένα σύνολο πέντε προσώπων και οι συμμετέχοντες επέλεξαν αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο πρόσωπο που είδαν κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας.

Το πρόσωπο που παρουσιάστηκε στο εστιασμένο μάτι των συμμετεχόντων ήταν πάντα ουδέτερο. Οι συμμετέχοντες όμως είχαν την τάση να επιλέγουν πρόσωπα που χαμογέλαγαν περισσότερο ως την πιο ταιριαστή επιλογή με την εικόνα που παρουσιάστηκε πέρα από την επίγνωσή τους, η οποία έδειχνε ένα άτομο που χαμογελούσε σε αντίθεση με ένα ουδέτερο ή συνοφρυωμένο.

Δεδομένου ότι τα ευρήματα των ερευνών παρουσιάζουν συχνότερα ότι τα αρνητικά ερεθίσματα έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη συμπεριφορά και τη λήψη αποφάσεων, η ισχυρή επίδραση των θετικών προσώπων στην έρευνα αυτή είναι ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη για μελλοντική διερεύνηση, σημειώνουν οι ψυχολόγοι.

Οι ψυχολόγοι προσθέτουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να έχουν γενικευμένες συνέπειες στον πραγματικό κόσμο, οι οποίες εκτείνονται από τις καθημερινές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις σε καταστάσεις με πιο σοβαρές συνέπειες, όπως στις δίκες όπου οι δικαστές πρέπει να αξιολογήσουν αν ένας κατηγορούμενος είναι μεταμελημένος.

Οπότε, αυτά τα πειράματα παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι μια άμεση αντανάκλαση του κόσμου, αλλά μια γνωστική αναπαράσταση του κόσμου που εμπνέεται από τις συναισθηματικές μας εμπειρίες.

 

«Αν» ……Ποτέ δεν μου άρεσε σαν λέξη. Μου δημιουργούσε αμφιβολίες. Ανασφάλειες.

 ……….. «Αν» ……… | Psychologos-MariaKoraka.Gr

«Αν».

Ποτέ δεν μου άρεσε σαν λέξη. Μου δημιουργούσε αμφιβολίες. Ανασφάλειες.

Φόβο για αυτό που μπορούσε να γίνει και δεν έγινε.

Υποθέσεις που μας βασανίζουν, μας πνίγουν, μας στοιχειώνουν. Γιατί;

Γιατί σε αυτό το «αν» βλέπουμε πολλές φορές την ευτυχία που περιμέναμε και δεν ήρθε, ή που εμείς με τις επιλογές μας τη διώξαμε.

Αν δεν είχα συνατήσει εκείνο το βλέμμα, αν δεν συμπεριφερόμουν έτσι, αν δεν έλεγα εκείνο το ψέμα, αν καταλάβαινα.

Αν έκανα άλλη επιλογή, αν επέλεγα άλλο δρόμο, άλλη ζωή, άλλη δουλειά, άλλο σύντροφο;

Πώς θα ήταν άραγε η ζωή μου; Καλύτερη ή χειρότερη; Η απάντηση δεν έρχεται ποτέ.

Εμπεριέχει αμφιβολία όπως και η ερώτηση. Τότε γιατί αναρωτιόμαστε όμως και αφήνουμε δέυτερες σκέψεις να φωλιάζουν στο μυαλό μας;

Γιατί μας αρέσει να πλάθουμε σενάρια, να ερμηνεύουμε καταστάσεις, να ζυγίζουμε τις επιλογές, να κυνηγάμε την ευτυχία πίσω από τα «αν».

Μαζί με την ευτυχία όμως βρίσκουμε τις περισσότερες φορές και τη δυστυχία, τον πόνο για αυτό που ίσως δεν καταφέραμε, την οργή για εκείνα τα λάθη που κάναμε, την απογοήτευση για τα όνειρα που δεν διεκδικήσαμε, για εκείνες τις στιγμές που μετανιώσαμε, για εκείνες τις προκλήσεις που δεν ανταποκριθήκαμε, για όλα αυτά που δεν τολμήσαμε.

Αν ήξερες, αν με αγαπούσες, αν ήσουν αλλιώς, αν με συγχωρούσες, αν δεν με εκμεταλλευόσουν, αν με βοηθούσες, αν εκτιμούσες κάποια πράγματα, αν ήσουν εκεί για μένα.

Όταν απευθύνουμε το «αν» στον εαυτό μας, το βαθύτερο νόημα του είναι η αυτοκριτική.

Όταν όμως αφορά τη συμπεριφορά των άλλων, τότε το βάρος του μοιάζει ασήκωτο για εκείνον που το παίρνει στους ώμους του. Γιατί εκείνος γνωρίζει.

Όχι με σιγουριά, ούτε με ασφάλεια. Αλλά ελπίζει γιατί βλέπει, αισθάνεται, καταλαβαίνει.

Με γνώμονα το συναίσθημα ή τη λογική του. Δεν δίνει εγγυήσεις ούτε περιμένει. Απλώς το «αν» του για κάποιο παράξενο λόγο φαίνεται πιο ισχυρό. Και για αυτό πιο οδυνηρό.

Γιατί ξεφεύγει απο την επιρροή του και εξαρτάται απο κάποιον άλλον, που ενδεχομένως δεν συνειδητοποιεί τη σημασία του.

Οι άνθρωποι αλλάζουν, μαζί και οι σχέσεις, οι συμπεριφορές, τα όνειρα.

Τα περισσότερα «αν» εμφανίζονται όταν μεγαλώνουμε.

Σε εκείνο το σημείο αρχίζουμε να κοιτάμε πίσω, σε αυτά που αφήσαμε να φύγουν, σε αυτά που θα είχαν αλλάξει τη ροή της ζωής μας αν τα ακολουθούσαμε, σε εκείνους τους ανθρώπους που ανοίξαμε την πόρτα και σε εκείνους που την κλείσαμε, σε όλα τα ναι και τα όχι, τα πρέπει και τα μη, τα γιατί και τα αλλά.

Κρυφή ελπίδα όλων να έχουμε ξεχάσει πίσω μόνο όσα δεν άξιζαν.

Κρυφός φόβος να μην πετάξαμε τις καλύτερες ευκαιρίες στα σκουπίδια.

Να μην τις παρερμηνεύσαμε, μην τις εκτιμήσαμε όσο έπρεπε, να τις μπερδέψαμε με το σωρό.

Όχι, το «αν» δεν δείχνει το σωστό δρόμο. Δεν δείχνει ούτε την ευτυχία, ούτε την δυστυχία.

Αντίθετα δείχνει την ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στις επιλογές μας.

Το υποθετικό φορτίο του παραμένει αόρατο, και για μερικούς ανθρώπους ίσως είναι ανύπαρκτο.

Ωστόσο όλοι πρέπει να έχουμε ένα «αν» στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

Όχι για να φοβόμαστε, αλλά για να σκεφτόμαστε περισσότερο και να μετράμε καλύτερα τα βήματα μας.

Για να μάθουμε να τρέχουμε όταν χρειαστεί, να τολμάμε, να διεκδικούμε, να βλέπουμε καθαρά τους ανθρώπους και τις επιλογές μας.

Για να σβήσεις τα «αν» χρειάζεσαι θάρρος, σκέψη και πράξεις.

Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις το «αν» με το «να».

Φωτογραφία του χρήστη Κοινωνικοί Λειτουργοί ΕΝ τάξη.

Κοινωνικοί Λειτουργοί ΕΝ τάξη

«Αν δεν μπορείς να πετάξεις – τότε τρέξε
Αν δεν μπορείς να τρέξεις – τότε περπάτα
Αν δεν μπορείς να περπατήσεις – τότε σύρσου
Αλλά ό,τι κι αν κάνεις…
Πρέπει να συνεχίσεις να πηγαίνεις μπροστά!»                                                                                                       Martin Luther King

Φωτογραφία του George Pitsikalis.

Φωτογραφία του χρήστη Nota ζωής.

Δεν είναι ανάγκη να τα ξέρουμε όλα για να ζήσουμε. Ούτε να έχουμε λύσει ολα τα προβλήματα μας για να χαρούμε. Η ζωή είναι ένα μυστήριο που μας καλεί να το βιώσουμε και όχι να το αναλύσουμε. Έτσι κι αλλιώς όλα θα αποκαλυφθούν στο σωστό χρόνο τους.

π. Χαράλαμπος Λίβυος Παπαδόπουλος

Φωτογραφία του χρήστη KalimeraEllada.gr.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΩ; ΚΙ ΑΥΤΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ. | PSYCHOLOGOS-MARIAKORAKA.GR

 Αυτή τη ζωή θέλω να ζω; Κι αυτή η ερώτηση είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα για την αλλαγή. | Psychologos-MariaKoraka.Gr

ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΣΟΥ .

Όλοι οι άνθρωποι αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στο να μείνουν προσκολλημένοι σε κάτι ή να το εγκαταλείψουν. Συνήθως μένουμε προσκολλημένοι στα όνειρά μας, στις ελπίδες μας, στον τρόπο που ζούμε και τη φιλοσοφία που έχουμε για τη ζωή. Όμως μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν ίχνη του Εγώ που τις περισσότερες φορές δεν τα αντιλαμβανόμαστε. 
Το εγώ συνηθίζει να «έχει δίκιο» και γι’ αυτό παραμένει προσκολλημένο σε πρόσωπα και καταστάσεις για λανθασμένους λόγους. 
Σκεφτείτε πόσες δυστυχισμένες σχέσεις διατηρούνται γύρω μας επειδή ο ένας σύντροφος επιμένει να αποδείξει στον άλλο την αξία του. Να αποδείξει πως είναι σωστός και πως το δίκιο είναι με το μέρος του.
Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσονται σχέσεις κυριαρχίας και χειριστικότητας που μας απομακρύνουν από την αγάπη και μας οδηγούν σε τέλμα.
Κι όταν η αγάπη θυσιάζεται στο βωμό της σύγκρουσης τότε είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να παρουσιαστεί ο πόνος στο σώμα και η θλίψη να κυριεύσει τις σκέψεις, τις στιγμές, τη ζωή μας. Ακόμα και ένα τεράστιο εγώ μπορεί να ισοπεδωθεί από τον πόνο και την θλίψη. 
Και ευτυχώς, γιατί τότε υπάρχει μια πιθανότητα να σκεφτούμε ότι κάτι δεν πάει καλά όχι μόνο με τους άλλους αλλά και με μας τους ίδιους. Τότε υπάρχει μια πιθανότητα να νικήσουμε την επιθυμία μας να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο και να αναρωτηθούμε τι συνέβη και χάσαμε τη χαρά μας. Τι συνέβη και δεν έχουμε πια αγάπη, αρμονία, ισορροπία και γαλήνη στη ζωή μας. Τότε υπάρχει μια πιθανότητα να αναρωτηθούμε: Αυτή τη ζωή θέλω να ζω;
Κι αυτή η ερώτηση είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα για την αλλαγή ώστε να μπορέσουμε να δούμε τον εαυτό μας και να αντιληφθούμε την επιθυμία της Ψυχής μας. Γιατί το «θέλω»  της Ψυχής δεν έχει καμιά σχέση με το τι θέλει το μυαλό, το Εγώ. 
Όμως, είναι αδύνατον να ζήσουμε σύμφωνα με την επιθυμία της ψυχής χωρίς να εγκαταλείψουμε ότι έχει κτίσει και έχει ισχυροποιήσει το Εγώ μας.
Είναι αδύνατο να φέρουμε την αλλαγή στη ζωή μας χωρίς να εγκαταλείψουμε προσδιορισμούς, προσκολλήσεις, εγωισμό, κακία, ανευθυνότητα, τάσεις για κριτική, για σύγκρουση, για κατηγόρια.
Μόνο αν δώσουμε χώρο στην αποδοχή, την κατανόηση, την αγάπη, την συγχώρεση, στο θάρρος να δοκιμάσουμε το καινούριο, μόνο τότε η αλλαγή θα έρθει να μας συναντήσει και να μας οδηγήσει στο δρόμο της ψυχής μας.
Ο παρακάτω πίνακας από τον  Deepak Chopra  μας δείχνει τις ουσιαστικές διαφορές του Εγώ και της Ψυχής:
Ψυχή                                           Εγώ
Αποδέχεται                                  Απορρίπτει
Επιδοκιμάζει                                Κατηγορεί
Συνεργάζεται                               Εναντιώνεται
Αποσπάται                                   Προσκολλάται
Ηρεμεί                                         Ταράζεται
Συγχωρεί                                     Νιώθει κακία
Αλτρουιστική                               Εγωιστική
Γαλήνια                                       Συγκρούεται
Μη επικριτική                              Επικρίνει
Η ΖΩΗ δεν είναι μονόδρομος. Πάντα στην καθημερινότητα μας θα έχουμε την επιλογή του «είτε αυτό/είτε εκείνο». Είναι στο χέρι μας το αν θα μπούμε, πόσο γρήγορα θα μπούμε και με ποιο τρόπο θα βαδίσουμε το μονοπάτι της Ψυχής μας ώστε να απλωθεί φως στα σκοτάδια του μυαλού μας και να μας πλημμυρίσει γαλήνη. 
Κάτι που θα μας βοηθήσει να το καταφέρουμε αυτό είναι να αναπτύξουμε την ικανότητα της συμπόνιας. 
Η συμπόνια είναι μια ανεκτίμητη αρετή και εδραιώνει την παρουσία της αγάπης στη ζωή μας. Μας προσφέρει την ικανότητα να μπορούμε να κατανοήσουμε τι έφερε τον άλλον στην κατάσταση που βρίσκεται και να του φερθούμε με τον τρόπο που χρειάζεται. Μπορεί κάποιος να χρειάζεται λόγια υποστήριξης ή μια ιδέα που θα του γεννήσει καινούριες ιδέες μέσα του ή μια αγκαλιά για να νιώσει ζεστασιά ή χώρο για να μιλήσει ή απλά ένα βλέμμα αποδοχής. 
Συμπόνια σημαίνει να είμαστε εκεί συνειδητά για να του δώσουμε αυτό που χρειάζεται ξεχνώντας το δικά μας προβλήματα, την δική μας άποψη, σβήνοντας από το χάρτη του μυαλού μας όλες τις προηγούμενες πληροφορίες. Επιτρέπουμε να συναντηθούν οι καρδιές μας και αφουγκράζομαι τις σιωπές που υπάρχουν μεταξύ μας. Συμπορευόμαστε για όσο χρειάζεται στο μονοπάτι έχοντας τις ίδιες εικόνες, την ίδια αίσθηση…
Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ένα φλύαρο μυαλό που είναι γεμάτο από δικές του πληροφορίες, δικές του γνώμες και δικά του πρέπει.
Μόνο αν μπορούμε να φύγουμε από το «εγώ» μας, όταν σταματήσουμε να «μαντεύουμε» τι χρειάζεται ο άλλος και πραγματικά τον συναισθανθούμε μόνο τότε μπορούμε πραγματικά να τον ακούσουμε να τον κατανοήσουμε και να του προσφέρουμε. Επομένως, η συμπόνια είναι μια αρετή της καρδιάς που χρειάζεται να αναπτύξουμε. 
Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε την κατανόηση και την ευαισθησία μας ως προς τις ανάγκες και τα αισθήματα των άλλων: 
Να ακούμε: Όταν πραγματικά ακούμε χωρίς να κρίνουμε και χωρίς να βάζουμε το εγώ ανάμεσα μας ο άλλος θα ανοίξει πιο εύκολα την καρδιά του και θα μοιραστεί μαζί μας τον εαυτό του. 
Να παρατηρούμε: Δεν είναι όλοι ξεκάθαροι και ειλικρινείς για το πώς αισθάνονται ή τι πραγματικά αντιμετωπίζουν. Ένας καλός παρατηρητής όμως θα έχει την ευκαιρία να δει πίσω από τις εικόνες, πίσω από τις κινήσεις του σώματος και να ακούσει πίσω από τις λέξεις. Παρατηρώντας, του δίνεται η δυνατότητα να δει που πραγματικά βρίσκεται ο άλλος, ποιες πληγές κουβαλά και που θέλει να πάει…
Να έχουμε ενσυναίσθηση: Ένας άνθρωπος που έχει την ικανότητα της ενσυναίσθησης πραγματικά διευκολύνει τη ζωή των άλλων. Έχει παρουσία χωρίς να είναι παρεμβατικός και δεν «θέλει το καλό του άλλου» αλλά δίνει το χώρο και τον τρόπο ο άλλος να το ανακαλύψει μόνος του.  
Δεν είναι ¨καλός άνθρωπος¨ όποιος συμβουλεύει και περιμένει να γίνουν αυτά που λέει. Αυτός είναι ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη την επιβεβαίωση και την δύναμη που του χαρίζει η «αυλή». 
Ποιος μπορεί να ξέρει καλύτερα από εμένα ποιο είναι το καλό μου; 
Ποιος μπορεί να ξέρει καλύτερα από εσένα ποιο είναι το καλό σου; 
Η παρεμβατική και η θυσιαστική Αγάπη ανήκουν σε μιαν άλλη εποχή. 
Ο πραγματικά συμπονετικός άνθρωπος έχει την ικανότητα να συγχωρεί τους ανθρώπους που τον έχουν πειράξει, τον έχουν προσβάλλει ή αδικήσει γιατί μπορεί να δει ποια πληγή κρύβεται πίσω από την συμπεριφορά τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλους τους ανθρώπους τους κρατάμε στη ζωή μας. Κάποιους χρειάζεται να τους αποχαιρετήσουμε αφού τους συγχωρήσουμε και τους ευχαριστήσουμε για το μάθημα ζωής που μας έδωσαν.
Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ευκολότερο να κρίνουν τα λάθη παρά να κατανοούν τα αισθήματα. Όμως αυτός είναι ο τρόπος που μας επιτρέπει να προχωράμε με ελαφρύτητα στη ζωή μας.
Κάποιοι από εμάς ίσως να μην έχουμε ανεπτυγμένη την ικανότητα της συμπόνιας όμως σίγουρα μπορούμε αν θέλουμε να την καλλιεργήσουμε. Αν προσεγγίζουμε με την καρδιά τους άλλους και όχι με το εγώ μας, αν παρατηρούμε και ακούμε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αν μπορούμε να βλέπουμε τον εαυτό μας στη θέση των άλλων συχνότερα τότε η συμπόνια μας θα μεγαλώνει και θα μπορούμε να βαδίζουμε με ευκολία στο μονοπάτι που ορίζει η Ψυχή μας. 

Φωτογραφία του χρήστη E-Psychology.gr.

Η καλή ζωή είναι μία διαδικασία, όχι μία κατάσταση ύπαρξης. Είναι μία κατεύθυνση, όχι ένας προορισμός.
— Carl R. Rogers

Την ψυχολογική κατάσταση πρέπει να την μετατρέπουμε σε πνευματικό φαινόμενο,

Γέροντας Σωφρόνιος του έσσεξ

“- Την ψυχολογική κατάσταση πρέπει να την μετατρέπουμε σε πνευματικό φαινόμενο, σε κλάμα. Υπάρχει μια μέθοδος την οποία πρέπει να γνωρίζη ο Χριστιανός. Δηλαδή, αισθανόμαστε έναν πειρασμό, από περιφρόνηση εκ μέρους των ανθρώπων, ή μια άδικη επίθεση. Τότε η καρδιά πικραίνεται από την αδικία αυτή και κάνει διαφόρους λογισμούς που επηρεάζουν όλη μας την ζωή. Αμέσως σταματά η προσευχή. Η μέθοδος θεραπείας είναι να αφήσουμε τότε τον αδελφό που μας αδικεί και να αναπτύξουμε διάλογο με τον Θεό. Δηλαδή να λέμε: “Θεέ μου, εγώ φταίω. Δεν είμαι άξιος να με αγαπούν οι άνθρωποι …”. Τότε έρχεται μετάνοια και κλάμα και αυτό θεραπεύει το αρνητικό ψυχολογικό φαινόμενο και το κάνει πνευματικό. Αυτό το βλέπουμε στην ζωή του Χριστού. Ο Απόστολος Πέτρος εμπόδιζε τον Χριστό να πορευθή στον Σταυρό, αλλά Εκείνος είχε το πρόσωπό Του στηριγμένο στην Ιερουσαλήμ, στον Γολγοθά. Οι σταυρωτές Του ορύονταν, αλλά Αυτός είχε τον νου Του στραμμένο προς το θέλημα του Θεού και προσευχόταν στον Πατέρα Του. Δεν έκανε διάλογο με τους ανθρώπους, αλλά διάλογο με τον Θεό. Έτσι υγιαίνουμε και θεραπευόμαστε. Αυτό είναι ένα είδος πάλης με τον Θεό.”

