Κεφ.Ε2 – Το κίνημα στο Γουδί και η κυβέρνηση Βενιζέλου

γουδι

Σχεδιάγραμμα του μαθήματος θα βρείτε εδώ.

Περίληψη του μαθήματος

Οι Έλληνες απογοητευμένοι από το γεγονός ότι δεν έγιναν οι αλλαγές που είχε υποσχεθεί ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α’, με τη λαϊκή δυσαρέσκεια όλο και να αυξάνεται, οδηγήθηκαν στο κίνημα στο Γουδί τον Αύγουστο του 1909. Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος με επικεφαλής τον Νικόλαο Ζορμπά ζήτησε μεταρρυθμίσεις, αλλαγές στο στράτευμα και νέο Σύνταγμα. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να παραιτηθεί και ένα νέο πρόσωπο εμφανίζεται να αναλάβει την εξουσία, ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο Βενιζέλος έμπειρος στη πολιτική υπήρξε επικεφαλής των Κρητών επαναστατών το 1905. Όταν έφτασε στην Αθήνα θέλησε να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα, να εργαστεί για την ένωση των αλύτρωτων περιοχών και τον εξοπλισμό του στρατού. Μετά τις εκλογές του 1910, το κόμμα του «Οι Φιλελεύθεροι» κέρδισε την πλειοψηφία.

Οι αλλαγές ξεκίνησαν με νέο Σύνταγμα, την υποχρεωτική και δωρεάν φοίτηση στο δημοτικό, καθιέρωση αργιών και ωραρίου εργασίας, οργάνωση του στρατού και έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εκμετάλλευση των κολίγων (εργατών) από τους γαιοκτήμονες (ιδιοκτήτες γης).