 

Εσύ που γκρινιάζεις για τη ζωή

Εσύ που γκρινιάζεις για τη ζωή - του Νίκου Αντωνάκη

 

Του Νίκου Αντωνάκη

Περίπου 3 χρόνια πριν ένας πολύ έντονος ξαφνικός πόνος ξεκίνησε στο σώμα μου. Θυμάμαι ότι τότε είχα ξυπνήσει με από αυτό τον πόνο και περίμενα αρκετή ώρα έως ότου φύγει τελείως. Ο πόνος συνέχισε για πολύ καιρό μιας και οι γιατροί δεν μπορούσανε να βρουν από το τι είναι και μου πρότειναν αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Βέβαια αυτά τα φάρμακα με βοηθούσαν τότε…

Οι πόνοι συνέχιζαν να υπάρχουν και εγώ να ακούω και από ιατρούς στην Ελλάδα ότι έχω φλεγμονές στην πλάτη, στη μέση και στις ωμοπλάτες. Βέβαια, το ίδιο ακριβώς μου είπαν και ιατροί στην Αγγλία όπου βρισκόμουν 2 χρόνια πριν περίπου για τις σπουδές μου. Το καλοκαίρι του 2016 είχα επιστρέψει στην Ελλάδα για διακοπές και πήγα ξανά σε ιατρούς αυτή την φορά όμως με περισσότερη τύχη απ’ ό,τι πριν. Με έστειλαν στο νοσοκομείο για κλινικές εξετάσεις και, ναι, αυτή την φορά βρήκαμε ότι δεν είχα φλεγμονές αλλά έπρεπε να πάρουν δείγμα για βιοψία από έναν λεμφαδένα μου.

Το δείγμα το πήρανε και μου είπαν ότι είχα λέμφωμα Hodging. Εν συνεχεία έκανα μια αξονική για να δούμε το τι έκταση έχει πάρει όλο αυτό… Τελικά, πήρα τις απαντήσεις και είχα λέμφωμα στο 4-β στάδιο και σε 27 σημεία στο σώμα μου. Όπως μπορείς να φανταστείς έκανα χημειοθεραπείες, 12 μονοήμερες και 3 πενταήμερες. Βέβαια, μετά από όλες αυτές τις θεραπείες ήμουν πάρα πολύ καλύτερα αλλά χρειαζόταν και κάτι ακόμα. Αυτό ήταν μια μεταμόσχευση κυττάρων. Όπου έγινε πέρυσι το καλοκαίρι.

Και αφού έμαθες πολύ περιληπτικά για το τι ταξίδι έκανε η ψυχή και το σώμα μου θέλω να σου πω κάτι πιο σημαντικό. Το πώς το έζησα αυτό. Από την πρώτη στιγμή που έμαθα το τι είχα, δεν σκέφτηκα ποτέ ότι είμαι άρρωστος και τι κακό μου συνέβη, αντίθετα έμαθα το πόσο τέλεια είναι η ζωή και το πόσο πιο δυνατός θα βγω από όλη αυτή την ιστορία γιατί αυτό ήταν ένα τεράστιο μάθημα ζωής.

Έμαθα το πόσο σημαντικό είναι να ξεκινάω την μέρα μου με το χαμόγελο στο πρόσωπο μου, το ότι πρέπει να δίνω την ενέργεια μου, τις σκέψεις μου και τα συναισθήματα μου μόνο εκεί που πραγματικά αξίζει και εκεί που επιθυμώ. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να μου στερήσει την χαρά εκτός και αν εγώ του δώσω αυτή τη δύναμη.

Την στιγμή που καθόμουν στην αίθουσα και περίμενα τα φάρμακα να έρθουν μέσα στις φλέβες μου, νιώθοντας μερικές φορές τις φλέβες μου να καίγονται από τα χημικά φάρμακα και γνωρίζοντας ότι την επόμενη μέρα θα έχω παρενέργειες, αυτό που έκανα ήταν να κοιτάω γύρω μου και να βλέπω τους άλλους ανθρώπους που ήμασταν μαζί σε αυτό το ταξίδι της ψυχής και να είμαι ευγνώμων για όλα όσα πρόκειται να μάθουμε και να προσπαθώ να αρχίσω κουβέντα μαζί τους για να τους κάνω να νιώσουν καλύτερα αυτούς που ένιωθαν φόβο.

Στις θεραπείες που κράταγαν πέντε μέρες, αρνήθηκα να μπω στην λογική του φόβου και του πόνου και εκεί και αυτό που έκανα ήταν να χρησιμοποιώ τη δύναμη της σκέψης μου και των συναισθημάτων μου σε κάτι πολύ θετικό. Για παράδειγμα, από το παράθυρο που έβλεπε το κρεβάτι μου έβλεπα κάτι σπιτάκια παλιά με κεραμίδια και απλά κάθε φορά που κοίταγα έξω από το παράθυρο σκεφτόμουνα πως ήμουν σε ένα ξενοδοχείο στο Μιλάνο και ότι περνάω υπέροχα. Ναι, κάποιος μπορεί να πει ότι απλά προσπαθούσα να αλλάξω την πραγματικότητα μου και αυτό που μου συνέβαινε την τότε στιγμή. Εγώ θα πω ότι απλά δημιουργούσα το μέλλον μου.

Τότε στις θεραπείες των πέντε ημερών είχα πάρει και βιβλία μαζί μου, από διάφορες εναλλακτικές θεραπείες που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν όπως το Pranic Healing στο οποίο είχα εκπαιδευτεί και οι καλοί μου δάσκαλοι και φίλοι καθημερινά με φρόντιζαν ενεργειακά, καθώς και EFT που με βοηθούσε αρκετά καλά.

Στη μεταμόσχευση τώρα, πολλές φορές έκλεινα τα μάτια μου και φανταζόμουν πως είμαι τελείως καλά και γεμάτος δύναμη. Ποτέ δεν άφησα τον εαυτό μου να μιλήσει για κάποιο είδος αρρώστιας αλλά πάντα επέλεγε να μιλήσω για ιδέες. Ήθελα να μιλάω για το τι να κάνω όταν θα είμαι τελείως καλά και το πώς να δημιουργήσω την τέλεια ζωή για εμένα. Για μερικά λεπτά μέσα στην μέρα έκλεινα τα μάτια μου και με έβλεπα να περπατάω και να είμαι απόλυτα υγιής και χαρούμενος, να κάνω πράγματα που αγαπώ και να περιβάλλομαι από ανθρώπους που λατρεύω και με αγαπάνε.

Οι γιατροί τότε μου είχαν πει ότι να υπολογίζω περίπου έναν μήνα και κάτι ότι θα καθόμουν μέσα στο νοσοκομείο για την μεταμόσχευση αλλά εγώ ποτέ δεν κράτησα τα λεγόμενα τους… Τους έλεγα ότι στις 16 μέρες θα είμαι έτοιμος να γυρίσω σπίτι μου. Ναι, μπορεί στις 16 μέρες να μην βγήκα από το νοσοκομείο αλλά την 16η μέρα της νοσηλείας μου ο οργανισμός μου γέννησε τα πρώτα υγιή κύτταρα και στην 20η μέρα οι γιατροί μου είπανε ότι κλινικά είμαι αρκετά καλά για να επιστρέψω στο σπίτι μου.Φωτογραφία του χρήστη E-Psychology.gr.

Όλο το διάστημα αυτής της ιστορίας προσπαθούσα να πάρω ένα μάθημα για την ζωή μου και την ίδια στιγμή να βοηθήσω και τους άλλους ανθρώπους να είναι πιο καλά καθώς θα έκαναν αυτό το υπέροχο ταξίδι της ζωής. Η προσωπική μου απάντηση είναι το ποιήμα του Καβάφη:

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.

Αυτό το ποίημα μου έμαθε και με βοήθησε να καταλάβω πως στη ζωή μας μόνο χαρά και ευτυχία θα συναντήσουμε αν κρατάμε στην καρδιά και στις σκέψεις μας την αγάπη, ελπίδα και συμπόνια. Αντίθετα, όταν κρατάμε τον θυμό, την απογοήτευση και τον πόνο τον θυμωμένο Ποσειδώνα, τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες θα τους βρούμε μπροστά μας.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι δεν έχει σημασία από το τι περνάς, όλα είναι μαθήματα σε αυτή τη ζωή. Εσύ μπορείς τώρα να επιλέξεις σε ποιο μονοπάτι θα πας, σε αυτό που ζουν τα όνειρα σου και η ελπίδα για μια ζωή γεμάτη χαρά, αφθονία και αγάπη, μια Όμορφη Ζωή ή θα παραμείνεις με την δυσκολία.

Με πολλή αγάπη σου προτείνω να διαβάσεις να εξελιχθείς και να μάθεις απ’ όλα που συμβαίνουν γύρω σου και το πιο σημαντικό μάθημα: να αγαπάς και να τιμάς πρώτα τον εαυτό σου, γιατί ο εαυτός σου είναι και ο καλύτερος σου φίλος. Ζήσε, δημιούργησε και φέρε αγάπη στη ζωή σου.Φωτογραφία του χρήστη Εκκωφαντική Σιωπή.

Σχεδόν όλοι το κάνουμε: Συγκρίνουμε τις ζωές μας με τις ζωές των άλλων. Είναι ένας μονόδρομος φθόνου, ζήλιας και εμμονής. Αν όμως επαναφέρετε τη συγκέντρωσή σας πίσω στη δική σας επιτυχία και στην ευτυχία, θα παρατηρήσετε μια στροφή στην ψυχολογία σας.

8 εκπληκτικά πράγματα που θα συμβούν μόλις σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

1. Θα αποκτήσετε αίσθηση προσωπικής αξίας

Όταν συγκρίνετε τη ζωή σας με εκείνη κάποιου άλλου, είναι επειδή δεν είστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό σας. Δυστυχώς, όμως, αυτό το παιχνίδι έχει ελάχιστους νικητές και οδηγεί σε αδιέξοδο. Επίσης προκαλεί παθολογική ζήλια, θυμό, πικρία, ακόμα και μίσος για τον εαυτό μας ή για άλλο άτομο. Όταν αφήσετε τη σύγκριση στο παρελθόν όμως, επιτρέπετε στον εαυτό σας να εστιάσει σε εσάς και στις δικές σας δυνάμεις, στα ταλέντα και στα επιτεύγματα. Μόνο τότε θα σταματήσετε να παραβλέπετε συνεχώς τα δικά σας χαρακτηριστικά.

2. Θα καθαρίσει ο νους σας

Οι συγκρίσεις κυριεύουν τη σκέψη μας, μας στερούν πολύτιμο χρόνο, ενέργεια και ιδέες. Και δεν έχουν και κανένα χρήσιμο αποτέλεσμα. Όταν ξοδεύετε χρόνο, ευχόμενοι να είστε κάποιος άλλος, πληγώνετε τον εαυτό σας. Εστιάζετε σε έναν άλλο άνθρωπο, αλλά με ανθυγιεινό τρόπο και σπαταλάτε πολύτιμη ενέργεια. Αν θέλετε πραγματικά να έχετε ό,τι έχει κάποιος άλλος, τότε αλλάξτε το σκεπτικό σας. Μάλλον το άλλο άτομο δούλευε με μεγαλύτερη πειθαρχία και συγκέντρωση. Μήπως είναι ώρα να κάνετε και εσείς το ίδιο;

3. Θα αποδεχτείτε τη διαφορετικότητά σας

Όταν συγκρίνετε τη ζωή σας με κάποιου άλλου, θέτετε άδικες βάσεις από την αρχή. Επειδή δύο άνθρωποι δεν δύναται να είναι ίδιοι και με τις ακριβώς ίδιες εμπειρίες. Είναι κυριολεκτικά αδύνατο να κάνετε μια δίκαιη σύγκριση. Αποδεχτείτε τη μοναδικότητά σας.

4.Θα αποκτήσετε αυτο-αποδοχή

Όταν δεν σας ενδιαφέρει πια η ζωή των άλλων, τα επιτεύγματα και οι επιτυχίες τους, δίνετε στον εαυτό σας ένα τεράστιο δώρο: την ελευθερία να είναι εσείς. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη αυτό-αποδοχή, η οποία ύστερα τονώνει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση προσωπικής σας αξίας, επειδή σας επιτρέπει να επιτύχετε σε ό,τι είστε καλοί. Και πάνω απ’ όλα, είστε αυθεντικοί.

5. Αποκτάτε εμπιστοσύνη

Όταν σταματάτε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, επίσης αυξάνετε την εμπιστοσύνη σας στον εαυτό σας και στο σύμπαν. Αποκτάτε πίστη στις δεξιότητες και στα ταλέντα σας. Θα συνεχίσετε να έχετε μια αισιόδοξη αντίληψη και έτσι θα εστιάσετε σε ό,τι μπορείτε να ελέγξετε: τη ζωή σας δηλαδή.

6. Έχετε περισσότερη ευγνωμοσύνη

Αν αποτινάξετε από πάνω σας τις συγκρίσεις, αρχίζετε να αποκτάτε ευγνωμοσύνη για τη δική σας ζωή. Καταγράψτε τις σκέψεις σας, ώστε να μείνετε σε ένα υγιές μονοπάτι. Αυτή η πρακτική σας επιτρέπει να πάτε πίσω και να διαβάσετε ξανά όλα τα εκπληκτικά πράγματα που συνέβησαν στη ζωή σας και σας κρατά εστιασμένους στο θετικό.

7. Απελευθερώνεστε από τον υλικό κόσμο

Όταν αποδέχεστε και νιώθετε ευγνωμοσύνη για τη δική σας ζωή, αποκτάτε ευχαρίστηση πέρα από τα υλικά αγαθά. Αποδέχεστε το γεγονός ότι είστε ευτυχισμένοι χωρίς το μεγάλο σπίτι, την τελευταία τεχνολογία, το μοδάτο αμάξι.

8. Έχετε μια ολοκληρωμένη ζωής χωρίς τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης

Όταν σκέφτεστε καθαρά, βάζετε όρια στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, στο χρόνο που χρησιμοποιείτε και στρέφεστε περισσότερο στον πραγματικό κόσμο. Συνειδητοποιείτε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σας στερούν πολύτιμο χρόνο.

Κουράστηκα να τα δίνω όλα …Δεν είναι κακό να χάνονται οι άνθρωποι μεταξύ τους,όταν έχουν κάτι άλλο να ζήσουν. ΘΥΜΗΣΟΥ: δεν σε απογοητεύουν οι άνθρωποι, απογοητεύεσαι από τις προσδοκίες που εσύ έχεις για τους ανθρώπους γύρω σου…

 Τσίχλα η αγάπη!…Όλο “να αγαπάς” συμβουλεύουμε. Όλο καταλήγουμε σε αγάπη ολούθε. Σα να είναι διακόπτης κάπου στην καρδιά και αρκεί ένα κλικ. Η αγάπη είναι υπόθεση τεράστια, ζωής αγώνας όχι άγονος, αγώνας πάντως, αντίδοτο εγωισμού που όλοι κουβαλάμε. Και η λέξη της ακόμα θέλει σεβασμό.
Για να είμαι ειλικρινής, νιώθω καλοπροαίρετη με τους άλλους, εύκολα συμπαθώ, λυπάμαι, θαυμάζω, και δεν θέλω το κακό κανενός, αντιθέτως.
Όμως για να αγαπήσω αληθινά, δυνατά, βαθιά κάποιον, έχει κι αυτός την ευθύνη του! 
Πρέπει να μου το εμπνεύσει!
Μάρω Βαμβουνάκη

Κουράστηκα να τα δίνω όλα …

Μα εγώ τα έδωσα όλα . Έκανα τα πάντα . Θυσίασα ό,τι είχα και δεν είχα . Και τί πήρα ως αντάλλαγμα ; Τί πήρα για ευχαριστώ ; Τίποτα . Απολύτως τίποτα .
Έχεις δίκιο . Τα έδωσες όλα . Άδειασες και έφτασες στα όριά σου . Και ‘’ευχαριστώ’’ δεν άκουσες .

Να σου πώ όμως ;

Καλά έκανες . Πολύ καλά έκανες .
Αν δεν είχες προσπαθήσει τόσο και δεν είχες φτάσει μέχρι τέλους τώρα μπορεί να το είχες μετανιώσει .
Ενώ τώρα ξέρεις . Ξέρεις ό, τι προσπάθησες . Ξέρεις ό, τι το πάλεψες . Είσαι εντάξει απέναντι στους άλλους μα και στη συνείδησή σου .
Γι’ αυτό σου λέω . Καλά έκανες . Και την επόμενη φορά να μην διστάσεις πάλι να τα δώσεις όλα .
Πάρε αν θές λίγο χρόνο . Ξεκουράσου . Το χρειάζεσαι αυτό .
Και μετά μάζεψε τα κομμάτια σου . Κάνε ένα σταυρό και ρίξου πάλι στον αγώνα .

Μα εγώ τα έδωσα όλα . Έκανα τα πάντα . Θυσίασα ό,τι είχα και δεν είχα . Και τί πήρα ως αντάλλαγμα ; Τί πήρα για ευχαριστώ ; Τίποτα . Απολύτως τίποτα .
Έχεις δίκιο . Τα έδωσες όλα . Άδειασες και έφτασες στα όριά σου . Και ‘’ευχαριστώ’’ δεν άκουσες .

Να σου πώ όμως ;

Καλά έκανες . Πολύ καλά έκανες .
Αν δεν είχες προσπαθήσει τόσο και δεν είχες φτάσει μέχρι τέλους τώρα μπορεί να το είχες μετανιώσει .
Ενώ τώρα ξέρεις . Ξέρεις ό, τι προσπάθησες . Ξέρεις ό, τι το πάλεψες . Είσαι εντάξει απέναντι στους άλλους μα και στη συνείδησή σου .
Γι’ αυτό σου λέω . Καλά έκανες . Και την επόμενη φορά να μην διστάσεις πάλι να τα δώσεις όλα .
Πάρε αν θές λίγο χρόνο . Ξεκουράσου . Το χρειάζεσαι αυτό .
Και μετά μάζεψε τα κομμάτια σου . Κάνε ένα σταυρό και ρίξου πάλι στον αγώνα. 

Αγαπημένε μου άνθρωπε, πόσο καλά τα καταφέρνεις.
Σε παρακολουθώ κρυμμένη, από μακριά, θέλω να γνωρίζω κάθε σου κίνηση πια.

Και βλέπω πόσο προχωράς.
Έπεσες απότομα, το ξέρω.

Μη σε παίρνει από κάτω.
Πάρε το χρόνο σου κι απόλαυσε το.
Δεν πειράζει που και που να βρίσκεις τον εαυτό σου στα πατώματα.

Αρκεί αυτό να γίνεται συνειδητά. Κουράστηκες, μπούχτισες, η ψυχή και το σώμα σου πια χρειάστηκαν ένα διάλειμμα.

Μη βυθίζεσαι στη θλίψη όμως.
Δέξου το. Είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Κι αν θες να ξέρεις, αυτό είναι το πιο υγιές βήμα για μια μεγάλη άνοδο.
Αυτό που βιώνεις, τη στιγμή που το βιώνεις είναι συναίσθημα.
Αγάπησέ το.

Σου έχω πει άπειρες φορές να αρπάζεις απο τα μαλλιά τη ζωή ετούτη που σου χαρίστηκε.
Κι αυτό αφορά όλες τις πτυχές της.
Η θλίψη, ο θυμός και η απογοήτευση είναι κι εκείνα συναισθήματα,
χρήσιμα, αν όχι όμορφα. Αναγκαία σίγουρα, για να επιβιώσεις.

Γιατί λοιπόν είσαι έτοιμος να τα παρατήσεις;
Εσύ δεν είσαι εκείνος ο δυνατός άνθρωπος που με τα ίδια μου τα μάτια βλέπω τόσο καιρό να αγωνίζεται;
Ξεκουράσου, ξάπλωσε στα «πατώματά» σου για λίγο.

Ο παππούς μου πάντα έλεγε
» Η ζωή, παιδί μου, είναι επτά φορές να πέφτεις κι οκτώ να σηκώνεσαι».
Πάρε μια βαθιά ανάσα και μόλις νιώσεις έτοιμος, σήκω.

Όλα τα όμορφα σε περιμένουν για να τα ζήσεις.
Όλα τα εμπόδια σε περιμένουν για να τα περάσεις.
Άλλωστε, αν δεν βουτήξεις στην θάλασσα, κολύμπι δεν θα μάθεις.
Πέσε. Σήκω. Ζήσε.

Μόνο να θυμάσαι. Πριν σηκωθείς πάρε και λίγη φόρα.
Ούτως ή άλλως, εσύ ξέρεις από ανηφοριές!
Βίωσε όλα σου τα συναισθήματα με πάθος και κατανόηση.

Ξεκουράστηκες; Σήκω, φύγαμε!

Είναι παλιά η κούραση που κουβαλάω

Είναι παλιά η κούραση που κουβαλάω.Δεν έχω άλλες αντοχές.
Το μυαλό μου λέει ‘’ συνέχισε’’, το σώμα όμως δεν τραβάει. Κουράστηκε. Και μαζί με το σώμα βάρυνε και η ψυχή.

Αναρωτιέσαι τι μπορεί να φταίει. Τι έγινε και είμαι έτσι.
Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Δεν είναι ότι έγινε κάτι σήμερα, χθες, αυτές τις μέρες…Είναι παλιά η κούραση που έχω μαζεμένη. Είναι παλιά κούραση.
Απλά τώρα ήρθε και έσκασε. Ξεχείλισε το ποτήρι. Κλάταρα ρε παιδί μου, πως το λένε…

‘’Ξεκουράσου’’, θα μου πεις.Δεν είναι όμως τόσο απλό. Με μια και δυο μέρες, δουλειά δεν γίνεται.Πρέπει, η νοοτροπία να αλλάξει. Ο τρόπος ζωής.

Να σκάω για χαζά πράγματα λιγότερο, να βρίσκω χρόνο λίγο να ξεκουράζομαι, λίγο να παίρνω καμμιά ανάσα, να μην τρελαίνομαι αν δεν γίνονται όλα τέλεια, να αφήνω και κάτι στο Θεό, να αφήνω και τίποτα να πέσει κάτω….

Είναι παλιά η κούραση που έχω μαζεμένη. Είναι παλιά η κούραση που κουβαλάω…Πιστεύω πως με καταλαβαίνεις…Πάνω κάτω, τα ίδια πρέπει να περνάς και εσύ…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Ψυχολόγος M.Sc.

Φωτογραφία του χρήστη PsychologyNow.gr - Η Ψυχολογία είναι ο Κόσμος μας.

Της Σοφίας Παπαηλιάδου

Δεν είναι κακό να χάνονται οι άνθρωποι μεταξύ τους. Να κλείνουν τους κύκλους της ζωής τους και να πηγαίνουν παρακάτω. Το «για πάντα», δεν παντρεύτηκε ποτέ με το «μαζί». Είμαστε σήμερα εδώ και ζούμε το τώρα, βιώνουμε τις στιγμές και τις μοιραζόμαστε. Σε αυτό το σημείο όμως, μας έφερε το παρελθόν μας. Μας έφεραν οι επιλογές μας. Καλές και κακές. Έξυπνες και χαζές. Όλες. Μας έφεραν αμέτρητες υποσχέσεις για «μαζί» και «για πάντα». Λέξεις ειπωμένες με τόση αληθοφάνεια, που κι η ψυχή ακόμα τις δέχτηκε, όσο κι αν το μυαλό τις αναγνώριζε και τις απέρριπτε. Κάθε απόφαση ήταν κι ένα βήμα προς το σημείο που στεκόμαστε τώρα.

Δεν είναι κακό να χάνονται οι άνθρωποι όταν δεν έχουν κάτι άλλο να πουν. Δεν τελειώνει η αγάπη, αλλάζει μορφή. Γίνεται έγνοια κι ενδιαφέρον. Γίνεται ανάμνηση. Όμως όταν δεν υπάρχει παρόν και σε δένει μόνο το παρελθόν, είναι καλό να κλείσεις τον κύκλο και να πας παρακάτω. Όταν οι φράσεις ξεκινάνε με το «θυμάσαι τότε…» και η σιωπή δεν είναι συμφωνία και διάλογος, αλλά αμηχανία, κλείσε τον κύκλο και φύγε. Δώσε ένα φιλί, χάιδεψε το πρόσωπο που έχεις απέναντί σου, κράτα τις στιγμές και πήγαινε παρακάτω. Αν μείνεις, θα γευτείς την πίκρα της δηλητηριασμένης συνήθειας.

Δεν είναι κακό να χάνονται οι άνθρωποι όταν έχουν κάτι άλλο να ζήσουν. Είτε είναι μια φιλία, είτε ένας έρωτας ακόμα και μια κόντρα, πρέπει να ξέρεις τη στιγμή που θα αποχωρήσεις. Κάποια στιγμή δεν έχεις τίποτε άλλο να δώσεις. Δεν έχεις τίποτε άλλο να νιώσεις. Δεν έχεις τίποτα άλλο να πεις. Έχεις εξαντλήσει τις πηγές της ψυχής σου. Έχεις αδειάσει κάθε απόθεμα που είχες. Και τώρα, πιο πολύ από ποτέ, χρειάζεσαι καινούριες εικόνες, καινούρια ερεθίσματα, καινούριες πηγές.

 

Το «μαζί» και το «για πάντα» δεν υπήρξαν ποτέ αιώνια δεμένα. Υπήρξαν δυο εραστές που μοιράστηκαν με πάθος το σήμερα και τη λιακάδα, και χώρισαν στο λάθος. Υπήρξαν συνοδοιπόροι σε φωτισμένες διαδρομές, ώσπου το σκοτάδι τους χώρισε. Το «μαζί» και το «για πάντα» είναι οι μεγαλύτερες λεκτικές απάτες που εφηύρε ο άνθρωπος για να φτιάξει το παραμύθι του. Γιατί στο τέλος της μέρας, όταν μένεις μόνος εσύ και το σκοτάδι σου, ξέρεις καλά πως το «μαζί» και το «για πάντα», θα παραμείνουν μόνο εραστές.

Μια φορά να σε ρωτήσω, και να μου πεις, ‘’…δόξα τω Θεώ’’.

Σε ρωτάω τι κάνεις. Όχι από συνήθεια. Ούτε τυπικά. Αλήθεια θέλω να μάθω. Αλήθεια θέλω να είσαι καλά. Και κάθε φορά η ίδια ιστορία…

‘’…Χάλια είμαι. Όλα μαύρα. Αφού ξέρεις ότι δεν τραβάει το πράμα. Δεν μπορώ άλλο. Έχω σκάσει. Κουράστηκα. Θέλω να τα παρατήσω και να φύγω. Δεν με καταλαβαίνει κανείς ρε. Δεν με καταλαβαίνει. Μόνο εγώ τρέχω. Μόνο εγώ για όλους τους. Για μένα κανείς. Προβλήματα στη δουλειά, προβλήματα στο σπίτι, προβλήματα με τα παιδιά, προβλήματα με συγγενείς, προβλήματα στη σχέση. Ζωή είναι αυτό; Δε θέλω. Δε θέλω άλλο. Ντάξει από υγεία καλά είμαστε… Αλλά όλα τα άλλα. Άστο. Δεν υπάρχει σωτηρία…’’

Ρε συ…

Μια φορά να σε ρωτήσω, και να μου πεις, ‘’…δόξα τω Θεώ’’. Έτσι. Μέσα από τη ψυχή σου.

Δε λέω. Έχεις δίκιο. Είναι πολλά. Αλλά πάρ’ το και λίγο αλλιώς ρε συ. Δε βγαίνει έτσι. Δε μου αρέσει καθόλου να σου λέω πως υπάρχουν και χειρότερα, αλλά πραγματικά υπάρχουν άνθρωποι, που σηκώνουνε σταυρούς, όχι αστεία, και τους βλέπεις με χαμόγελο ρε συ…

Τι να πω. Ίσως και να κάνω λάθος.

Αλλά πραγματικά. Το έχω καημό…

Μια φορά να σε ρωτήσω, και να μου πεις, ‘’…δόξα τω Θεώ’’.

Και ας μην το νιώθεις εκατό τοις εκατό. Και ας παλεύεις από αυτό το ‘’δόξα τω Θεώ’’ και εσύ δύναμη να πάρεις…

 

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

Ψυχολόγος M.Sc.

Τί βαρετό να νοιάζεσαι συνέχεια για το τί θα πούνε οι άλλοι.Τί σπατάλη ενέργειας.Τί κούραση. Τι άρρωστη και νοσηρή κατάσταση.

 

Όχι μόνο γι’ αυτόν που σε σχολιάζει μα και για σένα που όλο νοιάζεσαι . Θα πούνε.Ε,ας πούν.Τί θα πάθω,τί θα πάθεις; 

 

Οι πενήντα λένε πως είσαι μία χαρά. Οι δέκα λένε «άγιος».Οι εκατό,πως είσαι αμαρτωλός και επικίνδυνος. Οι δύο,αστέρι σκέτο.Άλλοι δύο τρείς πως είσαι άχρηστος .

 

Tί ισχύει απ’ όλα αυτά ;Ποιός έχει δίκιο ; Για ποιόν απ’ όλους θα νοιαστείς ; Τίνος η γνώμη θα σε κάνει να χαλαστείς Ποιός είν’ αυτός που θα σε κρίνει στην τελική ;

 

Λόγια · λόγια · λόγια .

 

Κρίσεις.Κατακρίσεις.Κουτσομπολιά.

 

Δεν κουράστηκες ακόμα;Είσαι αυτός που είσαι.

 

Ούτε αν πούνε πως είσαι άγιος θα είσαι εξαιτίας αυτής της δήλωσης .

 

Ούτε αν πούνε ό, τι είσαι άχρηστος θα είσαι άχρηστος επειδή αυτοί το είπαν .

 

Είσαι αυτός που είσαι.Είμαι αυτός που είμαι.

 

Το ξέρει ο Θεός απόλυτα το βάθος της ψυχής μου .Ξέρω κι εγώ αρκετά το τί συμβαίνει εντός μου .

 

Οι άλλοι συνήθως καθρεφτίζουν το εγώ τους στη μορφή μου .Και κρίνουν εξ ιδίων .

 

Αφάνταστα κουραστική αυτή η ιστορία.Άσε τον κόσμο να λέει.

 

Με μία αξιοπρεπή αδιαφορία .

 

Και μετά … ξεκούραση. Ειρήνη.Θάλασσα πλατιά κι ακύμαντη .

 

Έτσι γίνεται η ψυχή σου μετά την άγια τούτη αδιαφορία ….

 

π.Θεόκτιστος Δικταπανίδης
 Ο καθένας δίνει….
ό,τι έχει στην καρδιά του…
Φωτογραφία του χρήστη Με Αγάπη.

Κατά τους μελετητές της παιδικής συμπεριφοράς, οι πρώτες λέξεις που μάθαμε όταν ήμαστε μικροί, ήταν λίγο-πολύ οι ίδιες για όλους:

πρώτα μάθαμε να λέμε “μαμά”,
στη συνέχεια προφέραμε τη λέξη “μπαμπάς”
και η τρίτη λέξη ήταν σχεδόν πάντα” κι άλλο”.
Ο δρόμος της ευτυχίας
ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ

Σας αποστέλλουμε κείμενο του Καθηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου, αρχ. Βαρθολομαίου.

Εκ της Ιεράς Μονής

-Γέροντα, δεν αντέχω άλλο. Γιατί ο «άλλος» δεν κάνει τίποτα ή «κάνει την ζωή του», ενώ εγώ δεν προλαβαίνω να καθίσω, κουράζομαι συνεχώς. Δεν είναι αδικία;
Παιδάκι μου, κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τι θέλεις.
-Δηλαδή;
Να ξεκαθαρίσεις με τον εαυτό σου αν ο κόπος και η προσπάθεια, που καταβάλλεις, γίνεται γιατί το θέλεις ή γιατί «πρέπει». Αν γίνεται γιατί «πρέπει», είναι σίγουρο ότι σύντομα η κόπωση θα σε καταβάλει και θα τα παρατήσεις. Αν, όμως, κοπιάζεις γιατί το θέλεις, τότε δεν πρόκειται να τα παρατήσεις μέχρι τέλους. Το «πρέπει» είναι για τον τύπο, ενώ το «θέλω» βγαίνει από την καρδιά.
-Ωραία. Αν το ξεκαθαρίσω μέσα μου, μετά τι θα γίνει;
Μετά θα ασχολείσαι με τα του εαυτού σου και όχι με τον «άλλον», δηλαδή τον συνάνθρωπό σου. Δούλεψε για ό,τι είσαι υπεύθυνος και για ό,τι έχεις επιφορτισθεί και μην ασχολείσαι με τον άλλο. Χάνεις χρόνο! Στο ταμείο ένας-ένας πηγαίνει και όχι όλοι μαζί. Όταν έρθει η ώρα του ταμείου, θα εισπράξεις κατά τον κόπο σου, το ίδιο και ο άλλος, που υποτίθεται πως καλοπερνά και «κάνει την ζωή του». Για να μην μειωθεί, λοιπόν, ο μισθός σου, μην ασχολείσαι με τον άλλον, παρά μόνο με τα του εαυτού σου.Η παραβολή των Δέκα Παρθένων είναι κλασικό παράδειγμα και ταιριάζει απόλυτα με αυτό το πρόβλημα, που βασανίζει τους ανθρώπους, δηλαδή να ασχολούμαστε πάντα με τον άλλον, αφήνοντας στην άκρη τον εαυτό μας.Οι πέντε δούλευαν, κοπίαζαν, ήταν σε εγρήγορση. Οι άλλες πέντε όμως «καλοπερνούσαν» στα μάτια τα δικά μας, δεν έκαναν τίποτα… Ήρθε η ώρα του «ταμείου», όμως, και άρχισαν μία-μία να εισέρχονται. Οι πέντε όμως δεν είχαν να εισπράξουν κάτι και έμειναν απ’ έξω.Βλέπεις, λοιπόν, παιδάκι μου, πόσο σημαντικό είναι για τον πνευματικό αγώνα καθενός μας το να μην ασχολούμαστε με τον άλλο; Αυτή η παραβολή του Χριστού δεν έμεινε σαν ένα απλό κείμενο στην ιστορία, αλλά έγινε ευαγγέλιο να το προσκυνάμε.+Αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου

Προς υποψήφιους Πανελληνίων: Διάβασα πολύ, πέρασα εκεί που ήθελα, αλλά δεν βρήκα ποτέ αυτό που ήθελα


Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Ιούνιος, 2018 – 09:52 | Στην Κατηγορία: 


«Σημασία έχει πως νιώθεις μέσα σου»

Ακολουθεί κείμενο αναγνώστριας της σελίδας, η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της:

Ένα μήνυμα προς όλα τα παιδιά που σήμερα μπορεί να έπαθαν έκπληξη με τον βαθμό τους.
Αγαπητή Μαρία, Γιώργο, Γιάννη, Νίκο. Όπως και αν λέγεστε, όσο χρονών και αν είστε.
Ονομάζομαι Μαρία  και πρόσφατα έγινα 20. Την ημέρα των γενεθλίων μου δεν ήμουν μέσα στην τρελή χαρά, ούτε ήθελα να ανεβάσω φωτογραφία με μπαλόνια. Ούτε ήθελα να ανεβάσω φωτογραφία που σβήνω τούρτα, γιατί από τα 18 εώς τα 20 έσβηνα όνειρα.
Δεν είναι ότι δεν πέρασα στην σχολή που ήθελα. Είναι αντιθέτως το ότι πέρασα.
Στην Τρίτη λυκείου διάβασα όπως έπρεπε, με πίεση ως προς τον εαυτό μου. Δεν με ενδιέφερε να πάω για καφέ, δεν με ενδιέφερε να ερωτευτώ. Με ενδιέφερε όμως να πληκτρολογώ κάθε λίγο και λιγάκι ‘’’πανελληνιες 2016’’ για να δώ αν έχει βγει κάτι νεότερο, για να δω αν έχει βγεί κάτι που θα με οδηγήσει πιο κοντά στον στόχο μου. Να ελέγξω αν μου ξέφυγε κάτι. Να ελέγξω τον ύπνο μου. Θυμάμαι έψαχνα σαν τρελή να βρώ χάπια καφέ. Και έβριζα την φαρμακοποιό που με κοιτούσε με μισό μάτι. Είχα βουρκώσει τότε θυμάμαι και δεν πέρασα ξανά έξω από αυτό το φαρμακείο.
Μην σου πολυλογώ όμως. Πέρασα στην σχολή πρώτης επιλογής μου στην Κρήτη. Και έφυγα τρέχοντας κυριολεκτικά, να βρω σπίτι, να βρω νέα ζωή γιατί η παλιά δεν με κάλυπτε. Εγώ δεν με κάλυπτα. Και φόρτωσα όλες μου τις προσδοκίες σε ένα μέρος σπουδών. Ψυχολογία Ρεθύμνου ήταν η σχολή στην οποία πέρασα. Και για μετεγγραφή, ούτε λόγος.
Αναρωτιέσαι λοιπόν αν μου βγήκε ξινό το Ρέθυμνο;
Το Ρέθυμνο μου βγήκε γλυκύτατο. Το Ρέθυμνο ήταν ζάχαρη και μέλι. Καθαρός ουρανός, καθαρή θάλασσα, καθαροί άνθρωποι. Γνώρισα ανθρώπους υπέροχους που ακόμα και αν χάσω κάποια στιγμή επαφή μαζί τους, ξέρω ότι με στιγμάτισαν για πάντα. Για τον απλό λόγο ότι με γνώρισαν όπως ήθελα πραγματικά να συστήσω τον εαυτό μου. Με αλήθεια. Ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να σου τύχει κάτι τέτοιο;
Ξέρεις πόσα σημαίνει αυτό; Ξέρεις πόσο υπερβάινει τον όρο φοιτητική ζωή;
Αλλά όλο ξεφεύγω από το θέμα για το οποίο θέλω να σου μιλήσω.
Την κοπάνησα αγαπητέ/αγαπητή. Έφυγα από το Ρέθυμνο. Δεν ξέρω γιατί, τότε έλεγα πως απλά μισούσα την σχολή μου. Η ειδικός που με παρακολουθεί όμως μου ειπε πως μισούσα άλλα πράγματα, νομίζω καταλαβαίνεις ποιόν.
Και αγαπητέ/αγαπητή, δεν γύρισα πίσω από εκεί που ήθελα να φύγω. Έφτασα ακόμα πιο μακριά. Πήγα θεσσαλονίκη.
Σε άλλη σχολή. Και τώρα, μετά το τέλος του β εξαμήνου άρχισα να καθαρίζω. Και αν όλα πάνε καλά, αν εγώ πηγαίνω καλά εν τέλει, θα γυρίσω σε αυτό για το οποίο είμαι φτιαγμένη. Μάλλον.
Θέλω να σου πω πως έχασα δυο χρόνια. Όχι επειδή δεν διάβασα. Επειδή όμως δεν ήμουν καλά. Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο δεν πειράζει αν δεν διάβαζες, όμως ήσουν και είσαι καλά μέσα σου;
Κοίταξε να το έχεις ως πρωταρχικό σου μέλημα αυτό. Αλλιώς πίστεψε με, θα πατάς σε σαθρές βάσεις, για πάντα. Πέρνα στην σχολή που θέλεις όποτε μπορείς να το κάνεις. Όμως να είσαι καλά μέσα σου, όχι μόνο όταν μπορείς να το κάνεις. Να είσαι καλά μέσα σου πέρα από τις δυνάμεις σου. Κάνε τα πάντα. Μίλα ειλικρινά στον εαυτό σου και μετά στους άλλους.
Συγχαρητήρια, ακόμα και αν έγραψες 4.000 όμως είσαι καλά, και φέρεσαι καλά. Θα φτάσεις ψηλά και τα μόρια σου αν το θές.
Επίσης αν απέχεις 1000 μόρια από τον στόχο σου, δεν πειράζει. Του χρόνου. Του παραχρόνου. Όποτε είσαι εσυ καλά.
Ελπίζω μεσα από το μπερδεμένο κείμενο μου να σε έκανα να καταλάβεις ότι η σημερινή μέρα δεν είναι καθοριστικη για την ζωή σου. Πήγαινε μια βόλτα και χαμογέλα. Καλό σου καλοκαίρι.

Μαρία Σ.

 

Φωτογραφία του χρήστη Αρχαγγελος Μιχαηλ Ο Ταξιαρχης.

Φωτογραφία του χρήστη Dr Γρηγόρης Βασιλειάδης Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής.

Dr Γρηγόρης Βασιλειάδης Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Να βρεις ανθρώπους που σε σέβονται και σε εκτιμούν πραγματικά γι’ αυτό που είσαι.
Να βρεις ανθρώπους που σου κάνουν χώρο στη ζωή τους και δε σε βάζουν να στριμωχτείς.
Να βρεις ανθρώπους που δεν προσπαθούν να σε αλλάξουν για να μοιάσεις σε αυτό που εκείνοι έχουν ονειρευτεί.
Να βρεις ανθρώπους που σε κοιτάνε λες και είσαι κάτι το μαγικό.
Να βρεις ανθρώπους που δεν κουτσομπολεύουν, που δε θέλουν το κακό κανενός, που δε χαίρονται με τα προβλήματα των άλλων.
Να βρεις ανθρώπους που στις σχέσεις τους έχουν μόνο σκηνή και ποτέ παρασκήνιο.
Να βρεις ανθρώπους διάφανους. Που λένε αυτό που νιώθουν και που νιώθουν αυτό ακριβώς που λένε.
Να βρεις ανθρώπους που προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σου και τα καταφέρνουν.
Να βρεις ανθρώπους που προσπαθούν ακόμα να κάνουν τον κόσμο και τον εαυτό τους καλύτερο.
Να βρεις ανθρώπους που δε σταματάνε να ονειρεύονται και δε συμβιβάζονται με το άσχημο και το άδικο.
Να βρεις ανθρώπους που δεν τους αρέσει να κρίνουν και να λογοκρίνουν του άλλους.
Να βρεις ανθρώπους με τους οποίους μπορείς να παραμένεις σιωπηλός, χωρίς να νιώθει κανείς αμηχανία.
Να βρεις ανθρώπους που επιμένουν να βλέπουν πάντα το καλό στους άλλους. Πάντα. Ακόμα και αν θα έπρεπε να ξέρουν πια καλύτερα.
Να βρεις ανθρώπους που ποτέ δε θα σε πληγώσουν επίτηδες.
Να βρεις ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις πως βρίσκεσαι σπίτι σου.
Να βρεις ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις μέσα σου ζέστη.
Να βρεις ανθρώπους όμορφους. Από μέσα.
Αν δεν τους έχεις βρει, συνέχισε να ψάχνεις.
Βρίσκονται ανάμεσά μας. Ναι. Είμαι σίγουρος.
Και, όταν τους βρεις, να κάνεις τα πάντα για να τους κρατήσεις στη ζωή σου και για να είναι ευτυχισμένοι.Φωτογραφία του χρήστη "Αν Θα Μπορούσα Τον Κόσμο Να Άλλαζα".
Και να μην τους αφήσεις ποτέ να νιώσουν μόνοι. (Ξέρεις, οι άνθρωποι που περιγράφω νιώθουν εύκολα μόνοι).
Να τους θαυμάζεις- γιατί το αξίζουν. Όχι, όμως, μόνο αυτό. Από σκέτο θαυμασμό δεν ευτύχησε ποτέ κανείς. Όταν τους βρεις, να τους αγαπάς και να τους το δείχνεις κάθε στιγμή. Να τους το δείχνεις, γιατί δεν το θεωρούν δεδομένο, γιατί δεν το ξέρουν. Να τους το λες αλλά, κυρίως, να τους το δείχνεις.
Και πάντα να θυμάσαι τι έχουν περάσει οι άνθρωποι αυτοί: Οι άνθρωποι αυτοί είναι μειονότητα. Και είναι δύσκολο να ζεις πάντα ως μειονότητα.

Φωτογραφία του χρήστη Π. Χαράλαμπος Λίβυος Παπαδόπουλος.

Π. Χαράλαμπος Λίβυος Παπαδόπουλος

Κάθε που θα χάνουμε την ειλικρινή επαφή με τον εαυτό μας θα εμφανίζεται μια δοκιμασία, μια σκιά που θα απειλεί να κρύψει όλο το γαλάζιο της ψυχής μας. Παρόλο που πολλές φορές θα νιώθουμε ότι φτάνουμε στα όρια της αντοχής μας, ας μην απογοητευθούμε. Η δοκιμασία που μας επισκέφτηκε δεν είναι τίποτε άλλο παρα ο Θεός που προσπαθεί να μας οδηγήσει και πάλι πισω σε μια αλήθεια που ξεχάσαμε. Να μας θυμίσει τι «δεν είμαστε». Και ναι, δεν είμαστε ούτε τέλειοι ούτε παντοδύναμοι. Απλά είμαστε άνθρωποι. Και αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Δεν είμαστε αναμάρτητοι και αυτό δεν πρέπει να μας απελπίζει. Αντιθέτως. Σε αυτό το ταξίδι της ζωής, δυο πράγματα δεν πρέπει ποτέ να λησμονήσουμε. Πρώτον στον παράδεισο δεν πάμε νίκη νίκη, αλλά όπως λέει ο Άγιος Σέργιος ήτα ήτα. Και δεύτερον, ότι μονάχα όταν μεγαλώνεις τον άνθρωπο μέσα σου μοιάζεις του Θεού. Κράτα την ανθρωπιά μέσα σου και μην απελπίζεσαι.

Σε μια εποχή που η υποκρισία, η ζήλια και η κακία βρίσκονται στο ζενίθ τους, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν επάξια τις λέξεις αγνότητα και καλοσύνη! Βρίσκονται ανάμεσά μας! Θα τους αναγνωρίσετε εύκολα αφού έχουν έτοιμο ένα χαμόγελο για τον καθένα! Η ματιά τους είναι καθαρή και αγνή και καθρεπτίζεται ολη η καλοσύνη που έχουν στην ψυχή τους σε τέτοιο σημείο που δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω τους!

Άραγε είναι αληθινά καλοί ή προσποιούνται; θα σκεφτούν κάποιοι! Και όμως! Οι ανιδιοτελείς πράξεις τους δεν θα σε αφήσουν να τους αμφισβητήσεις! Βοηθούν με γνώμονα την καρδιά χωρίς να περιμένουν κατι ως αντάλλαγμα! Το μόνο που αποζητούν είναι η αναγνώριση όσων προσφέρουν όχι με υλικά αγαθά αλλά με το να τους νοιάζεσαι και να τους αγαπάς! Έχουν τόση αγάπη μέσα τους να διοχετεύσουν αλλά θέλουν να αισθάνονται ότι παίρνουν και εκείνοι αγάπη!

Συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, το καταλαβαίνουν βέβαια κάποια στιγμή και πληγώνονται βαθιά γι’ αυτό, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν! Κάνουν ξανά τα ίδια λάθη γιατί σκέφτονται με την καρδιά! Πιστεύουν ότι εκεί εξω πρέπει να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που να εκτιμούν, να αγαπούν, να νοιάζονται!

Έτσι, όταν νιώσουν την αδικία, απομακρύνονται… χωρίς πολλά λόγια, αντιδικίες και εξηγήσεις! Όπως καλοσυνάτα μπήκαν στη ζωή σου, έτσι θα αποχωρήσουν από αυτή! Αθόρυβα! Γι’ αυτό αν εχεις την τύχη να συναντήσεις κάποτε έναν τέτοιο άνθρωπο, μην κάνεις το λάθος και τον χάσεις από τη ζωή σου! Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσέξεις την συμπεριφορά σου!

 Γιατί αν σε πάρει από κάτω η ζωή, με όλα τα άσχημα που μπορεί να φέρει, την πάτησες. | Psychologos-MariaKoraka.Gr

Όλοι ξέρουμε πως αυτή η ζωή, η τόσο όμορφη στην όψη, μπορεί να γίνει τυρρανική στην αίσθηση.
Κι αυτό γιατί δεν τα φέρνει όλα πάντα όπως τα θέλουμε, όπως τα περιμένουμε.
Κι έτσι σκάνε μύτη και οι δυσκολίες. Κι είναι άλλοτε μικρές κι αστείες κι άλλοτε βουνά. Όσο για μας; Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σταματήσουμε να παλεύουμε.
Η ζωή, φίλε μου, δεν περιμένει.
Παλεύουμε με νύχια και με δόντια για όσα δικαιούμαστε.
Παλεύουμε για μια ζωή όπως την ονειρευτήκαμε κι όπως πρέπει να γίνει.
Κι αν έρθουν ζόρια, καλώς να ορίσουν. Κανείς δεν μπορεί να τα εμποδίσει.
Εμείς μόνο να τα αντιμετωπίσουμε μπορούμε.
Με νύχια, με δόντια, με πείσμα μα πάνω από όλα με θετική ενέργεια.
Γιατί αν σε πάρει από κάτω η ζωή, με όλα τα άσχημα που μπορεί να φέρει, την πάτησες.
Θα απομείνεις άνθρωπος λειψός, να κλαις τη μοίρα σου.
Εμείς, όμως, δεν κλαίμε.
Ή μάλλον κλαίμε μα για άλλα πράγματα, ποτέ για τη μοίρα.
Τη μοίρα την κερνάμε μια ρακή και την τραγουδάμε. Και τη χορεύουμε. Τη γλεντάμε, πως το λένε.
Για να μην παίρνει αέρα πως μας γονάτισε.
Γιατί δεν μπορεί να το κάνει.
Όσο παραμένουμε κύριοι του εαυτού μας και θυμόμαστε το δεκάλογο της ζωής, στέκουμε μπροστά της ευθυτενείς και πεισματάρηδες.
Κι αν με ρωτάτε ποιος είναι ο δεκάλογος της ζωής, θα τον μοιραστώ μαζί σας.
Άλλωστε κάθε τι που μπορεί να δώσει χαμόγελο εκεί που πάει να έρθει κλάμα και δύναμη εκεί που φλερτάρει κανείς με την παραίτηση, είναι θησαυρός.
Ο δεκάλογος της ζωής:
1) Πάντα να χαμογελάς.
Ακόμη κι αν σε αδικούν, σε υποτιμούν, σε υποβιβάζουν. Εσύ να μην τους χαρίζεις μήτε ένα δάκρυ. Χαμογέλα και διεκδίκησε όσα σου ανήκουν. Όσα σου αξίζουν. Σφάζει το χαμόγελο σαν έρχεται από εκεί που δεν το περιμένουν. Είναι νίκη, εκεί που οι άλλοι περιμένουν τα δάκρυα της ήττας.
2) Να θυμάσαι να περιμένεις.
Όποιος είχε υπομονή δεν έχασε ποτέ. Ακόμη κι αν σε τρώνε τα χέρια, τα πόδια, η γλώσσα σου να κάμεις κάτι πριν της ώρας του, περίμενε. Κάθε στιγμή είναι μοναδική. Και τα πάντα έχουν τον καιρό τους. Μην ανησυχείς για το αν θα καταλάβεις αν ήρθε η ώρα για κάτι. Θα σε σκουντήξει μόνο του και θα σου πει “τώρα κουνήσου”..
3) Μην τα παρατάς.
Κι ας λένε οι άλλοι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρεις. Αν εσύ μέσα σου, εκείνο το όνειρο που σου έχουν για ξεγραμμένο, το έχεις ζωντανό, μην το εγκαταλείπεις. Πάλεψέ το. Και ποτέ δεν ξέρεις. Η ζωή μπορεί να σε ξαφνιάσει…
4) Μην κλείνεσαι στον εαυτό σου.
Ξέρω πως πολλές φορές, στα άσχημα, οι άνθρωποι κλείνονται. Δε θέλουν να μοιραστούν σκέψεις, ήττες και συναισθήματα. Άλλοτε από φόβο, άλλοτε από ντροπή. Μην το κάνεις. Γύρω σου θα υπάρχει έστω κι ένας άνθρωπος που θα ξέρει να σε στηρίξει. Μίλησέ του. Μοιράσου το φορτίο σου. Και να θυμάσαι, στα ζόρια, το σκοτάδι του ενός δυο μαζί το κάνουν φως.
5) Να έχεις πείσμα, επιμονή και θράσος.
Μην αφήνεις να σε πατούν. Καλός, καλός μα από το θύμα έχει μια διαφορά. Φρόντισε να υπερασπίζεσαι όταν κι όπου πρέπει τον εαυτό σου, τα συμφέροντα και τα δικαιώματά σου. Συγνώμη που στο λέω, αλλά αν δε νοιαστείς εσύ για σένα, δε θα βρεθεί κανείς άλλος να το κάνει.
6) Να αγαπάς.
Πρώτα από όλους εσένα, ύστερα τη ζωή και τέλος τους ανθρώπους. Να πιστεύεις στην καλή πλευρά τους και να προσπαθείς να τη βρίσκεις. Ακόμη κι αν τα φαινόμενα σου δείχνουν άλλα. Μην απορρίπτεις ανθρώπους αν πρώτα δε δοκιμάσεις. Δεν έχεις ιδέα τι άμυνες μπορεί να κρύβει ο καθένας. Άμυνες που χρειάζονται μια μίνι πολιορκία για να πέσουν και να σου χαριστεί ο κόσμος τους. Κι αν όλο αυτό σου φαίνεται πολύ αισιόδοξο, τότε…
7) Να είσαι αισιόδοξος.
Γιατί με τη μαυρίλα κανείς δεν προχώρησε πολύ στη ζωή. Τα παράτησε στην πρώτη δυσκολία και τώρα κάπου κλαίει τη μοίρα του. Εσύ μην το κάνεις. Να πιστεύεις στα καλύτερα που θα έρθουν ακόμη κι αν εκείνη τη δεδομένη στιγμή βλέπεις μόνο τα χειρότερα.
8) Να είσαι άνθρωπος.
Σε έναν κόσμο που έχει ξεπουλήσει όσο όσο τις αξίες του, χάνοντας αργά αλλά σταθερά την ανθρωπιά του, εσύ φρόντισε να είσαι άνθρωπος. Με ευαισθησίες, με αξίες, με αρχές. Κι ας λένε πως είσαι πίσω από τον κόσμο. Είναι ωραία εδώ πίσω, να απαντάς και να παλεύεις. Βλέπεις είναι φορές που ο σταυρός στο χέρι δε φέρνει θεαματικά αποτελέσματα, αλλά είναι πάντα λυτρωτική η αίσθηση του να ξέρεις πως δεν αδίκησες κανέναν.
9) Να έχεις πίστη.
Δε με νοιάζει αν τον λένε Θεό, Αλλάχ ή Βούδα. Μπορεί και τίποτα απο τα τρία. Να πιστεύεις πως όλα όσα συμβαίνουν γίνονται για καλό. Και να πιστεύεις επίσης πως όλα παλεύονται, όλα ξεπερνιούνται. Εντάξει, ξέρουμε καλά πως κάποιοι δαίμονες μήτε παλεύονται, μήτε ξεπερνιούνται. Αλλά εσύ να πιστεύεις πως μπορεις να καταφέρεις κι όσα οι άλλοι έχουν για ακατόρθωτα.
10) Να μην ξεχνάς.
Να μην ξεχνάς όσους σε αδίκησαν, σε πόνεσαν, σε έβλαψαν. Όχι για να τους εκδικηθείς μια μέρα. Δεν πρέπει να σου ταιριάζουν τέτοια ποταπά αισθήματα. Να τους θυμάσαι και να τους ευχαριστείς για όλα εκείνα τα μαθήματα ζωής που σου έδωσαν. Γιατί και οι κακοί στην ιστορία έχουν λόγο που υπάρχουν. Λόγο κυρίως διδακτικό…να το θυμάσαι…Φωτογραφία του χρήστη "Αν Θα Μπορούσα Τον Κόσμο Να Άλλαζα".

 Το ρισκάρισμα – αυτό είναι το κλειδί για την αλλαγή | Psychologos-MariaKoraka.Gr

Πώς αντέχεις να πεθάνεις χωρίς να γίνεις όλα όσα είσαι; Αυτό θα το πετύχεις, αν αποφασίσεις να το κάνεις. Είναι τόσο εύκολο. Έτσι γίνονται οι αλλαγές και η αλλαγή είναι πάντα δυνατή.

Δεν αντέχω ν’ ακούω κουβέντες όπως … «Το γέρικο σκυλί δεν μαθαίνει καινούργιο κόλπα». Έχω διδάξει πολλά καινούργια κόλπα σε γέρικα σκυλιά.

Μπορείς όμως να διαλέξεις. Η ζωή είναι επιλογή και είναι στα χέρια σου.

Μπορείς να την ζήσεις χαρούμενα ή να την ζήσεις θλιβερά.

Μπορείς να είσαι επιπόλαιος.

Μπορεί να είσαι πολύ σοβαρός.

Ανάλαβε όμως ολόκληρη την ευθύνη για την επιλογή που κάνεις. Αν πλήττεις, αν φοβάσαι, αν δεν σ’αρέσει το σκηνικό σου, άνοιξε την πόρτα και φύγε! Ποιος είπε, ότι πρέπει να μείνεις εδώ;

Όσο η καρδιά και το μυαλό σου δουλεύουν και το ηθικό είναι ακμαίο, μπορείς να μπεις σε όποιο σκηνικό θελήσεις. Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου. Να δημιουργήσεις ένα νέο. Από αύριο κιόλας τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Κάνε τα διαφορετικά, γιατί μόνο η πράξη αλλάζει.

Οι κουβέντες είναι καλές μόνο στην αρχή. Η συνειδητοποίηση είναι μόνο η μισή λύση.

Τα υπόλοιπα είναι πράξη…

Διάλεξε το δρόμο της ζωής.
Διάλεξε το δρόμο της αγάπης.
Διάλεξε τον δρόμο του ενδιαφέροντος.
Διάλεξε το δρόμο της ελπίδας.
Διάλεξε το δρόμο της πίστης στο αύριο.
Διάλεξε το δρόμο της εμπιστοσύνης.
Διάλεξε το δρόμο της καλοσύνης.

Από εσένα εξαρτάται. Εσύ θα διαλέξεις.

Μπορείς να διαλέξεις την απελπισία , την δυστυχία.
Μπορείς να κάνεις τη ζωή δύσκολη για τους άλλους.
Μπορείς να διαλέξεις την θρησκοληψία. Γιατί όμως; Δεν έχει νόημα. Είναι και πάλι αυτο-μαστίγωμα.
Σε προειδοποιώ όμως ότι, αν αποφασίσεις να πάρεις την πλήρη ευθύνη για τη ζωή σου, δεν πρόκειται να είναι εύκολο πράγμα και θα πρέπει να μάθεις ξανά να ρισκάρεις.

Το ρισκάρισμα – αυτό είναι το κλειδί για την αλλαγή.

Θέλω να σας διαβάσω κάτι: Όταν γελάς, διακινδυνεύεις να περάσεις για ηλίθιος. Και λοιπόν; Συχνά λέω πως ο κόσμος βλέπει τον Μπουσκάλια σαν ένα είδος τρελού. Είναι πραγματικά τρελό! Εγώ όμως το γλεντάω αφάνταστα, ενώ χιλιάδες γνωστικοί πεθαίνουν από ανία. Όταν κλαις, κινδυνεύεις να περάσεις για συναισθηματικός.

Δε φοβάμαι να κλάψω. Κλαίω συχνά.

Κλαίω από, από απελπισία.

Μερικές φορές κλαίω διαβάζοντας τις εργασίες των μαθητών μου.

Κλαίω όταν βλέπω ευτυχισμένους ανθρώπους.

Κλαίω όταν βλέπω ανθρώπους να αγαπιούνται.

Δε με νοιάζει μήπως φανώ συναισθηματικός. Δεν πειράζει. Μ’αρέσει. Μου καθαρίζει τα μάτια.

Όταν ανοίγεσαι στους άλλους, κινδυνεύεις να μπλεχτείς.

Και τι πιο σημαντικό υπάρχει στην ζωή;

Δεν έχω καμιά διάθεση να ζήσω μόνος μου σ’ ένα νησί. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε μαζί εσείς και εγώ, σημαίνει πως έτσι είμαστε φτιαγμένοι. Ας βρούμε τρόπους να κάνουμε την κατάσταση αυτή μια ευκαιρία χαράς. Όταν δείχνεις τα συναισθήματα σου, κινδυνεύεις να αποκαλύψεις την ανθρωπιά σου. Εγώ χαίρομαι να αποκαλύπτω την ανθρωπιά μου.

Μπορείς να αποκαλύψεις πολύ χειρότερα πράγματα από την ανθρωπιά σου.

Όταν εκθέτεις τις ιδέες και τα όνειρά σου στο κόσμο, κινδυνεύεις να τα χάσεις. Τι να γίνει. Δεν μπορείς να κερδίζεις τα πάντα. Κι ούτε είναι δυνατόν να σε αγαπούν όλοι. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα πει «Είναι απατεώνας. “Ελα, Μέιμπελ, αρκετά ακούσαμε. Πάμε σπίτι».

Κι αυτό είναι πολύ καλό, ξέρετε, και σωστό. Δεν είναι δυνατόν να σε αγαπούν όλοι. Όταν αγαπάς, κινδυνεύεις να μην έχει ανταπόκριση η αγάπη σου. Δεν είναι κακό αυτό. Αγαπάς για να αγαπάς, και όχι για να πάρεις ανταπόκριση – αυτό δεν είναι αγάπη.

Όταν ελπίζεις, κινδυνεύεις να πονέσεις. Και όταν δοκιμάζεις, κινδυνεύεις να αποτύχεις. Κι όμως πρέπει να ρισκάρεις, γιατί η μεγαλύτερη ατυχία στη ζωή είναι να μην ρισκάρεις τίποτε.

“Οποιος δεν ρισκάρει τίποτε δεν κάνει τίποτε, δεν έχει τίποτε και δεν είναι τίποτε. Μπορεί ν’αποφεύγει τον πόνο και την λύπη, αλλά δεν μαθαίνει, δε νιώθει, δεν αλλάζει, δεν αναπτύσσεται, δεν ζει και δεν αγαπά. Είναι δούλος αλυσοδεμένος με τις βεβαιότητες και τους εθισμούς του. “Έχει ξεπουλήσει το μεγαλύτερο αγαθό του, την ατομική του ελευθερία.

Μόνο ο άνθρωπος που ρισκάρει είναι ελεύθερος. Το να κρατάς κρυμμένο τον εαυτό σου, να τον χάνεις με τις αυτομειωτικές σου ιδέες, είναι θάνατος. Μην αφήσεις να σου συμβεί αυτό. Η μεγαλύτερή σου υποχρέωση σου είναι να γίνεις όλα όσα είσαι, όχι μόνο για δικό σου όφελος , αλλά και για δικό μου…

Από το βιβλίο του Λέο Μπουσκάλια «Να ζεις, ν’αγαπάς και να μαθαίνεις» – Εκδ. ΓλάροςΦωτογραφία του χρήστη KalimeraEllada.gr.

14 κανόνες για να είσαι ο εαυτός σου!

Να είσαι ο εαυτός σου.

Προσπαθώντας να είσαι κάποιος άλλος είναι χάσιμο του προσώπου που πραγματικά είσαι. Αγκάλιασε το άτομο που έχεις μέσα σου και τις ιδέες του, τις δυνάμεις του και την ομορφιά του, όπως κανένας άλλος. Γίνε το πρόσωπο που θέλεις μα γίνεις – η καλύτερη εκδοχή σου – σύμφωνα με τους δικούς σου όρους. Και πάνω από όλα, να είσαι αληθινός στον εαυτό σου.

Ξεκινώντας από σήμερα…

1. Θέσε τις προτεραιότητες σου. – Σε είκοσι χρόνια από τώρα δεν θα έχει καμία σημασία τι παπούτσια φόραγες σήμερα, πως ήταν τα μαλλιά σου ή τι μάρκα τζιν αγόρασες. Αυτό που θα έχει σημασία είναι το πως αγάπησες, τι έμαθες και πως εφάρμοσες αυτές τις γνώσεις.

2. Πάρε την πλήρη ευθύνη των στόχων σου. – Αν πραγματικά θέλεις καλά πράγματα να συμβούν στη ζωή σου, πρέπει να τα κάνεις να συμβούν. Δεν γίνεται να κάθεσαι να απλά να ελπίζεις ότι κάποιος άλλος θα σε βοηθήσει. Πρέπει να φτιάξεις το δικό σου μέλλον και να μην νομίζεις ότι η μοίρα σου είναι συνδεδεμένη με τις πράξεις και τις επιλογές των άλλων.

3. Γνώριζε την αξία σου. – Όταν κάποιος σε αντιμετωπίζει σαν να είσαι ένα άτομο από τις πολλές επιλογές του, βοήθησε τον να περιορίσει τις επιλογές του αφαιρώντας τον εαυτό σου από την εξίσωση. Μερικές φορές πρέπει να προσπαθήσεις να μην νοιάζεσαι, άσχετα με το πόσο πολύ νοιάζεσαι πραγματικά. Επειδή, μερικές φορές μπορεί να μην σημαίνεις σχεδόν τίποτα σε κάποιον που σημαίνει πάρα πολλά για εσένα. Δεν είναι υπερηφάνεια – είναι αυτοσεβασμός. Μην περιμένεις να δεις θετικές αλλαγές στη ζωή σου, αν περιβάλλεις τον εαυτό σου με αρνητικούς ανθρώπους. Γνώριζε την αξία σου και τι έχεις να προσφέρεις και ποτέ μην συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από αυτό που αξίζεις πραγματικά.

 

4. Επέλεξε τη σωστή προοπτική. – Η προοπτική είναι το παν. Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με κυκλοφοριακή συμφόρηση, με μεγάλη ουρά αναμονής ή περιμένεις κάποιο ραντεβού που έχει αργήσει, έχεις δύο επιλογές: Μπορείς να νιώσεις απογοητευμένος και εξοργισμένος ή μπορείς να το δεις σαν η ζωή να σου δίνει μια πνοή ανάσας από την βιασύνη και να περάσεις τον χρόνο σου ονειροπολώντας, συνομιλώντας ή κοιτάζοντας τα σύννεφα. Η πρώτη επιλογή πάντα θα σου ανεβάζει την αρτηριακή σου πίεση. Η δεύτερη επιλογή θα σου ανεβάζει τη συνείδηση σου.

5. Μην αφήνεις τα παλιά σου προβλήματα να τιμωρούν τα όνειρα σου. – Μάθε να αφήνεις πίσω σου τα πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις. Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να δεις αλαζονικά μια κατάσταση που πιστεύεις ότι τελείωσε άδικα, υπενθύμισε στον εαυτό σου αυτό: Δεν θα εξοντώσεις ποτέ τον θυμό σου χτυπώντας την ιστορία μέχρι θανάτου. Για αυτό κλείσε το στόμα σου, ξέσφιξε τις γροθιές σου και ανακατεύθυνε τις σκέψεις σου. Όταν σου φύγει αυτή ο ορμή, ο θυμός θα φύγει σιγά-σιγά και να θα σε αφήσει να ζήσεις γαλήνια καθώς πηγαίνεις προς ένα καλύτερο μέλλον.

6. Επέλεξε τα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία. – Κάποια πράγματα απλά δεν έχουν μεγάλη σημασία – όπως το είδος αυτοκινήτου που οδηγείς. Πόσο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό στο μεγάλο σχέδιο της ζωής; Καθόλου μεγάλο. Αλλά το να αγγίξεις την καρδιά κάποιου; Αυτό έχει σημασία. Το όλο πρόβλημα με τους περισσότερους ανθρώπους είναι ότι ξέρουν τι έχει σημασία, αλλά δεν το επιλέγουν. Τους αποσπάται η προσοχή. Δεν θέτουν προτεραιότητες. Ο σκληρότερος και εξυπνότερος τρόπος για να ζεις είναι να επιλέγεις αυτό που πραγματικά έχει σημασία και να το επιδιώκεις με πάθος.

7. Αγάπα τον εαυτό σου. – Άφησε κάποιον να σε αγαπήσει ακριβώς όπως είσαι – όσο ατελής και να είσαι και όσο μη ελκυστικός και να νιώθεις μερικές φορές. Ναι, άσε κάποιον να σε αγαπήσει παρ’ όλα αυτά. Και άσε αυτό τον κάποιον να είσαι ΕΣΥ.

8. Αποδέξου τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες σου. – Να έχεις αυτοπεποίθηση με το να είσαι ΕΣΥ. Συχνά σπαταλάμε πολύ χρόνο συγκρίνοντας τον εαυτό μας με άλλους και ευχόμαστε να ήμασταν κάτι που δεν είμαστε. Ο καθένας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και αδυναμίες και μόνο όταν αποδεχόμαστε τι είμαστε και τι όχι, είμαστε σε θέση να γίνουμε αυτό που είμαστε ικανοί να γίνουμε.

9. Στάσου όρθιος για ΕΣΕΝΑ. – Γεννήθηκες για να είσαι αληθινός, όχι για αν είσαι τέλειος. Βρίσκεσαι εδώ για να είσαι ΕΣΥ, όχι για να είσαι κάτι που κάποιος άλλος θέλει να είσαι. Σήκωσε το ανάστημα σου, κοίτα τους στα μάτια και πες «Μην με κρίνεις μέχρι να με γνωρίσεις, μην με υποτιμάς μέχρι να με προκαλέσεις και μην μιλήσεις για εμένα μέχρι να μιλήσεις με εμένα».

10. Μάθε από τους άλλους και προχώρησε όταν πρέπει. – Δεν μπορείς να περιμένεις να αλλάξεις τους ανθρώπους. Είτε θα τους αποδεχτείς όπως είναι ή θα ξεκινήσεις να ζεις τη ζωή σου χωρίς αυτούς. Και ακριβώς επειδή κάτι τελειώνει, δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ. Έζησες, έμαθες, ωρίμασες και προχώρησες. Μερικοί άνθρωποι ήρθαν στη ζωή σου ως ευλογία, άλλοι ήρθαν στη ζωή σου ως μαθήματα.

11. Να είσαι ειλικρινής στις σχέσεις σου. – Μην απατάς! Αν δεν είσαι χαρούμενος, να είσαι ειλικρινής και να προχωρήσεις αν πρέπει. Όταν πραγματικά αγαπάς, το να είσαι πιστός δεν είναι θυσία, είναι χαρά.

12. Να είσαι άνετος με το να νιώθεις άβολα. – Η ζωή όπως την ξέρουμε μπορεί να αλλάξει εν ριπή οφθαλμού. Φιλίες μπορεί να ανθίσουν, σταδιοδρομίες να παραμεριστούν και κάθε χαμένη ελπίδα να αναζωπυρωθεί. Μπορεί να αισθάνεσαι άβολα μερικές φορές, αλλά γνώριζε ότι η ζωή αρχίζει στο τέλος της ζώνης της άνεσης σου. Έτσι, αν αισθάνεσαι άβολα τώρα, γνώριζε ότι η αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή σου τώρα δεν είναι το τέλος, αλλά ένα νέο ξεκίνημα.

13. Γίνε αυτός που γεννήθηκες να είσαι. – Μην φτάσεις στο τέλος της ζωής σου και ανακαλύψεις ότι έζησες μόνο το μήκος της. Ζήσε και το πλάτος της επίσης. Όταν ζεις με πάθος, η μόνη πρόκληση που είναι μεγαλύτερη από το να μάθεις να περπατάς ένα χιλιόμετρο με τα παπούτσια κάποιου άλλου, είναι το να μάθεις να περπατάς άνετα για μια ζωή στα δικά σου παπούτσια. Ακολούθησε την καρδιά σου και πάρε και το μυαλό μαζί σου. Όταν νιώθεις εντελώς άνετα στο δικό σου σώμα, δεν θα σε συμπαθούν όλοι, αλλά δεν θα σε νοιάζει καθόλου για αυτούς.

14. Ποτέ μην εγκαταλείπεις τον εαυτό σου. – Αυτή είναι η ζωή σου. Διαμόρφωσε την ή κάποιος άλλος θα το κάνει. Η δύναμη δείχνει όχι μόνο την ικανότητα να αντέχεις, αλλά και την ικανότητα να ξεκινάς από την αρχή όταν πρέπει. Ποτέ δεν είναι αργά για να γίνεις αυτό που μπορεί να ήσουν. Συνέχισε να μαθαίνεις, να προσαρμόζεσαι να αναπτύσσεσαι. Μπορεί να μην είσαι ακόμα εκεί, αλλά θα είσαι πιο κοντά από ότι ήσουν χθες.

«Στήριξα πάνω στον Κώστα κάθε μου στιγμή. Μαζί του να κάνω τα πάντα. Ακόμα και τίποτα να μη γινόταν, ακόμα και να μην κάναμε τίποτα. Ακόμα και αν είχα βαρεθεί. Πάμε εκδρομή; Πάμε, αν και ήδη βαριόμουν. Αλλά δεν μπορούσα. Είχα εγκλωβιστεί τελείως. Κάτι σαν εθισμός. Εξάρτηση. Έφτιαξα μια εξαρτητική σχέση. Και έγινα «ζητιάνος αγάπης».

Έφαγα την τυρόπιτα μέχρι τέλους με το ζόρι, ακόμα και αν δε μου άρεσε η γεύση της. Ήθελα να μου καλύψει το κενό μου. Γιατί δεν μπορούσα καθόλου να μείνω μόνη; Γιατί δεν ήθελα πια να έρχομαι αντιμέτωπη  με την  αλήθεια. Με κανένα είδους αλήθειας για τον εαυτό μου και τη ζωή. Ήθελα να ζήσω την πλάνη».

Όταν- συχνά σπάνια- ο δυνατός έρωτας σου χτυπήσει την πόρτα, ακολουθεί συνήθως μια από τις καλύτερες περιόδους της ζωής σου: χαράς, ζωντάνιας, δημιουργικής διάθεσης. Σαν για λίγο να βλέπεις τον κόσμο από άλλη ματιά, όπως όταν ήσουν παιδί, πιο αισιόδοξα, πιο ανάλαφρα, με ανοικτότητα και ενδιαφέρον. Σαν η ζωή σου να αποκτά αληθινό νόημα.

Ο καιρός, όμως, περνά, και αργά ή γρήγορα αυτή η χαρά αρχίζει στις περισσότερες- για να μην πούμε σε όλες τις περιπτώσεις να φθίνει και να μετατρέπεται σταδιακά σε άλλου είδους συναισθήματα, όχι και τόσο ευχάριστα πάντα.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, όπου ο έρωτας οδήγησε σε μόνιμη σχέση, συχνά ξυπνάει κάποιος μια μέρα και αναρωτιέται: «τι κάνω με αυτόν τον άνθρωπο δίπλα μου;» «πού πήγε ο έρωτάς μας εκείνων των ημερών;» «πώς καταντήσαμε έτσι;», «πού έχει χαθεί ο εαυτός μου; Δεν με αναγνωρίζω» «γιατί ενώ βαριέμαι ζηλεύω και δεν μπορώ να χωρίσω με τίποτα;». Και άλλου είδους τέτοια ερωτήματα.

Φαίνεται ότι συχνά μένουμε με τον σύντροφο που κάποτε ερωτευτήκαμε τρελά από αγάπη, μένοντας- στην καλύτερη μάλλον περίπτωση- σε μια ανικανοποίητη κατάσταση ρουτίνας και συνήθειας γιατί «τον/την αγαπάμε πραγματικά».

Με κάποιον, όμως, που συζείς για αρκετά χρόνια, σίγουρα θα υπάρξουν και δυσκολότερες καταστάσεις εκτός της συνήθειας: τσακωμοί, διαφωνίες, διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικές στάσεις και ενίοτε μιζέρια, καταπίεση. Τα οποία μάλλον βάζουμε τον εαυτό μας να τα ανέχεται εις το όνομα αυτής της «πραγματικής» αγάπης. Άλλωστε, πού να πάς πια; Ξανά από την αρχή; Δεν είσαι πια και στην ηλικία να αλλάζεις συντρόφους κάθε τρεις και λίγο. Ακούς και τα πλέον τετριμμένα κλισέ «οι σχέσεις θέλουν δουλειά , φροντίδα και προσπάθεια και από τους δύο» και πείθεις τον εαυτό σου να προσπαθήσει.

Δεν θα ήθελα στο κείμενο αυτό να μιλήσω, όμως, για το τι πρέπει ή όχι να κάνεις για να κρατήσεις τη σχέση σου ζωντανή, ούτε να εκφέρω άποψη για το αν είναι αυτό λειτουργικό ή όχι.

Θέλω να μοιραστώ κάποιες σκέψεις για τη φύση των ερωτικών σχέσεων και ίσως να σου δώσω ένα έναυσμα να αναλογιστείς σε σχέση με τον εαυτό σου.

Ας ρίξουμε μια πιο γενική ματιά πρώτα.

Ο άνθρωπος και το προσωπικό του υπαρξιακό «δράμα».

Κάθε άνθρωπος, είναι μια «παθολογία». Μα η λέξη παθολογία, δεν  μου αρέσει. Είναι μια λέξη περιοριστική στις μνήμες που φέρνει στο μυαλό. Το τι είναι παθολογία, είναι πάρα πολύ ρευστό. Θα λέγαμε λοιπόν ίσως καλύτερα, ότι κάθε άνθρωπος έχει το υπαρξιακό του δράμα. Ή κάτι τέτοιο. Κάθε άνθρωπος, είναι «τρελός». Είναι μια πολύπλοκη κατάσταση. Ειδικά τη δική σου τρέλα, δεν μπορείς να τη δεις με τίποτα. Παρά μόνο να έχεις εκλάμψεις συνειδητότητας και άνοιγμα επιπέδων συνείδησης. Ίσως ένας σοφός άνθρωπος έχει μεγάλο εύρος συνείδησης.

Και τελικά καταλαβαίνεις, ότι δεν έχει σημασία αν θα ονομάσεις την παθολογία παθολογία, τρέλα, πρόβλημα, ή ό,τιδήποτε άλλο. Ονόμασέ την όπως θες. Αυτή είναι μια υπαρξιακή κατάσταση. Ένα υπαρξιακό μονοπάτι που καλείσαι να διαβείς.

Το δράμα σου διαχέεται παντού, σε όλο σου το φάσμα, σε όλους τους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζεσαι, σε όλες τις καταστάσεις στις οποίες είσαι μέσα, σε όλες τις φαντασιώσεις, σε όλες τις σκέψεις και σε όλα τα συναισθήματά σου. Βρίσκεται τόσο καλά εντυπωμένο σε κάθε κύτταρο του σώματός σου, το δράμα σου γίνεται «εσύ».

Όμως δεν είσαι μόνο το δράμα σου. Είσαι κάτι πολύ περισσότερο. Κάπου εκεί μέσα υπάρχει κάτι πραγματικά αυθεντικό. Είναι τόσο αυθεντικό που σ όλη σου τη ζωή το φοβάσαι, φοβάσαι να τ αγγίξεις. Αυτό το αυθεντικό, προκαλεί φόβο.

Συνάμα, δεν είσαι μόνο μια «παθολογική» κατάσταση, αλλά έχεις και ικανότητες, ταλέντα, ζωτικότητα καθώς και πάρα πολλή δύναμη μέσα σου, που συχνά δεν την αναγνωρίζεις.

Το να συνδεθείς πραγματικά με την πηγή δύναμης και αυθεντικότητας μέσα σου, σου προκαλεί φόβο. Φοβάσαι να τα αναγνωρίσεις. Να τα αγγίξεις. Γιατί αν τα αγγίξεις, καταρρέει όλο το οικοδόμημα με βάση το οποίο έχεις ορίσει το ποιος είσαι και το τι κάνεις. Έρχεσαι αντιμέτωπος με την κενότητα. Με το θάνατο. Όταν μπορείς να βιώνεις την κενότητα, τότε αυτόματα βιώνεις την ολότητα.

Η ολότητα είναι η κενότητα. Όταν λέμε κενός, δεν εννοούμε «τίποτα», αντίθετα εννοούμε «όλα». Όταν φτάσεις στο σημείο να βιώνεις την υπαρξιακή σου κατάσταση, σημαίνει ότι είσαι ένας άνθρωπος πολύ τολμηρός.

Σημαίνει ότι μπορείς να χωράς ταυτόχρονα όλον τον πόνο και όλη την ομορφιά της ζωής. Έτσι, ούτε η λέξη κενότητα περιγράφει την έννοια του κενού. Το κενό είναι το «να υπάρχω», το να υπάρχω με τα πάντα.Το υπαρξιακό μονοπάτι και η «φωτεινή μας» πηγή, πάνε μαζί στη ζωή. Υπάρχουν ταυτόχρονα.

Ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα της ζωής είναι να ισορροπούμε σε αυτό το «ταυτόχρονα», με τον πιο υγιή, ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Οι σχέσεις των ανθρώπων: όταν τα προσωπικά «δράματα» εμπλέκονται!

Αν όμως, ένας άνθρωπος δεν έχει καλά-καλά επίγνωση του ίδιου προσωπικού δράματος που παίζει,  αν ο ίδιος δεν μπορεί να αντέξει να «υπάρξει» με τον εαυτό του, αν ο ίδιος δεν αναγνωρίζει την πηγή δύναμης και ζωτικότητας μέσα του, τότε τι γίνεται στις σχέσεις, όπου όλα συνυπάρχουν επί δύο;

Τι είναι αυτή η νέα οντότητα που δημιουργείται από δύο διαφορετικά σύμπαντα, η σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων;

Εκεί όπως καταλαβαίνετε και θα έχετε εξ εμπειρίας διαπιστώσει, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα!

«Είμαστε ζητιάνοι της αγάπης. Πολλοί άνθρωποι μπαίνουν σε μια σχέση γιατί ζητιανεύουν την αγάπη» (Osho),

Όταν διάβασα αυτό, μου είχε φανεί υπερβολικό. Μέχρι που το διαπίστωσα..εξ εμπειρίας!

Εκτός δηλαδή ότι «έπαιξα το δράμα μου» κανονικότατα και εν μέρει μόνο συνειδητοποιώντας το (αυτή είναι η καλή περίπτωση, να το συνειδητοποιείς εν μέρει ή να αναρωτιέσαι και να το ψάχνεις), διαπίστωσα εκ των υστέρων, ότι έψαχνα να βρω ουσιαστικά κάποιον να μου γεμίσει το κενό μου, μια παρηγοριά, μια αγκαλιά, ένα χάδι (αυτή ήταν η δική μου περίπτωση, άλλος μπορεί να αναζητά έναν θύτη/ένα θύμα, έναν «πατέρα»/μια «μητέρα», έναν δάσκαλο/ένα μαθητή κοκ).

Εκεί που δεν μπορούσα να το αντέξω, έτρεχα στην αγκαλιά, και απαιτούσα από τον άλλο να κάνει και να μου δώσει πράγματα, που εγώ η ίδια δεν μπορούσα να δώσω στον εαυτό μου. Και πώς κάποιος να με αντέξει, αν εγώ η ίδια δεν αντέχω τον εαυτό μου; Πώς να μου το λύσει αυτό το δράμα όλης μου της ζωής που εγώ δεν έχω κάνει τόσα χρόνια; Άσε που εμπλέκεται και το δικό του, περιπλεκόμαστε και στο τέλος βγαίνει ένας..αχταρμάς. Σε κάποια φάση ξεχνάς ποιος είσαι, που πας, τι θέλεις και γιατί το θέλεις. Συγχέεσαι στην τρυφερή αγκαλιά και απολαμβάνεις τη λήθη, που πολύ μακριά βρίσκεται από την αλήθεια.

Για μένα, δεν είναι υπερβολή να αποδεχτώ πια ότι όλες οι ερωτικές σχέσεις, είναι μια αυταπάτη. Οι ερωτικές σχέσεις είναι η παθολογία σου. Μέσα από κάθε ερωτικό σύντροφο που διαλέγεις, διαλέγεις να δεις ένα κομμάτι της παθολογίας σου κάθε φορά. Κάθε σύντροφος είναι η επιλογή σου για να γνωρίσεις ένα κομμάτι της παθολογίας σου κάθε φορά.

Συχνά όταν εμείς οι άνθρωποι συζούμε με το σύντροφό μας, δημιουργούμε σχέση εξάρτησης. Δημιουργείται μια εξάρτηση της ζωής του ενός με τον άλλο. Κοινοί λογαριασμοί. Κοινά «συμφέροντα». Κοινοί «φίλοι και παρέες». Κοινό σπίτι. Όλα αυτά τα κοινά, δεν είναι πραγματικά κοινά με την έννοια ότι τα μοιράζεσαι γιατί απλώς τα προσφέρεις. Φτιάχνεις με τον άλλο μια «συνομωσία» για να επιβιώσεις στον κόσμο. Είμαι μια συμφωνία για να αμυνθείς ενάντια στον κόσμο. Είναι μια συμφωνία, κρυφή, μυστική, ένα συμβόλαιο δύο ανθρώπων για να αντιμετωπίσουν τη σκληρότητα και τη μοναξιά του κόσμου. Και τις οικονομικές τους καταστάσεις και τις αντιξοότητες της ζωής.

Συχνά συναντάμε οικογένειες- «φρούρια»: ο μόνος τόπος που μπορείς να δηλώσεις κάποια ταυτότητα, για να έχεις να λες ότι κάποιος είσαι. Και στην πραγματικότητα, είναι ένα λυπηρό φιάσκο. Μια λυπηρή συμμαχία. Μια απεγνωσμένη προσπάθεια να νομίζεις ότι έχεις αξία. Ένα λυπηρό σύμπλεγμα σχέσεων.

Κανείς δεν μπορεί πραγματικά να δώσει σε αυτές τις οικογένειες.  Γιατί, αν θες πραγματικά να δώσεις, δίνεις από χαρά, και εκεί τελειώνει. Δεν δίνεις για να διατηρήσεις τη σύμβαση, για να είσαι κατοχυρωμένος, για να νιώσεις ασφάλεια, ή για να καλύψεις το ναρκισσισμό σου ή ένα κοινωνικό στάτους.

Χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τον κοινωνικό θεσμό της οικογένειας, να βρούμε έναν καινούριο, πιο λειτουργικό τρόπο να δομούμε τις οικογένειές μας, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που θα χρειαστεί ένα δικό του άρθρο!

Τι κάνουμε λοιπόν με τα προσωπικά μας δράματα, τις σχέσεις, τις πλάνες και πώς θα βρούμε μια πιο αυθεντική χαρούμενη ζωή;

Χτίζοντας σχέσεις μεγαλύτερης επίγνωσης, λιγότερο εξαρτητικές ή σχέσεις ενήλικα προς ενήλικα

Όταν λέω ότι οι ερωτικές σχέσεις είναι μια αυταπάτη, σε καμιά περίπτωση δεν εννοώ ότι δεν θα πρέπει να συνάπτουμε ερωτικές σχέσεις, μόνο και μόνο γι αυτό. Μπες στη ζωή και ζήσε τη. Είναι η ευκαιρία σου. Αν αυτό γίνεται μέσα από ένα σύντροφο, ζήσε το μέσα από ένα σύντροφο. Αν αυτό γίνεται με το να μονάσεις, ζήσε με το να μονάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι η δράση.

Η δράση είναι η λύση σε οποιονδήποτε προβληματισμό. Μπες στη ζωή και ζήσε.

Πώς μπορούμε να φτιάχνουμε λοιπόν σχέσεις λιγότερο εξαρτητικές και περισσότερο αυθεντικές;

Πώς μπορώ να συνδεθώ μαζί σου με έναν αυθεντικό και δημιουργικό τρόπο;

Συχνά προσπαθούμε είτε «να σώσουμε», είτε να αλλάξουμε τον άλλο.

Και οι δύο αυτές στάσεις συνιστούν αποτυχία από το να συνδεθούμε με τον άλλο πραγματικά. Που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα υποβιβάζουμε την αξία και τη δυνατότητα του άλλου. Τη δυνατότητά του να υπάρξει ως υπεύθυνος ενήλικας με τις επιλογές που κάνει κάθε φορά ακόμα και αν είναι διαφορετικός από εμάς ή δεν μας ταιριάζουν οι επιλογές του.

Από την άλλη, υπάρχει ένας άλλος τρόπος σύνδεσης με τον άλλο: ως ενήλικας προς ενήλικα. Από μια στάση, είμαι ok είσαι ok

Θα παραλληλίσω αυτή τη μορφή σύνδεσης με τη σχέση «θεραπευτή» και «θεραπευόμενου» από τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας.Φωτογραφία της πελαγια κουτρομανου.

Ο «θεραπευτής» είναι στην πραγματικότητα ένας φιλικός συνταξιδιώτης. Στο ταξίδι που κάνεις βιώνοντας την υπαρξιακή σου κατάσταση. Κάποιος που σχετίζεται ή προσπαθεί να σχετίζεται με σένα και την υπαρξιακή σου κατάσταση:

«Απλώς είμαι μαζί σου, εκεί όταν αντικρίζεις και ανακαλύπτεις τις «σκιές» σου. Απλώς περπατώ πλάι σου, όταν διαβαίνεις πάνω στις σκιές σου.

Τίποτα δεν μπορώ να κάνω για σένα, απολύτως. Εκτός από το να στέκομαι παραδίπλα και να αποστομώνομαι και εγώ όταν αποστομώνεσαι με τις ανακαλύψεις σου, από το να παρατηρώ τον πόνο σου όταν πονάς και από το να συνδέομαι με τη ζωή σου, όταν συνδέεσαι με το φως σου και τότε να χαίρομαι μαζί σου.

Μόνο αυτό λοιπόν μπορώ να κάνω ως «θεραπευτής». Να είμαι ένας φιλικός συνοδοιπόρος. Και να είμαι κάποιος που θα ξέρεις ότι είναι διαθέσιμος να είναι μαζί σου στο ταξίδι σου».

Αν λοιπόν τείνουμε να σχετιζόμαστε όλο και περισσότερο με τέτοιον τρόπο, πλάι στον άλλο, διαχωρισμένοι αλλά και μαζί, μπορώντας να αφουγκραστούμε και να συνοδεύσουμε τον άλλο στην υπαρξιακή του κατάσταση, τότε οι σχέσεις θα γίνονται περισσότερο αυθεντικές και ελεύθερες.

Ίσως δεν είναι τυχαίο, ότι οι λίγοι πραγματικά σοφοί άνθρωποι, δεν έχουν ανάγκη από μια ερωτική σχέση. Ένας πραγματικά σοφός άνθρωπος, δεν έχει ανάγκη από κανένα game. Δεν έχει ανάγκη να γνωρίσει τον εαυτό του μέσα από κάποιον άλλο. Γιατί γνωρίζει τον εαυτό του. Ή και να μην τον γνωρίζει ολοκληρωτικά, μπορεί να αντέχει την υπαρξιακότητά του ανά πάσα στιγμή. Έτσι, ένας σύντροφος δεν του χρειάζεται.

Έτσι ένας σοφός άνθρωπος γίνεται συχνά δάσκαλος. Ένας δάσκαλος, δεν ανήκει πουθενά, ούτε καν στον ίδιο του τον εαυτό. Ένας δάσκαλος εκπέμπει το φως του στους μαθητές του.

Όταν αγγίξεις τη σοφία, δεν μπορείς παρά να σιωπήσεις. Η σοφία δεν περιγράφεται. Όταν αγγίξεις τη σοφία δεν νιώθεις την ανάγκη να μιλήσεις γι αυτήν. Απλώς τη ζεις.

Όταν αγγίξεις τη σοφία, συμπονάς, συμπλέεις με τους ανθρώπους. Δεν θες να τους μάθεις κάτι, δεν θες να τους κάνεις να δουν κάτι, δεν θες να τους λύσεις κάτι. Απλώς είσαι μαζί τους στην παθολογία τους, την παρατηρείς, σχετίζεσαι και ακτινοβολείς φως. Όποιος μπορεί να δει το φως και είναι έτοιμος, μαθαίνει.

Επίλογος

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν ένας άνθρωπος σε αυτή τη ζωή; Μπορεί να υπάρχει με την ύπαρξη γύρω του. Να χαίρεται όταν μπορεί να χαρεί. Να μπαίνει μέσα στη ζωή και να τη ζει. Με αυτήν την έννοια, κάθε μορφή δράσης είναι προτιμότερη από την περισυλλογή ή τη φιλοσοφία. Όταν η δράση συνοδεύεται από τη σκέψη-συνείδηση του βιώματος της δράσης, τότε αποκτάς σοφία σιγά-σιγά.

Όσο περισσότερο γίνεσαι σοφός, τόσο περισσότερο συνδέεσαι. Είναι μια γειωμένη κατάσταση.

Όσο περισσότερο γίνεσαι σοφός, τόσο περισσότερο μπορείς να ζεις σε κατάσταση ευγνωμοσύνης. Η κατάσταση ευγνωμοσύνης, δεν είναι μόνο μακάρια, είναι πολύ επίπονη ταυτόχρονα. Γιατί όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση ευγνωμοσύνης, σημαίνει ότι μπορείς να δεις.

Κάθε άνθρωπος είναι σαν ένα άστρο σ αυτόν τον πλανήτη τη γη. Ένα άστρο που βιώνει την έκρηξη της φωτεινότητάς του απλώς για να τη βιώσει, για να γίνει αυτή, για να εκδηλωθεί. Για να εκδηλώσει το ποιος είναι. Για να εκδηλώσει μία έκφανση του ποιος είναι. Μόλις αυτό γίνει, το άστρο σβήνει. Δεν ξέρω αν χάνεται ή όχι. Διαισθάνομαι όμως ότι δε χάνεται αλλά μεταλλάσσεται σε άλλη μορφή ενέργειας, Ή ίσως ενώνεται με μια αρχική πηγή συνολικής ενέργειας.

Ας  μη γίνουμε όμως φιλόσοφοι!

Ας πούμε «θα προσπαθήσω να με κουβαλάω, όσο πιο χαρούμενα γίνεται , με όσο περισσότερη ζωή μπορώ να αδράξω».Φωτογραφία του χρήστη Ζωή μου..μοναξιά μου εσύ.Φωτογραφία του χρήστη Nota ζωής.

Φωτογραφία του χρήστη Dr Γρηγόρης Βασιλειάδης Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής.

Φωτογραφία του χρήστη Αρχαγγελος Μιχαηλ Ο Ταξιαρχης.

ΘΥΜΗΣΟΥ: δεν σε απογοητεύουν οι άνθρωποι, απογοητεύεσαι από τις προσδοκίες που εσύ έχεις για τους ανθρώπους γύρω σου…

 

 

Παρών δεν είναι ο χρόνος, αλλά εσύ που τώρα τον αξιοποιείς.

π.Φιλόθεος Φάρος
Η αιωνιότητα υπάρχει; Τι εννοείτε; Δεν έχετε προσέξει ότι στην Εκκλησία όλα συµβαίνουν τώρα; «Σήµερον της σωτηρίας ηµών το κεφάλαιο», «Σήµερον κρεµάται επί ξύλου…». Ο ίδιος ο Χριστός έχει δώσει απάντηση σ’ αυτό που µε ρωτάτε. «Αύτη δέ εστιν η αιώνιος ζωή, ίνα γινώσκωσί σε τον µόνον αληθινόν Θεόν». Εποµένως δεν πάµε ούτε στον παράδεισο ούτε στην κόλαση. Είµαστε! Η αιωνιότητα δεν είναι τόπος και χρόνος. Είναι τρόπος ύπαρξης. Πίστη, λοιπόν, για να επανέλθω στο προηγούµενο ερώτηµα, είναι να έχεις σχέση µε τον Θεό. Πίστη είναι να έχεις συναντήσει τον Ιησού Χριστό.

{Η αιωνιότητα δεν έχει απαραιτήτως μεγαλύτερη διάρκεια από τη ζωή (Ρενέ Σαρ)}

Φωτογραφία του χρηστος παπαδοπουλος.

Ένα γλυκό φιλί το πρωί στο στόμα, μια ζεστή αγκαλιά το βράδυ πριν κοιμηθείς. Μια τρυφερή κουβέντα στον καθρέπτη στον ίδιο σου τον εαυτό! Τι ζητά νομίζεις ο άνθρωπος για να είναι χαρούμενος; Μπορεί η ύλη να τον κάνει ευτυχισμένο;

Κοίτα όλους αυτούς που είναι γεμάτοι από ύλη και άδειοι από χαρά. Ρώτα εκείνους που δεν έχουν τίποτα κι όμως έχουν θησαυρό μέσα στην καρδιά τους. Ρώτα ένα παιδί να σου πει τι είναι αυτό που το κάνει χαρούμενο. Θα σου μιλήσει πρώτα για την παρουσία του γονιού του και μετά για το υλικό παιχνίδι.

Το καλύτερο παιχνίδι είναι αυτό που προσφέρουμε εμείς! Μην ψάχνεις να βρεις συνέχεια κάτι ακόμα έξω από εσένα για να νιώσεις καλά. Όσο θα ψάχνεις, τόσο θα αγχώνεσαι. Αυτό που θέλεις, το έχεις ήδη! Το έχεις στη ζωή σου στο σήμερα. Και αν δεν σου αρέσει, τότε ξεκίνα να το αλλάξεις. Ξεκίνα να το φτιάξεις όπως θέλεις. Μη μιλήσεις και πάλι για εμπόδια, για εξωτερικούς παράγοντες, για, για… εσύ δημιουργείς τη ζωή σου!

Ό,τι δεν μπορεί να σταθεί δίπλα σου όπως θέλεις, ό,τι δεν σου δίνει χαρά, απλά δεν είναι για σένα. Μην αφήνεις το εγώ σου να σε βασανίζει άλλο… και μην εθελοτυφλείς! Άνοιξε την καρδιά σου και αγκάλιασε τον εαυτό σου!

Σταμάτα να βλέπεις ως πραγματικότητα κάτι που δεν υπάρχει και ζήσε αυτή που έχεις! Σταμάτα να κυνηγάς τη φαντασία σου. Η αληθινή ζωή είναι οι μικρές καθημερινές στιγμές που μοιράζεσαι με τους άλλους και περισσότερο από όλους με τον ίδιο σου τον εαυτό. Ακούς και ξανακούς μότο όπως «σκέψου θετικά», «για να αγαπήσεις τον άλλο, χρειάζεται πρώτα να αγαπήσεις τον εαυτό σου», «η ευτυχία δεν έρχεται ποτέ απ’ έξω»… και εγώ σου λέω πως, ναι, αλήθεια λένε αυτά τα μότο!

Το καταλαβαίνεις αυτό που σου λέω. Το καταλαβαίνεις όμως με το μυαλό σου γι’ αυτό και τόσο εύκολα το λες. Το να φτάσεις στο σημείο όλα αυτά να τα καταλαβαίνεις με την καρδούλα σου, τότε είναι που κατέκτησες τη γνώση! Την κατέκτησες γιατί γνωρίζεις να την εφαρμόζεις και δε μένεις απλά στο να λες αυτές τις λεξούλες σαν μια ωραία κασέτα που παίζει και ξαναπαίζει το ίδιο και το ίδιο.

Η ζωή είναι όμορφη και όσο πιο όμορφη τη βλέπεις, τόσο θα σου χαμογελάει, ακόμα και εκεί που νομίζεις πως τίποτα δεν πάει καλά. Οι χαρές της ζωής είναι μικρές και είναι καθημερινές. Από την στιγμή που θα ανοίξεις τα μάτια σου το πρωί και την κουρτίνα του παραθύρου σου, μέχρι την στιγμή που θα την ξανακλείσεις για να πέσεις για ύπνο… εσύ και μόνο εσύ επιλέγεις πως θα περάσεις τη μέρα σου.

Το «τι» θα συμβεί μέσα στην ημέρα, μπορείς να το ορίσεις, μπορεί όμως και να μην μπορείς να το ορίσεις. Το «πώς» όμως θα επιλέξεις να σταθείς απέναντι στα πράγματα, είναι αποκλειστικά και μόνο δική σου ευθύνη. Ανέλαβε την ευθύνη σου και άδραξε την ημέρα! Όσο γρηγορότερα το αισθανθείς αυτό, τόσο περισσότερο θα νιώθεις καλά με τον εαυτό σου.

Χαμογέλα στον διπλανό σου, χαμογέλα στον εαυτό σου! Πες μια καλή κουβέντα και τόνωσε το ηθικό ενός φίλου. Άκου με προσοχή αυτό που έχει να σου πει ο άλλος. Κάνε μια παύση από την καθημερινότητα και ζήσε μια στιγμή ζωής χωρίς επανάληψη και μηχανικά. Σκέψου τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις χαρά και κάντο! Χωρίς δεύτερη σκέψη!

Μια βόλτα στη φύση; Η ενατένιση της θάλασσας; Η δύση του ηλίου; Μια επίσκεψη σε ένα φίλο; Το να παρακολουθήσεις μια αγαπημένη ταινία; To να διαβάσεις ένα βιβλίο; To να μιλήσεις με κάποιον που αγαπάς πολύ; Το να μείνεις με τον εαυτό σου και να χαλαρώσεις;

Ό,τι σου δίνει χαρά, φρόντισε να το δίνεις στον εαυτό σου! Αυτές είναι οι χαρές της ζωής! Η ζωή είναι στιγμές! Μια στιγμή… μια αιωνιότητα!Φωτογραφία του χρήστη Vasso Tsolakidou Craft & Art.

“…Το παρόν δεν είναι, όπως ίσως νομίζεις, το χρονικό σήμερα.
Είναι η στιγμή που, αν και υπεισέρχεται μέσα στο χρόνο, εσύ την χρησιμοποιείς για να αντιληφθείς μέσα από το σύνολο των αισθητηριακών και υπαρξιακών σου δεδομένων, τον εαυτό σου ως ενιαία και –γι’ αυτό- άχρονη οντότητα.
Παρών δεν είναι ο χρόνος, αλλά εσύ που τώρα τον αξιοποιείς.
Συνήθως οι πιο πολλοί από μας βιώσαμε εαυτόν πλήρη σε μια παρελθούσα στιγμή μέγιστης οδύνης.
Ναι, μπορεί, όπως λες, ο σκοπός του ανθρώπου να είναι η ευτυχία.
Η ανθρώπινη ευτυχία δεν μπορεί όμως να ολοκληρωθεί πριν ο καθένας μας ανακαλύψει τους τρόπους που έχει στο οπλοστάσιο της ύπαρξής του για να βιώνει τον εαυτό του ολόκληρο, όχι πολυδιασπασμένο, όπως συνήθως το κάνει.
Πολύ συχνά, οι βιωμένες στιγμές μεγάλης οδύνης, αβοηθησίας και μοναξιάς ενός παιδιού γίνονται οδηγός προς την πολυπόθητη εμπειρία της υπαρξιακής του ενότητας ως ενήλικα.
Θα μπορούσε κάποιος να πει πως πράγματι ο δρόμος προς την αληθινή και σταθερή χαρά περνάει από τα αγκάθια της μνήμης του παρελθόντος που ποτέ δεν παρήλθε, γιατί διψάει να γίνει παρόν…”

(Απόσπασμα από το βιβλίο: «Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι: Από τον φόβο της σκιάς, στο φως της επίγνωσης»)

Ἡ ἀδικία δέν βρίσκεται στούς ἄλλους, τούς ὀποίους πρέπει ὁ πιστός νά διορθώσει, αλλά στόν ἑαυτό του. 

Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017

~ H χρονιά της συνάντησης των καρδιών μας…

Φωτογραφία του Ιερέας Νεκτάριος Κάνιας.
Τι είναι ο χρόνος;
Σταλαγματιές από χαρές και λύπες.
Μια σειρά από γεγονότα
που καταθέτουν στην καρδιά
τον πόνο και τη χαρά.
Τι είναι ο χρόνος;
Στιγμές μοναδικές και ανεπανάληπτες.
Ευκαιρίες
να μοιραζόμαστε
τον πόνο
και τη χαρά του άλλου
και να γινόμαστε φίλοι του
και αδελφοί του.
Ευκαιρίες να συναντηθούμε και να αγαπηθούμε.
Εύχομαι ο καινούργιος χρόνος 2018
να είναι για εμάς
η χρονιά της
συνάντησης των καρδιών μας
με τον Χριστό μας
και τον εαυτό μας,
τον κάθε αδελφό μας.
Χαρά, Χριστός, αδελφός.
Σε ένα συναπάντημα αγάπης
στην αγκαλιά του Χριστού,
στην εναλλαγή
των στιγμών
σε ένα συνεχές παρόν
Να μπορέσουμε να δίνουμε το παρόν…
 

 

Ο χρόνος είναι μια διάσταση της παρούσας ζωής που καθορίζει τη συμπεριφορά μας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Επιδρά στην αλληλεπίδρασή μας με τους υπόλοιπους ανθρώπους, καθώς και με όλη την υπόλοιπη δημιουργία. Ο τρόπος όμως με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο είναι ένα θέμα με το οποίο οφείλουμε να ασχοληθούμε, ούτως ώστε να κατανοήσουμε κάτι παραπάνω για αυτόν.

      Στην επιστήμη της Φυσικής και για πολλούς φυσικούς, η αποδοχή του Big Bang ως απαρχής του σύμπαντος σημαίνει ότι ο χρόνος έχει αφετηρία, συνεπώς και τέλος. Η γέννηση του σύμπαντός μας είναι απλά ένα από τα γεγονότα της ιστορίας του κόσμου, συνεπώς οφείλουμε να αποδώσουμε στον κόσμο ένα χρόνο που προηγείται της γέννησης του σύμπαντός μας, που μπορεί να θεωρηθεί ως αλλαγή φάσης από κάποιο «προσύμπαν» («κβαντικό κενό» ή «μετασύμπαν») στο παρατηρήσιμο σύμπαν που μας περιβάλλει. , ενώ η ανάστροφη κίνηση στο χρόνο καταλήγει σε ένα μοναδικό σημείο με όλη την ύλη Η ιδέα του διαστελλομένου σύμπαντος συνδέεται με τη γενική σχετικότητα του Αϊνστάιν και ενέργεια του σύμπαντος, μια «ανωμαλία». Ο Αϊνστάιν είπε πως «για μας τους πεπεισμένους φυσικούς, η διάκριση ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αποτελεί απλώς μια πλάνη, όσο ανθεκτική και αν είναι». Εξάλλου, σύμφωνα με σύγχρονες θεωρίες της φυσικής, υπάρχουν τοπικοί χρόνοι που προσδιορίζονται, όπως και ο χώρος, από τη συγκέντρωση ή διασπορά της ύλης στο ένα ή στο άλλο σημείο του σύμπαντος, από τη διαμόρφωση των κοσμικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Ο χρόνος, σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας, δεν υφίσταται αυτούσιος, αλλά καθορίζεται από τη θέση του παρατηρητή μέσα στο σύμπαν και από την ταχύτητα του συστήματος στο οποίο αναφέρεται όταν αντιμετωπίζει τα φαινόμενα. Όλα αυτά ισοδυναμούν με την ανατροπή της νευτωνικής άποψης ότι ο χρόνος είναι ομοιογενής. Ο Stephen Hawking  εικάζει πως στο σύμπαν των πρώτων στιγμών μετά την Μεγάλη Έκρηξη ο χώρος και ο χρόνος παύουν να διαφοροποιούνται, αφού ο χρόνος αποκτά «χωρική» υπόσταση. Δεν έχει προταθεί ακόμα κάποιος φυσικός μηχανισμός μέσω του οποίου ο χώρος και ο χρόνος αναδύονται ξεχωριστά από τον «χωροχρονικό αφρό».

      Βιολογικώς, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία επηρεάζουν τα εγκεφαλικά κύματα του ανθρώπου και μπορούν να αλλοιώσουν την αντίληψη του χρόνου, όπως δείχνουν νεότερες έρευνες. Ο χρόνος μπορεί να διασταλεί (αργή κίνηση του χρόνου στον χώρο) ή να συσταλεί (γρήγορη κίνηση), ανάλογα με την ένταση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στο οποίο υποβάλλεται ο άνθρωπος. Αυτό προσδίδει μια ακόμη διάσταση υποκειμενικότητας στον χρόνο.

      Οι μεγάλες φιλοσοφίες αναφέρουν πως υπάρχει μια έμφυτη τάση του ανθρώπου να τον φαντάζεται είτε σαν μια συνεχή διαδοχή μεταβαλλόμενων καταστάσεων, είτε σαν αντιπαράθεση ξεχωριστών στιγμών, όπου υπάρχει μια οριζόντια γραμμή κίνησης.

Από τους μεγάλους φιλοσόφους, ο Παρμενίδης υποστήριξε πως υπάρχει ένα ενιαίο και αδιάσπαστο της στιγμής.

Ο Πλάτωνας στο Συμπόσιο αναφέρεται στη βαθύτατη επιθυμία του ανθρώπου να ξεπεράσει τα στενά όρια του χρόνου και να φτάσει στην αθανασία, μέσα από τον Έρωτα που έχει για αυτήν, όντας θνητός. Επιθυμεί μια ιδιότητα της ίδιας της «θείας φύσης».

Η λατρεία του χρόνου βρίσκεται ακόμα και σε αρχαίους λαούς, ενώ οι εναλλαγές των εποχών μέσα σ’ αυτόν και οι αλλαγές του έτους βρίσκονταν πάντα μέσα στο πλαίσιο των θρησκευτικών εορτών. Το τέλος συνέπιπτε πάντα με μια νέα αρχή, αφού όλα θεωρούνταν μέσα στο πλαίσιο ενός αέναου κύκλου.

      Στο θέατρο ο χρόνος της δράσης είναι το επίκεντρο. Στις τραγωδίες, αντικαθίσταται ο «πραγματικός» χρόνος με τον ψυχολογικό, ειδικότερα στην κορύφωση, οπότε και διαδραματίζεται το όλο έργο. Είναι μια παρένθεση στον χρόνο της καθημερινότητας του θεατή, μια μεταφορά και ταύτιση του θεατή με τους ήρωες του έργου. Ο θεατής απορροφάται, διαφεύγοντας της καθημερινής υποκειμενικής του πραγματικότητας και συνδέεται με μια άλλη πραγματικότητα, προσλαμβάνοντας και τον δικό της χώρο και χρόνο. Ο παρατηρητής γίνεται ένα με το παρατηρούμενο και επηρρεάζεται από αυτό κατά την εξέλιξη των γεγονότων.

      Ο χρόνος στη μουσική, το μέτρο, η αρμονία που υπάρχει σ’ αυτήν. Παραδοσιακά η μουσική θεωρείται τρόπος «απελευθέρωσης» της ψυχής του ανθρώπου και η άνοδος σε άλλες «πνευματικές σφαίρες» υποβοηθείται. Δεν είναι τυχαίο που στην Εκκλησία έχουμε ύμνους προς τον Θεό που ψάλλονται και δεν αναγιγνώσκονται μονάχα. Αυτό γίνεται όχι μόνο για να λατρεύσουμε τον Θεό αλλά και να φτάσουμε σε κάποιο σημείο όπου μπορούμε με την ανάταση της ψυχής και την αποδέσμευση από την καθημερινότητα να επικοινωνήσουμε, ειδικότερα δε, να κοινωνήσουμε μεταλαμβάνοντας του Σώματος και του Αίματος Αυτού.

      Την ώρα της Θείας Λειτουργίας επιδρά πάνω στους συμμετέχοντες ο λεγόμενος «λειτουργικός χρόνος», ο οποίος καταλύει τα χωροχρονικά όρια, φέρνοντας σε επαφή και κοινωνία το όλο Σώμα του Χριστού, ζώντων και κεκοιμημένων πιστών. Οι άγιοι, οι άγγελοι, καθώς και οι κεκοιμημένοι πατέρες και αδελφοί, είναι παρόντες την ώρα της Θείας Λειτουργίας. Ο χώρος και ο χρόνος αλλοιώνονται, ενώ προγευόμαστε την ίδια την Όγδοη Ημέρα, την Ημέρα του Κυρίου. Ως γνωστόν, την Ημέρα του Κυρίου οι έννοιες του χρόνου και του χώρου αλλάζουν μέσα από τη Νέα Δημιουργία, η θνητή φύση αφθαρτοποιείται και η ζωή γίνεται αιώνιος. Αυτό, ως δώρο του Θεού στον άνθρωπο και την όλη Του Δημιουργία.

      Όμως και στην Έβδομη Ημέρα, την Ημέρα στην οποία βρισκόμαστε, ο χρόνος έχει λάβει πλέον μια διαφορετική διάσταση. Ήδη με τη Σάρκωση του Θεού Λόγου στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, ο χρόνος όπως τον γνωρίζαμε χωρίστηκε σε δύο τμήματα: την εποχή «προ Χριστού» και «μετά Χριστόν». Η κοινωνία μας ολόκληρη έχει μεταμορφωθεί χρονολογικά με τον Χριστό ακριβώς στο κέντρο. Μεταμόρφωσε όχι μονάχα τη σχέση που είχαμε με τον χρόνο ως τότε, αλλά και τη σχέση που είχαμε και έχουμε με τους υπόλοιπους ανθρώπους, όπως επίσης την πολύ σημαντικότερη σχέση με τον Κύριό μας.

Ο Θεός είναι Άχρονος, ων ο Ίδιος Αδημιούργητος. Ο χρόνος είναι θείο δημιούργημα, ενώ η Δημιουργία βρίσκεται μέσα στον χρόνο. Ακόμα και οι πνευματικές οντότητες (άγγελοι, δαίμονες) δημιουργήθηκαν «εν χρόνω», λίγο «νωρίτερα» από τον άνθρωπο. Η αλλαγή είναι χαρακτηριστικό της κτίσεως και συμβαίνει μέσα στην αλλαγή του χρόνου, ενώ ο Θεός είναι ο Ίδιος Αναλλοίωτος.

Εμείς, στην καθημερινότητά μας, υποστηρίζουμε πως απουσιάζει ο «ελεύθερος χρόνος» από τις ζωές μας αλλά επιμένουμε να σπαταλούμε και αυτόν τον λίγο που έχουμε σε ανούσια πράγματα. Αντί να προσπαθούμε και να κυνηγούμε την ίδια την αθανασία ως δώρο του Θεού, δώρο που είναι πάντα πρόθυμος να δωρίσει στους «φίλους» του όπως μαρτυρεί ο Ίδιος, χανόμαστε στη δίνη της υλικής μας υπάρξεως και απολυτοποιούμε αυτήν. Πραγματικά, ο χρόνος, σε όποια «υλική» μορφή και αν τον αντιλαμβανόμαστε, περιορίζει την αντίληψή μας. Την περιορίζει, γιατί συνηθίζουμε να τον σχηματοποιούμε και να τον έχουμε ως όριο στις πράξεις και σκέψεις μας, ξεχνώντας τον αιώνιο χρόνο της Όγδοης Ημέρας, της Ημέρας του Κυρίου.

 

Βιβλιογραφία:

-Prigogine, Ilya, «Χρόνος, Χάος και οι Νόμοι της Φύσης» (Μετάφραση: Σταύρος Μαρκουλάκος, του “La Fin des Certitudes”), Εκδόσεις Κάτοπτρο, Αθήνα 1997.

-Gleick, James, «Χάος – Μια νέα Επιστήμη» (Μετάφραση Μαν. Κωνσταντινίδης, του “Chaos – Making a new Science”), Εκδόσεις Κάτοπτρο, Αθήνα 1990.

Παντελίδης Γιάννης

Μεταπτ. Φοιτητής κοινωνικής θεολογίας

Αποτέλεσμα εικόνας για κανιασ ιερεασ

Βασίλειος Γούλας

Παραθέτω κάτι πρός ὐπόμνηση πολλῶν δυστυχῶς! χριστιανῶν, οἱ ὁποίοι θέλουν να καταστείλουν το λεγόμενο κακό και την ἁμαρτία, ἄς δοῦμε λίγο πῶς το κείμενο αὐτό βάζει κάποια πράγματα στη θέση τους.
Θεία καί ἀνθρώπινη δικαιοσύνη
Ἡ ἀδικία δέν βρίσκεται στούς ἄλλους, τούς ὀποίους πρέπει ὁ πιστός νά διορθώσει, αλλά στόν ἑαυτό του.
Καί σέ μακροσκοπικό ἐπίπεδο, ἡ ἀδικία δέν βρίσκεται στήν κοινωνία και τα ἀπρόσωπα συστήματα, πού πρέπει νά διορθωθοῦν.
Μιά τέτοια θεώρηση τῆς δικαιοσύνης δέν ἀποφεύγει μόνο νά κτυπήσει τήν ἀδικία στή ρίζα της, δηλαδή μέσα μας, ἀλλά καί ἐπεκτέινει μέ τήν πρόφαση τῆς καταπολεμήσεώς της στό κενό ἤ στούς ἄλλους.
Ἡ δικαιοσύνη δέν εἶναι κάποια ἐπιμέρους ἀρετή. Καί δίκαιος ἀντίστοιχα δέν εἶναι αὐτός πού ἀποφεύγει νά ἀδικεῖ τούς ἄλλους, ἀλλά αὐτός πού συνθέτει στό πρόσωπό του ὅλες τῖς ἀρετές.

 Ο Xρόνος Mε Tον Eαυτό Mας Eίναι Το Σπουδαιότερο Δώρο | Συμβουλευτική & ΨυχοΘεραπεία | Μαρία Κορακά

Ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας είναι το σπουδαιότερο δώρο για τον εαυτό μας

Ο διακεκριμένος φιλόσοφος Paul Tillich είπε : « Η γλώσσα δημιούργησε τη λέξη «μοναξιά», για να εκφράσει τον πόνο του να μένει κανείς μόνος του. Αλλά δημιούργησε και τη λέξη «μοναχικότητα», ώστε να εκφράσει το μεγαλείο του να είναι κανείς μόνος».

Ας αναρωτηθούμε: Συμπαθούμε τον εαυτό μας τόσο ώστε να μπορούμε να μείνουμε μια ολόκληρη εβδομάδα μόνοι με αυτόν; Εννοώ, απολύτως μόνοι. Χωρίς φίλους, οικογένεια ή κάποιον που να ξέρει ότι υπάρχουμε.

Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα- οι περισσότεροι άνθρωποι θα απαντήσουν ότι όχι, δεν μπορούν. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να καταφέρουν να μείνουν μόνοι για ημέρες, ακόμα και για ώρες.

Όταν το σκεφτόμαστε, νιώθουμε απευθείας ένα αγχωτικό, απεγνωσμένο συναίσθημα και το αποφεύγουμε. Φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι, γιατί ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε μας μαθαίνει ότι αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και διευκολύνει την άμεση σύνδεση με οποιονδήποτε, οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, με αποτέλεσμα μία γενιά, η οποία δεν έχει ποτέ βιώσει τον μοναχικό χρόνο και μια γενιά που παλεύει να βρει την ισορροπία και την ευτυχία, χωρίς αυτό το δώρο.

Γιατί ο χρόνος με τον εαυτό μας είναι το μυστικό μονοπάτι για την αυτογνωσία;

Έχει λεχθεί ότι το να είναι κανείς μόνος του, του επιτρέπει να αποτινάξει τον «κοινωνικό μανδύα» του, δίνοντάς του την ελευθερία να πραγματοποιήσει μια ενδοσκόπηση, να κοιτάξει στον εσωτερικό του εαυτό του και να σκεφτεί γι’ αυτόν.

Η μοναχικότητα παράγει αναστοχασμό. Και μπορεί να θεραπεύσει την ψυχή σου.

Μπορεί να φοβάστε να μείνετε μόνοι σας απλά επειδή δεν έχετε μάθει να το κάνετε. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Κατανοήστε ότι θα είστε και πάλι καλά, αν μείνετε μόνοι σας. Κατανοήστε επίσης ότι ορισμένες φορές, η καλύτερη θεραπεία για τη μοναξιά, είναι η μοναχικότητα. Αυτός ο χρόνος μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία, η οποία θα αλλάξει ολοκληρωτικά την πορεία της ζωής σας.

Ο χρόνος με τον εαυτό μας είναι δώρο, επειδή:

1. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΣΤΟΧΑΣΜΟ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

Ο δρόμος προς την ευτυχία είναι στρωμένος με ευγνωμοσύνη. Η μοναχικότητα σας επιτρέπει να δείτε τη ζωή σας μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Θα είστε ικανοί να στοχαστείτε σε σχέση με το καλό, τη χαρά, τους θριάμβους και τις δυσκολίες που σας έκαναν δυνατότερους. Πείτε στον εαυτό σας «Σήμερα, θα είμαι ευγνώμων για τη ζωή μου» και δείτε τι συναισθήματα θα σας γεννηθούν.

2. Η ΜΟΝΑΧΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ. Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΟΧΙ

Να γνωρίζετε αυτό. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε κάποιες στιγμές μόνοι. Μοναξιά σημαίνει το να νιώθετε αποσυνδεδεμένοι και απομονωμένοι, ακόμα και σε ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο. Προκαλεί τους βαθύτερους φόβους σας και επιθυμίες. Είναι τρομακτική και συγκρουσιακή, αλλά είναι απόλυτα πραγματική, αληθινή.

Αν σταματήσετε και αφουγκραστείτε τον εαυτό σας για λίγο, θα μάθετε πράγματα που είναι θαμμένα τόσο βαθιά στο είναι σας, τα οποία δεν θα πιστεύετε ότι υπήρχαν.

Αλλά υπάρχουν και κατευθύνουν τις πράξεις και τις συμπεριφορές σας κάθε μέρα. Η μοναχικότητα είναι διαφορετική. Είναι η εύρεση της ελευθερίας σε αυτή την ίδια την απομόνωση.

3. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΕΠΙΓΝΩΣΗ ΣΑΣ

Αυτεπίγνωση σημαίνει να κατανοούμε τα συναισθήματα, τις δυνάμεις, τις αδυναμίες, τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις μας. Όταν το κάνετε, θα καταλάβετε πώς σας αντιλαμβάνονται και οι άλλοι. Και για να αναθεωρήσετε τα όρια που θέτετε στους άλλους, πρέπει να αναστοχαστείτε πάνω σε αυτά- κάτι που για να γίνει πρέπει να είστε απολύτως μόνοι.

4. ΣΑΣ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΤΕ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΣΑΣ

Το πάθος σας είναι το «τι». Ο σκοπός σας το «γιατί». Το πάθος δεν χρειάζεται κόπο και μπορεί να είναι εγωιστικό- ο χρόνος κυλά γρήγορα όταν κάνετε κάτι, με το οποίο είστε παθιασμένοι. Ο σκοπός σας αποτελεί το κίνητρο, το λόγο της ύπαρξης σας. Ο χρόνος αυτός σας επιτρέπει σκεφτείτε μόνος τον εαυτό σας και να κάνετε πράγματα που σας ολοκληρώνουν. Ανοίγει μονοπάτια στο νου σας, πού προηγουμένως ήταν μπλοκαρισμένα από την χαοτική, καθημερινή ζωή. Μόλις είστε ανεμπόδιστοι, το κίνητρό σας για την επίτευξη των στόχων σας δεν θα γνωρίζει όρια.

5. Η ΜΟΝΑΧΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ

Η μοναχικότητα προσφέρει ατέλειωτες δυνατότητες. Το μυαλό σας είναι ελεύθερο να ονειρευτεί. Μπορείτε να ζήσετε όπως ακριβώς θέλετε. Εσείς αποφασίζετε το τι, πώς και πότε της κάθε σας στιγμής. Αμέτρητες νέες εμπειρίες σας περιμένουν- χωρίς φόβο ότι θα κριθείτε. Η καθαρή ελευθερία είναι σπάνια και χρειάζεται να μείνετε μόνοι σας για να γνωρίσετε το πραγματικό μεγαλείο της.

6. ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΑΛΗΝΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΧΙΚΟΤΗΤΑ

Βρείτε γαλήνη στην ησυχία του νου σας, καθώς αποβάλλει την προσδοκία. Όταν το μυαλό σας είναι απελευθερωμένο από ενοχλήσεις, η ηρεμία ακολουθεί. Και στην ηρεμία, ανακαλύπτουμε την καθαρότητα. Και με τη σειρά της, αυτή είναι που θα θεραπεύσει και θα γαληνέψει την ψυχή σας.

7. ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

Όταν θα είστε μόνο εσείς, θα μάθετε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας ολοκληρωτικά. Χωρίς εξωτερικές επιρροές, θα είστε κύριοι των αποφάσεων και των συνεπειών που τις συνοδεύουν. Θα σκέφτεστε πιο σοβαρά και θα είστε πνευματικά πιο ευέλικτοι, καθώς καθοδηγείτε την λογική και το ένστικτο.

8. ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ Ή ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤ

Πρόκειται για την αποδοχή της πραγματικότητάς σας. Ο χρόνος της μοναχικότητας είναι ένα μονοπάτι απάτητο αλλά γεμάτο πλούσιες ανακαλύψεις. Σας αλλάζει. Αν πιστέψετε ότι αυτός ο χρόνος αποτελεί κάτι καλό για εσάς και έχετε το κουράγιο να τον εξερευνήσετε, τότε τα μάτια σας θα αντικρύσουν μια ζωή που προηγουμένως έμενε κρυμμένη.

Βαθιά μέσα μας, όλοι γνωρίζουμε τι είναι καλό για εμάς- απλά μας φοβίζει. Έτσι, προσποιούμαστε ότι είμαστε αρκετά πολυάσχολοι για να μείνουμε μόνοι μας. Αλλά αυτός ο χρόνος μπορεί να οικοδομήσει γερά την εσωτερική σας δύναμη. Αν δουλέψετε την ανεξαρτησία και αυτάρκεια σας,, θα μάθετε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε σχεδόν τα πάντα.

Η ικανότητα παρατήρησής σας θα ενδυναμωθεί κατά πολύ. Λύσεις σε προβλήματα των διαπροσωπικών σας σχέσεων θα εμφανίζονται με απόλυτη καθαρότητα μέσα από έναν γεμάτο ιδέες νου σας. Το στρες και η ένταση θα εξασθενήσουν. Δεν θα νιώθετε πια παγιδευμένοι σε μια ζωή που μισείτε. Και θα αποκτήσετε μια νέα αδελφή ψυχή στο τέλος του ταξιδιού σας- εσάς.

Μπορεί να αποδειχθεί σκληρή διαδικασία κατά καιρούς. Θα νιώσετε ενοχλημένοι. Θα κλάψετε και θα γελάσετε ανεξέλεγκτα. Αλλά θα είστε ελεύθεροι να ζήσετε τη ζωή σας, όπως πάντα επιθυμούσατε- χωρίς συμβιβασμούς.

Θα ήθελα να σταθείς για λίγο… Αν χρειαστεί κλείσε τα μάτια, πάρε μια βαθιά αναπνοή, και ρώτα τον εαυτό σου βάζοντας το χέρι στην καρδιά σου: Ποιο είναι το πρόβλημα; Τι είναι αυτό που σε βασανίζει;

Στάσου για λίγο και δες τον ουρανό, τα δέντρα, τη θέα, τη φύση, τον εαυτό σου ως μέρος σε αυτή την φύση.. Τι είναι αυτό που σε προβληματίζει;

Είμαι σίγουρος ότι αν σε προβλημάτιζε κάτι θα έλεγες:

“Μάνο στο τέλος του μήνα πώς θα πληρώσω τα φροντιστήρια;”

“Σκέφτομαι να χωρίσω”

“Πρέπει να χάσω κάποια κιλά”

“Παλιά η μητέρα μου μου είχε συμπεριφερθεί έτσι”

“Ο πατέρας μου έκανε αυτό”

“Ο καλύτερος μου φίλος με πρόδωσε”

“Η κοπέλα μου ή ο άντρας μου δεν μου συμπεριφέρεται όπως θέλω”

“Οι φίλοι μου είναι λίγοι”..

Ποιο είναι το πρόβλημα τώρα στην ζωή σου; Αν παρατηρήσεις θα ανακαλύψεις το εξής. Στα Αγγλικά το “present” σημαίνει δώρο. Το “present” επίσης σημαίνει παρουσία, παρόν. Τι γίνεται; Η ευτυχία ενός ανθρώπου, η ευτυχία που εξαγνίζει όλα τα υποτιθέμενα προβλήματα, παρουσιάζεται μόνο όταν είμαστε στο παρόν.

Αν ανατρέξεις στο παρελθόν και πιάσεις τον εαυτό σου να είναι χαρούμενος είναι μια στιγμή στην οποία κάτι απολάμβανες εκείνη την στιγμή. Τι συμβαίνει όμως; Πέφτουμε στην παγίδα του μυαλού. Το μυαλό κάνει δύο πράγματα. Ταξιδεύει στον χωροχρόνο. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που κάνει ποιο είναι; Πηγαίνει στο παρελθόν γιατί μέσα από το παρελθόν βρίσκει την ταυτότητα του.

Λέμε:

“Είμαι ο Μάνος”

“Είμαι coach”

“Είμαι παντρεμένος”

“Είμαι..”

Αν παρατηρήσεις όταν λέμε “Είμαι”, όταν συστήνω τον εαυτό μου στην οποία τι κάνω; Ταυτίζω τον εαυτό μου, το ποιος είμαι, με την συμπεριφορά μου ή τα αποτελέσματά μου ή αυτά που κάνω ή δεν κάνω.

“Είμαι καπνιστής”

“Είμαι χοντρός”

“Είμαι λιγνός”

“Είμαι πλούσιος”

“Είμαι φτωχός”

“Είμαι διαζευγμένος”

Το παρατηρείς; Όλα αυτά τι είναι; Είναι αποτελέσματα. Δεν είναι απαραίτητα η ταυτότητα μου. Όμως το μυαλό αυτό κάνει. Πηγαίνει στο παρελθόν γιατί μέσα από εκεί προσδιοριζόμαστε.

Το δεύτερο πράγμα που κάνει το μυαλό είναι να ταξιδεύει στο μέλλον. Γιατί στο μέλλον βρίσκει την ελπίδα του.

“Κάποια μέρα θα…”

“Αν χάσω κιλά θα έχω αυτοπεποίθηση”

“Αν έχω λεφτά θα νιώθω πιο δυνατός”

“Αν διαβάζω τρία βιβλία τότε θα μπορώ να δώσω το βιογραφικό μου”

Όμως αν το σκεφτούμε καλύτερα η ομορφιά βρίσκεται στο τώρα. Τώρα είναι όλα όμορφα. Γιατί το παρελθόν πέρασε και το μέλλον δεν έχει έρθει. Είναι ψευδαίσθηση..

Παρατήρησε λοιπόν όταν δεν νιώθεις χαρά, δεν νιώθεις αυτοπεποίθηση, νιώθεις φόβο, νιώθεις κάτι το οποίο δεν θέλεις να νιώθεις.. Εκείνη την στιγμή δεν είσαι στο παρόν. Είσαι ή πίσω ή μπροστά.

Όταν λοιπόν η ευτυχία, η αφθονία, η πληρότητα σου χτυπάει την πόρτα κι εσύ λείπεις γιατί δεν είσαι παρών τότε είναι πολύ λογικό να μην μπορείς να πάρεις το δώρο της παρούσας στιγμής. Εάν λοιπόν θέλεις να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, μια ζωή γεμάτη πάθος, ενθουσιασμό, χαρά, ηρεμία και γαλήνη χρειάζεται να επανεκπαιδεύσεις το νευρικό σου σύστημα και να βρίσκεσαι στο τώρα.

Πώς θα το κάνεις τώρα αυτό; Είναι μια πολύ λογική ερώτηση.

Ένας τρόπος είναι ο διαλογισμός. Δεν ξέρω εάν ξέρεις, εάν κάνεις και τι κάνεις. Όμως θα σου δώσω τώρα έναν πολύ απλό τρόπο που ενδεχομένως θα είναι το πρώτο επόμενο βήμα για εσένα. Άρχισε να γίνεσαι παρών σε αυτό που συμβαίνει τώρα. Και τι συμβαίνει τώρα; Η αναπνοή σου. Άρχισε να νιώθεις την αναπνοή σου. Άρχισε να νιώθεις τα πέλματα σου να πατάνε κάτω στην γη. Άρχισε να νιώθεις τα χέρια σου την ώρα που τα πλένεις.. Νιώσε την αίσθηση του νερού. Άρχισε να φέρνεις στο μυαλό σου όλο και πιο πολύ σε αυτό που συμβαίνει τώρα.

Έτσι λοιπόν εάν αρχίσεις από τώρα, λίγο λίγο, στιγμή στιγμή, δευτερόλεπτα δευτερόλεπτα, να το κάνεις, θυμήσου ότι σε λίγους μήνες θα είσαι όλο και πιο πολύ παρών, όλο και πιο πολύ χαρούμενος, όλο και πιο πολύ ευτυχισμένος.

Είσαι υπέροχος! Είσαι μοναδικός! Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

 Ο Οδυσσέας ζει με την Καλυψώ μέσα σε ένα χρόνο όπου τίποτα δε συμβαίνει, γεγονότα δεν υπάρχουν, η κάθε μέρα είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη. Εκεί αρχίζουν όλα.(Jean-Pierre Vernant)

Όταν ο κεραυνός χτύπησε το καράβι του Οδυσσέα (κοντά στο νησί του Ήλιου), όλοι οι ναύτες που είχαν απομείνει πνίγηκαν, επέπλεαν σαν μαύρες κουρούνες που τις δέρνει η θάλασσα. Ο μόνος που γλίτωσε ήταν ο Οδυσσέας. Αρπάχτηκε από ένα κατάρτι, μια σανίδα του πλοίου, και το ρεύμα τον παρέσυρε αμέσως προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς τη Χάρυβδη δηλαδή, όπου βρέθηκε σε δεινή θέση. Σώθηκε σχεδόν από θαύμα. Παρέμεινε για άλλες εννιά ημέρες, μόνος, εξαντλημένος, μες στα κύματα- τα ρεύματα τον παρέσερναν από δω και από κει, στην άκρη του κόσμου. Την ώρα που θα τον κατάπινε πια η θάλασσα, ξεβράστηκε θαλασσοδερμένος στο νησί της Καλυψώς. Ένα νησί στην άκρη του κόσμου, δε βρίσκεται καν στα όρια της επικράτειας του νερού, ένα υδάτινο άπειρο το χωρίζει από τους θεούς και τους ανθρώπους. Βρίσκεται στο πουθενά. Ο Οδυσσέας λοιπόν κείτεται εξαντλημένος και η Καλυψώ τον περιμαζεύει.

Θα παραμείνει εκεί μια αιωνιότητα, πέντε χρόνια, δέκα χρόνια, δεκαπέντε χρόνια, δεν έχει σημασία, αφού ο χρόνος πια δεν υπάρχει. Βρίσκεται έξω από το χώρο, έξω από το χρόνο. Όλες οι μέρες μοιάζουν μεταξύ τους. Ζει με την Καλυψώ σε μια διαρκή οικειότητα, μια μόνιμη συνομιλία, γεμάτη έρωτα, χωρίς καμία επαφή με κανένα, χωρίς κανέναν άλλο, οι δυο τους μέσα στην απόλυτη μοναξιά. Μέσα σε ένα χρόνο όπου τίποτα δε συμβαίνει, όπου τίποτα καινούριο δε γίνεται και γεγονότα δεν υπάρχουν, η κάθε μέρα είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη. Ο Οδυσσέας βρίσκεται έξω από τον κόσμο, έξω από το χρόνο, στο νησί της Καλυψώς. Η ίδια είναι όλο αγάπη και κατανόηση απέναντι στον Οδυσσέα.

 

 

12 ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ———-ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2017-2018

ΤΑΞΗ :Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

1.1 Αναζήτηση του Θεού    2.1 Πίστη           3.1 Εκκλησία

1.2 Αυτογνωσία                     2.2 Λατρεία     3.2 Ευχαριστία

1.3 Επικοινωνία                  2.3 Προσευχή

1.4 Αγιότητα                          2.4 Γιορτή

                                                 2.5 Σωτηρία

4.2 Αγάπη                     5.4 Φανατισμός

4.4 Ισότητα                  5.5 Υποδούλωση\Εξάρτηση

ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

1. Αποκάλυψη           6. Ανταμοιβή             11. Γλώσσα

2. Δημιουργία          7. Μύηση                     12. Οικουμενικότητα

3. Λύτρωση               8. Στερεότυπα            13. Ερωτας

4. Αθεια               9. Πολυπολιτισμικότητα   14. Συγχώρηση

5. Ιερότητα              10. Διάλογος                   15. Ετερότητα

Πάτρα 14-Μαιου-2018

Ο καθηγητης

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση